A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CITAGEN 20 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

citalopram

citalopram 20 mg filmtabletta

  • N-KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N06-PSYCHOANALEPTICUMOK
  • N06A-ANTIDEPRESSANSOK
  • N06AB-Szelektív serotonin reuptake-gátlók
  • N06AB04-Citalopram
hirdetés

CITAGEN 20 mg filmtabletta 28x (tartályban)

28x (tartályban)

V

OGYI-T-9357/07

CITAGEN 20 mg filmtabletta 30x (buborékcsomagolásban)

30x (buborékcsomagolásban)

V

695 Ft

OGYI-T-9357/05

TB támogatás

EÜ emelt

90%7a1SzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Citagen filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Hogyan fejti ki a hatását a Citagen filmtabletta?
A Citagen filmtabletta a szelektív szerotonin visszavétel-gátló (SSRI) hangulatjavítók (antidepresszívumok) csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az agyi szerotoninszint növelésével fejtik ki hatásukat. Az agyi szerotoninrendszer zavarának kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak a depresszió és az ahhoz hasonló betegségek kialakulásában.

Milyen betegségekben alkalmazzák a Citagen filmtablettát?
A citaloprám hatóanyagot tartalmazó Citagen filmtablettát a depresszió kezelésére, majd az állapot javulása után, a tünetek kiújulásának megakadályozására is alkalmazzák.
Visszatérő depresszióban a Citagen filmtabletta hosszú távon az újabb depressziós epizódok előfordulásának kivédésére is alkalmazható.

A Citagen filmtabletta az agorafóbiával (szabad térségben való tartózkodáskor támadó rosszullét) vagy anélkül jelentkező pánikzavarok kezelése is kedvező hatású.

Kezelőorvosa más okból kifolyólag is rendelhet Önnek Citagen filmtablettát. Amennyiben bármilyen kérdése van azzal kapcsolatban, hogy miért írtak fel Önnek Citagen filmtablettát, beszéljen kezelőorvosával.


2. Tudnivalók a Citagen filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Citagen filmtablettát:
- ha allergiás a citaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha egyéb, az úgynevezett monoamin-oxidáz gátlók (MAO-gátlók) csoportjába tartozó gyógyszert is szed. A MAO-gátlók közé tartozik többek között a fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid, tranilcipromin, moklobemid (melyet depresszióban alkalmaznak). A MAO-gátló szelegilint (mely Parkinson-kórban használatos) lehet szedni Citagen filmtablettával együtt, de csak legfeljebb napi 10 mg-os adagban.
- ha linezolid (MAO-gátló antibiotikum) kezelésben részesül, kivéve, ha szoros megfigyelés alatt tartják, és ellenőrzik a vérnyomását.
- ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik).
- ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket alkalmaz, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citagen filmtabletta").

A MAO-gátlókkal történő kezelés befejezése után még 2 hetet kell várni a Citagen filmtabletta kezelés megkezdésével. A moklobemid-terápia befejezése után ez a várakozási idő egy nap.

A Citagen filmtabletta kezelés befejezését követően bármely MAO-gátló gyógyszer szedésének megkezdéséig egy hétnek kell eltelnie.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Kérjük, bármilyen egyéb egészségügyi problémájáról vagy betegségéről tájékoztassa kezelőorvosát, mert ezek befolyásolhatják az Ön kezelését. Különösen az alábbiakról számoljon be kezelőorvosának:
- ha mániás epizódjai vagy pánikbetegsége van;
- ha máj- vagy veseműködése károsodott; kezelőorvosa ilyenkor módosíthatja a gyógyszer adagolását;
- ha cukorbeteg. A Citagen filmtabletta kezelés megváltoztathatja a cukorháztartást. Előfordulhat, hogy az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagját módosítani kell;
- ha epilepsziás. A Citagen filmtabletta kezelést le kell állítani, ha görcsrohamok lépnek fel vagy a görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd még a 4. "Lehetséges mellékhatások" pontot);
- bizonyos vérzési rendellenességek esetén vagy ha Ön terhes (lásd "Terhesség, szoptatás és termékenység");
- ha a nátriumszint a vérében alacsony;
- ha elektrosokk kezelésben részesül;
- ha Önnek szembetegsége van, mint például a zöldhályog bizonyos formája, amikor a szembelnyomása emelkedett (egyik tünete a pupillatágulat lehet);
- ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át;
- ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó súlyos hasmenés és hányás vagy vízhajtók alkalmazása miatt sóhiánya lehet;
- ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak.

Kérjük, azt is jelezze orvosának, ha a fent említettek valamelyike korábban volt igaz Önre.

Megjegyzés
Néhány mániás depresszióban szenvedő beteg hangulata mániás fázisba fordulhat át, amit a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, az indokolatlan vidámság és a fokozott fizikai aktivitás jellemez. Ha ilyet tapasztal, keresse fel orvosát!

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy az egy helyben maradás (ülés/állás) okozhat nehézséget. Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

ÖNGYILKOSSÁGI GONDOLATOK ÉS DEPRESSZIÓJÁNAK VAGY SZORONGÁSOS BETEGSÉGÉNEK SÚLYOSBODÁSA
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszív kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
- ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosítási gondolatai.
-- ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszívumokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának
beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Gyermekek és serdülők
A Citagen filmtabletta alkalmazása általában nem javasolt gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél. Tájékoztatjuk, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek 18 évnél fiatalabb betegeknél megnövelték az alábbi mellékhatások kockázatát: öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (elsősorban agresszivitás, ellenkezés és düh). Ennek ellenére az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek is felírhat Citagen filmtablettát, ha úgy látja, hogy az a beteg érdekét szolgálja. Amennyiben az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek írt fel Citagen filmtablettát, és Ön ezt meg szeretné vele beszélni, akkor kérjük, menjen vissza orvosához. Amennyiben 18 évesnél fiatalabb, Citagen filmtablettát szedő betegnél a fentebb felsorolt tünetek lépnek fel, vagy azok súlyosbodnak, erről tájékoztassa kezelőorvosát! Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy a gyógyszer gyermekek és serdülők növekedésére, érésére, kognitív és viselkedési fejlődésére vonatkozó hosszú távú biztonságossága egyelőre nem bizonyított.

Az olyan gyógyszerek, mint a Citagen filmtabletta (az úgynevezett SSRI-k/SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.

A BETEGSÉGÉRE VONATKOZÓ SPECIÁLIS INFORMÁCIÓK
A depresszió, illetve az ahhoz hasonló betegségek kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a javulás Citagen filmtabletta kezelés mellett sem azonnal következik be. A kezelés megkezdése után több hét is eltelhet, amíg javulást tapasztal.
A pánikbetegség kezelésénél általában 2-4 hétre van szükség a javulás bekövetkeztéig.
A kezelés elején néhány betegnél fokozott szorongás léphet fel, ami azonban elmúlik, ha a kezelést tovább folytatja. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan kövesse az orvosa utasítását, és ne hagyja abba a kezelést, illetve ne változtassa meg az adagolást anélkül, hogy ezt orvosával is egyeztetné.

Olykor a depresszió és a pánikzavar tünete lehet az öngyilkossági vagy önkárosítási gondolat. Előfordulhat, hogy ezek a tünetek mindaddig fennállnak, vagy rosszabbodnak, amíg a gyógyszer teljes antidepresszív hatása ki nem alakul. Ez leginkább olyan 30 éves kor alatti fiatal felnőtteknél valószínű, akik korábban még nem szedtek hangulatjavító gyógyszert (antidepresszívumot).

Néhány mániás depresszióban szenvedő beteg hangulata mániás fázisba fordulhat át, amit a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, az indokolatlan vidámság és a fokozott fizikai aktivitás jellemez. Ha ilyet tapasztal, keresse fel orvosát!

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy nehézséget okozhat az egy helyben maradás (ülés/állás). Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Előfordulhat, hogy ezeket a tüneteket Ön észre sem veszi, ezért hasznos lehet megkérni egy barátját vagy hozzátartozóját, hogy figyelje a viselkedésében esetleg bekövetkező változásokat.

Kérjük, azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha a kezelés alatt aggasztó gondolatokat, élményeket észlel, vagy bármilyen más, fent említett tünetet tapasztal!

Egyéb gyógyszerek és a Citagen filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egymással, és ez súlyos mellékhatások kialakulásához vezethet.

Tájékoztassa orvosát arról, ha az alábbi készítmények bármelyikét szedi:
- Nem szelektív monoamin-oxidáz gátló (MAO-gátló - fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin hatóanyag-tartalmú) gyógyszerek. Az ezekkel a gyógyszerekkel történő kezelés befejezése után 14 napot kell várnia, hogy elkezdhesse a Citagen filmtabletta szedését. A Citagen filmtabletta kezelés befejezése után 7 napot kell várnia, hogy ezeket a gyógyszereket elkezdhesse szedni.
- "Reverzibilis, szelektív MAO-A gátló" (moklobemid hatóanyag-tartalmú) gyógyszerek (ezeket a depresszió kezelésére alkalmazzák).
- Linezolid hatóanyag-tartalmú antibiotikumok.
- Lítium (a mániás depressziós betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazott készítmény) és triptofán.
- Imipramin és dezipramin (mindkettőt depresszió kezelésére alkalmazzák).
- "Irreverzibilis MAO-B gátlók", szelegilin tartalmú (a Parkinson-kór kezelésére alkalmazott) gyógyszerek; ezek növelik a mellékhatások fellépésének kockázatát. A szelegilin adagja nem haladhatja meg a napi 10 mg-ot.
- Metoprolol (magas vérnyomás és/vagy szívbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer); a metoprolol vérszintje megemelkedik, de a metoprolol fokozott hatását vagy mellékhatásokat nem jelentettek.
- Szumatriptán és más hasonló (migrén kezelésére szolgáló) gyógyszerek valamint opioidok (pl. buprenorfin és tramadol (erős fájdalom csillapítására alkalmazott készítmények). Ezek a gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a citaloprámmal, és Ön olyan tüneteket tapasztalhat, mint az izmok akaratlan, ritmikus összehúzódása (beleértve a szemmozgató izmokat), izgatottság, hallucinációk, kóma, fokozott verejtékezés, remegés, a reflexek túlműködése, fokozott izomfeszülés, 38 °C feletti testhőmérséklet. Ha ilyen tüneteket észlel, forduljon kezelőorvosához.
- Cimetidin, lanzoprazol és omeprazol nagy adagban alkalmazva (gyomorfekély kezelésére alkalmazandó); flukonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer), fluvoxamin (antidepresszáns) a Citagen filmtabletta vérszintje megemelkedhet, a Citagen filmtabletta mellékhatásainak fokozódását azonban nem tapasztalták.
- Vérlemezke működést befolyásoló gyógyszerek (pl. egyes antipszichotikumok, acetilszalicilsav - fájdalomcsillapítóként alkalmazzák -, nem-szteroid gyulladásgátlók - reumás megbetegedések kezelésére alkalmazzák -, vérrögképződést gátló gyógyszerek, mint pl. dipiridamol, tiklopidin); enyhén növelik a vérzési rendellenességek kialakulásának veszélyét.
- Orbáncfű (hiperikum perforátum) (depresszióban alkalmazott gyógynövénykészítmény) - a Citagen filmtablettával együtt alkalmazva a mellékhatások kockázata megnövekedhet.
- Meflokin (a malária kezelésére alkalmazott szer), bupropion (a depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer) és tramadol (erős fájdalmak csillapítására alkalmazott gyógyszer) - a görcsküszöb csökkentésének lehetséges kockázata miatt.
- Neuroleptikumok (szkizofrénia, pszichózis kezelésében alkalmazott gyógyszerek) a görcsküszöb csökkentésének lehetséges kockázata miatt és antidepresszívumok.
- A vér kálium- és magnéziumszintjét csökkentő gyógyszerek, mivel ezek az állapotok növelik az életet veszélyeztető szívritmuszavarok kockázatát.

A Citagen filmtablettát ne szedje egyidejűleg:
Ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust; pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás gyógyszerekkel, antipszichotikumokkal (pl. fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszívumokkal, bizonyos antimikróbás gyógyszerekkel (pl. sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás gyógyszerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához!

A Citagen filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Citagen filmtabletta étkezéstől függetlenül bevehető (lásd a 3. "Hogyan kell szedni a Citagen filmtablettát?" pontot).
Kimutatták ugyan, hogy a Citagen filmtabletta nem fokozza az alkohol hatását, az alkohol fogyasztását mégis tanácsos kerülni a Citagen filmtabletta kezelés időtartama alatt.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhes nők rendszerint nem szedhetik a Citagen filmtablettát, valamint szoptatni sem szabad a kezelés ideje alatt, kivéve, ha az orvosával megbeszélték az ezzel járó előnyöket és kockázatokat.

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben terhessége utolsó 3 hónapjában a Citagen filmtabletta szedését egészen a szülésig folytatja, újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek: légzészavar, a bőr kékes elszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet-változások, táplálási nehézség, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy renyheség, élénkebb reflexek, remegés, izgalom, ingerlékenység, közönyösség (letargia), állandó sírás, aluszékonyság és alvászavarok. Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Citagen filmtabletta-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Citagen filmtablettával, növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertóniának (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

Ha Ön a terhességének vége felé veszi be a Citagen filmtablettát, röviddel a szülés után megnövekedhet az erős hüvelyi vérzés kockázata, különösen, ha az Ön kórelőzményében előfordult vérzési zavar. Kezelőorvosának vagy a szülésznőjének tudnia kell, hogy Ön Citagen filmtablettát is szed, hogy tanácsot tudjon adni Önnek.

Állatkísérletekben a citaloprám hatására romlott az ondó minősége. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A citaloprám csak kismértékben, vagy mérsékelten befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket. A pszichoaktív gyógyszerek ronthatják az ítélőképességet és veszélyhelyzetekben a reakciókészséget. A Citagen filmtabletta általában nem álmosít, ennek ellenére, ha a kezelés elején szédül, vagy álmossá válik, mindaddig ne vezessen gépjárművet, és kerülje a szerszámok/gépek használatát, amíg ezek a tünetek fennállnak.

A Citagen filmtabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogy kell szedni a Citagen filmtablettát?

Mennyit kell bevenni?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek
Depresszió
A gyógyszer ajánlott adagja 20 mg naponta. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum 40 mg-ra emelheti.

Pánikzavar
A kezelés első hetében az ajánlott kezdő adag 10 mg naponta, majd egy hét után az adag 20-30 mg-ra emelhető. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

Idősek (65 év felett)
Idős betegek esetén a kezdő adagot a felnőtt korban ajánlott adag felére, azaz napi 10-20 mg-ra kell csökkenteni. Idős betegek rendszerint nem kaphatnak naponta 20 mg-nál többet.

Különleges kockázattal rendelkező betegek
Májbetegségben szenvedő betegek számára az ajánlott maximális adag napi 20 mg.

Gyermekek és 18 év alatti serdülők
A Citagen filmtabletta alkalmazása gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél nem javasolt. További információkat illetően lásd a 2. "Tudnivalók a Citagen filmtabletta alkalmazása előtt" pontot.

Hogyan és mikor kell szedni a Citagen filmtablettát?
A Citagen filmtablettát mindennap, napi egyszeri adagban kell szedni.
A Citagen filmtabletta a nap bármely szakában bevehető, függetlenül az étkezéstől.
A filmtablettát kevés ivóvízzel kell bevenni. Ne rágja szét a tablettát, mert keserű íze van.

A kezelés időtartama
A depresszió és pánikbetegség kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a Citagen filmtablettánál is néhány hétbe telhet, amíg bármilyen javulást tapasztal. Akkor is folytassa a Citagen filmtabletta szedését, ha időbe telik, amíg állapotában bármiféle javulást tapasztal.

Soha ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszélte volna.
A kezelés időtartama egyénre szabott, rendszerint legalább 6 hónap. A filmtabletta szedését mindaddig folytassa, amíg azt kezelőorvosa javasolja. Kezelőorvosa megkérdezése nélkül akkor se hagyja abba a gyógyszer szedését, ha jobban érezné magát. A tünetek mögött álló alapbetegség ugyanis hosszú ideig fennállhat, ezért ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek.

Visszatérő depresszióban szenvedő betegeknél a folyamatos, néha több évig tartó kezelés segít az új depressziós epizódok megelőzésében.

Ha az előírtnál több Citagen filmtablettát vett be
Amennyiben úgy gondolja, hogy Ön, vagy bárki más túl sok Citagen filmtablettát vett be, haladéktalanul lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával! Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak rosszullét vagy mérgezés jelei. Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával a Citagen filmtabletta dobozát.

A túladagolás tünete lehet: életet veszélyeztető szívritmuszavar, görcs, szívritmusváltozás, álmosság, kóma, hányás, remegés, vérnyomás-csökkenés, vérnyomás-emelkedés, hányinger (émelygés), szerotonin szindróma (lásd 4. pont), nyugtalanság, szédülés, pupillatágulat, izzadás, a bőr elkékülése, szapora és mély légvétel (hiperventilláció).

Ha elfelejtette bevenni a Citagen filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Amennyiben egy adagot elfelejt bevenni és még aznap lefekvés előtt eszébe jut, vegye be mihamarabb. A következő nap a szokásos módon folytassa a gyógyszer szedését.
Ha csak éjszaka vagy másnap jut eszébe, az elfelejtett adagot hagyja ki, és a szokott módon folytassa a gyógyszerszedést.

Ha idő előtt abbahagyja a Citagen filmtabletta alkalmazását
Mindaddig ne hagyja abba a Citagen filmtabletta szedését, amíg orvosa azt nem javasolja. Amennyiben Ön a javasolt kezelés végére ért, a kezelést általában a Citagen filmtabletta adagját néhány hét alatt fokozatosan csökkentve ajánlott befejezni.

A gyógyszer alkalmazásának hirtelen megszakítása az alábbi enyhe és átmeneti tüneteket okozhatja: szédülés, bőrzsibbadás/bizsergés, alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás, fejfájás, émelygés (hányinger), hányás, verejtékezés, nyugtalanság vagy izgatottság (agitáció), remegés, zavartság vagy tájékozódási zavar (dezorientáció), érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés (híg széklet), látászavarok, szívdobogásérzés (palpitáció). A javasolt kezelés befejezésekor ezért a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása helyett a Citagen filmtabletta adagját néhány héten keresztül fokozatosan ajánlott csökkenteni.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek. Fontos tudnia, hogy több az alábbiakban felsorolt panasz lehet az Ön betegségének tünete is, ami állapotának javulásával ugyancsak enyhülni fog.

Néhány betegnél az alábbi súlyos mellékhatásokat jelentették.
Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul hagyja abba a Citagen filmtabletta szedését, és keresse fel kezelőorvosát:
- magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások; ezek a tünetek a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek, amelyet több antidepresszívum együttadásakor tapasztaltak.
- bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanat, illetve légzési, vagy nyelési nehézség (allergiás reakció),
- rendellenes vérzés, beleértve a gyomor-bélrendszeri vérzést is.

Ritka, de súlyos mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul hagyja abba a Citagen filmtabletta szedését, és keresse fel kezelőorvosát:
- hiponatrémia: alacsony nátriumszint a vérben, ami fáradtságot, zavartságot és izomrángást okozhat.
- gyors és szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsade de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei.

A következő mellékhatások gyakran enyhék, és rendszerint néhány napos kezelést követően megszűnnek. Fontos tisztában lennie azzal, hogy több itt felsorolt panasz a betegsége tünete is lehet, melyek állapotának javulásával ugyancsak enyhülnek.
Amennyiben a mellékhatások zavaróvá válnak, vagy néhány napnál tovább tartanak, keresse fel kezelőorvosát!

A szájszárazság növeli a fogszuvasodás veszélyét, ezért a szokásosnál többször mosson fogat.

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):
- álmosság;
- álmatlanság;
- homályos látás;
- szívdobogásérzés;
- fokozott verejtékezés;
- szájszárazság;
- hányinger;
- fejfájás.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- csökkent étvágy;
- nyugtalanság (agitáció);
- alvási problémák;
- emlékezet vesztés, koncentráló képesség zavara;
- csökkent szexuális érdeklődés;
- szorongás;
- idegesség;
- zavart állapot;
- szokatlan álmok;
- csökkent érzelem, közönyösség;
- migrén;
- remegés;
- kéz-vagy lábbizsergés,-zsibbadás, érzészavarok;
- szédülés;
- figyelemzavar;
- fülcsengés (tinnitusz);
- orrfolyás és orrviszketés, orrmelléküreg-duzzanat és -gyulladás;
- ásítás;
- hasmenés;
- hányás;
- székrekedés;
- bőrviszketés;
- izom- és ízületi fájdalom;
- férfiaknál előfordulhatnak erekciós és ejakulációs problémák;
- nőknél orgazmuszavar;
- fáradtság;
- testsúlycsökkenés;
- az elhízástól való kóros félelem okozta táplálkozási zavar (anorexia).

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- bőrvérzési rendellenesség (hajlam a beütött bőr bekékülésére);
- fokozott étvágy;
- fokozott szexuális érdeklődés;
- agresszió;
- én-idegen érzések (deperszonalizáció);
- hallucináció;
- mánia;
- ájulás;
- pupillatágulat;
- gyors szívverés;
- lassú szívverés;
- köhögés;
- csalánkiütés;
- hajhullás;
- bőrkiütés;
- fényérzékenység;
- vizelési nehézség;
- bő menstruációs vérzés;
- kar- és lábduzzadás;
- testsúlynövekedés;
- eufória (fokozottan jó közérzet).

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- görcsök;
- akaratlan mozgások;
- vér nátriumion-tartalmának csökkenése;
- ízérzékelési zavarok;
- vérzés;
- láz;
- májgyulladás (hepatitisz).

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatok, lásd szintén a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot;
- a vérlemezkeszám csökkenése, amely növeli a vérzés, illetve a zúzódások kockázatát;
- túlérzékenység (bőrkiütés);
- nehézlégzést vagy szédülést okozó súlyos allergiás reakció;
- hormon túltermelés, mely folyadék visszatartást, gyengeséget, fáradtságot vagy zavartságot okozhat;
- a vizeletmennyiség növekedése;
- alacsony káliumszint a vérben, amely izomgyengeséget, izomrángást vagy szívritmuszavart okozhat (hipokalémia);
- pánikroham (ez az Ön betegségének következménye lehet);
- fogcsikorgatás;
- nyugtalanság;
- szokatlan izommozgások vagy izommerevség;
- kellemetlen nyugtalanságérzet vagy képtelenség az egyhelyben ülésre (akatízia);
- látászavar;
- orrvérzés;
- vérzési zavarok, beleértve a bőr- és nyálkahártyavérzést (ekkimózis);
- hirtelen kialakuló bőr- és nyálkahártya-duzzanat;
- fájdalmas erekció;
- tejcsorgás férfiaknál és nem szoptató nőknél;
- hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés;
- gyomor- és/vagy bélvérzés;
- szabálytalan menstruációs periódus;
- kóros májfunkciós értékek;
- csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek;
- szabálytalan szívritmus;
- erős hüvelyi vérzés röviddel a szülés után (poszt partum vérzés); további információkért lásd a Terhesség, szoptatás és termékenység részt a 2. pont alatt.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Citagen filmtablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik!

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Citagen filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga a citaloprám. 10 mg illetve 20 mg citaloprám (citaloprám-hidrobromid formájában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (lásd 2. pont "Citagen filmtabletta laktózt tartalmaz"), kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, povidon, kroszpovidon és magnézium-sztearát. A filmbevonat a következőket tartalmazza még: titán-dioxid (E 171), makrogol 4000 és hipromellóz (E464).

Milyen a Citagen filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Citagen 10 mg filmtabletta: fehér, kerek filmbevonatú tabletta egyik oldalán "CM 10" jelöléssel, a másik oldalán "G" jelöléssel van ellátva.

Citagen 20 mg filmtabletta: fehér, ovális filmbevonatú tabletta egyik oldalán "CM 20" jelöléssel és bemetszéssel, a másik oldalán "G" jelöléssel van ellátva. A tabletán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

Citagen 10 mg filmtabletta: 30 db vagy 60 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban, valamint 28 db vagy 50 db filmtabletta műanyag tartályban és dobozban.

Citagen 20 mg filmtabletta: 30 db vagy 60 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban, valamint 28 db vagy 50 db filmtabletta műanyag tartályban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 10. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!