A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CITALOPRAM ORION 20 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

citalopram

citalopram 20 mg filmtabletta

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N06 - PSYCHOANALEPTICUMOK
  • N06A - ANTIDEPRESSANSOK
  • N06AB - Szelektív serotonin reuptake-gátlók
  • N06AB04 - Citalopram
hirdetés

CITALOPRAM ORION 20 mg filmtabletta 28x

28x

V

712 Ft

OGYI-T-20342/02

TB támogatás

EÜ emelt

90%7a1SzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Citalopram Orion és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A citaloprám az úgynevezett szerotonin − idegsejtek közötti − újrafelvételét gátló gyógyszer (SSRI), mely növeli a szerotonin koncentrációját az agyban. A szerotonin egy központi idegrendszeri ingerületátvivő anyag. A szerotonin rendszer zavara figyelhető meg pl. depresszióban és szorongásban.
A Citalopram Orion javallatai:
- a depresszió kezelése és megelőzése.
- a tériszonnyal vagy a nélkül jelentkező pánikbetegség kezelése.
2. Tudnivalók a Citalopram Orion szedése előtt
Ne szedje a Citalopram Orion tablettát
- Ha ún. MAO bénító gyógyszerekkel (pl. a Parkinson-kór kezelésére szelegilinnel vagy depresszió miatt moklobemiddel) kezelik (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Orion").
- Ha Önt egyidejűleg linezoliddal kezelik, kivéve, ha lehetőség van az Ön megfigyelésére és vérnyomásának szoros ellenőrzésére (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Orion ek").
- Ha Önt egyidejűleg pimoziddal kezelik (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Orion").
- Ha allergiás a citaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik).
- Ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek").
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Citalopram Orion szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy , gyógyszerészével,
- ha súlyos máj- vagy vesebetegségben szenved.
- ha cukorbeteg (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Orion").
- ha epilepsziás. A Citalopram Orion kezelést abba kell hagyni, ha roham lép fel vagy a rohamok gyakorisága nő! (lásd még "4. pont Lehetséges mellékhatások").
- ha a kórtörténetében mánia vagy hipománia szerepel (lásd még "4. pont Lehetséges mellékhatások/ Mikor kell orvoshoz fordulnia").
- ha olyan gyógyszereket szed, amelyek fokozzák a vérzésveszélyt, mint az antikoagulánsok (véralvadásgátlók), gyulladásgátló fájdalomcsillapítók és a szalicilsav származékok (pl. acetilszalicilsav), vagy ha korábban véralvadási zavarokat tapasztalt.
- ha elektrosokk kezelésben részesül
- ha Ön szűkzugú glaukómában szenved, vagy kórtörténetében glaukóma szerepel
- ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át
- ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet
- ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak
Beszélje meg orvosával, ha a fentiek közül bármelyik állapot vonatkozik, vagy vonatkozott Önre!

Gyermekek és serdülők
A Citalopram Orion általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.
Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Citalopram Orion-t, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Citalopram Orion-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keress fel újra a kezelőorvosát.
Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye. Tájékoztassa a kezelőorvost amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Citalopram Orion-t szedi. Emellett a Citalopram Orion hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.
Öngyilkossági szándék, az Ön depressziójának vagy szorongási zavarának rosszabbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
- ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
- ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol
depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.
Figyelmeztetés!
Hasonlóan a többi, a depresszió és hasonló megbetegedések kezelésére alkalmazott gyógyszerekhez a javulás nem azonnal jelentkezik. A Citalopram Orion kezelés megkezdése után néhány hetet vehet igénybe, míg javulást észlel. Pánikbetegség kezelésekor általában 2−4 hét után mutatkozik javulás. A kezelés kezdetén egyes betegeknél fokozott szorongás jelentkezhet, ami a kezelés folytatásával megszűnik. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan kövesse orvosa utasításait és ne hagyja abba a kezelést, illetve ne változtassa meg az adagot az orvossal történt megbeszélés nélkül!
Egyes mániás-depresszióban szenvedő betegek mániás fázisba kerülhetnek. Ezt szokatlan és gyors gondolatváltozások, indokolatlan boldogság és túlzott fizikai aktivitás jellemzi. Amennyiben ilyeneket tapasztal, forduljon orvosához!
Nyugtalanság, valamint egy helyben ülési vagy állási képtelenség szintén előfordulhat a kezelés első heteiben. Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket észleli!
Néhány esetben előfordulhat, hogy nincs tudatában a fenti tüneteknek, ezért segíthet, ha megkér egy családtagot vagy barátot, hogy segítsen Önnek megfigyelni a viselkedésében történő esetleges változásokat.
Azonnal forduljon orvosához, vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha aggasztó gondolatai vannak, vagy a fentebb felsorolt tünetek valamelyike előfordul a kezelés során.
Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Orion
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Citalopram Orion-t ne szedje egyidejűleg:
- az úgynevezett monoamino-oxidáz gátlókkal (MAO inhibitorok) (mint a Parkinson-kór elleni szelegilin, vagy az antidepresszáns moklobemid vagy linezolid nevű antibiotikum), vagy a leállításukat követő 2 hétben. Másrészről, a Citalopram Orion-kezelés abbahagyása után 7 napig nem szedheti ezeket a gyógyszereket!
- pimoziddal (antipszichotikum)
- Ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás szerekkel, antipszichotikumokkal (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal,
- bizonyos antimikróbás szerekkel (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin),
- bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin).
- Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.
- Néhány más gyógyszer egyidejű szedése fokozhatja, vagy csökkentheti a Citalopram Orion hatékonyságát. Tájékoztassa orvosát, ha az alábbiak bármelyikét szedi:
- az un. SSRI antidepresszánsok (a szelektív szerotonin újrafelvétel gátlók, mint a fluoxetin és a szertralin) vagy triciklikus antidepresszánsok (pl. amitriptilin).
- bizonyos antidepresszánsok, amelyek elősegítik a dohányzásról való leszokást (bupropion).
- bizonyos szorongás-oldó gyógyszerek (buspiron)
- bizonyos migrén elleni gyógyszerek (pl. szumatriptán és más triptánok).
- bizonyos fájdalomcsillapítók (tramadol).
- a vérzés kockázatát fokozó gyógyszerek, pl. a véralvadás gátló gyógyszerek, mint az antikoagulánsok, a gyulladásgátló fájdalomcsillapítók (pl. acetilszalicilsav), dipiridamol és tiklopidin.
- orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú készítmények.
- bizonyos vérnyomáscsökkentők és szívgyógyszerek (metoprolol).
- gyomorfekély gyógyszerei (cimetidin).
- bizonyos antipszichotikumok, mint a lítium, triptofán és dezipramin.
- a malária megelőzésére és kezelésére használt gyógyszerek (meflokin)
Ha Ön cukorbeteg, folyamatosan ellenőrizze vércukorszintjét és az inzulin hatását. Bármilyen változást észlel, beszélje meg orvosával (ld. "Figyelmeztetések és óvintézkedések").
A Citalopram Orion egyidejű bevétele étellel és itallal
Alkohol fogyasztása a Citalopram Orion szedése alatt nem ajánlott!
A filmtablettákat vízzel kell bevenni, étkezés közben, vagy attól függetlenül.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Tudnia kell, hogy a terhesség utolsó három hónapjában szedett Citalopram Orion az alábbiakat okozhatja az újszülöttön: légzési problémák, a bőr kékes elszíneződése, görcsök, testhőmérséklet változások, táplálási nehézségek, hányás, alacsony vércukorszint, merev vagy ernyedt izmok, élénk reflexek, remegés, reszketegség, ingerlékenység, letargia, állandó sírás, álmosság és alvási nehézségek. Amennyiben újszülöttjénél ezen tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal forduljon orvosához.
Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Citaloparm Orion-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Citalopram Orion-nal növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.
Szoptatás: A citaloprám kiválasztódik az anyatejbe.
Állatkísérletekben a citaloprám negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A citaloprám ronthatja a teljesítményt és a koncentráló képességét. Kerülje a vezetést, gépek kezelését, illetve a fokozott éberséget igénylő feladatokat, amíg nem győződött meg arról, hogy a gyógyszer nem rontja a teljesítményét!
A Citalopram Orion laktózt tartalmaz
A tabletták 23 mg (10 mg-os tabletta), 46 mg (20 mg-os tabletta), illetve 91 mg (40 mg-os tabletta) tejcukrot (laktózt) tartalmaznak. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Citalopram Orion-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Depresszió kezelése:
Felnőttek
A szokásos dózis 20 mg naponta. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.
Pánikbetegség kezelésére:
Felnőttek:
A kezelés első hetében a kezdő dózis 10 mg naponta, majd egy hét után az adag napi 20-30 mg-ra emelhető. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.
Idős betegek (65 év felett):
Idős betegek esetén a dózist az ajánlott dózis felére kell csökkenteni, azaz napi 10-20 mg-ra. Idős betegek rendszerint nem kaphatnak naponta 20 mg-nál többet.
Speciális kockázatú betegek:
Májpanaszokkal rendelkező betegek maximálisan adható napi dózisa 20 mg.
A kezelést a tünetek megszűnése után minimum 6 hónapig kell folytatni, mivel előfordulhat, hogy a tünetek visszatérnek.
Ha úgy érzi, hogy a Citalopram Orion tabletta hatása túl erős, vagy túl gyenge, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!
Ha az előírtnál több Citalopram Orion-t vett be
Túladagolás esetén a mellékhatások súlyosabbá válhatnak. Ha az előírtnál több gyógyszert vett be, mindig forduljon orvoshoz, menjen kórházba, vagy keresse fel a mérgezési központot. Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával a gyógyszer dobozát.
Ha elfelejtette bevenni a Citalopram Orion-t
Vegye be a következő adagot a szokott időben. Ne vegyen be dupla dózist, annak érdekében, hogy bepótolja a kihagyott adagot. Szabadság vagy kirándulás előtt mindig ellenőrizze, hogy van-e elég gyógyszere kéznél.
Ha idő előtt abbahagyja a Citalopram Orion szedését
Ne hagyja abba a Citalopram Orion szedését amíg orvosa ezt nem javasolja! Beszélje meg orvosával, ha abba kívánja hagyni a gyógyszer szedését! Ne hagyja abba a kezelést hirtelen!
A kezelési időszak befejeztével általában ajánlatos a citaloprám adagját több hét alatt, fokozatosan csökkenteni.
Amikor abbahagyja a citaloprám szedését, különösen, ha ezt hirtelen teszi, megvonási tünetek jelentkezhetnek. Ezek gyakoriak a citaloprám szedés abbahagyását követően. A kockázat nagyobb, ha a citalopram kezelés hosszú ideig tartott, nagy dózist alkalmaztak, vagy a dózist túl gyorsan csökkentették. Legtöbben úgy érzik, hogy a tünetek enyhék és maguktól megszűnnek, általában két héten belül. Ha súlyosabb megvonási tüneteket észlel a citaloprám abbahagyását követően, forduljon orvosához! Orvosa arra kérheti Önt, hogy kezdje újra szedni a gyógyszert és lassabban hagyja abba a szedését.
Megvonási tünetek lehetnek: szédülés (bizonytalanság vagy egyensúly érzékelés zavarai); zsibbadás, égető érzés és (ritkábban) áramütés-érzet, akár a fejen is; alvási zavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság); szorongás, fejfájás, émelygés, izzadás (éjszakai izzadás is); nyugtalanság és izgatottság érzés, remegés (reszketés); zavartság vagy zavart tájékozódási képesség; érzékenység vagy ingerlékenység; hasmenés, látászavarok, szabálytalan vagy heves, kalapáló szívverés (palpitáció).
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások gyakoribbak a kezelés első két hetében és a további kezelés során többnyire megszűnnek.
Beszéljen orvosával, ha a következőket tapasztalja: öngyilkossági vagy halállal kapcsolatos gondolatok, a depresszió vagy szorongás rosszabbodása, pánik rohamok, düh vagy más szokatlan változás a viselkedésében vagy hangulatában, görcsroham, szerotonin szindróma (izgatottság, zavartság, hasmenés, láz, fokozott reflexek, rossz koordináció, nyugtalanság, borzongás, izzadás, izgatottság, remegés vagy rángatózás), vagy vérzéshajlam (pl. orrvérzés, ínyvérzés, szokatlan véraláfutások, fekete vagy véres széklet, erős menstruációs vérzés) a gyógyszer szedése során.
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érinthet)
Fokozott izzadás, álmosság vagy szokatlan aluszékonyság, álmatlanság, fejfájás, a szemek alkalmazkodásának zavara, fokozott vagy szabálytalan szívműködés, hányinger, szájszárazság, gyengeség.

Gyakori mellékhatások
(100-ból 1-10 beteget érinthet)
A testsúly csökkenése, étvágytalanság, alvászavarok, koncentrálási nehézség, kóros álmok, memória zavar, szorongás, szexuális problémák (csökkent szexuális vágy vagy a potencia zavarai, impotencia, ejakulációs zavarok, az orgazmus zavarai vagy orgazmusképtelenség nők esetén), fájdalmas menstruáció, izgatottság, idegesség, közöny, zavartság, migrén, remegés,érzészavarok (zsibbadás), szédülés, figyelemzavar, fülcsengés, emelkedett vagy csökkent vérnyomás, orrnyálkahártya vagy orrmelléküreg gyulladások, hasmenés, székrekedés, emésztési zavarok, hányás, hasi fájdalom, puffadás és fokozott nyálelválasztás, viszketés, izom- vagy ízületi fájdalom, vizeletürítési zavarok vagy fokozott vizelet mennyiség, fáradtság, ásítozás.
Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érinthet)
Fokozott étvágy, testsúly növekedése, agresszió, személyiség elvesztése, hallucinációk, eufória (túlzottan emelkedett hangulat), fokozott libidó, pupillatágulat, lassú szívverés, gyors szívverés, köhögés, májenzimek aktivitásának emelkedése, allergiás reakciók (pl. kiütések), hajhullás, a bőr fokozott napfény-érzékenysége, vizelet visszatartás, igen bő menstruáció, ájulás, rossz közérzet.
Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érinthet)
A vér alacsony nátrium-szintje, mozgászavarok, ízérzékelési zavarok, szokatlan vérzések, enyhe májműködési zavar, láz.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):
Szupraventrikuláris vagy kamrai ritmuszavar (aritmia), tejcsorgás.
Csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.
A Citalopram Orion kezelést abba kell hagyni, ha görcsrohamok jelentkeznek, vagy ezek gyakorisága fokozódik (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések")!
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

Mikor kell orvoshoz fordulnia?
Azonnal forduljon orvoshoz az alábbi esetekben:
Szerotonin szindróma
Ha a kezelés során bármilyen mellékhatást, magas lázat, izommerevséget, hirtelen izom-összehúzódást, hangulatváltozásokat, izgatottságot, remegést és zavartságot észlel, ezek a ritkán előforduló szerotonin szindrómára utalhatnak.
Öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok
A depresszió kezelése magában foglalja az öngyilkosság kockázatát, különösen a kezelés első 2-4 hetében.
Mánia
A citaloprámot esetenként használják ún. bipoláris affektív zavarok kezelésére, amikor a depressziós és mániás tünetek váltakoznak.
Ilyen esetekben a citaloprám mániás epizódokat idézhet elő.
Pszichotikus (elmebetegséggel kapcsolatos) tünetek rosszabbodása
A skizofrénia depressziós fázisának kezelése során a pszichotikus tünetek rosszabbodhatnak.
Amennyiben az alábbiak közül bármelyik tünetet tapasztalja, azonnal hagyja abba a Citalopram Orion szedését és forduljon orvoshoz:
- Gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Citalopram Orion-t tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Citalopram Orion
A készítmény hatóanyaga a citaloprám-hidrobromid. Egy tabletta 10, 20, illetve 40 mg citaloprámnak megfelelő mennyiségű citalopram-hidrobromidot tartalmaz.
Egyéb összetevők:
Tablettamag: kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, kopovidon, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.
A tabletta filmbevonatának alkotórészei: hipromellóz, makrogol és titán-dioxid (E 171).

Milyen a Citalopram Orion külleme és mit tartalmaz a csomagolás
10 mg-os tabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, "A" jelöléssel az egyik oldalán, valamint "05" jelöléssel másik oldalán.
20 mg-os tabletta: fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, "A" jelöléssel az egyik oldalán, valamint törővonallal "0" és "6" jelölés között a másik oldalán. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
40 mg-os tabletta: fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, "A" jelöléssel az egyik oldalán, valamint törővonallal "0" és "7" jelölés között a másik oldalán. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás:
28 (2x14) db vagy 98 (7x14) db filmtabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
HDPE tartály:
Citalopram Orion 10mg filmtabletta: 30 db vagy 100 db vagy 1000 db filmtabletta
Citalopram Orion 20mg filmtabletta: 30 db vagy 56 db vagy 100 db vagy 250 db vagy 1000 db filmtabletta
Citalopram Orion 40mg filmtabletta: 30 db vagy 56 db vagy 100 db vagy 500 db filmtabletta
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2017. 04. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!