A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

COLCHICUM-DISPERT bevont tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

colchicine

  • M-VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M04-KÖSZVÉNYELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M04A-KÖSZVÉNYELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M04AC-A húgysav-metabolizmusra nem ható készítmények
  • M04AC01-Colchicine
hirdetés

COLCHICUM-DISPERT bevont tabletta 20x

20x

V

OGYI-T-1320/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Colchicum-Dispert bevont tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Colchicum-Dispert hatóanyaga a kolchicin, amelyet az őszi kikerics (Colchicum autumnale) magjaiból vonnak ki. A Colchicum-Dispert gyulladáscsökkentő és köszvényellenes gyógyszer, amely az alábbiak kezelésére alkalmazható:
- Akut köszvényes rohamok kezelése és a köszvényes rohamok megelőzése a megkezdett urátcsökkentő készítmények mellett párhuzamosan, rövid távon alkalmazva felnőttek esetében
- Örökletes mediterrán láz (örökletes betegség, amely fájdalmat és duzzanatot okoz az ízületekben és szervekben)
- Perikarditisz (a szívburok, a szívet körül vevő vékony, zsákszerű hártya duzzanata és irritációja) megbetegedés kezelése és kiújuló perikarditisz megelőzése
- A Behcet-kór bizonyos tüneteinek (ízületi gyulladás, eritéma nodozum) enyhítése (ez a betegség kiújuló akut gyulladással járó szisztémás zavar)
2. Tudnivalók a Colchicum-Dispert alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Colchicum-Dispert-et:
- ha allergiás a kolchicinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha terhes, teherbe eshet vagy szoptat,
- ha súlyos veseelégtelenségben szenved,
- ha súlyos májbetegsége van.
- vérképelváltozások (pl. vérszegénység) esetén,
- súlyos emésztőrendszeri megbetegedésekben,
- többféle betegség egyidejű fennállásakor,
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Colchicum-Dispert alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha Önnek:
- vese-, máj- vagy emésztőrendszeri problémái vannak,
- vérképzőszervi zavarban szenved.

Egyéb gyógyszerek és a Colchicum-Dispert
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Más gyógyszerek szedése a Colchicum-Dispert alkalmazásával együtt befolyásolhatja a másik gyógyszer hatását. Nagyobb a mellékhatások kockázata, ha a Colchicum-Dispert-et olyan gyógyszerekkel szedik egyidejűleg, mint a ciklosporin, a sztatinok (a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek, például szimvasztatin, lovasztatin), fibrátokkal, konazolokkal, több HIV elleni készítménnyel, makrolid antibiotikumok (eritromicin, klaritromicin), verapamillal, diltiazemmel, ranolazinnal, vagy digoxinnal, különösen, ha Ön vesekárosodásban szenved.
A cimetidin (az emésztőrendszeri fekély kezelésére alkalmazott gyógyszer), de a túlzott mennyiségű grépfrútlé (napi 1000 ml) fogyasztása is megnövelheti a kolchicin vérszintjét, amely életveszélyes lehet.
A kolchicin ugyanakkor ronthatja a B12-vitamin felszívódását. Ha nagy adagban vagy hosszú ideig kell szednie a Colchicum-Dispert tablettát, akkor szükség lehet B12-vitamin kiegészítésre.
A Colchicum-Dispert egyidejű bevétele étellelés itallal
Grépfruitlé fogyatása nem javasolt, mert megnövelheti a kolchicin vérszintjét.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Colchicum-Dispert alkalmazása ellenjavallt, ha Ön terhes vagy terhességet tervez.
Kolchicin terápia alatt megbízható fogamzásgátlás szükséges, amit a Colchicum-Disperttel folytatott kezelés leállítása után még 3 hónapig alkalmazni kell.
Mivel a kolchicin károsíthatja a hímivarsejteket, a kolchicinnel kezelt férfiaknak 6 hónapos regenerációs időre van szükségük a kolchicin terápia befejezését követően, ezen időszakon belül a gyermeknemzés nem ajánlott.
A kolchicin átjut az anyatejbe. Szoptatás alatt ne alkalmazza a Colchicum-Dispert-et.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A kolchicin gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre kifejtett hatásait nem vizsgálták.
Figyelembe véve, hogy a gyógyszer bevétele után szédülés alakulhat ki, gyengülhetnek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességek, így nem javasolt gépjárművet vezetni vagy gépeket kezelni.
A Colchicum-Dispert laktózt és szacharózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A Colchicum-Dispert segédanyagként Opalux AS 250000 színezékanyagokat is tartalmaz
Ez az anyag allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Colchicum-Dispert-et?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A javasolt adag:
AKUT KÖSZVÉNYES ROHAMOK KEZELÉSE:
- Akut köszvényes rohamok esetén 2 bevont tabletta, majd 1 órával később 1-2 bevont tabletta.
- A bevett adag nem haladhatja meg a 24 óránként 3-4 bevont tablettát. Ezután az alacsony adaggal (napi 1-2 bevont tabletta) való kezelés a fájdalom megszűnéséig folytatható.
Az akut köszvényroham kezelését nem szabad megismételni 3 napon belül.
A KÖSZVÉNYES ROHAMOK MEGELŐZÉSE
- A megkezdett urátcsökkentő készítmények mellett párhuzamosan, rövid távon alkalmazva a további köszvényes rohamok megelőzésére naponta egyszer vagy kétszer 1 tablettát vegyen be.
- A bevett adag nem haladhatja meg a naponta 2 bevont tablettát.
AZ ÖRÖKLETES MEDITERRÁN LÁZ (FMF) KEZELÉSE:
- A szokásos adag felnőttek esetében, az FMF kezelésének kezdetén, naponta 2-3 tabletta, amely azután napi 2-4 bevont tabletta adagra növelhető.
- Ha súlyos mellékhatások alakulnak ki, az adag csökkentésére lehet szükség, amíg a mellékhatások el nem múlnak, vagy tolerálhatóvá nem válnak.
- A napi adag alkalmazható egyszeri dózisban, ami általában a javasolt módszer, ha nem jelentkeznek mellékhatások, vagy osztott dózisban, naponta kétszer (reggel és este).
Adagolás gyermekeknél és serdülőknél (4 és 18 éves kor között)
A javasolt kezdő adag gyermekek esetében:
- Naponta 1 bevont tabletta, 4-5 év közötti gyermekek esetében
- Naponta 2 bevont tabletta, 5 év feletti gyermekek esetében
Az adagot szükség szerint, lépcsőzetesen (1 tabletta/nap) kell megnövelni a maximális adagig, ami napi 4 bevont tabletta.

A kolchicin 4 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem alkalmazható.
PERIKARDITISZ KEZELÉSE:
- A Colchicum-Dispert javasolt kezdő adagja az akut perikarditisz kezelésére felnőtteknek 70 kg vagy annál nagyobb testtömegű betegek esetében napi kétszer 1 bevont tabletta, 70 kg-nál kisebb testtömegű betegek esetében napi egyszer 1 bevont tabletta 3 hónapon keresztül.
- A kiújuló perikarditisz megelőzésére a szokásos adag felnőtteknek 70 kg vagy annál nagyobb testtömegű betegek esetén napi kétszer 1 bevont tabletta, 70 kg-nál kisebb testtömegű betegek esetén, illetve akik nem tolerálják a magasabb dózist napi egyszer 1 bevont tabletta legalább 6 hónapon keresztül.
BEHCET-KÓR BIZONYOS TÜNETEINEK (ARTRITISZ (ízületi gyulladás) és ERITÉMA NODOZUM (fájdalmas, gyulladásos csomók mélyen a bőrben)) ENYHÍTÉSÉRE
- A Colchicum-Dispert javasolt adagja Behcet-kór esetén az artritisz és az eritéma nodózum kezelésére felnőtteknek napi 2-4 bevont tabletta.
- Ha emésztőrendszeri mellékhatások alakulnak ki, azonnal hagyja abba a tabletta szedését.
- Ha Ön idős vagy vese-, illetve májproblémái vannak, akkor lehetséges, hogy alacsonyabb adagra van szüksége, amelyet kezelőorvosa fog beállítani.
- A bevont tablettákat megfelelő mennyiségű folyadékkal kell lenyelni.
- A tablettát nem szabad felosztani vagy eltörni.

Az alkalmazás módja
A bevont tablettát egészben, nem szétosztva/eltörve kell bevenni, elegendő mennyiségű folyadékkal.
Ha az előírtnál több Colchicum-Dispert bevont tablettát vett be:
Ha az előírtnál több Colchicum-Dispert-et vett be, azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával. A túladagolás kezdeti tünetei (hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés, alacsony vérnyomás) 24 órán belül jelentkezhetnek.
Ha elfelejtette bevenni a Colchicum-Dispert-et
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására! Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy mikor kell bevennie a Colchicum-Dispert következő adagját. Ezt meg kell beszélnie kezelőorvosával.
Ha idő előtt abbahagyja a Colchicum-Dispert alkalmazását
Tünetei kiújulhatnak.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Általában a következő mellékhatásokról számoltak be a kolchicinnel összefüggésben. Ezek a kezelés átmeneti felfüggesztésével vagy a kolchicin adagjának csökkentésével rendszerint elmúlnak.
Gyakori (10-100 beteg közül 1-et érint):
- Hányinger, hányás, hasmenés, gyomorgörcsök, gyomorfájás
Nem gyakori (100-1000 beteg közül 1-et érint):
- vérsejt-rendellenességek, vérsejtek számának csökkenése
- a csontvelő működésének romlása: aplasztikus anémia (olyan állapot, amikor a csontvelő nem termel vérsejteket), hemolitikus anémia (olyan állapot, amikor a vérben túlságosan alacsony a vörösvértestek száma)
- a májenzimek szintjének változásai (vérvizsgálatok alapján)
- hajhullás és körömbetegségek
- a vér kreatin-foszfokináz szintjének emelkedése (vérvizsgálatok alapján)
- izomgyengeség és izomfájdalom, az izomrostok szétesése(rabdomiolízis)
- vesekárosodás
Ritka (1000-10 000 beteg közül 1-et érint):
- egyes fehérsejtek, az ún. granulociták számának jelentős csökkenése (agranulocitózis)
- a vérlemezkék számának növekedése (thrombocitózis)
- csalánkiütés, a bőr lilás elszíneződése (purpura), bőrkiütések, amelyek viszkethetnek, bőrvörösödés, duzzanat
- a hímivarsejtek teljes hiánya vagy alacsony koncentrációja az ondóban
Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1-et érint):
- Az idegeket érintő betegség (neuropátia), szédülés, túlérzékenység.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Colchicum-Dispert bevont tablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Colchicum-Dispert bevont tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: Őszi kikerics 0,52 - 2,42 mg
(extrahálószer: diklór-metán) magjából kivont standardizált szárazkivonat.
(50-150:1), amely megfelel 0,5 mg kolchicinben kifejezett összalkaloidnak.
- Egyéb összetevők:
Mag: magnézium-sztearát, sztearin-palmitinsav, mikroristályos cellulóz, kopovidon, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.
Bevonat: Karnauba viasz, Opalux AS 250000 (Szacharóz, Cochenille vörös (E124), Kinolinsárga (E104), titán-dioxid (E171), povidon), karmellóz-nátrium, arabmézga, sellak, makrogol 6000, povidon (K25), könnyű magnézium-oxid, titán-dioxid (E171), talkum, szacharóz.
Milyen a Colchicum-Dispert külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Sötétvörös színű, kerek, domború felületű, cukor-bevonatú bevont tabletta.
20 db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. 08. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!