A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

COMETRIQ 20 mg kemény kapszula

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

cabozantinib

  • L - DAGANATELLENES ÉS IMMUNMODULANS SZEREK
  • L01 - DAGANATELLENES SZEREK
  • L01E - PROTEIN KINÁZ GÁTLÓK
  • L01EX - Egyéb protein-kináz gátlók
  • L01EX07 - Cabozantinib

COMETRIQ 20 mg kemény kapszula 84x buborékcsomagolásban

84x buborékcsomagolásban

V

Szabadáras (NT)

EU/1/13/890/004

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

▼ Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a COMETRIQ és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A COMETRIQ egy a medulláris pajzsmirigyrák - egy ritka típusú pajzsmirigyrák, amely műtéttel nem távolítható el, illetve amely átterjedhet más testrészekre is - kezelésére használt gyógyszer.
A COMETRIQ lelassíthatja vagy megállíthatja a medulláris pajzsmirigyrák növekedését. Segíthet az ilyen típusú rákhoz társuló tumorok zsugorításában.
2. Tudnivalók a COMETRIQ szedése előtt
Ne szedje a COMETRIQ-et,
- ha allergiás a katozantinibre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A COMETRIQ szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- magas a vérnyomása
- hasmenése van
- nemrégiben vért köhögött fel, vagy erős vérzése volt
- egy hónapon belül műtéte volt (vagy ha Önnél valamilyen sebészeti eljárást terveznek), beleértve a fogászati eljárásokat
- az elmúlt 3 hónapban sugárkezelésben részesült
- gyulladásos bélbetegsége van (pl. Crohn-betegség vagy ulcerativ colitis vagy diverculitis)
- azt közölték Önnel, hogy rákja átterjedt a légutakra vagy a nyelőcsőre
- nemrégiben vérrög képződött a lábszárában, sztrókot vagy szívrohamot kapott
- szívritmust szabályozó gyógyszereket szed, alacsony a pulzusszáma, vagy valamilyen problémája van a szívével vagy vére kalcium-, kálium-, illetve magnézium-szintjével.
Közölje kezelőorvosával, ha ezek bármelyike az Ön esetében fennáll. Lehet, hogy ezek kezelést igényelnek, illetve kezelőorvosa dönthet a COMETRIQ adagjának megváltoztatása mellett, vagy a kezelést teljes egészében le is állíthatja. Lásd 4. pont: "Lehetséges mellékhatások".
Fogorvosával is közölnie kell, hogy COMETRIQ-et szed, fontos, hogy a COMETRIQ-kel történő kezelés során gondoskodjon a megfelelő szájápolásról.
Gyermekek és serdülők
A COMETRIQ szedése gyermekek vagy serdülők esetében nem javasolt. A COMETRIQ-nek a 18 évnél fiatalabbakra gyakorolt hatása nem ismert.
Egyéb gyógyszerek és a COMETRIQ
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket. Ennek oka, hogy a COMETRIQ hatással lehet bizonyos más gyógyszerek hatására. Ugyanakkor bizonyos gyógyszerek is hatással lehetnek a COMETRIQ hatására. Ez azt jelentheti, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia az Ön által szedett adago(ka)t.
- Gombás fertőzések kezelésére használt gyógyszerek, pl. itrakonazol, ketokonazol és - poszakozanol
- Bakteriális fertőzések kezelésére használt gyógyszerek (antibiotikumok, pl. eritromicin, klaritromicin és rifampicin
- Allergia elleni gyógyszerek, pl. fexofenadin és ranolazin
- Szteroidok, pl. a gyulladás csökkentésére vagy az immunrendszer számos különböző betegségének a kezelésére használt dexametazon
- Epilepszia vagy görcsrohamok kezelésére használt gyógyszerek, pl. fenitoin, karbamazepin és fenobarbitál
- Orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövénykészítmények, amelyeket néha depresszió vagy a depresszióval összefüggő olyan állapotok kezelésére használnak, mint a szorongás
- Vérhígításra használt gyógyszerek, pl. warfarin
- A magas vérnyomás vagy egyéb szívproblémák kezelésére használt gyógyszerek, pl. aliszkiren, ambrizentán, dabigatrán etexilát, digoxin, talinolol és tolvaptán
- Diabétesz kezelésére használt gyógyszerek, pl. szaxagliptin és szitagliptin
- A köszvény kezelésére használt gyógyszerek, pl. kolkicin
- A gyomorégés kezelésére használt protonpumpa gátlók, pl. omeprazol, eszomeprazol, lanzoprazol, pantoprazol és rabeprazol
- A HIV vagy AIDS kezelésére használt gyógyszerek, pl.ritonavir vagy maravirok
Orális fogamzásgátlók
Ha a COMETRIQ-et orális fogamzásgátlók alkalmazása alatt szedi, lehet, hogy az orális fogamzásgátlók hatásukat vesztik. A COMETRIQ szedése alatt, és legalább 4 hónapig a kezelés befejezése után mechanikus (barrier) fogamzásgátlót (pl. kondom vagy pesszárium) is alkalmaznia kell.
A COMETRIQ bevétele étellel
A COMETRIQ-et nem szabad étellel bevenni. Ön nem ehet semmit a COMETRIQ adagjának bevételét megelőző legalább 2 órában és a bevételt követő 1 órában. Amíg ezt a gyógyszert szedi, ne fogyasszon grépfrúttartalmú termékeket, mivel a grépfrút megemelheti vérében a COMETRIQ szintjét.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Amíg COMETRIQ-kel kezelik, ne essen teherbe. Ha Ön vagy partnere teherbe eshet, a kezelés során és a kezelés befejezését követő legalább 4 hónapig használjon alkalmas fogamzásgátlót. Kezelőorvosával beszéljen arról, hogy milyen módszerei megfelelők a fogamzásgátlásnak, amíg a COMETRIQ-et szedi. Lásd 2. pont.
Közölje kezelőorvosával, ha Ön vagy partnere terhes lesz, illetve azt tervezi, hogy teherbe esik, mialatt COMETRIQ-kel kezelik.
A COMETRIQ szedése ELŐTT beszéljen kezelőorvosával, ha Ön vagy partnere gyermeket szeretne, illetve ha gyermekszülést tervez a kezelés befejezését követően. Lehetséges, hogy termékenységét a COMETRIQ-kel történő kezelés befolyásolja.
A COMETRIQ-et szedő nők nem szoptathatnak a kezelés során és legalább 4 hónapig a kezelés befejezését követően, mivel a kabozantinib és/vagy metabolitjai kiválasztódhatnak az anyatejben és károsíthatják az Ön gyermekét.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Gépkocsivezetéskor vagy gépek kezelésekor legyen óvatos. Tartsa szem előtt, hogy a COMETRIQ-kel történő kezelés Önnél fáradtságot vagy gyengeséget válthat ki.
3. Hogyan kell szedni a COMETRIQ-et?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ennek a gyógyszernek a szedését addig kell folytatnia, amíg kezelőorvosa a kezelés leállítása mellett nem dönt. Ha súlyos mellékhatásokat tapasztal, kezelőorvosa dönthet adagjának a megváltoztatása vagy a kezelésnek az eredetileg tervezettnél korábban történő abbahagyása mellett. Orvosa dönti majd el, vajon szükség van-e adagjának a módosítására, különösen a COMETRIQ-kel történő kezelés első nyolc hetében.
A COMETRIQ-et naponta egyszer kell szedni. Az Önnek felírt adagtól függően, a beveendő kapszulák száma a következő:
- 140 mg (1 narancssárga 80 mg-os kapszula és 3 szürke 20 mg-os kapszula)
- 100 mg (1 narancssárga 80 mg-os kapszula és 1 szürke 20 mg-os kapszula)
- 60 mg (3 szürke 20 mg-os kapszula)
Kezelőorvosa határozza majd meg az Ön számára megfelelő adagot.
A kapszulák buborékfólia-csomagolásba vannak csomagolva, a felírt adag szerint szervezve. Mindegyik buborékfólia-csomagolás hét napi (egy heti) adaghoz elegendő kapszulát tartalmaz. Mindennap az ugyanabban a sorban lévő összes kapszulát szedje be. Alább, a 6. pontban talál további információt a buborékfólia-csomagolással kapcsolatban, beleértve azt is, hogy hány kapszulát fog szedni, és hogy összesen hány kapszula van egy buborékfólia-csomagolásban. Hogy ne felejtse el a megfelelő adagot beszedni, írja fel az első adag beszedésének dátumát a kapszulák mellé. Az adott adag beszedése érdekében a kapszulák eltávolításához:
1. Nyomja be a fület

2. Fejtse le a hátsó papírt

3. Nyomja át a kapszulát a fólián

A COMETRIQ-et nem szabad étellel beszedni. Ön nem ehet semmit a COMETRIQ bevételét megelőző legalább 2 órában és a bevételt követő 1 órában. A kapszulákat egyesével, vízzel kell lenyelnie. Ne nyissa fel a kapszulákat.
Ha az előírtnál több COMETRI--et vett be
Ha az előírtnál több COMETRIQ-et vett be, beszéljen kezelőorvosával, vagy azonnal keresse fel a kapszulákkal és ezzel a betegtájékoztatóval együtt a kórházat.
Ha elfelejtette bevenni a COMETRIQ-et
- Ha még legalább 12 óra van hátra a következő adagig, akkor vegye be a kimaradt adagot, amint eszébe jut. A következő adagot rendes időben vegye be.
- Ha a következő adag kevesebb, mint 12 óra múlva esedékes, akkor ne vegye be a kimaradt adagot. A következő adagot rendes időben vegye be.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha mellékhatást tapasztal, kezelőorvosa közölheti, hogy a COMETRIQ-et kisebb adagban kell szednie. Kezelőorvosa más gyógyszert is felírhat, amely segít a mellékhatások enyhítésében.
Azonnal közölje kezelőorvosával, ha a következő mellékhatások bármelyikét észleli - lehet, hogy sürgős orvosi kezelést igényel:
- Tünetek, beleértve a hasi fájdalmat, hányingert, hányást, székrekedést vagy lázat. Ezek tünetei lehetnek egy gaszztrointestinális perforációnak, amely egy az Ön gyomrában vagy beleiben kialakult lyuk, és amely életveszélyes lehet.
- Duzzanat, fájdalom a kézben és a lábban vagy légszomj.
- Nem gyógyuló seb.
- Vérhányás vagy -köhögés, amely során a vér esetleg világospiros vagy úgy néz ki, mint a kávézacc.
- A szájban, fogaknál és/vagy állkapocsban fellépő fájdalom, duzzanat vagy sebek a szájban, pállott száj, zsibbadtság vagy olyan érzés az álkapocsban, mintha az nehezen mozogna, vagy valamelyik fog kilazulása. Mindez lehet, hogy az állkapcsot érintő csontkárosodás (oszteonekrózis) tünete.
- Görcrohamok, fejfájás, zavartság vagy koncentrálási nehézség. Lehet, hogy ezek egy a reverzíbilis poszterior leukoenkefalopátia szindrómának (RPLS) nevezett állapot tünetei. Az RPLS ritka (100 emberből kevesebb mint 1-et érint).
További mellékhatások:
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 embert érinthet)
- Gyomor panaszok, beleértve a hasmenést, hányingert, hányást, székrekedést, emésztési zavart és hasfájást
- Hólyagosodás, a kéz vagy a talp esetében fellépő fájdalom, kiütés vagy bőrpír, száraz bőr
- Étvágycsökkenés, súlycsökkenés, megváltozott ízérzékelés
- Fáradtság, gyengeség, fejfájás, szédülés
- Hajszínváltozások (világosodás), hajhullás
- Hipertónia (a vérnyomás megemelkedése)
- A szájat vagy torkot érintő pirosság, duzzanat vagy fájdalom, nehézség a beszédben, rekedtség
- Az általános egészségi állapotnak és a máj állapotának a figyelemmel kísérésére használt vérvizsgálatok eredményeiben beállt változás, alacsony elektrolitszintek (pl. kalcium vagy kálium), illetve fehérje jelentkezése a vérben
- Ízületi fájdalom, izomgörcsök
- Megduzzadt nyirokmirigyek
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 embert érinthet)
- Szorongás, depresszió, zavartság
- Általános fájdalom, mellkasi vagy izomfájdalom, fülfájás, fülzúgás
- A végtagokban fellépő gyengeség vagy csökkent érzékelés, illetve bizsergés
- Hidegrázás, remegés
- Kiszáradás
- A has vagy a hasnyálmirigy gyulladása
- Az ajkak vagy a szájsarkak gyulladása
- A szőrszálak gyökerénél fellépő gyulladás, akne, hólyagok (a kezek és lábfejek kivételével testének különböző részein)
- Duzzanat az arcon és más testrészeken
- Ízérzékelés csökkenése
- Alacsony vérnyomás (a vérnyomás csökkenése)
- Pitvarfibrilláció (gyors és rendszertelen szívverés)
- A bőr kivilágosodása, pikkelyesedő bőr, szokatlanul sápadt bőr
- Abnormális szőrösödés
- Aranyeres csomók
- Tüdőgyulladás
- A szájban, fogaknál és/vagy állkapocsban fellépő fájdalom, duzzanat vagy sebek a szájban, pállott száj, zsibbadtság vagy olyan érzés az álkapocsban, mintha az nehezen mozogna, vagy valamelyik fog kilazulása.
- Csökkent pajzsmirigy-aktivitás; a tünetek körébe a következők tartozhatnak: fáradtság, hízás, székrekedés, fázékonyság és száraz bőr
- Repedés vagy lyuk vagy vérzés a gyomorban vagy a belekben, a végbél gyulladása vagy beszakadása, vérrögök a tüdőben, vérzés a tüdőben vagy a légcsőben (légutak)
- A légcső (légutak), a nyelőcső vagy a tüdő szövetében kialakult abnormális összeköttetés
- A has vagy a medence területén, illetve a fogaknál/ínynél fellépő tályog (duzzanattal és gyulladással együtt járó gennygyülem)
- Vérrögök a vénákban
- A bőrön, szájban vagy nemi szerveken fellépő gombás fertőzés
- Nehezen gyógyuló sebek
- Fehérje vagy vér a vizeletben, epekő, fájdalmas vizelés
- Homályos látás
- Bilirubinszint megemelkedése a vérben (ami sárgaságot/sárga bőrt vagy szemet eredményezhet)
Ritka mellékhatások (100-ból 1 embert érinthet)
- A nyelőcső gyulladása; a tünetek körébe tartozhat a gyomorégés, mellkasi fájdalom, hányinger, megváltozott ízlelés, felfúvódás, böfögés és emésztési zavar
- Az emésztőrendszer szövetében fellépő szakadás vagy abnormális összeköttetés; a tünetek körébe tartozhat a súlyos vagy makacs gyomorfájás
- Fertőzés és gyulladás a tüdőben, a tüdő összeomlésa
- Bőrfekély, ciszták, piros pontok az arcon vagy a combon
- Az arcon fellépő fájdalom
- Változások a vérrögképződés vagy a vörösvértestek mérésére szolgáló vizsgálatok eredményeiben
- Az izmok koordinációjának csökkenése, a vázizomzat károsodása
- Figyelemcsökkenés, eszméletvesztés, megváltozott beszéd, delírium, abnormális álmok
- Minisztrók, szívroham, gyors szívverés
- Máj-, vesekárosodás
- Halláscsökkenés
- A szemben fellépő gyulladás, szürkehályog
- Menstruáció leállása, vaginalis vérzés
- Egy, a poszterior reverzíbilis encefalopátia szindromának (PRES) vagy a reverzíbilis poszterior leukoenkefalopátia szindrómának (RPLS) nevezett állapot, a következő tünetekkel: görcsrohamok, fejfájás, zavartság vagy koncentrációs nehézség
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a COMETRIQ-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékfólia-csomagoláson feltüntetett lejárati idő (LEJ) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a COMETRIQ
A készítmény hatóanyaga a kabozantinib (S)-malát.
A COMETRIQ 20 mg-os kapszulák 20 mg kabozantinibbel egyenértékű kabozantinib (S)-malátot tartalmaznak.
A COMETRIQ 80 mg-os kapszulák 80 mg kabozantinibbel egyenértékű kabozantinib (S)-malátot tartalmaznak.
Egyéb összetevők:
- Kapszula tartalma: mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, nátrium-keményítő- glikolát, kolloid vízmentes szilícium-dioxid és sztearinsav
- Kapszulahéj: zselatin és titán-dioxid (E171)
- A 20 mg-os kapszulák fekete vas-oxidot (E172) is tartalmaznak
- A 80 mg-os kapszulák vörös vas-oxidot (E172) is tartalmaznak
- Jelölőfesték: sellak máz, fekete vas-oxid (E172) és propilén-glikol
Milyen a COMETRIQ külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A COMETRIQ 20 mg kapszulák szürkék, és egyik oldalukon a következő felirat szerepel: "XL184 20mg".
A COMETRIQ 80 mg kapszulák narancssárgák, és egyik oldalukon a következő felirat szerepel: "XL184 80mg".
A COMETRIQ kapszulák csomagolása buborékfólia-csomagolásban, a felírt adag szerint rendszerezve. Mindegyik buborékfólia-csomagolás 7 napra elegendő gyógyszert tartalmaz. A buborékfólia-csomagolás mindegyik sora a napi adagot tartalmazza.
A 60 mg-os napi adagot tartalmazó buborékfólia-csomagolás huszonegy 20 mg-os kapszulát tartalmaz, összesen 7 napi adagot. Mindegyik napi adag egyazon sorban van és három 20 mg- os kapszulát tartalmaz:

A 100 mg-os napi adagot tartalmazó buborékfólia-csomagolás hét 80 mg-os kapszulát és hét 20 mg-os kapszulát tartalmaz, összesen 7 napi adagot. Mindegyik napi adag egyazon sorban van és három 80 mg-os kapszulát, valamint egy 20 mg-os kapszulát tartalmaz:

A 140 mg napi adagot tartalmazó buborékfólia-csomagolás hét 80 mg-os kapszulát és huszonegy 20 mg-os kapszulát tartalmaz, összesen 7 napi adagot. Mindegyik napi adag egyazon sorban van, és három 80 mg-os kapszulát, valamint három 20 mg-os kapszulát tartalmaz:

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!