A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CONHEAL 0,15 mg/ml oldatos szemcsepp

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

sodium hyaluronate

  • S - ÉRZÉKSZERVEK
  • S01 - SZEMÉSZETI KÉSZÍTMÉNYEK
  • S01X - EGYÉB SZEMÉSZETI ANYAGOK
  • S01XA - Egyéb szemészeti anyagok
  • S01XA20 - Műkönny és egyéb indifferens készítmények
hirdetés

CONHEAL 0,15 mg/ml oldatos szemcsepp 5x0,65 ml

5x0,65 ml

VN

OGYI-T-21033/01

CONHEAL 0,15 mg/ml oldatos szemcsepp 10x0,65 ml

10x0,65 ml

VN

OGYI-T-21033/02

CONHEAL 0,15 mg/ml oldatos szemcsepp 20x0,65 ml

20x0,65 ml

VN

OGYI-T-21033/03

CONHEAL 0,15 mg/ml oldatos szemcsepp 30x0,65 ml tartályban

30x0,65 ml tartályban

VN

OGYI-T-21033/04

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Conheal szemcsepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Conheal szemcsepp nátrium-hialuronát-tartalmú műkönnykészítmény, mely alkalmazható a bármely okból kialakult száraz szem szindróma, a következményes idült szemfelszíni gyulladások, szemfelszíni hámsérülések, a Sjögren-szindróma szemészeti tüneteinek és a kötőhártya fokozott redőzöttségének (úgynevezett konjunktivokhalaszisz) kezelésére, valamint a szaruhártyán kialakuló súlyos szövődmények megelőzésére.


2. Tudnivalók a Conheal szemcsepp alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Conheal szemcseppet
- ha allergiás a nátrium-hialuronátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Amennyiben más szemcsepp is alkalmazásra kerül, az adott szemcsepp és a Conheal szemcsepp becseppentése között legalább 5 perces időtartamnak kell eltelnie. Minden esetben a Conheal szemcseppet kell utolsóként alkalmazni.

A Conheal szemcsepp nappali, kiterjesztett viselési idejű és eldobható szilikon-hidrogél és egyéb lágy (hidrofil) kontaktlencse használata mellett is alkalmazható.

Amennyiben a szemkörnyék és a kötőhártya irritációja, illetve annak rosszabbodása, fejfájás, szemfájdalom, látászavarok jelentkeznek, a kezelést meg kell szakítani.

Egyéb gyógyszerek és a Conheal szemcsepp
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Conheal szemcsepp fokozhatja különféle szembe juttatott gyógyszerek hatásait.
Bármilyen egyéb szemészeti készítmény egyidejű alkalmazása esetén óvatosság és az orvos előzetes jóváhagyása ajánlott.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A nátrium-hialuronáttal kapcsolatban nincsenek terhességre vonatkozó klinikai adatok. Mindazonáltal, mivel a nátrium-hialuronát helyi fizikai hatást fejt ki a szemen, alkalmazása feltehetően nem jelent fokozott veszélyt sem az anya, sem a magzat számára, így terhesség alatt szükség esetén alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény alkalmazásakor a becseppentés során átmeneti jelleggel homályos látás előfordulhat. A látás rendeződéséig a gépjárművezetéstől és a veszélyes gépek kezelésétől tartózkodni kell.


3. Hogyan kell alkalmazni a Conheal szemcseppet?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Naponta (kb. 12 óra alatt) általában 4 alkalommal 1 cseppet kell a szem(ek)be cseppenteni.
Szükség szerint a napi (kb. 12 óra alatt alkalmazott) adag 3 - 8 cseppentés között változhat a tünetek súlyosságának megfelelően.

A tartály első felnyitását követően a szemcseppet 12 órán belül fel kell használni.
Használat után a tartályt ismét le kell zárni. A tartályban 1 napra elegendő szemcsepp-mennyiség található.Válasszon el egy tartályt.
Kinyitáskor a kupakot annak leszakadásáig tekerje, majd húzza meg.Fordítsa a tartályt fejjel lefelé, rázza meg és cseppentsen a szemébe.Záráskor nyomja vissza a kupakot a tartályra és tartsa meg újrahasználatra.

Ha az előírtnál több Conheal szemcseppet alkalmazott
Túladagolásról nem számoltak be. Mivel a Conheal szemcsepp a szemen alkalmazott műkönnykészítmény, túladagolása nem valószínű.

Ha elfelejtette alkalmazni a Conheal szemcseppet
A Conheal szemcsepp a száraz szem tüneti kezelésére alkalmazott készítmény, a 3. pontban megadott adagolás mellett, a tünetek súlyosságának megfelelően. Ezért más gyógyszerektől eltérően alkalmazásának nincs szigorú időponthoz kötöttsége.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ritkán előfordulhat enyhe égő érzés a szemben, homályos látás, viszketés, idegentestérzés, illetve a szempillák ragadóssá válása.
Az égő érzés, a viszketés, illetve az idegentestérzés a száraz szem tünete is lehet.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Conheal szemcseppet tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A tartályt tartsa jól lezárva.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Conheal szemcsepp?
- A készítmény hatóanyaga: a nátrium-hialuronát.
0,15 mg nátrium-hialuronátot tartalmaz milliliterenként.
0,0975 mg nátrium-hialuronátot tartalmaz (0,65 ml-es) tartályonként.
- Egyéb összetevők: karbomer 981 (nátriumsó formájában), glicerin, tisztított víz.

Milyen a Conheal szemcsepp külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
0,65 ml oldatos szemcsepp kis sűrűségű polietilén tartályban, melynek zárókupakja felnyitáskor letörhető és záróelemként visszailleszthető.
5 vagy 10 db összeerősített tartály alumínium/papír tasakban és dobozban.
5, 10, 20 vagy 30 db tartály egy dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 05. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!