A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CONTRACTUBEX gél

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

összetett: heparin sodium, allantoin, extractum cepae fluidum

  • D - BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D02 - BŐRLÁGYÍTÓ- ÉS VÉDŐANYAGOK
  • D02A - BŐRLÁGYÍTÓ- ÉS VÉDŐANYAGOK
  • D02AX - Egyéb puhító és védő anyagok
hirdetés

CONTRACTUBEX gél 20 g

20 g

VN

OGYI-T-1640/01

CONTRACTUBEX gél 50 g

50 g

VN

OGYI-T-1640/02

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Contractubex gél és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Contractubex különböző típusú hegek kezelésére alkalmazható a seb bezáródása után.
A Contractubex úgy fejti ki hatását, hogy elnyomja a hegszövet növekedését, elsimítja és fellazítja a hegszövetet. Emellett csökkenti a bőrpírt, melegedést, duzzanatot és fájdalmat (gyulladáscsökkentő hatású).

A Contractubex a mozgást korlátozó, túlburjánzó, keloidos (vastag, kiemelkedő és néha a környező bőrtől eltérő színű), valamint kozmetikai szempontból torzító hegek kezelésére szolgál műtétek, amputációk, égési sérülések és balesetek után. Továbbá kontraktúrák, például Dupuytren-kontraktúra (a kézfej izomzatának összehúzódása) és traumás ínkontraktúrák, valamint zsugorodott hegek (a bőrön bemélyedést vagy ráncot okozó hegek) kezelésére alkalmas készítmény.


2. Tudnivalók a Contractubex gél alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Contractubex gélt
- ha allergiás a hagymakivonatra, a heparin-nátriumra vagy az allantoinra, a parabénekre (metil-parahidroxibenzoátokra), a szorbinsavra, a citronellolra, a geraniolra, a benzil alkoholra, a citrálra, a linaloolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Contractubex alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Contractubex gél parabént (metil-parahidroxibenzoátot) tartalmaz, amely allergiás reakciót okozhat.
A Contractubex gél szorbinsavat tartalmaz, amely helyi bőrreakciót válthat ki (kontakt dermatitisz).
A Contractubex gél alkoholtartalma: 13,4 mg alkohol (etanol) / 1g gél (1,34 tömegszázalék). Az alkohol égő érzést okozhat a sérült bőrön.
A Contractubex gél citronellol, geraniol, benzil alkohol, citrál és linalool illatanyagokat tartalmaz, amelyek allergiás reakciót okozhatnak.

A heg vagy kontraktúra kiterjedésétől és vastagságától függően a kezelés több hetet, hónapot vehet igénybe. Különösen a friss hegek kezelése során kerülni kell a fizikai ingereket, például az extrém hideget vagy az UV fényt, illetve nem szabad a készítményt túl erősen bedörzsölni.

Gyermekek
A Contractubex biztonságosságát és hatásosságát 1 éves kor alatti gyermekek esetében nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és a Contractubex
Bár nincsenek egyéb gyógyszerekkel történő kölcsönhatásra vonatkozó bejelentések, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint az alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség és szoptatás alatti kockázatok jelenleg nem ismertek. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatása a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Különleges óvintézkedésekre nincs szükség.

A Contractubex gél parabént (metil-parahidroxibenzoátot), szorbinsavat, etanolt (96%-os) és illatanyagot tartalmaz:
- a parabén (metil-parahidroxibenzoát) (akár késői) allergiás reakciókat idézhet elő;
- a szorbinsav helyi bőrreakciókat, például kontakt bőrgyulladást válthat ki;
- 13,4 mg alkohol (etanol) / 1g gél (1,34% tömegszázalék). Az alkohol égő érzést okozhat a sérült bőrön.
- citronellol, geraniol, benzil alkohol, citrál és linalool összetételű illatanyagot tartalmaz, ami allergiás reakciókat okozhat.


3. Hogyan kell alkalmazni a Contractubex gélt?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítményt naponta többször be kell dörzsölni a hegszövetbe. Régi, vastag hegek esetében éjszakai fedőkötéssel lehet fokozni a Contractubex hatását.

A heg vagy kontraktúra kiterjedésétől és vastagságától függően a kezelés több hetet, hónapot vehet igénybe. Különösen a friss hegek kezelése során kerülni kell a fizikai ingereket, például az extrém hideget vagy az UV fényt, ill. nem szabad a készítményt túl erősen bedörzsölni.

Alkalmazása gyermekeknél
Gyermekek esetén, 1 éves kortól naponta egyszer vagy kétszer ajánlott bedörzsölni a hegszövetbe.
1 évesnél fiatalabb gyermekek esetén az alkalmazása nem ajánlott, a biztonságosságra és hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A leggyakrabban jelzett mellékhatások a kezelés helyén fellépő reakciók voltak (lásd 2. pontban "A Contractubex gél parabént (metil-parahidroxibenzoátot), szorbinsavat és illatanyagot tartalmaz" részt).

Az alábbi nemkívánatos hatásokról egy összesített vizsgálatban számoltak be, amelyben 592 beteget kezeltek Contractubex géllel:

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Viszketés, bőrpír, apró kitágult vérerek a bőrfelszínen, a heg elmélyülése

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
A bőr besötétedése/elszíneződése, elvékonyodása

Nem ismert (a klinikai vizsgálatokon kívül az alábbi nemkívánatos hatásokról számoltak be a Contractubex géllel kapcsolatban; a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Gennyel telt apró hólyagok kialakulása a bőrön (pusztulák), allergiás reakció (túlérzékenység), érzékelési zavarok a bőrön (paresztézia), duzzanat, fájdalom a gél alkalmazásának helyén, helyi bőrreakciók, csalánkiütés, kiütés, viszketés, bőrpír, bőrirritáció, apró kemény kerek göbök kialakulása, bőrgyulladás, égő érzés a bőrben, alkalmazás helyén fellépő hámlás, bőrfeszülés érzése.

A Contractubex gélt a betegek általában jól tolerálják, akár hosszú távon is.

A Contractubex-kezelés alatt alkalmanként jelentkező viszketés a hegszövet változásainak következménye is lehet, és általában nem igényli a kezelés leállítását.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Contractubex gélt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a tubuson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Contractubex gélt. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Felbontás után 6 hónapig használható.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Contractubex gél?
- A készítmény hatóanyagai: hagymakivonat, heparin-nátrium és allantoin.
- 1g gél tartalma:
Folyékony hagymakivonat 100 mg (Allium Cepa L., Bulbus (0,16:1)) A hagymakivonat kivonószere: víz; segédanyaga: etanol.
Heparin-nátrium 50 NE (0,4 mg),
Allantoin 10 mg

- Egyéb összetevők: szorbinsav (E 200), metil-parahidroxibenzoát (E 218), makrogol 200, xantán gumi, tisztított víz, parfüm olaj (A parfümolaj citronellolt, geraniolt, benzil alkoholt, citrált és linaloolt tartalmaz.), (lásd 2. pontban "A Contractubex gél parabént (metil-parahidroxibenzoátot), szorbinsavat és illatanyagot tartalmaz" részt).

Milyen a Contractubex gél külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Contractubex gél világos bézs vagy világos barna színű átlátszatlan gél.
20 g gél műanyag (HDPE) csavaros kupakkal lezárt, belső bevonattal ellátott, alumínium tubusba töltve. 1 tubus dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 06. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!