A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CORDARONE 200 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

amiodarone

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C01 - SZÍVRE HATÓ SZEREK
  • C01B - ANTIARRHYTHMIÁS SZEREK I ÉS III CSOPORT
  • C01BD - Antiarrhythmiás szerek III csoport
  • C01BD01 - Amiodarone
hirdetés

CORDARONE 200 mg tabletta 60x

60x

V

3 061 Ft

OGYI-T-1166/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Cordarone 200 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Cordarone 200 mg tabletta amiodaron-hidroklorid nevű hatóanyagot tartalmaz és az úgynevezett antiarritmiás gyógyszerek csoportjába tartozik. Úgy hat, hogy a nem megfelelő szívműködést szabályozza, ezáltal a szívritmuszavarok kezelésére szolgál.

Az alábbi betegségek megelőzésőre szolgál:
- veszélyes kamrai ritmuszavarok (pl. kamrai tahikardia, kamrafibrilláció) megelőzésére;
- WPW-szindrómához kapcsolódó szívritmuszavarok (tahiarritmiák) megelőzésére;
- egyéb ritmuszavarok (pl. pitvarfibrilláció, szupraventrikuláris tahikardia) megelőzésére, ha egyéb gyógyszerek hatástalanok vagy alkalmazásuk ellenjavallt.
A Cordarone különösen alkalmas a magas kockázatú betegeknél (tünetekkel járó szívelégtelenség, kamrai funkciók csökkenése szívinfarktus után) a ritmuszavar okozta halálozás megelőzésére.

Az alábbi betegségek kezelésére szolgál:
- ritmuszavarok (pitvarfibrilláció és flutter) esetében a szívritmus csökkentésére, illetve megszüntetésére alkalmazható.


2. Tudnivalók a Cordarone 200 mg tabletta szedése előtt

Ne szedje a Cordarone 200 mg tablettát
- ha allergiás a jódra, az amiodaron-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére;
- ha Önnél bizonyos szívbetegségek (kórosan lassú szívműködés, egyes ingerületvezetési zavarok) ismertek, és Önnek nincs állandó pacemaker (ritmusszabályzó készülék) beültetve;
- ha Önnek pajzsmirigy rendellenessége van;
- ha Ön bizonyos egyéb gyógyszereket szed, melyek ugyancsak befolyással lehetnek az Ön szívműködésére (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Cordarone 200 mg tabletta" c. részt);
- ha Ön terhes (kivételes esetektől eltekintve) vagy szoptat (lásd a "Terhesség, szoptatás és termékenység" c. részt).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Cordarone alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha Önnél az alábbi esetek bármelyike fennáll:
- bármilyen tüdőbetegség vagy asztma (köhögés, légszomj előfordulása tüdőkárosodásra utalhat);
- szívbetegség;
- májbetegség;
- korábban kezelt pajzsmirigybetegség;
- ha Ön műtéti beavatkozás előtt áll, akkor az altatóorvost (aneszteziológust) tájékoztatni kell, hogy Ön Cordarone-t szed;
- ha Önnek bármilyen problémája van a látásával (ide tartozik az optikus neuritisz nevű betegség is). A kezelés időtartama alatt és után néhány hónapig a napfényt és az UV-sugárzást kerülni kell és/vagy a bőr napvédelméről gondoskodni kell, mert a gyógyszer fényérzékenységet is okozhat;
- ha Ön szívátültetés előtti várólistán van, kezelőorvosa változtathat a kezelésen. Ennek az az oka, hogy az amiodaron szedése szívátültetés előtt egy életveszélyes szövődmény (primer graft diszfunkció) kialakulásának fokozott kockázatával jár: az átültetett szív a műtét utáni első 24 órában nem működik megfelelően.
- gyermekkorban: alkalmazása gyermekek esetén nem javasolt.
A gyógyszer szedése során bizonyos, az orvos által előírt ellenőrző vizsgálatokat rendszeresen el kell végezni: kardiológiai vizsgálat, EKG, mellkas-röntgen, laborvizsgálatok (pajzsmirigyműködés, májenzimek, vér káliumszintje), valamint szemészeti vizsgálat.

További megfontolások
- A gyógyszer alkalmazása során beszámoltak súlyos bőrreakciók kialakulásáról, így potenciálisan életveszélyes bőrkiütésekről is, pl. a szájüreg, a szem és a hüvely nyálkahártyáján jelentkező hólyagos elváltozások, foltos kiütéses bőrterületek keletkezéséről (Stevens-Johnson-szindróma), és a bőr felszíni rétegének leválásával járó hólyagosodásról (toxikus epidermális nekrolízis), néhány esetben halálos kimenetellel. Bőrreakciók jelentkezése esetén a gyógyszer szedését azonnal abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni.

- A Cordarone tabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha Ön jelenleg szofoszbuvir tartalmú gyógyszert szed hepatitis C kezelésére, mivel a szívverése életveszélyes lelassulásához vezethet. Kezelőorvosa más kezeléseket mérlegelhet, ha szedte ezt a gyógyszert. Ha az amiodaron és a szofoszbuvir együttes alkalmazása elkerülhetetlen, akkor a szívműködés további megfigyelésére lehet szükség.

- Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, ha jelenleg hepatitis C kezelésére szofoszbuvirt szed, és kezelés közben az alábbiakat tapasztalja:
-- lassú vagy szabálytalan szívverés, vagy szívritmuszavarok,
-- légszomj vagy a meglévő légszomj súlyosbodása,
-- mellkasi fájdalom,
-- szédülékenység,
-- szívdobogásérzés,
-- ájulásközeli állapot vagy ájulás

Egyéb gyógyszerek és a Cordarone 200 mg tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Egyéb gyógyszerrel egyidejűleg, kizárólag a kezelőorvos engedélyével szabad szedni, mivel az együttes alkalmazás során módosulhat a gyógyszerek hatása, illetve káros hatások léphetnek fel.

Tilos együttadása a következő gyógyszerekkel, és értesítse orvosát, ha az alábbiak valamelyikét szedi:
- egyes szívritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. kinidin típusú szerek, szotatol, bepridil;
- néhány gyógyszer, amelyet pszichózisok (skizofrénia) kezelésére alkalmaznak (neuroleptikumok);
- egyéb gyógyszerek, mint a vinkamin, ciszaprid, vénába beadott eritromicin, pentamidin injekcióban adva, mivel együttadásuk során potenciálisan halálos kimenetelű ritmuszavarok kialakulása lehetséges.

Együttes szedése nem ajánlott:
- Bélfalizgató hatású hashajtók: a káliumvesztés miatt egyes ritmuszavarok kialakulásának kockázata nő. Nem bélfalizgató hatású hashajtók alkalmazhatók.
- Diltiazem, verapamil: nő a lassú szívverés és az ingerületvezetési zavarok kockázata, ezért együttadásuk nem javasolt.
- Béta-blokkolók: a szívműködés és ingerületvezetés zavara léphet fel.
- Fluorokinolon típusú antibiotikumok alkalmazása kerülendő.
- A CYP3A4 enzim gátlókat ajánlott kerülni az amiodaron-kezelés alatt (pl. klaritromicin, grépfrútlé).
- Hepatitis C vírus elleni gyógyszerekkel (pl. szofoszbuvir), mert nő a lassú szívverés és szívblokk kockázata (lásd 2. pont).

Együttadásuk egyedi orvosi elbírálást igényel:
- Alacsony vér káliumszintet okozó gyógyszerek (egyes ritmuszavarok kockázata nő): egyes vízhajtók (egykomponensű vagy kombinált), glüko-, mineralokortikoidok, tetrakozaktid, amfotericin B. Fontos az alacsony káliumszint megelőzése, és ha szükséges, korrekciója.
- Véralvadásgátló tabletták (warfarin, dabigatrán): adagmódosításra lehet szükség.
- Digitálisz-készítmények: ingerületvezetési zavarok, ritmuszavarok léphetnek fel.
- Fenitoin: a fenitoin plazmakoncentrációjának növekedése a túladagolás jeleivel, elsősorban idegrendszeri tünetekkel jár.
- Ciklosporin: a vesekárosodás kockázata fokozódik.
- Flekainid: a flekainid plazmaszintje növekedhet, a flekainid adagját módosítani kell.
- A CYP3A4 enzim által metabolizálódó egyéb gyógyszerekkel való együttadáskor, ezek toxicitása fokozódhat: pl. fentanil, lidokain, szirolimusz, szildenafil, midazolám, triazolám, dihidroergotamin, ergotamin, kolchicin.
- Bizonyos vérlipidszint- (zsír-) csökkentő sztatinok, mint pl. szimvasztatin, lovasztatin, atorvasztatin.
- Általános érzéstelenítők együttadásával kapcsolatban súlyos szövődményekről számoltak be. Néhány esetben súlyos légzészavart figyeltek meg közvetlenül műtét után. Az oxigén toxikus hatásának lehetséges fokozását tételezték fel.
- Lassú szívverést okozó és/vagy ingerületvezetést lassító gyógyszerekkel: klinikai megfigyelés és az EKG ellenőrzése szükséges.
- Különböző csoportokba tartozó ritmuszavarok elleni gyógyszerekkel: lehet jótékony hatás, de szigorú megfigyelést és az EKG követését teszi szükségessé.

A fenti gyógyszerek adagjának ismételt beállítására lehet szükség Cordarone 200 mg tablettával való együttszedés esetén. Ezért kérjük, a Cordarone-kezelés elkezdése előtt tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg és a közelmúltban szedett, valamint szedni tervezett gyógyszereiről.

A Cordarone 200 mg tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Cordarone tabletta alkalmazása alatt ajánlott elkerülni a grépfrútlé fogyasztását, mert az növelheti az amiodaron koncentrációját.

Terhesség, szoptatás, és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség:
A Cordarone befolyásolja a magzati pajzsmirigyműködést. Következésképpen terhesség alatt - kivételes esetektől eltekintve - az amiodaron-terápia tilos.

Szoptatás:
Tekintettel arra, hogy az amiodaron átjut az anyatejbe, a szoptatás alatt alkalmazása tilos.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességek károsodhatnak, amennyiben az amiodaron kiváltotta szemkárosodás jelentkezik.

A Cordarone 200 mg tabletta laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz
A Cordarone tejcukor (laktóz-monohidrát) tartalma 71,0 mg tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Cordarone 200 mg tablettát?

A gyógyszert kizárólag a kezelőorvosa által előírt adagban és ideig alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:
A kezdő adag általában először 8-10 napon át napi 3-szor 1 tabletta, majd ezt követően a kezelőorvos a fenntartó adagot egyedi megítélés alapján napi 1/2-2 tablettára állítja be.
Amennyiben az orvos 1/2 tablettát ír elő, a tabletta könnyen felezhető.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Gyermekek esetében a hatékonyságra és biztonságosságra vonatkozóan csak kevés adat áll rendelkezésre. A gyermeke számára a megfelelő adagot a gyermek kezelőorvosa határozza meg.

Ha az előírtnál több Cordarone 200 mg tablettát vett be
Értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mert orvosi segítségre lehet szüksége.
Tünetek: lassú szívverés, keringési elégtelenség, ritmuszavarok, májkárosodás.

Ha elfelejtette bevenni a Cordarone 200 mg tablettát
Ha kimaradt a gyógyszer egy adagja, vegye be amint eszébe jut. Viszont, ha már közeledik a következő adag bevételének ideje, akkor hagyja ki az elfelejtett adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert ezzel a túladagolás veszélyének tenné ki magát.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1-et érinthet):
- látási zavarok (homályos látás, látáscsökkenés, vakító fény esetén színes gyűrűk látása), teljes körű szemészeti vizsgálat végzése szükséges (a súlyos látásromlás kialakulásának megelőzésére). A kezelés befejezése után ezek megszűnnek.
- gyomor-bélrendszeri panaszok (hányás, hányinger, ízérzés zavarai). Általában az adag csökkentésével megszűnnek.
- a kezelés kezdetén a májenzim értékek mérsékelt fokú emelkedése;
- fényérzékenység.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- lassú szívverés (bradikardia);
- pajzsmirigy működési zavarok (csökkent vagy túlműködés, ami néhány esetben halálos lehet). Erre a következő tünetek jelentkezése hívja fel figyelmét: testtömeg-gyarapodás, közöny, álmosság, fokozottan alacsony pulzusszám, illetve megmagyarázhatatlan fogyás, szívpanaszok jelentkezése, pszichiátriai tünetek.
- májbetegségek kialakulása, amit laboratóriumi eltérések, esetleg sárgaság kialakulása jellemez (néha halálos kimenetelű lehet);
- remegés, rémálmok, alvászavar;
- székrekedés;
- viszkető, vörös bőrkiütés (ekcéma);
- légzési zavarok, köhögés, légszomj, ezek a tüdőt érintő gyulladásos betegségek (pl. kötőszöveti gyulladások, fibrózis, mellhártyagyulladás, speciális tüdőgyulladás) tünetei lehetnek, és esetleg halálos kimenetellel járhatnak;
- palaszürke vagy kékes bőrelszíneződés nagy adagok hosszú ideig történő alkalmazása esetén; ezek a foltok a bőrön a kezelés befejezése után fokozatosan eltűnnek;
- csökkent nemi vágy.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- szívritmuszavar, a szív ingerületvezetési rendellenességei. A ritmuszavar jelentkezését, vagy ritmuszavar rosszabbodását követő szívmegállást is leírtak. Jelenlegi ismereteink alapján nem lehet elkülöníteni, hogy ezek az esetek a gyógyszertől, a szív állapotától vagy a kezelés eredménytelenségétől alakultak-e ki. Az amiodaron ritmuszavart okozó hatása enyhe, és általában egyes gyógyszer-kombinációk vagy az elektrolit háztartás zavarai esetében alakul ki.
- ideg- vagy izombántalom;
- szájszárazság.

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- vérképben észlelt elváltozások (különböző típusú vérszegénység, vérlemezkék számának csökkenése), fáradékonyság;
- jelentősen lassú szívverés főleg időskorban (néha a szívműködés leállása alakulhat ki, ami az adagolás megszakítását teszi szükségessé);
- a látóideg elváltozása vagy gyulladása, melynek során vakság is kialakulhat;
- idült májbetegségek (májgyulladás, májzsugor kialakulása), néha halálos lehet;
- emelkedett kreatininszint a vérben;
- fejfájás, jóindulatú koponyaűri nyomásfokozódás, járási bizonytalanság (mozgászavar);
- impotencia, mellékhere-gyulladás;
- zihálás a hörgők szűkülete miatt súlyos légzési elégtelenségben és asztmában szenvedő betegnél;
- nehézlégzés, légzési munka fokozódása (az úgynevezett felnőttkori respirációs distressz szindróma (ARDS)) légzőrendszeri betegség tünete lehet, és néha halálos kimenetelű lehet. Rendszerint közvetlenül sebészi beavatkozások után alakulhat ki.
- érgyulladás;
- bőrkiütés, hajhullás, lemezes hámlással járó bőrgyulladás;
- rossz közérzet, zavartság vagy gyengeség érzése, émelygés (hányinger), étvágytalanság, ingerlékenység. Ez egy "inadekvát antidiuretikus hormonszekréció szindróma" (SIADH) nevű betegségre utalhat.

Gyakorisága nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- láz, torokfájás, szájnyálkahártya kisebesedés (neutropénia: a fehérvérsejtek számának csökkenése. A szokásosnál többször kaphat el emiatt fertőzéseket.);
- a fehérvérsejtek számának jelentős csökkenése (agranulocitózis), ami növeli a fertőzések gyakoribbá válásának valószínűségét;
- súlyos allergiás reakció (anafilaxiás reakció, anafilaxiás sokk), melynek jelei, többek között, az egész testen jelentkező csalánkiütés, a hirtelen vérnyomáscsökkenés (amely akár eszméletvesztéshez is vezethet), a nehézlégzés vagy a nyak és a torok tájékán keletkező duzzanat;
- angioneurotikus ödéma - Quincke ödéma (az arcot, a szemhéjakat és a gégét érintő bőr- és nyálkahártya-duzzanat);
- csökkent étvágy;
- szokatlan izommozgások, merevség, remegés és nyugtalanság (parkinzonizmus);
- rendellenes szaglás (parosmia);
- zavartság (delírium), önkívület, olyan dolgok látása, hallása vagy érzése, amelyek nincsenek jelen (hallucináció);
- gyors szívverés, ami a torsades de pointes elnevezésű szívritmuszavar tünete lehet;
- tüdővérzés kialakulásának kockázata növekedhet;
- a hasnyálmirigy hirtelen fellépő gyulladása (heveny hasnyálmirigy-gyulladás);
- csalánkiütés;
- életveszélyes bőrreakciók, amelyekre kiütés, hólyagosodás, bőrhámlás és fájdalom jellemző (toxikus epidermális nekrolízis (TEN), Stevens-Johnson-szindróma (SJS), hólyagos bőrgyulladás (bullózus dermatitisz) és eozinofíliával (egy fehérvérsejt típus felszaporodásával) és testszerte jelentkező (szisztémás) tünetekkel járó gyógyszerreakció (úgynevezett DRESS-szindróma);
- lupusz-szerű tünetek (a lupus erythematosus /SLE/ olyan autoimmun-betegség, amelyben az immunrendszer a test több szervét támadja meg; ennek következtében fájdalom, merevség és duzzanat keletkezik az izületekben, illetve az orcákon pillangó alakú bőrpír jelenhet meg);
- sejtszöveti burjánzás (granulóma), beleértve a csontvelőgranulómát is;
- szívátültetést követően fellépő életveszélyes szövődmény (primer graft diszfunkció), amikor az átültetett szív nem működik megfelelően (lásd 2. pont: Figyelmeztetések és óvintézkedések).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Cordarone 200 mg tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Cordarone 200 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 200 mg amiodaron-hidroklorid tablettánként.
- Egyéb összetevők: vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon, kukoricakeményítő, tejcukor (laktóz-monohidrát) (71,0 mg).

Milyen a Cordarone 200 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, illetve halvány krémszínű, kerek, metszett élű, egyik oldalán bemetszéssel, mélynyomású szív-alakú szimbólummal és "200" jelzéssel ellátott tabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

30 db, illetve 60 db tabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 06. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!