A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CORVATON 2 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

molsidomine

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C01 - SZÍVRE HATÓ SZEREK
  • C01D - SZÍVBETEGSÉGBEN ALKALMAZOTT ÉRTÁGÍTÓK
  • C01DX - Szívbetegségekben alkalmazott egyéb értágítók
  • C01DX12 - Molsidomine
hirdetés

CORVATON 2 mg tabletta 30x

30x

V

606 Ft

OGYI-T-4067/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Corvaton tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Corvaton tabletta hatóanyaga, a molszidomin, tágítja a szívkoszorúereket, ezáltal javítja a szívizom oxigénellátását. Ezen kívül a molszidomin a szív perifériás terhelésének csökkentésén keresztül csökkenti a szívmunkát, és csökkenti a szív oxigénigényét. A molszidomin egyidejűleg gátolja a vérlemezkék összecsapódását is.
A fentiek alapján a készítményt elsősorban a szívizom nem kielégítő oxigénellátása esetén alkalmazzák.

A Corvaton tablettát az alábbi betegségek esetén használják:
- Stabil vagy instabil angina pektorisz (a szívkoszorúerek keringési zavarai miatt kialakuló szívtáji fájdalom), egyidejűleg fennálló balkamra elégtelenség esetén.
- Szívinfarktus heveny szakában fellépő angina pektorisz (koszorúér betegség okozta mellkasi fájdalom), a keringés helyreállítását követően.
- Angina pektorisz olyan eseteiben, amikor egyéb szer nem javallt, nem elég hatásos vagy a beteg nem jól tűri, valamint előrehaladott korú betegek kezelése.


2. Tudnivalók a Corvaton tabletta szedése előtt

Ne szedje a Corvaton tablettát:
- ha allergiás a molszidominra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- nagyon alacsony vérnyomás esetén,
- heveny perifériás keringési elégtelenség esetén,
- hirtelen fellépő szívkoszorúérgörcs okozta mellkasi fájdalom megszüntetésére,
- szoptatás ideje alatt,
- szildenafil, tadalafil, vardenafil hatóanyagú tablettával egyidejűleg, a vérnyomáscsökkentő hatások fokozódásának veszélye miatt,

- oldható (szolubilis) guanilát-cikláz (sGC) stimulátornak nevezett gyógyszerekkel egyidejűleg (pl. riociugat, a tüdő ereiben kialakuló magas vérnyomás /pulmonális artériás hipertónia/ kezelésére szolgáló gyógyszer) a vérnyomáscsökkentő hatások fokozódásának veszélye miatt.


Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Corvaton tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Corvaton tabletta egyedi orvosi elbírálás alapján, fokozott elővigyázatossággal adható:
Ha a szív elégtelen működése szívizombetegség, szívburokgyulladás vagy a szívkamrabillentyűk szűkülete miatt alakult ki.

Gyakoribb orvosi ellenőrzés, szükség esetén az adag csökkentése javasolt azon betegeknek, akik számára a túlzott mértékű vérnyomásesés veszélyt jelenthet.

A kezelőorvosnak gyakrabban kell ellenőriznie azokat a betegeket, akik számára a túlzott mértékű vérnyomásesés veszélyt jelenthet.

Nemrégiben lezajlott szívinfarktus esetén a Corvaton tablettát csak a keringés helyreállítását követően, szoros orvosi felügyelet és a keringés állandó ellenőrzése mellett szabad alkalmazni.

Egyéb gyógyszerek és a Corvaton tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- A Corvaton tabletta nem szedhető egyidejűleg oldható (szolubilis) guanilát-cikláz (sGC) stimulátornak nevezett gyógyszerekkel (lásd a "Ne szedje a Corvaton tablettát" című részt).
- A Corvaton tabletta és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (pl. az értágító nitrátok, kálcium-antagonisták, béta-receptor blokkolók), vagy egyéb, vérnyomáscsökkentő hatással rendelkező gyógyszerek (pl. dezipramin, noritriptilin, dotiepin, dezipramin: depresszió ellenes, ún. triciklikus antidepresszánsok, vagy a skizofrénia kezelésére szolgáló, ún. antipszichotikus gyógyszerek, pl. klórpromazin, dietazin, haloperidol, olanzapin, risperidon, tiapridal, domperidon) egyidejű alkalmazása esetén a Corvaton tabletta vérnyomáscsökkentő hatása felerősödhet.
- A Corvaton tabletta és a merevedési zavarok kezelésére alkalmazott, ún. foszfodiészteráz-5-gátlót (pl. szildenafil, tadalafil, vardenafil) tartalmazó gyógyszerek egyidejű alkalmazása a vérnyomáscsökkentő hatás igen nagy mértékű erősödését okozhatja (lásd a "Ne szedje a Corvaton tablettát" című részt).
- A Corvaton tabletta és az érszűkítő hatással rendelkező ergot alkaloidok (pl. ergotamin, dihidroergotamin) együttes alkalmazását kerülni kell, mivel egymás hatását gátolhatják.

A Corvaton egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A tabletta bevétele az étkezésektől függetlenül történhet.
Az alkohol erősítheti a Corvaton tabletta vérnyomáscsökkentő hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a hatóanyagra (molszidomin) vonatkozóan. Terhesség alatt az orvos csak kivételes esetben, az előny/kockázat gondos mérlegelése után rendeli, ezért a terhességről a kezelőorvost tájékoztatni kell.
Szoptatás idején nem alkalmazható (a molszidomin átjut az anyatejbe).

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Elsősorban a kezelés kezdetén a gyógyszer néhány mellékhatása (pl. szédülés) ronthatja a koncentráló képességet és a reakcióidőt. Amennyiben Önnél jelentkeznek a fenti tünetek, ne vezessen gépjárművet és ne végezzen baleseti veszéllyel járó.


A Corvaton tabletta tejcukrot tartalmaz
A Corvaton tabletta 130 mg tejcukrot (laktóz-monohidrát) tartalmaz tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Corvaton tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:
Naponta 2× 1 Corvaton tabletta (4 mg molszidomin).

Néhány esetben elegendő naponta 2×1/2 Corvaton tabletta (2 mg molszidomin) bevétele.

Súlyosabb esetekben azonban szükséges lehet naponta 3×1 Corvaton tabletta (6 mg molszidomin), de akár 3×2 tabletta (12 mg molszidomin) vagy 4×2 tabletta (16 mg molszidomin) alkalmazása is.

A tablettákat egészben vagy félbetörve, szétrágás nélkül, bőséges folyadékkal (legalább fél pohár vízzel) kell bevenni szabályos időközönként. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
A tabletták bevétele történhet étkezés előtt, közben vagy után is.

Ha az előírtnál több Corvaton tablettát vett be
Ha egy alkalommal az előírt adagnál egy tablettával többet vett be, elegendő akkor a kezelőorvos tanácsát kérni, ha mellékhatás jelentkezik.
Ha a gyógyszerből véletlenül nagy mennyiséget vett be, és/vagy túladagolás tünetei jelentkeznek, azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
A túladagolás tünetei: vérnyomásesés, lassabb szívverés, gyengeség, szédülés, kábultság, ájulás vagy sokk.

Ha elfelejtette bevenni a Corvaton tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. A kezelőorvos által előírt adaggal folytassa a kezelést.

Ha idő előtt abbahagyja a Corvaton tabletta szedését
A kezelőorvos tudta és beleegyezése nélkül ne hagyja abba a Corvaton tabletta szedését, mert állapota súlyosbodhat.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A gyógyszer egyes mellékhatásai bizonyos körülmények között életveszélyesek lehetnek. Ezért hagyja abba a Corvaton tabletta szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz az alábbi, súlyos mellékhatások fellépése esetén, illetve ha a továbbiakban felsorolt bármelyik egyéb mellékhatás hirtelen vagy súlyos mértékben jelentkezik:

-- Anafilaxiás sokk (ez általában arc- nyelv- és/vagy gégeduzzanattal, légszomjjal járó állapot, ami életveszélyes sokkig fokozódhat) (nem ismert gyakoriságú mellékhatás),

-- Súlyos tünetekkel (pl. a keringés összeomlásával, ájulással vagy sokkal) járó, nagymértékű vérnyomásesés (ritka gyakoriságú mellékhatás)

-- Túlérzékenységi reakciók (pl. allergiás bőrtünetek, hörgőgörcs következtében fellépő nehézlégzés) (ritka gyakoriságú mellékhatás).

Egyéb mellékhatások:

Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érint):
- vérnyomáscsökkenés, szédülés (az adag csökkentését, ill. a kezelés megszakítását teheti szükségessé)

Gyakori mellékhatások (100 beteg közül 1-10 beteget érint):
- fejfájás (többnyire a kezelés folyamán megszűnik)

Ritka mellékhatások (10 000 beteg közül 1-10 beteget érint):
- szédülés.
-- hányinger.

Gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg gyakoriság):
- a vérlemezkék számának kóros csökkenése (trombocitopénia).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Corvaton tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Corvaton tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 2 mg molszidomin tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, kroszpovidon, makrogol 6000, laktóz-monohidrát (130 mg)

Milyen a Corvaton tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, ill. csaknem fehér színű, hosszúkás alakú, lapos, egyik oldalon "MFF" jelzéssel, másik oldalon a bemetszés alatt és felett a "HOECHST" cég jelzésével ellátott tabletta. Törési felülete fehér színű.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás: 30 db tabletta átlátszó, zöld PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 04. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!