A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

COVERCARD 5 mg/5 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

perindopril, amlodipine

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C09 - A RENIN-ANGIOTENSIN RENDSZERRE HATÓ KÉSZÍTMÉNYEK
  • C09B - ACE-INHIBITOROK, KOMBINÁCIÓKBAN
  • C09BB - Angiotensin-konvertáló enzim (ACE) gátlók és calcium-csatorna blockolók
  • C09BB04 - Perindopril és amlodipine
hirdetés

COVERCARD 5 mg/5 mg tabletta 30x

30x

V

1 740 Ft

OGYI-T-20572/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Covercard és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Covercard a magas vérnyomás betegség (hipertónia) kezelésére és/vagy az egyensúlyban lévő szívkoszorúér-betegség (az az állapot, amikor a szív vérellátása csökkent vagy megszűnt) kezelésére szolgál.
Azok a betegek, akik már szednek perindoprilt és amlodipint külön-külön tabletták formájában, kaphatják a Covercard-ot, amely mindkét hatóanyagot tartalmazza.
A Covercard két hatóanyag kombinációjából áll, a perindoprilból és az amlodipinből.
A perindopril egy ACE (angiotenzin konvertáló enzim) gátló. Az amlodipin egy kalcium-antagonista (amely az úgynevezett "dihidropiridinek" gyógyszer-osztályhoz tartozik). Együttes hatásuk nyomán a vérerek kitágulnak és ellazulnak, azért, hogy a vér könnyebben tudjon áramlani rajtuk keresztül, és ezáltal az Ön szívének könnyebb legyen fenntartani a megfelelő véráramlást.
2. Tudnivalók a Covercard szedése előtt

Ne szedje a Covercard-ot
- ha allergiás (túlérzékeny) a perindoprilra vagy bármely más ACE-gátlóra, illetve az amlodipinre vagy bármely más kalcium-antagonistára vagy a Covercard (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha több mint 3 hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is jobb kerülni a Covercard szedését, lásd "Terhesség és szoptatás"),
- ha Ön korábban ACE-gátló kezelés kapcsán az alábbi tüneteket tapasztalta: nehézlégzés, arc- vagy nyelvduzzanat, intenzív viszketés vagy súlyos bőrkiütések - illetve ha Ön vagy a családjából bárki hasonló tüneteket észlelt bármely más körülmények között (angioödémának nevezett állapot),
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkiren hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap,
- ha Önnél a bal szívfélből a vér kiáramlása akadályozott (főütőér- (aorta-) szűkület) vagy szív eredetű sokk esetén (az az állapot, amikor a szív nem tud elegendő vért szállítani a testbe.
- ha vérnyomása súlyosan alacsony (hipotónia)
- ha Önnél heveny szívinfarktust követően szívelégtelenség lép fel.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Covercard szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel.
Ha az alább felsorolt állapotok közül bármelyik vonatkozik Önre, akkor erről tájékoztatnia kell orvosát a Covercard bevétele előtt:
- hipertrófiás kardiomiopátia (szívizom betegség) vagy veseartéria sztenózis (a vesét vérrel ellátó verőér szűkülete),
- szívelégtelenség
- súlyos vérnyomás emelkedés (hipertenzív krízis).
- bármely más szívbetegség,
- májbetegségek,
- vesebetegségek, illetve ha Ön művese kezelésben részesül,
- kollagén érbetegség (kötőszövet betegsége) mint például szisztémás lupusz eritematózusz vagy szkleroderma,
- cukorbetegség,
- ha Ön korlátozott sóbevitelű diétán van vagy kálium tartalmú sópótlásban részesül (a vér kálium tartalmának a megfelelő egyensúlya alapvető jelentőségű),
- ha Ön időskorú és az adagját növelni kell,
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) (szartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkiren.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Covercard-ot" pontban szereplő információkat.
Beszéljen orvosával, ha úgy gondolja, hogy teherbe esett vagy teherbe eshet. A Covercard tabletta alkalmazása korai terhességben nem javasolt, a 3. hónap után pedig tilos szedni, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a babát (lásd "Terhesség és szoptatás").
Ha Ön Covercard-ot szed, ugyancsak tájékoztassa orvosát vagy az egészségügyi személyzetet, ha Ön:
- általános anesztéziában végzendő és/vagy nagyobb műtéti beavatkozás előtt áll,
- nemrég hasmenésben vagy hányással járó betegségben szenvedett (jelenleg beteg),
- LDL aferezis (a koleszterin géppel történő eltávolítása a véréből) előtt áll,
- deszenzibilizációs kezelés előtt áll annak érdekében, hogy méh- vagy darázscsípés allergiáját mérsékeljék.
Gyermekek és serdülők
A Covercard adása nem javasolt gyermekeknek és serdülőkorúaknak.
Egyéb gyógyszerek és a Covercard
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Kerülendő a Covercard egyidejű szedése az alábbi gyógyszerekkel:
- lítium (mánia vagy depresszió kezelésére használják),
- esztramusztin (rákos megbetegedések kezelésére használják),
- kálium-spóroló vízhajtók (spironolakton, triamteren), kálium-pótló szerek, káliumot tartalmazó só-pótló szerek
A Covercard kezelést befolyásolhatják egyéb gyógyszerek. Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi, mert ez különleges elővigyázatosságot igényelhet:
- egyéb, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek, ideértve az angiotenzin II receptor blokkolót (ARB), aliszkirent (Lásd még a "Ne szedje a Covercard-ot" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt) vagy a vízhajtókat (olyan gyógyszerek, amelyek fokozzák a vesék által termelt vizelet mennyiségét) is,
- fájdalomcsillapításra szedett nem-szteroid gyulladásgátló szerek (pl. ibuprofén) vagy nagy dózisú aszpirin,
- cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (mint pl. inzulin),
- elmebetegségek (mint pl. depresszió, szorongás, skizofrénia, stb.) kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. triciklusos antidepresszánsok, antipszichotikumok, imipramin-szerű antidepresszánsok, neuroleptikumok),
- autoimmun betegségekben és transzplantáció után használt immunszupresszánsok (olyan gyógyszerek, amelyek mérséklik a szervezet védekező mechanizmusának a működését) - pl. ciklosporin,
- allopurinol (köszvény kezelésére szolgál)
- prokainamid (szabálytalan szívműködés kezelésére szolgál),
- vazodilatátorok, ideértve a nitrátokat is (olyan termékek, amelyek tágítják a vérereket),
- heparin (vérhígításra használt gyógyszerek),
- efedrin, noradrenalin vagy adrenalin (alacsony vérnyomás, sokk vagy asztma kezelésére használt gyógyszerek),
- baklofén vagy dantrolen (infúzió) - mindkettőt izommerevség kezelésére használják olyan betegségekben, mint pl. a szklerózis multiplex; a dantrolent alkalmazzák még malignus hipertermiában (tünetei: nagyon magas láz és izommerevség) is anesztézia mellett,
- bizonyos antibiotikumok, mint pl. rifampicin, eritromicin, klaritromicin,
- epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint pl. karbamazepin, fenobarbitál, fenitoin, foszfenitoin, primidon,
- itrakonazol, ketokonazol (gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek),
- a megnagyobbodott prosztata kezelésére szolgáló alfa-blokkolók, mint pl. prazozin, alfuzozin, doxazozin, tamzulozin, terazozin,
- amifosztin (rákos megbetegedéseknél alkalmazott gyógyszeres, illetve sugárterápia mellékhatásainak megelőzésére, illetve mérséklésére szolgál),
- kortikoszteroidok (különféle betegségek kezelésére - ideértve a súlyos asztmát és a reumatoid artritiszt - használatosak),
- arany-sók, különösen intravénásan adagolva (reumatoid artritisz tüneti kezelésére szolgál),
- ritonavir, indinavir, nefenavir (úgynevezett proteáz-gátlók HIV kezelésére).
A Covercard egyidejű bevétele étellel és itallal
A Covercard-ot étkezés előtt kell bevenni.
A Covercard szedése során ne fogyasszon grépfrútot vagy gréprútból készült italt. A grépfrút és a grépfrútdzsúz fogyasztása után megemelkedhet a vérben a hatóanyag szintje, ami előre nem láthatóan fokozhatja a Covercard vérnyomáscsökkentő hatását.
Terhesség és szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet), közölje ezt kezelőorvosával.
Az orvosa valószínűleg azt fogja javasolni, hogy hagyja abba a Covercard szedését a teherbe esést megelőzően, vagy amint kiderül, hogy terhes, és azt fogja javasolni, hogy váltson más gyógyszerre a Covercard helyett.
A Covercard alkalmazása a terhesség első három hónapja alatt nem javasolt, a terhesség negyedik hónapjától kezdve pedig kifejezetten tilos, mivel a terhesség 3. hónapja után szedve súlyosan károsíthatja a magzatot.
Szoptatás
Szóljon orvosának, ha szoptat, vagy a közeljövőben szoptatni fog. A Covercard szoptató anyák számára nem ajánlott, és orvosa valószínűleg más kezelésre fog áttérni, amikor Ön szoptatni szeretne, különösen, ha a baba újszülött, vagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Covercard befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A kezelés alatt jelentkező hányinger, szédülés, fáradtság vagy fejfájás esetén, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, azonnal keresse fel kezelőorvosát..
A Covercard laktóz-monohidrátot tartalmaz
A Covercard laktóz-monohidrátot (egy cukor-típus) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Covercard-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Gyógyszerét egy pohár vízzel, lehetőség szerint mindennap ugyanabban az időpontban, reggel étkezés előtt vegye be. Kezelőorvosa dönt az Önnek megfelelő dózis felől. Ez rendszerint naponta egy tabletta lesz.
A Covercard-ot általában olyan betegeknek rendelik, akik már szedik a perindoprilt és az amlodipint külön-külön tabletta formájában.
Ha az előírtnál több Covercard-ot vett be
Ha Ön túl sok tablettát vett be, lépjen kapcsolatba a legközelebbi kórházzal vagy azonnal tájékoztassa kezelőorvosát. Túladagolás esetén a legvalószinűbb következmény az alacsony vérnyomás, amely szédülést vagy ájulást okozhat. Amennyiben ez előfordul, a fekvő testhelyzet felemelt lábakkal segíthet.
Ha elfelejtette bevenni a Covercard-ot
Fontos, hogy gyógyszerét mindennap bevegye, mert a rendszeres kezelés hatékonyabb. Mindazonáltal, ha elfelejtett bevenni egy adag Covercard-ot, a következő dózist a szokott időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Covercard szedését
Tekintettel arra, hogy a Covercard-dal folytatott kezelés általában egész életen át tart, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyja a tabletta szedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, azonnal hagyja abba a készítmény szedését, és haladéktalanul értesítse kezelőorvosát
- Hirtelen zihálás, mellkasi fájdalom, légszomj, légzési nehézség
- A szemhéj, arc vagy ajkak duzzanata
- A nyelv és a torok duzzanata, ami jelentős légzési nehézséget okoz
- Súlyos bőrreakciók beleértve súlyos bőrkiütés, csalánkiütés, egész testre kiterjedő bőrkipirulás, súlyos viszketés, a bőr felhólyagosodása, hámlása, duzzanata, nyálkahártya gyulladás (Stevens-Johnson-szindróma) vagy egyéb allergiás reakciók.
- súlyos szédülés vagy ájulás,
- Szívinfarktus, szokatlanul gyors szívverés, szívritmus zavar
- Hasnyálmirigy gyulladás, ami rossz közérzettel társuló súlyos hasi és hátfájdalmat okoz,
Egyéb mellékhatások csökkenő gyakorisággal megadva:
Gyakori mellékhatások (10 betegből kevesebb, mint 1, de 100 betegből több mint 1 esetében fordul elő): fejfájás, megszédülés, aluszékonyság (különösen a kezelés kezdetén), forgó jellegű szédülés, zsibbadás vagy bizsergés a végtagokban, látászavarok (beleértve a kettőslátást), fülzúgás (hangok érzékelése a fülekben), szívdobogásérzés, forróság vagy melegség érzése az arcon, szédülékenység az alacsony vérnyomás miatt, köhögés, légszomj, émelygés (hányinger), hányás, hasi fájdalom, ízérzés zavarok, emésztési zavar, hasmenés, székrekedés, allergiás reakciók (mint pl. bőrkiütések, viszketés), izomgörcsök, fáradtság, gyengeség, lábszár duzzanat (ödéma),
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből kevesebb, mint 1, de 1000 betegből több mint 1 esetében fordul elő): hangulatváltozások, szorongás, depresszió, álmatlanság, alvászavarok, remegés, ájulás, fájdalomérzés kiesése, orrnyálkahártya gyulladása (orrdugulás vagy orrfolyás), székelési szokások megváltozása, hajhullás, vörös foltok a bőrön, a bőr elszíneződése, hátfájdalom, izom- vagy ízületi fájdalom, mellkasi fájdalom, vizeletürítési zavar, fokozott vizelési inger az éjszaka folyamán, gyakoribb vizeletürítés, fájdalom, rossz közérzet, hörgők görcsös szűkülete (mellkasi szorítás, zihálás és légszomj), szájszárazság, angioödéma (tünetei: fulladás, arc- vagy nyelvduzzanat), veseproblémák, impotencia, fokozott verejtékezés, férfiaknál kellemetlen érzés az emlőben vagy emlőduzzanat, súlygyarapodás vagy súlycsökkenés.
Ritka mellékhatások (1000 betegből kevesebb, mint 1, de 10 000 betegből több mint 1 esetében fordul elő): zavartság.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében fordul elő): szív- és érrendszeri rendellenességek (szabálytalan szívműködés, anginás roham, szívinfarktus, szélütés), eozinofil tüdőgyulladás (a tüdőgyulladás egy ritka formája), a szemhéj, arc vagy ajkak duzzanata, a nyelv és a torok duzzanata, ami jelentős légzési nehézséget okoz, súlyos bőrreakciók beleértve súlyos bőrkiütés, csalánkiütés, egész testre kiterjedő bőrkipirulás, súlyos viszketés, a bőr felhólyagosodása, hámlása, duzzanata, nyálkahártya gyulladás (Stevens-Johnson-szindróma), eritéma multiforme (egy olyan bőrkiütés, amely gyakran kezdődik az arcon, karokon, lábakon vörös, viszkető foltokkal), fényérzékenység, vérkép-rendellenességek, hasnyálmirigy gyulladás, ami rossz közérzettel társuló súlyos hasi és hátfájdalmat okoz, megváltozott májműködés, májgyulladás (hepatitisz), a bőr sárga elszíneződése (sárgaság), májenzim-emelkedés, ami befolyásolhatja néhány orvosi vizsgálat eredményét, hasi felfúvódás (gasztritisz), megváltozott érzékelés, ami gyengeséget, bizsergést vagy zsibbadást okozhat, izomtónus kóros fokozódása, vaszkulitisz (a vérerek gyulladása), ínyduzzanat, túl sok cukor a vérben (hiperglikémia).
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Covercard-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne szedje a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit észleli.
A gyógyszer tartályát jól lezárva kell tartani, hogy megóvja a készítményt a nedvességtől. Az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a már nem használt gyógyszereit miként dobja el. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Covercard
- A készítmény hatóanyagai: perindopril-arginin és amlodipin-bezilát.
- Covercard 5 mg/ 5mg tabletta
- 5,0 mg perindopril-arginin (megfelel 3,395 mg perindoprilnak) és 5 mg amlodipin (megfelel 6,935 mg amlodipin-bezilátnak) tablettánként.
- Covercard 5 mg/ 10mg tabletta
- 5,0 mg perindopril-arginin (megfelel 3,395 mg perindoprilnak) és 10,0 mg amlodipin (megfelel 13,870 mg amlodipin-bezilátnak) tablettánként.
- Covercard 10 mg/ 5mg tabletta
- 10,0 mg perindopril-arginin (megfelel 6,790 mg perindoprilnak) és 5,0 mg amlodipin (megfelel 6,935 mg amlodipin-bezilátnak) tablettánként.
- Covercard 10 mg/ 10mg tabletta
- 10,0 mg perindopril-arginin (megfelel 6,790 mg perindoprilnak) és 10,0 mg amlodipin (megfelel 13,870 mg amlodipin-bezilátnak) tablettánként.

- Egyéb összetevők, segédanyagok: laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát (E 470B), mikrokristályos cellulóz (E 460), vízmentes kolloid szilícium-dioxid (E 551).
Milyen a Covercard külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Covercard 5 mg/5 mg tabletták fehér, pálcika alakú tabletták, egyik oldalukon 5/5 jelzéssel, másik oldalukon jelzéssel ellátva.
A Covercard 10 mg/5 mg tabletták fehér, háromszög alakú tabletták, egyik oldalukon 10/5 jelzéssel, másik oldalukon jelzéssel ellátva.
A Covercard 5 mg/10 mg tabletták fehér, négyszögletű tabletták, egyik oldalukon 5/10 jelzéssel, másik oldalukon jelzéssel ellátva.
A Covercard 10 mg/10 mg tabletták fehér, kerek tabletták egyik oldalukon 10/10 jelzéssel, másik oldalukon jelzéssel ellátva.
5 db vagy 7 db vagy 10 db vagy 14 db vagy 20 db vagy 28 db vagy 30 db vagy 50 db db tabletta műanyagból készült, az adagolás elősegítése érdekében egy kerek nyílással ellátott átlátszó mozgáscsillapítót tartalmazó PP tartályban. A tartály LDPE dugóval van lezárva, amely nedvesség-megkötő betétet tartalmaz. A záró elem tetejére van gravírozva az adagolás. A tubus felső részén jelölve vannak a hét napjai. 1 tartály van egy dobozban.
A tartályon a hét napjait az alábbi módon jelöltük:
H: hétfő
K: kedd
Sze: szerda
Cs: csütörtök
P: péntek
Szo: szombat
V: vasárnap

1 db tartályt tartalmazó doboz 5 db vagy 7 db vagy 10 db vagy 14 db vagy 20 db vagy 28 db vagy
30 db vagy 50 db tablettával.
2 db tartályt tartalmazó doboz 28 db vagy 30 db vagy 50 db tablettával.
3 db tartályt tartalmazó doboz 30 db tablettával.
4 db tartályt tartalmazó doboz 30 db tablettával.
10 db tartályt tartalmazó doboz 50 db tablettával.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2015. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!