A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

COVEREX-AS 5 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

perindopril

perindopril 4 mg vagy 5 mg tabletta (3,34 mg perindopril / tabletta)

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C09 - A RENIN-ANGIOTENSIN RENDSZERRE HATÓ KÉSZÍTMÉNYEK
  • C09A - ACE-INHIBITOROK, ÖNMAGUKBAN
  • C09AA - ACE-inhibitorok, önmagukban
  • C09AA04 - Perindopril
hirdetés

COVEREX-AS 5 mg filmtabletta 30x

30x

V

928 Ft

OGYI-T-20179/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

- Milyen típusú gyógyszer a Coverex-AS filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Coverex-AS filmtabletta egy angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátló. Ezek a szerek a vérerek tágításával fejtik ki hatásukat, ennek köszönhetően a szív könnyebben pumpálja keresztül rajtuk a vért.
A Coverex-AS filmtabletta alkalmazható:
- magasvérnyomás-betegség (hipertónia) kezelése,
- szívelégtelenség kezelése (vagyis, ha a szív képtelen a szervezet szükségleteinek megfelelő vérkeringést fenntartani),
- az olyan szívvel kapcsolatos kóros események kockázatának csökkentése, mint a szívroham, azoknál a betegeknél, akiknek stabil koszorúér-betegségük van (olyan állapot, amikor a szív vérrel való ellátása csökken vagy megszűnik) és olyanoknál, akiknek már volt szívrohamuk és/vagy megoperálták őket azért, hogy a szív vérellátását javítsák, kitágítva a szívet ellátó ereket.
2. Tudnivalók a Coverex-AS filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Coverex-AS filmtablettát
- ha allergiás a perindoprilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére vagy bármely más ACE-gátlóra,
- ha Ön korábban ACE-gátló kezelés kapcsán az alábbi tüneteket tapasztalta: nehézlégzés, arc-, nyelv- vagy torokduzzanat, intenzív viszketés vagy súlyos bőrkiütések - illetve ha Ön vagy a családjából bárki hasonló tüneteket észlelt bármely más körülmények között (ezt az állapotot nevezik angioödémának),
- ha Ön több mint 3 hónapos terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Coverex-AS filmtablettát /l. a "Terhesség" című részt),
- ha cukorbeteg vagy károsodott veseműködése van és aliszkiren kezelésben részesül.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Ha a következők bármelyike érvényes Önre, kérje kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember tanácsát, mielőtt elkezdené a Coverex-AS filmtabletta szedését:
- aortaszűkületben (szívből induló fő artéria szűkülete), ún. szívizom megnagyobbodás (a szívizom egyfajta betegsége) vagy veseartéria szűkület esetén (a veséket vérrel ellátó verőér szűkülete),
- egyéb szívbetegségben szenved,
- májbeteg,
- vesebeteg vagy művese-kezelésre szorul,
- ún. kollagén-érbetegségben (kötőszöveti rendellenesség) szenved, mint pl. szisztémás lupusz eritematózusz vagy szkleroderma,
- cukorbeteg,
- sószegény étrendet tart vagy kálium tartalmú sópótlókat használ,
- általános érzéstelenítés és/vagy nagyobb sebészeti beavatkozás előtt áll,
- LDL-aferézis előtt áll (a koleszterin eltávolítása a véréből egy gép segítségével),
- méh- vagy darázscsípés okozta allergiás tünetek miatt ún. deszenzibilizáló kezelés előtt áll,
- a közelmúltban hasmenés, hányás gyötörte vagy szervezete sok vizet vesztett,
- kezelőorvosa figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny;
- aliszkirent szed (vérnyomáscsökkentő gyógyszer).
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhes lehet. A Coverex-AS filmtabletta szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapos terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség" című részt).
Gyermekek és serdülők
A Coverex-AS filmtabletta alkalmazása gyermek- és serdülőkorban nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Coverex-AS filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Coverex-AS filmtabletta hatásait befolyásolhatják az egyidejűleg szedett gyógyszerek, többek között a következők:
- más vérnyomáscsökkentők, pl. aliszkiren; vízhajtók (olyan gyógyszerek, melyek megnövelik a vese által előállított vizelet mennyiségét),
- kálium-megtakarító gyógyszerek (pl. triamteren, amilorid), káliumpótló készítmények vagy kálium-tartalmú sópótlók,
- szívelégtelenség kezelésére használatos kálium-megtakarító gyógyszerek: napi 12,5-50mg dózisban alkalmazott eplerenon és spironolakton,
- lítium (mánia vagy depresszió kezelésére használatos gyógyszer),
- fájdalomcsillapításra szedett nem szteroid gyulladásgátló szerek (pl. ibuprofén) vagy nagy dózisú aszpirin,
- a cukorbetegség gyógyszerei (pl. inzulin vagy metformin),
- baklofén (izommerevség kezelésére használják olyan betegségekben, mint pl. a szklerózis multiplex)
- pszichiátriai betegségek pl. depresszió, szorongás, skizofrénia, stb. gyógyszerei (pl. triciklusos antidepresszánsok, antipszichotikumok),
- immunoszuppresszív szerek (a szervezet védekező mechanizmusát csökkentő gyógyszerek) melyeket autoimmun kórképek kezelésére, vagy transzplantációs beavatkozás után használnak (pl. ciklosporin, takrolimusz),
- trimetoprim (fertőzések kezelésére használatos gyógyszer),
- esztramusztin (rákos megbetegedések kezelésére használják),
- allopurinol (köszvény kezelésére szolgáló szer),
- prokainamid (szabálytalan szívverés kezelésére használatos szer),
- értágítók, mint pl. a nitrátok (olyan gyógyszerek, melyek az ereket tágítják),
- heparin (véralvadásgátló gyógyszer),
- alacsony vérnyomás, keringés-összeomlás vagy asztma kezelésére használatos gyógyszerek (pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin),
- arany-sók, különösen intravénásan adagolva (reumatoid artritisz tüneti kezelésére szolgál)
A Coverex-AS filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Coverex-AS filmtablettát célszerű étkezés előtt bevenni.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a Coverex-AS filmtabletta szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy a Coverex-AS filmtabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Coverex-AS filmtabletta szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Coverex-AS filmtablettát a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Szoptatás
Nem szabad szednie a Coverex-AS filmtablettát, ha Ön szoptat. Azonnal közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Coverex-AS filmtabletta alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Coverex-AS filmtabletta általában nem befolyásolja az éberséget, de egyes betegeknél az alacsony vérnyomás következtében szédülés vagy gyengeség jelentkezhet. Ha Önnél ilyen tünetek jelentkeznek, a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességei csökkenhetnek.
A Coverex-AS filmtabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Coverex-AS filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A tablettát egy pohár vízzel kell lenyelni, lehetőleg minden nap ugyanabban az időben a reggeli étkezés előtt.
Az Ön számára megfelelő adagot kezelőorvosa határozza meg.
A készítmény ajánlott adagja a következő:
Magasvérnyomás-betegség: A szokásos kezdő és fenntartó adag 5 mg naponta egyszer. Egy havi kezelés után ez az adag - szükség esetén - 10 mg-ra növelhető. Magasvérnyomás-betegség kezelésekor 10 mg a javasolt maximális napi adag.
Ha Ön 65 éves vagy idősebb, akkor a szokásos kezdő adag 2,5 mg naponta egyszer. Egy havi kezelés után ez a napi adag 1×5mg-ra, illetve, ha szükséges, a későbbiekben 1×10 mg-ra növelhető.
Szívelégtelenség: A szokásos kezdő adag 2,5 mg naponta egyszer. Kétheti kezelés után ez napi 1×5 mg-ra növelhető, amely szívelégtelenség esetén a javasolt maximális napi adag.
Stabil koszorúér-betegség: A szokásos kezdő adag 5 mg naponta egyszer. Kétheti kezelés után ez napi 1×10 mg-ra növelhető, amely a javasolt maximális napi adag ebben az indikációban.
Ha Ön 65 éves vagy idősebb, akkor a szokásos kezdő adag 2,5 mg naponta egyszer. Egy heti kezelés után ez a napi adag 1×5 mg-ra, illetve, ha szükséges, további egy hét múlva 1×10 mg-ra növelhető.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Gyermekek és serdülőkorúak kezelésére alkalmazása nem javasolt.
Ha az előírtnál több Coverex-AS filmtablettát vett be
Ha az előírtnál több tablettát vett be, forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához vagy azonnal értesítse kezelőorvosát. A túladagolás legvalószínűbb következménye az alacsony vérnyomás, ami szédülést, ájulást okozhat. Ha ez bekövetkezik, feküdjön le, és polcolja fel a lábait.
Ha elfelejtette bevenni a Coverex-AS filmtablettát
Fontos, hogy gyógyszerét minden nap bevegye, mert a rendszeres kezelés hatásosabb. Ha azonban mégis elfelejtett bevenni egy adagot a Coverex-AS filmtablettából, a következő dózist a szokott időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Coverex-AS filmtabletta szedését
Tekintettel arra, hogy a Coverex-AS filmtablettával folytatott kezelést általában egész életen át szükséges folytatni, beszélje meg kezelőorvosával, ha abba akarja hagyni a gyógyszer szedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha a következő mellékhatások bármelyikét észleli:
- az arc, ajkak, száj, nyelv vagy torok megduzzadása, légzési nehézség,
- erős szédülés vagy ájulás,
- szokatlanul gyors vagy szabálytalan szívverés vagy mellkasi fájdalom,
- erős hasi fájdalom
Csökkenő gyakorisági sorrendben az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:
- Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet): fejfájás, szédülés, forgás-, mozgás- vagy dőlésérzettel járó szédülés (vertigo), bizsergés vagy tűszúrás érzése a kezeken és lábakon, látászavarok, fülcsengés (zaj érzékelése a fülben), kóválygás (alacsony vérnyomás következtében), köhögés, légszomj, gyomor-, bélrendszeri panaszok (émelygés, hányás, hasi fájdalom, ízérzés-zavar, emésztési zavar, hasmenés, székrekedés), allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés), izomgörcsök, gyengeség-érzés.
- Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet): hangulatváltozás, alvászavar, hörgőgörcs (mellkasi szorító érzés, sípoló légzés és légszomj), szájszárazság, angioödéma (tünetei: sípoló légzés, arc-, nyelv- vagy torokduzzanat), erős viszketés vagy súlyos bőrkiütések, hólyagok képződése a bőrön, veseproblémák, impotencia, verejtékezés, bizonyos fehérvérsejtek számának emelkedése (eozinofília), aluszékonyság, ájulás, szívdobogás érzés, szapora szívdobogás, erek gyulladása (vaszkulitisz), a bőr fokozott érzékenysége a napfényre (fényérzékenységi reakció), ízületi fájdalom (artralgia), izomfájdalom (mialgia), mellkasi fájdalom, rossz közérzet, perifériás ödéma, láz, elesés, laboratóriumi paraméterekben eltérés: a vér kálium szintjének megemelkedése (a gyógyszer elhagyása után normalizálódik), a vér nátrium szintjének csökkenése, cukorbetegeknél nagyon alacsony vércukorszint (hipoglikémia), emelkedett karbamid és kreatininszint.
- Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet): laboratóriumi paraméterekben eltérés: májenzim szint emelkedés, magas szérum bilirubinszint.
- Nagyon ritka (10000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet): zavartság, szív- érrendszeri rendellenességek (rendszertelen szívverés, szívroham és szélütés), eozinofil pneumonia (a tüdőgyulladás ritka típusa), orrnyálkahártya-gyulladás (orrdugulás vagy orrfolyás), eritéma multiforme (számos különböző oki tényező által előidézett allergiás reakció miatti bőrelváltozásos kórkép), heveny veseelégtelenség, vérképzőszervi rendellenességek (fehér és vörösvérsejszám csökkenés, alacsony hemoglobin és vérlemezkeszám), hasnyálmirigy gyulladás (pankreatitisz) amely erős hasi és hát fájdalommal járhat, májgyulladás (hepatitisz).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Coverex-AS filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében a tartály jól lezárva tartandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Coverex-AS 5 mg filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga perindopril-arginin. 3,395 mg perindopril filmtablettánként (ami 5 mg perindopril-argininnek felel meg).
- Egyéb összetevők: laktóz monohidrát, magnézium sztearát, maltrodextrin, hidrofób kolloid szilícium-dioxid, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, és a filmbevonat: glicerin, hipromellóz, klorofillin réz komplex, makrogol 6000, magnézium-sztearát, titán-dioxid.
Milyen a Coverex-AS 5 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Coverex-AS 5 mg filmtabletták halvány zöld, hosszúkás alakú, filmbevonatú tabletták, egyik oldalukon gravírozással, a hosszú éleken törővonallal ellátva.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
A tabletták tartályban, 5 db, 10 db, 14 db, 20 db, 30 db, 50 db, 60 db (60 db vagy 2 db 30-as tartály), 90 db (90 db vagy 3 db 30-as tartály), 100 db (100 db vagy 2 db 50-es tartály), 120 db (120 db vagy 4 db 30-as tartály) vagy 500 darabos (500 db vagy 10 db 50-es tartály) kiszerelésben állnak rendelkezésre.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A tartályon a hét napjait az alábbi módon jelöltük:
H: hétfő
K: kedd
Sze: szerda
Cs: csütörtök
P: péntek
Szo: szombat
V: vasárnap

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2013. 08. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!