A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

COVEREX-AS KOMB 5 mg/1,25 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

perindopril, indapamide

perindopril + indapamide 4 mg vagy 5 mg/1,25 mg tabletta

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C09 - A RENIN-ANGIOTENSIN RENDSZERRE HATÓ KÉSZÍTMÉNYEK
  • C09B - ACE-INHIBITOROK, KOMBINÁCIÓKBAN
  • C09BA - ACE-inhibitorok és diureticumok
  • C09BA04 - Perindopril és diureticumok

COVEREX-AS KOMB 5 mg/1,25 mg filmtabletta 30x

30x

V

1 899 Ft

OGYI-T-20300/03

TB támogatás

COVEREX-AS KOMB 5 mg/1,25 mg filmtabletta 60x

60x

V

Szabadáras (NT)

OGYI-T-20300/04

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. Milyen típusú gyógyszer a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta kétféle hatóanyag, a perindopril és az indapamid kombinációja. Ez egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer és a magasvérnyomás-betegség (hipertónia) kezelésére alkalmazható felnőtteknél.
A perindopril az úgynevezett ACE-gátlóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a vérerek tágítása révén fejtik ki hatásukat, ami könnyebbé teszi a szív számára a vér áramoltatását.
Az indapamid egy vízhajtó. A vízhajtók fokozzák a vese által termelt vizelet mennyiségét. Mindazonáltal az indapamid különbözik más vízhajtóktól abban, hogy csak csekély mértékben fokozza a termelt vizelet mennyiségét. Mindkét hatóanyag csökkenti a vérnyomást, és azok együtt szabályozzák az Ön vérnyomását.

2. Tudnivalók a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg
filmtablettát:
- ha allergiás perindoprilra vagy más ACE-gátlóra, az indapamidra vagy más szulfonamidra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha Ön korábban ACE-gátló kezelés kapcsán az alábbi tüneteket tapasztalta: nehézlégzés, arc- vagy nyelvduzzanat, heves viszketés, súlyos bőrkiütés - illetve, ha Ön vagy a családjából bárki hasonló tüneteket észlelt bármely más körülmények között (angioödémának nevezett állapot);
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap;
- ha súlyos májbetegségben vagy hepatikus enkefalopátiában (degeneratív agykárosodásban) szenved;
- ha súlyos vesebetegségben szenved, vagy dialízissel kezelik;
- ha alacsony a vérében a káliumszint;
- ha feltételezhető, hogy Ön kezeletlen, dekompenzált szívelégtelenségben szenved (ami nagyfokú víz-visszatartással és nehézlégzéssel jár);
- ha több mint 3 hónapos terhes (azonban a terhesség korai szakaszában is jobb kerülni a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta szedését - lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt.)
- ha szoptat.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnek aorta-sztenózisa (szívből kivezető főverőér szűkülete) vagy hipertrófiás kardiomiopátiája (szívizom betegség) vagy veseartéria szűkülete (a vesét vérrel ellátó verőérszűkülete) van,
- ha Önnek szívelégtelensége vagy egyéb szívproblémája van,
- ha Önnek veseproblémája van,
- ha Önnek májproblémája van,
- ha Ön kollagénbetegségben (bőrbetegség) szenved, mint pl. szisztémás lupusz eritematózusz vagy szkleroderma,
- ha Ön érelmeszesedésben szenved (a verőerek megkeményedése),
- ha Ön hiperparatireózisban szenved (a mellékpajzsmirigy túlműködése),
- ha Ön köszvényben szenved,
- ha Ön cukorbetegségben szenved,
- ha Ön sószegény étrendet tart vagy káliumtartalmú sópótlókat használ,
- ha Ön lítiumot vagy kálium-megtakarító gyógyszereket (spironolakton, triamteren), vagy káliumpótlókat szed, mert a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtablettával történő együttes alkalmazásuk kerülendő (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta" című részt),
- ha Ön időskorú,
- ha valaha már volt fényérzékenységi reakciója,
- ha az arc-, az ajkak-, a száj-, a nyelv- vagy a torok duzzanatával járó súlyos allergiás reakció alakul ki Önnél, amely nyelési- vagy légzési nehézséget okozhat (angioödéma). Ez a kezelés során bármikor előfordulhat. Ha ilyen tüneteket tapasztal, hagyja abba kezelést és azonnal forduljon orvoshoz.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II-receptor blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit-szinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtablettát" pontban szereplő információkat.
- ha Ön fekete bőrű, mert Önnél nagyobb lehet az angioödéma kialakulásának kockázata, valamint ez a gyógyszer kevésbé hatékonyan csökkentheti a vérnyomását, mint a nem-fekete bőrszínű betegekben,
- ha Ön művesekezelést kap nagy átáramlású membrán segítségével.
- ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi, az angioödéma kockázata Önnél megemelkedett:
- racekadotril (a hasmenés kezelésére szolgáló gyógyszer),
- szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és egyéb, úgynevezett mTOR inhibitorok osztályába tartozó gyógyszerek (szervátültetés során a beültetett szervek kilökődésének megakadályozására szolgáló gyógyszerek).
Angioödéma
Angioödéma (az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanatával járó súlyos allergiás reakció, mely nyelési- és légzési nehézséget okozhat) eseteit jelentették ACE-gátlókkal, beleértve a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtablettával kezelt betegek körében. Ez a kezelés során bármikor előfordulhat. Ha ilyen tüneteket tapasztal, hagyja abba a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta szedését és azonnal forduljon orvoshoz. Lásd még a 4. pontot.
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt).
Ha Ön Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtablettát szed, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi személyzetet:
- ha Ön általános érzéstelenítés és/vagy sebészeti beavatkozás előtt áll,
- ha Önnek mostanában hasmenése volt, hányt vagy ki van száradva,
- ha Önnél művese kezelést vagy LDL-aferézis kezelést (amelynek során egy gép segítségével koleszterint távolítanak el a véréből) terveznek végezni,
- ha Ön deszenzibilizáló kezelést fog kapni azért, hogy csökkenjenek méh- vagy darázscsípés nyomán kialakuló allergiás tünetei,
- ha Ön olyan vizsgálat előtt áll, amelyben jódtartalmú kontrasztanyagot (olyan anyag, amely a röntgenvizsgálat során láthatóvá tesz bizonyos szerveket, mint pl. a vese vagy a gyomor) fognak injekció formájában beadni Önnek.
- ha változást tapasztal a látásában vagy szemfájdalmat érez az egyik vagy mindkét szemében a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta szedése alatt. Ez a glaukóma, fokozott szemnyomás kialakulásának a jele lehet. Hagyja abba a Coverex-AS Komb kezelést és forduljon orvoshoz.
Sportolóknak figyelembe kell venni, hogy Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta olyan hatóanyagot (indapamid) tartalmaz, ami doppingteszt esetén pozitív eredményt adhat.
Gyermekek és serdülők
A Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta adása nem javasolt gyermekek és serdülők számára.

Egyéb gyógyszerek és a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az alábbi gyógyszerek együttes szedése Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtablettával kerülendő:
- lítium (mánia vagy depresszió kezelésére használatos gyógyszer);
- aliszkirén (magas vérnyomás kezelésére), ha nincs cukorbetegsége vagy veseproblémája,
- káliummegtakarító vízhajtók (pl. triamteren, amilorid), káliumsók,
- esztramusztin (rákos megbetegedések kezelésére alkalmazható),
- gyógyszerek, melyeket leggyakrabban a hasmenés kezelésére (racekadotril) alkalmaznak, vagy gyógyszerek, melyek a szervátültetés során beültetett szervek kilökődésének megakadályozására szolgálnak (szirolimusz, everolimusz, temszirolimus és egyéb, úgynevezett mTOR inhibitorok osztályába tartozó gyógyszerek). Lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" szakasz;
- egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: angiotenzin-konvertáló enzim gátlók és angiotenzin-receptor blokkolók.
Más gyógyszerek befolyásolhatják a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtablettával történő kezelést. Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet. Feltétlenül említse meg kezelőorvosának, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi, mert fokozott elővigyázatosságra lehet szükség:
- egyéb magasvérnyomás-betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, ideértve például az angiotenzin II-receptor blokkolókat (ARB) vagy az aliszkirént (Lásd még a "Ne szedje a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt), vagy vízhajtókat (olyan gyógyszerek, amelyek fokozzák a vesék által termelt vizelet mennyiségét),
- szívelégtelenség kezelésére alkalmazott káliummegtakarító gyógyszerek: eplerenon és spironolakton napi 12,5 mg-50 mg közötti adagban,
- általános érzéstelenítő gyógyszerek,
- jódtartalmú kontrasztanyagok,
- moxifloxacin, sparfloxacin (fertőzés kezelésére szolgáló antibiotikumok),
- metadon (kábítószer függőség kezelésére alkalmazható),
- prokainamid (szabálytalan szívműködés kezelésére szolgáló gyógyszer),
- allopurinol (köszvény kezelésére szolgáló gyógyszer),
- mizolasztin, terfenadin vagy asztemizol (szénanátha vagy allergiás betegségek kezelésére szolgáló antihisztaminok),
- kortikoszteroidok, amelyek olyan betegségekre használatosak, mint a súlyos asztma vagy a reumatiod artritisz,
- immunválaszt gyengítő készítmények, amelyeket autoimmun betegségben vagy szervátültetést követően a kilökődés megakadályozására alkalmaznak (pl. ciklosporin, takrolimusz),
- injekció formájában adott eritromicin (antibiotikum),
- halofantrin (malária bizonyos fajtáinak kezelésére szolgál),
- pentamidin (tüdőgyulladás kezelésére használják),
- arany injekció (sokízületi gyulladás kezelésére),
- vinkamin (tanulással kapcsolatos zavarok - ideértve a memóriazavart - tüneti kezelésére használják idős betegeknél),
- bepridil (oxigénhiányból eredő szívtáji nyomásérzés /angina pektorisz/ kezelésére használt gyógyszer),
- szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid amiodaron, szotalol),
- ciszaprid, difemanil (gyomor- és emésztési problémák kezelésére használatos gyógyszerek),
- digoxin vagy más szívglikozidok (szívbetegségek kezelésére használják),
- baklofén (izommerevség kezelésére szolgáló szer, olyan betegségek esetén, mint pl. a szklerózis multiplex),
- cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint pl. inzulin, metformin vagy gliptinek,
- kalcium, beleértve a kalciumpótló készítményeket,
- bélmozgást elősegítő hashajtók (pl. szenna),
- nem-szteroid gyulladásgátló szerek (pl. ibuprofén) vagy nagy dózisban szedett szalicilátok (pl. acetilszalicilsav),
- injekció formájában alkalmazott amfotericin B (súlyos gombás fertőzések kezelésére használt szer),
- mentális egészségi problémák, mint pl. depresszió, szorongás, skizofrénia, stb. kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. triciklusos antidepresszánsok, neuroleptikumok (mint pl. amiszulprid, szulpirid, szultoprid, tiaprid, haloperidol, droperidol),
- tetrakozaktid (Crohn-betegség kezelésére),
- trimetoprim (fertőzések kezelésére szolgál),
- értágítók, beleértve a nitrátokat (olyan gyógyszerek, melyek az ereket tágítják),
- heparinok (vérhígításra alkalmazott gyógyszerek),
- alacsony vérnyomás, sokk vagy asztma kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin).
A Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtablettát célszerű étkezés előtt bevenni.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet.
Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta szedését, mielőtt teherbe esik, vagy, ahogy megtudja, hogy terhes és hogy a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában és nem szabad szedni a 3 terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a 3 terhességi hónap után szedik.
Szoptatás
Szoptatás alatt nem szedhet Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtablettát.
Azonnal közölje kezelőorvosával, ha szoptat vagy szoptatni kezd.
Haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta általában nem tompítja a szellemi éberséget, azonban a vérnyomáscsökkenés egyes betegeknél különféle reakciókat (pl. szédülést, gyengeséget) idézhet elő. Ha ezek a reakciók Önnél is jelentkeznek, csökkenhet gépjárművezetői vagy gépkezelői alkalmassága.

A Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja egy tabletta naponta. Ha Ön vesebeteg, előfordulhat, hogy kezelőorvosa módosítja az adagolás rendjét. Gyógyszerét lehetőleg reggel, étkezés előtt vegye be. A tablettát egy pohár vízzel kell lenyelni.

Ha az előírtnál több Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtablettát vett be
Ha túl sok tablettát vett be, azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi ellátó részlegét! A túladagolás legvalószínűbb hatása az alacsony vérnyomás. Ha kifejezett alacsony vérnyomás jelentkezik (előfordulhat hányinger, hányás, görcsök, szédülés, álmosság, zavartság, a vesék által termelt vizelet mennyiségének megváltozása), a felpolcolt lábakkal való hanyattfekvés segíthet.

Ha elfelejtette bevenni a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtablettát
Fontos, hogy gyógyszerét minden nap bevegye, mert a rendszeres kezelés hatásosabb. Ha azonban mégis elfelejtett bevenni egy adagott a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtablettából, a következő dózist a szokott időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta szedését
Mivel a magas vérnyomást általában élethosszig kezelni kell, beszéljen kezelőorosával, mielőtt abbahagyná a gyógyszer szedését!
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét észleli:
- Erős szédülés vagy ájulás, alacsony vérnyomás következtében (gyakori - 10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet);
- Hörgőgörcs (mellkasi szorító érzés, sípoló légzés és légszomj) (nem gyakori - 100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet);
- Az arc, az ajkak, a szájüreg, a nyelv vagy a torok megduzzadása, légzési nehézség (angioödéma) (lásd 2. pont - "Figyelmeztetések és óvintézkedések") (nem gyakori - 100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet);
- Súlyos bőrreakciók, beleértve eritéma multiforme (egy olyan bőrkiütés, amely gyakran kezdődik az arcon, karokon vagy lábakon vörös, viszkető foltokkal) vagy súlyos bőrkiütés, csalánkiütés, egész testre kiterjedő bőrkipirulás, súlyos viszketés, a bőr felhólyagosodása, hámlása, duzzanata, nyálkahártya gyulladás (Stevens Johnson-szindróma) vagy egyéb allergiás reakciók (nagyon ritka - 10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet);
- Szív- és érrendszeri betegség (szabálytalan szívverés, fizikai terhelésre jelentkező mellkasi, állkapocs és hátfájdalom (angina pektorisz), szívroham (nagyon ritka - 10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet);
- Végtaggyengeség vagy beszédzavar, amelyek szélütés tünetei lehetnek (Nagyon ritka - 10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet);
- Hasnyálmirigy-gyulladás, ami kifejezett rossz közérzettel társuló súlyos hasi- és hátfájdalmat okozhat (nagyon ritka - 10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet);
- Sárgaság (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése), ami májgyulladás tünete lehet (nagyon ritka - 10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet);
- Életveszélyes szívritmuszavar (nem ismert gyakoriságú mellékhatás);
- Májbetegség következtében kialakuló agykárosodás (hepatikus enkefalopátia) (nem ismert gyakoriságú mellékhatás).

Csökkenő gyakorisági sorrendben az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:
- Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Bőrreakciók allergiára és asztmára hajlamos betegeknél, fejfájás, szédülés, forgás-, mozgás- vagy dőlésérzettel járó szédülés (vertigó), bizsergés vagy tűszúrás érzése a kezeken és lábakon, látászavarok, fülzúgás (zaj érzékelése a fülben), köhögés, légszomj (diszpnoé), emésztőrendszeri panaszok (émelygés, hányás, hasi fájdalom, ízérzés zavar, emésztési zavar, hasmenés, székrekedés), allergiás tünetek (mint pl. bőrkiütés, viszketés), izomgörcsök, fáradtságérzés.
- Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Hangulatváltozás, alvászavar, csalánkiütés, apró tűszúrás-szerű vérzések a bőrőn (purpura), hólyagok képződése a bőrön, veseproblémák, impotencia, verejtékezés, bizonyos típusú fehérvérsejtek (eozinofilok) számának emelkedése a vérben, a laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek változásai: magas káliumszint a vérben, ami a gyógyszer elhagyása után normalizálódik, alacsony nátiumszint a vérben, aluszékonyság, ájulás, szívdobogás érzés (palpitáció), szapora szívdobogás (tahikardia), cukorbetegeknél nagyon alacsony vércukorszint (hipoglikémia), erek gyulladása (vaszkulitisz), szájszárazság, a bőr fokozott érzékenysége a napfényre (fényérzékenységi reakció), ízületi fájdalom (artralgia), izomfájdalom (mialgia), mellkasi fájdalom, rossz közérzet, perifériás ödéma, láz, emelkedett karbamid- és kreatininszint a vérben, elesés.
- Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- A pikkelysömör rosszabbodása, a laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek változásai: májenzimek szintjének emelkedése, magas szérum bilirubinszint, fáradtság.
- Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Zavartság, eozinofil tüdőgyulladás (egy ritka tüdőgyulladás-fajta), orrnyálkahártya-gyulladás (orrdugulás vagy orrfolyás), súlyos veserendellenességek, vérvizsgálatok eredményeinek a változásai, mint a fehérvérsejtszám és vörösvértestszám csökkenése, alacsony hemoglobinszint és vérlemezkeszám, magas kalcium-szint a vérben, a máj működésének zavara.
- Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
Kóros EKG lelet, a laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek változásai: alacsony káliumszint a vérben, magas húgysavszint a vérben és magas vércukorszint, rövidlátás (miópia), homályos látás, látáskárosodás. Ha Ön szisztémás lupusz eritematózuszban (egy bizonyos típusú kollagénbetegségben) szenved, a betegsége rosszabbodhat.
Előfordulhatnak a vér, a vesék, a máj, ill. a hasnyálmirigy rendellenességei, és a laboratóriumi próbák (vérvizsgálatok) eredményeinek a változásai is. Kezelőorvosa vérvizsgálatokat végeztethet, hogy ellenőrizze az Ön állapotát.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:; Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében tartsa a tartályt jól lezárva.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta?
- A hatóanyagok: perindopril-arginin és indapamid. Egy filmtabletta 5 mg perindopril-arginint (megfelel 3,395 mg perindoprilnak) és 1,25 mg indapamidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők a tablettamagban: laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát (E470B), maltodextrin, hidrofób kolloid szilícium-dioxid (E551), A-típusú karboximetilkeményítő-nátrium, és a tabletta filmbevonatában: glicerin (E422), hipromellóz (E464), makrogol (6000), magnézium-sztearát (E470B), titán-dioxid (E171).

Milyen a Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta fehér, hosszúkás filmtabletta.
Egy filmtabletta 5 mg perindopril-arginint és 1,25 mg indapamidot tartalmaz.
14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 56 db, 60 db, 90 db, 100 db vagy 500 db filmtabletta tartályban és dobozban.
A záróelem tetején az adagolás és a hét adott napjára mutató jel gravírozva látható, melyen a hét napjait az alábbi módon jelöltük:
H. hétfő
K. kedd
Sze. szerda
Csüt. csütörtök
P. péntek
Szo. szombat
Vas. vasárnap
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!