A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CREMOR AD MYALGIAM FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

CREMOR AD MYALGIAM FONO VIII. 100 g

100 g

VN

1 780 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Izomfájdalom, sérüléses eredetű izomrándulás, izomhúzódás.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g kenőcsben
0,02 g Erdeifenyő olaj: helyi vérbőséget okozó hatás.
0,02 g Eukaliptuszolaj: gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású.
0,02 g Borsosmentaolaj: simaizomgörcsoldó, gyulladáscsökkentő, helyileg alkalmazva izgatja a hidegérzékeny receptorokat, ezért hosszan tartó hidegérzést okoz, melyet fájdalomcsillapító hatás követ.
0,05 g Lidokain: helyileg alkalmazható fájdalomcsillapító. Hatása gyorsan jelentkezik, hatástartama rövid. Gátolja mind az ingerület kifejlődését, mind a tovaterjedését.
0,10 g Paprika-tinktúra: bőrizgató hatásának első fázisában vérbőséget, irritációt okoz a bőrön, nyálkahártyákon. A kapszaicin hatásának ezt követő, második fázisa fájdalomcsillapító hatással és a fájdalommal és égő érzéssel szembeni csökkent érzékenységgel párosul.
Egyéb összetevők: fehér vazelin. cetil-sztearil-alkohol, poliszorbát 60, folyékony paraffin, metil- parahidroxibenzoát, 96%-os etanol, tisztított víz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Különleges tárolást nem igényel.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók
1 g készítmény 50 mg lidokaint tartalmaz. Tájékoztatásul 1 mokkáskanálnyi készítmény kb. 2 g-nak felel meg. A teljes testet érintő mellékhatások megelőzése érdekében bőrfelületen egyszerre legfeljebb 100 mg lidokainnak megfelelő mennyiségű, azaz kb. 2 g készítmény alkalmazható, és ez naponta legfeljebb kétszer ismételhető. Legyengült, idős betegek kezelésekor szükség lehet a dózis csökkentésére.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A mentollal vagy a mentacsaládba tartozó növényekkel, továbbá a készítmény egyéb összetevőivel szembeni ismert túlérzékenység. Parabén túlérzékenység. Chiliborssal (cayenne-i bors), egyéb kapszaicinoidokkal (például fűszerpaprika) szembeni túlérzékenység. Sérült bőrön, sebeken és ekcémás bőrön történő alkalmazás. 18 év alatti életkor. A terhesség és szoptatás időszakában csak az előny/kockázat gondos mérlegelése után szabad alkalmazni. Szoptatás alatt a krémet tilos az emlők környékén alkalmazni.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Hosszú ideig, nagy mennyiségben, kiterjedt testfelületen ne alkalmazzuk. Szemtől és nyálkahártyáktól tartsuk távol. Szembe kerülve csípő, égető érzést, vérbőséget és érzékelési zavart okozhat. Ha a készítmény véletlenül a szembe került, a szemet azonnal öblíteni kell vízzel és védeni kell, míg az érzékelés visszatér. Csak ép bőrön alkalmazható. Óvatosan alkalmazható epilepsziás betegnél, továbbá lassú szívverés esetén és amennyiben májfunkciós zavar áll fenn, különösen akkor, ha az alkalmazott dózis vagy a kezelt felület valószínűsíti, hogy a felszívódó lidokain mennyisége jelentős lehet. A krém hatóanyagai helyi vérbőséget okoznak jelentős bőrpírral és melegségérzéssel. Ez a reakció a készítmény hatásából adódik, és rendszerint rövid időn belül elmúlik. A hőhatás fokozódhat fizikai tevékenység hatására (verejtékezés). A kezelés tartama alatt kerülni kell további hőforrások (pl. napsugárzás, infravörös sugárzás, melegítő párna vagy melegvíz) alkalmazását.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
A lidokain óvatosan alkalmazandó olyan betegeknél, akik 1B vagy 3 csoportba tartozó antiarrhytmiás készítményeket szednek, mint például tokainid, mexiletin, ill. amiodaron, mert a toxikus hatások összeadódhatnak. A készítmény nem alkalmazható együtt egyéb lokálisan ható készítményekkel (pl. más bőrpírt előidéző vagy fájdalomcsillapító gélekkel) egyidejűleg, ugyanazon a testfelületen.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelő orvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény alkalmazása helyén átmeneti bőrpír, ödéma, érzékelési zavar alakulhat ki. Előfordulhatnak túlérzékenységi allergiás reakciók: csalánkiütés, hólyagképződés, nagyon ritkán angioödéma, hörgőgörcs, legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk. A készítmény előírásszerű használata esetén általános mellékhatások előfordulása ritka. Általános mellékhatások elsősorban nagy dózisok használata, a hatóanyag gyors felszívódása, túlérzékenység, vagy a beteg csökkent tolerabilitása esetén fordulhatnak elő. Rendkívül ritkák a központi idegrendszeri (szédülés, álmosság, görcsök, izgatottság és/vagy depresszió, légzésbénulás), illetve szív- és keringési (alacsony vérnyomás, szívizom gyengeség, lassú szívverés, szívmegállás) mellékhatások.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.