A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CREMOR INDOMETACINI 20 MG/G FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

CREMOR INDOMETACINI 20 MG/G FONO VIII. 100 g

100 g

VN

1 095 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Inak, ínhüvelyek, valamint a körülvevő szövet gyulladásai, fájdalmas vállmerevség, húzódásokat, rándulásokat követő duzzanat és fájdalom kezelése.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g kenőcsben
0,02 g Indometacin: a nem-szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozó erős hatású gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és lázcsillapító szer.
0,01 g Mentol: bőrön helyileg alkalmazva értágító hatású és izgatja a hidegre érzékeny receptorokat, ezért hosszan tartó hidegérzést okoz, melyet fájdalomcsillapító hatás követ.
0,02 g Kámfor: bőrizgató, bőrvörösítő hatású, gyulladásgátló. Hűsítő, helyi érzéstelenítő, fájdalomcsillapító, viszketéscsillapító, enyhe fertőtlenítő hatással rendelkezik.
0,03 g Paprika-tinktúra: külsőleg alkalmazva a bőrben jelentős mennyiségű hisztamint szabadít fel, ami az ereket tágítva javítja a bőr vérkeringését. Fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.
Egyéb összetevők: metilcellulóz, glicerin, metil-parahidroxibenzoát, 96%-os etanol, poliszorbát 60, folyékony paraffin, fehér vazelin, cetil-sztearil-alkohol, tisztított víz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Hűtőszekrényben tartandó.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók
Szembe és nyálkahártyára nem kerülhet. Alkalmazása után kezet kell mosni. Legfeljebb 14 napig használható. Szokásos alkalmazás: legfeljebb 2 g (kb. 1 mokkáskanálnyi mennyiségnek felel meg) krémmel a fájdalmas területet be kell kenni, majd a készítményt a bőrbe óvatosan be kell dörzsölni. A kezelés naponta 3-4-szer ismételhető.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A készítmény hatóanyagaival, valamint segédanyagaival szembeni ismert túlérzékenység. Nem alkalmazható seben és nyílt sérülésen. Terhesség és szoptatás időszaka. 18 év alatti életkor.
Figyelmeztetés
Nagyobb testfelületen különösen tartósan vagy hámfosztott bőrfelületen alkalmazva a felszívódó indometacin általános toxikus hatásokat okozhat (gyomorbélrendszeri panaszok, hányás, vérzés, fekély, szapora szívműködés, szívritmuszavar, magasvérnyomás, véres vizelet, vérképzőrendszeri betegségek, májgyulladás, asztmás tünetek stb.).
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
Az ép bőrön keresztül csak csekély hatóanyag mennyiség kerül a vérkeringésbe. Nagyobb bőrfelületen tartósan, vagy hámfosztott testfelületen alkalmazva azonban az alábbiakban felsorolt kölcsönhatások alakulhatnak ki. Az indometacin a szalicilátok gyomor-bélrendszerben megjelenő mellékhatásait fokozza, a furosemid és thiazidtípusú vízhajtók vérnyomáscsökkentő hatását mérsékli, a digoxin plazma koncentrációját emeli, a metotrexát, ciclosporin toxikus hatásait, valamint a vércukorszintcsökkentők hatását fokozza, a lítium plazma szintjét emelve annak toxicitását fokozza.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelő orvosát vagy gyógyszerészét.
Lokális bőrszárazság, égés, melegség érzés, ekcéma, bőrpír, allergiás reakciók.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.