A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CURAM por belsőleges szuszpenzióhoz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

amoxicillin, clavulanic acid

amoxycilline + clavulanic acid 156 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz (5 ml-ben: amoxycillinum 125 mg / acidum clavulanicum 31,25 mg; hatóanyagok aránya: 4:1)

  • J - SYSTEMÁS FERTŐZÉSELLENES SZEREK
  • J01 - SYSTEMÁS ANTIBACTERIALIS SZEREK
  • J01C - BETA-LACTAM ANTIBIOTICUMOK, PENICILLINEK
  • J01CR - Penicillinek kombinációi, beleértve a beta-lactamase inhibitorokat
  • J01CR02 - Amoxicillin és beta-lactamase inhibitor
hirdetés

CURAM por belsőleges szuszpenzióhoz 1x

1x

V

835 Ft

OGYI-T-7886/04

TB támogatás

EÜ emelt

50%11SzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény egy antibiotikum, amely elpusztítja a fertőzéseket okozó baktériumokat. Két hatóanyagot tartalmaz, az amoxicillint és a klavulánsavat. Az amoxicillin az úgynevezett penicillinek csoportjába tartozó gyógyszer, amelyek bizonyos esetekben nem képesek a kellő hatást kifejteni (inaktiválódnak). Ez ellen véd a másik hatóanyag (klavulánsav).
A Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény csecsemőknél és gyermekeknél alkalmazható a következő fertőzések kezelésére:
- középfül- és melléküregek fertőzései,
- légúti fertőzések,
- húgyúti fertőzések,
- bőr- és lágyrész-fertőzések, beleértve a fogászati fertőzéseket,
- csont- és ízületi fertőzések.
2. Tudnivalók a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény alkalmazása előtt
Ne adjon gyermekének Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt
- ha allergiás az amoxicillinre, a klavulánsavra, a penicillinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.
- ha már volt allergiás (túlérzékenységi) reakciója más antibiotikumokkal szemben. Ilyen reakció lehet a bőrkiütés, vagy az arc vagy a torok duzzanata.
- ha korábbi antibiotikum kezelés alatt volt májproblémája vagy sárgasága.
Ne adjon gyermekének Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt, ha ezek bármelyike érvényes rá. Ha bizonytalan ebben, beszéljen a gyermekorvossal vagy a gyógyszerésszel, mielőtt elkezdené adni a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha a gyermek
- mirigylázban szenved,
- máj- vagy vesebetegség miatt kezelik,
- vizeletürítése nem rendszeres.
Egyes esetekben az orvos megvizsgálhatja a gyermeke fertőzését okozó baktérium típusát. Az eredménytől függően lehet, hogy gyermeke egy eltérő erősségű Curam készítményt vagy egy másik gyógyszert fog kapni.
Állapotok, amelyekre figyelnie kell
A Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény egyes meglévő állapotokat súlyosbíthat, illetve súlyos mellékhatásokat okozhat. Ezek közé tartoznak az allergiás reakciók, a görcsrohamok és a vastagbélgyulladás. Figyelnie kell bizonyos tünetekre, mialatt gyermeke kapja a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt, hogy minél kisebb legyen bármilyen probléma jelentkezésének a veszélye. Lásd "Állapotok, melyekre figyelnie kell" a 4. pontban.
Vér- és vizeletvizsgálat
Ha gyermekénél vérvizsgálatot (például a vörösvértestek állapotának vizsgálatát vagy májfunkciós tesztet), vagy vizeletvizsgálatot végeznek (cukor kimutatása), tájékoztassa az orvost vagy a nővért, hogy a gyermek Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt szed. Erre azért van szükség, mert a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény befolyásolhatja az ilyen tesztek eredményét.
Egyéb gyógyszerek és a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét gyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha gyermeke a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítménnyel együtt allopurinolt szed (amelyet köszvény kezelésére alkalmaznak), nagyobb a valószínűsége, hogy allergiás bőrreakciók fognak nála jelentkezni.
Ha gyermeke probenecidet szed (amelyet köszvény kezelésére alkalmaznak), lehet, hogy orvosa változtatni fog a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény adagján.
Véralvadásgátló gyógyszerek (például warfarin) Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítménnyel történő egyidejű szedése esetén szükség lehet soronkívüli vérvizsgálatokra.
A Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény befolyásolhatja a metotrexát (egy daganatos vagy reumás betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer) hatását.
A Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény befolyásolhatja a mikofenolát-mofetil (transzplantált szervek kilökődését gátló gyógyszer) hatását.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha a gyermeke, akinek a gyógyszert az orvosa felírta, terhes vagy szoptat, illetve fennáll nála a terhesség lehetősége, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény aszpartámot (E951) tartalmaz, amely fenilalanin-forrás. Ezért a "fenilketonuria" nevű betegséggel született gyermekek számára ártalmas lehet.
3. Hogyan kell alkalmazni a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt?
A Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően adja be. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Felnőttek és 40 kg-os vagy nagyobb testtömegű gyermekek
- Ezt a szuszpenziót rendszerint nem javasolják felnőttek vagy 40 kg-nál nagyobb testtömegű gyermekek számára. Kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
40 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek
Az adagokat a gyermek testtömegének megfelelően, kilogrammonként számolják ki.
- Orvosa tájékoztatja arról, mennyi Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt adjon be csecsemőjének vagy gyermekének.
- A készítményhez egy műanyag mérőkanalat is kap. Ezt használja a pontos adag kiméréséhez kisbabája vagy gyermeke számára.
- Szokásos adag 20 mg/5 mg - 60 mg/15 mg testtömeg kilogrammonként naponta, három részletben beadva.
Vese- és májbetegségben szenvedő betegek
- Ha gyermekének vesebetegsége van, szükség lehet az adag csökkentésére. Lehet, hogy orvosa eltérő erősségű készítményt vagy egy másik gyógyszert fog választani.
- Ha gyermekének májbetegsége van, májműködésének ellenőrzése céljából gyakoribb vérvizsgálatokra lehet szükség.
Hogyan kell beadni a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt
- Az üveget minden adag előtt jól fel kell rázni.
- A gyógyszert étkezés közben kell beadni.
- A napi adagot egyenlő időközökre kell osztani, úgy, hogy két adag bevétele között legalább 4 óra teljen el. Ne adjon be két adagot 1 órán belül.
- Ne adja gyermekének a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt 2 hétnél tovább. Ha a gyermek továbbra sem érzi jól magát, menjenek vissza az orvoshoz.
A szuszpenzió elkészítése
Az üveg kinyitása után, mielőtt feloldaná a készítményt, óvatosan és teljesen vegye le, majd dobja ki a fóliát. Töltse meg az üveget csapvízzel úgy, hogy még éppen ne érjen a címke bal felső sarkán lévő jelzésig, és mindjárt jól rázza is fel. Utána töltsön hozzá még vizet, hogy pontosan a jelzésig érjen, és ismét rázza fel jó alaposan.
Valahányszor tölt az üvegből, előbb mindig jól rázza fel!
Elkészítés után a használatra kész szuszpenzió törtfehér színű.
Ha az előírtnál több Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt adott be
Ha túl sok Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt adott be gyermekének, a tünetek között lehetnek gyomorpanaszok (hányinger, hányás, hasmenés) vagy görcsrohamok. A lehető leghamarabb beszéljen a gyermekorvossal. Mutassa meg az orvosnak a gyógyszeres üveget.
Ha elfelejtette beadni a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt
Ha elfelejtett gyermekének beadni egy adagot, pótolja azt, mihelyt az eszébe jut. A következő adagot nem szabad túl hamar bevenni, várjon kb. 4 órát a következő adag beadásáig. Ne adjon be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha gyermeke idő előtt abbahagyja a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény szedését
Gyermekének a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt a kúra befejezéséig kell adni, akkor is, ha jobban érzi magát. Gyermekének minden adagra szüksége van a fertőzés legyőzéséhez. Ha néhány baktérium túléli a kezelést, kiújulhat a fertőzés.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
E gyógyszer szedése mellett az alábbi mellékhatások jelentkezhetnek.
Állapotok, amelyekre figyelnie kell
Allergiás reakciók
- bőrkiütés
- érgyulladás (vaszkulitisz), amely a bőrön vörös vagy bíborszínű kitüremkedő foltok formájában jelentkezik, de előfordulhat a test más részein is
- láz, ízületi fájdalmak, nyirokcsomó-duzzanat a nyak, a hónalj és a lágyék környékén
- az arc vagy a torok duzzanata (angioödéma), ami légzési nehézséget okozhat
- eszméletvesztés
Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli gyermekénél.
Ne adjon be több Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt.
Vastagbélgyulladás
A vastagbél gyulladása, amit általában véres és nyálkás híg széklet, hasfájás és/vagy láz kísér.
Amilyen gyorsan csak lehet, forduljon orvoshoz, és kérje ki a tanácsát, ha ezek a tünetek jelentkeznek gyermekénél.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1-nél jelentkezhetnek):
- hasmenés (felnőtteknél)
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek):
- gombás fertőzés (kandida - a hüvely, a szájüreg vagy a bőrhajlatok gombás fertőzése)
- hányinger, különösen nagy adagok alkalmazása esetén,
ha ilyen tünetet tapasztal gyermekénél, a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt étkezés közben kell beadni
- hányás
- hasmenés (gyermekeknél)
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek):
- bőrkiütés, viszketés
- kidudorodó, viszkető bőrkiütés (csalánkiütés)
- emésztési zavar
- szédülés
- fejfájás
Vérvizsgálattal kimutatható nem gyakori mellékhatások
- a máj által termelt egyes anyagok (enzimek) szintjének emelkedése
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek):
- bőrkiütés, amely állhat parányi céltáblára emlékeztető hólyagokból (központi sötét foltok világosabb területtel övezve, szélükön sötét gyűrűvel - eritéma multiforme)
Mielőbb forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli.
Vérvizsgálattal kimutatható ritka mellékhatások
- a véralvadásban szerepet játszó sejtek számának csökkenése
- a fehérvérsejtek számának csökkenése
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (gyakoriságuk nem állapítható meg a rendelkezésre álló adatok alapján):
Nagyon kevés betegnél más mellékhatások is előfordultak, de ezek pontos gyakorisága nem ismert.
- allergiás reakciók (lásd fentebb)
- vastagbélgyulladás (lásd fentebb)
- az agyat körülvevő védőhártya gyulladása (aszeptikus agyhártyagyulladás)
- súlyos bőrreakciók:
- kiterjedt bőrkiütés hólyagokkal és hámló bőrrel, különösen a száj körül, az orr, a szem és a nemi szervek tájékán (Stevens-Johnson szindróma), és egy súlyosabb forma, amely a bőr kiterjedt leválását okozza (a testfelület több mint 30%-a - toxikus epidermális nekrolízis)
- kiterjedt vörös bőrkiütés apró gennytartalmú hólyagokkal (bullosus exfoliatív dermatitisz)
- vörös, hámló bőrkiütés bőr alatti duzzanattal és hólyagokkal (exantematózus pusztulózis)
- influenzaszerű tünetek bőrkiütéssel, lázzal, duzzadt mirigyekkel és kóros laborvizsgálati eredményekkel (beleértve az emelkedett eozinofil sejtszámot (eozinofília) és májenzimeket is) (Gyógyszerreakció Eozinofíliával és Szisztémás Tünetekkel (DRESS szindróma)).
Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli gyermekénél.
- májgyulladás (hepatitisz)
- sárgaság, aminek oka a bilirubin (egy máj által termelt anyag) felhalmozódása a vérben, amitől a bőr és a szemfehérje sárgának látszik
- vesegyulladás a vesecsövecskékben
- hosszabb véralvadási idő
- hiperaktivitás
- görcsrohamok (azoknál, akik nagy Curam por belsőleges szuszpenzióhoz adagokat szednek, vagy akiknek veseproblémájuk van)
- fekete szőrősnek tűnő nyelv
- a fogfelszín elszíneződése (gyermekeknél); fogmosással rendszerint eltávolítható
Vér- vagy vizeletvizsgálattal kimutatható mellékhatások
- nagyon alacsony fehérvérsejtszám
- alacsony vörösvértestszám (hemolitikus anémia)
- kristályok a vizeletben
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt tárolni?
Száraz por: Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az üveg az eredeti csomagolásban tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az üveget tartsa jól lezárva.
Elkészített szuszpenzió:
Hűtőszekrényben (2-8 °C) tárolandó.
Az elkészített szuszpenziót 7 napon belül fel kell használni.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény?
- Hatóanyag: A belsőleges szuszpenzió elkészítés után milliliterenként 25 mg amoxicillint (amoxicillin-trihidrát formájában) és 6,25 mg klavulánsavat (kálium-klavulanát formájában) tartalmaz.
- Egyéb összetevők: citromaroma, barackaroma, vízmentes citromsav, vízmentes trinátrium-citrát, aszpartám, talkum, narancsaroma, guárbab galaktomannán, kolloid szilícium-dioxid
Milyen a Curam por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Törtfehér, homogén, jellemző illatú por.
Kb. 9,0 g töltettömegű por, fehér, PP/PE, garanciazáras, gyermekbiztonsági, csavarmenetes kupakkal és papír /poliészter /Al fóliával lezárt, 100 ml töltettérfogatú, barna üveg.
1 üveg és egy színtelen, PP adagolókanál, dobozban.
Tanács/orvosi felvilágosítás
Az antibiotikumokat baktériumok által okozott fertőzések kezelésére alkalmazzák. Vírusok által okozott fertőzések ellen hatástalanok.
Néha a baktérium okozta fertőzés nem reagál az antibiotikum kezelésre. Ennek a leggyakoribb oka az, hogy a fertőzést okozó baktériumok nem reagálnak, vagyis rezisztensek az alkalmazott antibiotikumra. Ez azt jelenti, hogy életben maradnak, sőt szaporodnak az antibiotikum alkalmazása ellenére.
A baktériumok számos okból rezisztenssé válhatnak az antibiotikumokra. Az antibiotikumok körültekintő használata segíthet csökkenteni annak a lehetőségét, hogy a baktériumok rezisztenssé váljanak velük szemben.
Amikor orvosa Önnek antibiotikum kezelést rendel, azzal kizárólag a jelenlegi betegségét kívánja gyógyítani. Ha figyelmet szentel a következő tanácsoknak, azzal segíti megelőzni a rezisztens baktériumok kialakulását, amelyekre nem hat az antibiotikum.
1. Nagyon fontos, hogy az antibiotikumot megfelelő adagban, a megfelelő időpontokban és megfelelő számú napon keresztül szedje. Olvassa el a dobozon lévő utasításokat, és ha valamit nem ért, kérjen tájékoztatást orvosától vagy gyógyszerészétől.
2. Ne szedjen antibiotikumot, csak ha azt orvosa kimondottan Önnek rendelte, és kizárólag annak a fertőzésnek a kezelésére alkalmazza, amelyre azt felírták.
3. Ne szedjen olyan antibiotikumot, amelyet más számára írtak fel, még akkor se, ha az Önéhez hasonló fertőzésben szenved.
4. Ne adja át másoknak az Önnek rendelt antibiotikumot.
5. Ha az orvos előírásának megfelelően szedte a gyógyszert, és maradt az antibiotikumból, a megmaradt gyógyszert vigye vissza a gyógyszertárba, szakszerű megsemmisítés céljából.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2018. 01. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!