A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

DECARIS 50 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

levamisole

  • P-PARAZITAELLENES KÉSZÍTMÉNYEK, FÉREGŰZŐK ÉS REPELLENSEK
  • P02-FÉREGŰZŐK
  • P02C-NEMATODÁK ELLENI SZEREK
  • P02CE-Imidazothiazole-származékok
  • P02CE01-Levamisole
hirdetés

DECARIS 50 mg tabletta 2x

2x

V

OGYI-T-3428/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Decaris 50 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Decaris 50 mg tabletta bélférgeket (orsóféreg, horogféreg, bányaféreg) kihajtó gyógyszer gyermekek, serdülők és felnőttek részére.
A kezelésnek alávetett férgek általában a levamizol bevételét követő 24 órán belül, a normál bélmozgás (perisztaltika) által távoznak a szervezetből.
2. Tudnivalók a Decaris 50 mg tabletta szedése előtt
Ne szedje, illetve ne adja gyermekének a Decaris 50 mg tablettát
- ha allergiás (vagy gyermeke allergiás) a levamizolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Decaris 50 mg tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A levamizol ismételt szedése allergiás reakciókat, pl. vérképzési rendellenességeket okozhat. Emiatt az ajánlott adagot nem szabad túllépni! A vérképzést befolyásoló gyógyszerekkel való egyidejű szedés esetén óvatosság ajánlott.
A levamizol javallati körön kívüli használatakor az érgyulladás egy bizonyos típusát jelentették.
A Decaris 50 mg tabletta bevétele előtt és után 24 órán át szeszes ital fogyasztása nem ajánlott!
Gyermekek és serdülők
Levamizol csak abban az esetben adható nagyon kicsi (6 hónaposnál fiatalabb) gyermekeknek, ha fejlődésüket nagymértékben hátráltatja a bélférgességük.
Egyéb gyógyszerek és a Decaris 50 mg tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Más gyógyszerkészítmények, mint például a kumarin-típusú véralvadásgátló gyógyszerek, egyes epilepszia elleni szerek (fenitoin), vagy egyéb féreghajtók (albendazol, ivermektin) egyidejű szedése a Decaris 50 mg tabletta hatását befolyásolhatják, illetve a Decaris 50 mg tabletta megváltoztathatja a hatásukat. Ezért ha ezen gyógyszerek közül bármelyiket is szedi, kérje ki kezelőorvosa tanácsát!
A Decaris 50 mg tabletta egyidejű bevétele alkohollal
A Decaris 50 mg tabletta szedése mellett szeszesital fogyasztása nem ajánlott, mert a hatóanyag és az alkohol együttes hatása kipirulást, rosszullétet, fejfájást, hányingert, hányást, hasfájást és általános részegségérzés-szerű tüneteket okozhat.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Decaris 50 mg tabletta csak kifejezett orvosi utasítás alapján, kivételesen alkalmazható a terhesség és a szoptatás idején.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Decaris 50 mg tabletta általában nem befolyásolja a vezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket, jóllehet a kezelés nagyon ritkán jelentkező mellékhatásaként egy olyan, az agyat érintő kórképet (enkefalopátiát) is jelentettek, ami megváltozott mentális állapotot és egyéb idegi tüneteket okozhat.
A Decaris 50 mg tabletta sunset yellow színezőanyagot (E110) és nátriumot tartalmaz
A Decaris 50 mg tabletta segédanyagként sunset yellow (narancssárga) (E110) színezőanyagot tartalmaz, amely allergiás reakciót okozhat.
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell szedni a Decaris 50 mg tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Decaris 50 mg tablettát szájon át kell szedni. A felnőttek számára ajánlott adag egy alkalommal 150 mg levamizol (3 db Decaris 50 mg tabletta) egyszerre bevéve.
Féreghajtásra egyetlen (a testtömegnek megfelelő) adag elegendő. A kezelést csak a kezelőorvos utasítására kell megismételni súlyos fertőzés esetén.
A tablettát étkezés után kevés vízzel, este, lehetőleg könnyű étkezés után célszerű bevenni.
Hashajtó adása vagy speciális diéta alkalmazása a kezelés során nem szükséges.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A készítmény szokásos adagja gyermekeknek egy alkalommal kb. 2,5 mg Decaris testtömeg-kilogrammonként:

A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ha az előírtnál több Decaris 50 mg tablettát vett be
Ha a gyermek (vagy felnőtt) az előírtnál véletlenül több tablettát vett be, a következő túladagolási tünetek és jelek léphetnek fel: hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás, szédülés, zavartság, izomgörcsök, epilepsziás görcsök, letargia és vérképzési rendellenességek.
Ha a gyermek (vagy felnőtt) az előírtnál több tablettát vett be, azonnal forduljon orvosához, aki tudni fogja, mi a teendő ebben az esetben!
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nem ismert gyakorisággal (a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg a gyakorisága) fordult elő az enkefalopátia, a legsúlyosabb mellékhatás, amit bejelentettek a levamizollal kapcsolatosan. Amennyiben ennek tüneteit észleli magán, azonnal forduljon orvoshoz!
- a gyógyszer bevételét követő hetekben jelentkező fejfájás, a személyiség megváltozása, a figyelem összpontosítására való képtelenség, letargia, rosszkedv, remegés, végtaggyengeség, akaratlan szemmozgások, izomrángás, légzési problémák, fokozott fáradékonyság vagy feledékenység jelentkezhet.
Az ajánlott adagban bevett levamizol szedése után a következő egyéb mellékhatások fordulhatnak elő:
Gyakori mellékhatás (10 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet): hasi fájdalom.
Nem gyakori mellékhatás (100 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet): fejfájás, viszketés.
Ritka mellékhatás (1000 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet): láz.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakorisága): hányinger, hányás, hasmenés, kiütés, az ízérzékelés és a szaglás zavara.
Minden gyógyszerrel szemben kialakulhatnak túlérzékenységi reakciók. Ezek közé tartoznak a vérképzés eltérései is. Jellemző rájuk a fehérvérsejtek számának csökkenése, ami gyakori fertőzéses megbetegedésekhez vezet. Kialakulásuk valószínűségét az ajánlottnál nagyobb adagok hosszú ideig való szedése növeli.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Decaris 50 mg tablettát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Decaris 50 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 50 mg levamizol (59 mg levamizol-hidroklorid formájában) tablettánként.
- Egyéb összetevők: kukoricakeményítő, povidon, talkum, magnézium-sztearát, szacharin-nátrium, sárgabarack-aroma, sunset yellow (E110) színezőanyag.
Milyen a Decaris 50 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Halvány narancsszínű, jellegzetesen enyhén sárgabarack illatú, kerek, lapos, metszett élű, egyik oldalán negyedelő bemetszéssel ellátott tabletta.
Csomagolás: 1× 2 db Decaris 50 mg tabletta buborékcsomagolásban, dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020. 02. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!