A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

DELAGIL 250 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

chloroquine

  • P-PARAZITAELLENES KÉSZÍTMÉNYEK, FÉREGŰZŐK ÉS REPELLENSEK
  • P01-PROTOZOON-ELLENES SZEREK
  • P01B-MALÁRIA ELLENI SZEREK
  • P01BA-Aminoquinolinok
  • P01BA01-Chloroquine
hirdetés

DELAGIL 250 mg tabletta 30x

30x

V

OGYI-T-3213/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Delagil 250 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A gyógyszer elsősorban maláriás betegségek megelőzésére és kezelésére, továbbá ún. amőbás betegségek egyes formáinak és bizonyos ízületi-, kötőszöveti- és bőrbetegségek kezelésére szolgál.

Malária- és amőbaellenes hatását úgy fejti ki, hogy a vérben a paraziták különböző fejlődési formáit elpusztítja, illetve szaporodásukat meggátolja.
A többi felsorolt betegségben gyulladáscsökkentő és a szervezet immunválaszát gyengítő hatást fejt ki.


2. Tudnivalók a Delagil 250 mg tabletta szedése előtt

Ne szedje a Delagil 250 mg tablettát
- ha allergiás a klorokinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- olyan malária esetén, amely a klorokinra nem reagál;
- ha Önnél bármilyen eredetű retina-, vagy látótér-elváltozást állapítottak meg;
- ha miaszténia gráviszban, epilepsziában, pikkelysömörben (pszoriázis) vagy más fokozott hámlást okozó bőrbetegségben szenved;
- ha a következő hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek közül valamelyiket szedi: amiodaron, moxifloxacin, halofantrin, meflokin, fenilbutazon, aranykészítmények, penicillamin, úgynevezett citosztatikumok, levamizol, tamoxifen.

Fontos, hogy tájékoztassa orvosát, ha a múltban már volt valamilyen allergiás reakciója a készítmény hatóanyagával, segédanyagaival, illetve más gyógyszerrel szemben.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A kezelés megkezdése előtt a gyógyszert rendelő orvost tájékoztassa minden korábbi, illetve jelenleg fennálló betegségéről.

A kezelés alatt a vérképzést, a látást és idegrendszer működését félévente ellenőrizni kell.

A klorokin csökkentheti a vércukorszintet. Kérjük, hogy kérdezze meg kezelőorvosát az alacsony vércukorszint jeleivel és tüneteivel kapcsolatban. Szükség lehet a vércukorszint ellenőrzésére.

A klorokin egyes betegeknél szívritmuszavarokat idézhet elő: óvatosság szükséges a klorokin alkalmazásakor, amennyiben Ön megnyúlt QT-intervallummal született vagy felmenő ági rokonainak kórelőzményében megnyúlt QT-intervallum szerepel, ha szerzett QT-intervallum megnyúlás alakult ki (ez a szív elektromos tevékenységét regisztráló EKG-vizsgálat során észlelhető), ha szívbetegségben szenved vagy kórelőzményében szívroham (miokardiális infarktus) szerepel, ha vérében felborult a sóháztartás (különösen alacsony kálium- vagy magnéziumszint esetén, lásd az "Egyéb gyógyszerek és a klorokin" című részt).
Ha szívdobogás-érzést vagy szabálytalan szívműködést tapasztal a kezelés időszaka alatt, azonnal tájékoztatnia kell erről kezelőorvosát. A szívproblémák kockázata az adag növelésével fokozódhat. Ezért az ajánlott adagolást be kell tartani.

A Delagil a szem szaruhártyájának (kornea) és ideghártyájának (retina) károsodását okozhatja. A Delagil kezelés abbahagyása után a szaruhártya károsodás általában javul vagy megszűnik, az ideghártya károsodása azonban nem javul, vagy akár romlik. Az ideghártya károsodása látásromlást csak későn okoz.

A Delagil 250 mg tablettával kezelt egyes személyeknél előfordulhatnak a mentális egészséggel kapcsolatos problémák, mint például irracionális gondolatok, érzékcsalódás, zavartságérzés, agresszív viselkedés, paranoia, lehangoltságérzés vagy önkárosítással vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok - még olyan személyeknél is, akiknek korábban nem volt hasonló problémájuk. Ha Ön vagy az Ön környezetében valaki ezen mellékhatások (lásd 4. pont) bármelyikét észleli, azonnal forduljon orvoshoz.

Szemészeti vizsgálat reumatoid artritiszben, szisztémás vagy csak a bőrt megbetegítő lupusz eritematózusz, illetve fotodermatózisok esetén
Minden, hosszú távú klorokin kezelést kezdő betegnek szemészeti vizsgálaton kell részt vennie a kezelés megkezdése előtt. A legfontosabb az éleslátás helyének, az úgynevezett sárga folt (makula) ellenőrzésére, hogy minden fennálló betegséget kizárjanak. A kezelés alatt általában félévente végeznek szemészeti vizsgálatot. A javasolt szűrővizsgálatok a - lehetőleg automatizált módszerrel végzett - látótér vizsgálat és az úgynevezett spektrál domén optikai koherencia tomográfia (SD-OCT). A toxicitás lassan alakul ki, és van idő a vizsgálatok megismétlésére vagy kiegészítő vizsgálatok végzésére, amikor az eredmények gyanút keltenek, de nem egyértelműek. A Delagil alkalmazását azonnal és véglegesen abba kell hagyni, ha a toxicitás kialakulását megállapították.

Különösen fontos, hogy kezelőorvosa tudjon arról, ha:
- Ön túlérzékeny 4-aminokinolin származékokkal szemben;
- pikkelysömörben (pszoriázis) szenved;
- porfíriában szenved;
- epilepsziás;
- súlyos gyomor-bélrendszeri betegsége van;
- vese- és/vagy májbetegsége van.

Egyéb gyógyszerek és a Delagil 250 mg tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Más gyógyszerek egyidejű alkalmazása ugyanis megváltoztathatja a Delagil hatását.

Különösen fontos, hogy kezelőorvosa tudjon arról, ha:
- olyan gyógyszereket szed, amelyekről ismert, hogy befolyásolják a szívritmust (pl. hatóanyag: amiodaron). Ezek közé tartozik a kóros szívritmus (antiarritmiás szerek), depresszió (triciklusos antidepresszánsok), pszichiátriai betegségek (antipszichotikumok) bakteriális fertőzések (például a makrolidoknak nevezett gyógyszercsoport, beleértve az azitromicint) vagy malária (például halofantrin) kezelésére alkalmazott gyógyszerek.
- más malária-ellenes gyógyszert szed;
- központi idegrendszerre ható gyógyszert szed (pl. epilepszia ellenes készítmények, ún. MAO-gátlók);
- úgynevezett kortikoszteroidot szed;
- digitáliszt kap;
- fokozott gyomorsav-termelés elleni kezelést kap;
- antibiotikumot kap;
- pajzsmirigy-hormonkészítményt szed;
- ciklosporin hatóanyagú gyógyszert szed;
- alkoholt fogyaszt.

A Delagil nem szedhető egyidejűleg amiodaront, moxifloxacint, halofantrint, meflokint fenilbutazont, aranykészítményeket, penicillamint, úgynevezett citosztatikumokat, levamizolt, tamoxifent tartalmazó gyógyszerekkel.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Delagil terhesség alatt nem alkalmazható, kivéve a nő klinikai állapota a klorokin kezelést kifejezetten szükségessé teszi. A fogamzóképes korú nőknek hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk a kezelés ideje alatt, valamint a kezelést követően legalább egy évig, mivel a klorokin az emberi szervezetben sokáig megmarad.

A Delagil a szoptatás alatt sem alkalmazható. El kell dönteni, hogy a szoptatást hagyják-e abba, vagy leállítják/nem kezdik el a Delagil terápiát, figyelembe véve a szoptatás előnyét gyermekre nézve, valamint a terápia előnyét a nőre nézve.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény már kisebb adagokban is károsan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket, ezért alkalmazásának kezdeti szakaszában - egyénenként meghatározandó ideig - járművet vezetni, gépeket kezelni vagy balesetveszéllyel járó munkát végezni tilos. A továbbiakban a kezelőorvos határozza meg a tilalom mértékét.


3. Hogyan kell alkalmazni a Delagil 250 mg tablettát?

A gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Táplálékkal történő bevétele fokozza a klorokin felszívódását.

A tablettákat eltörni vagy aprítani nem szabad.

Amennyiben az orvos másképpen nem rendeli, az ajánlott adagolás a következő:

Malária megelőzésére:
A Delagil szedését lehetőleg a fertőzött területre történő belépés előtt 1-2 héttel kell elkezdeni.

A klorokin-érzékeny törzsek (P. vivax, P.ovale, P. malariae és P.knowlesi) által okozott szövődménymentes malária megelőzése Delagil 250 mg tablettával legalább 60 kg testtömegű felnőtteknél és gyermekeknél: a kezelés megkezdésének napján reggel 2 tabletta, majd minden héten ugyanezen a napon (tehát hetente egyszer) újabb 2 tabletta és ezt a terület elhagyása után is még 4-6 hétig ajánlatos ugyanígy folytatni.
Malária megelőzése esetén a Delagil nem javasolt 60 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek kezelésére.

Malária kezelésére:
A klorokin-érzékeny törzsek (P. vivax, P.ovale, P. malariae és P.knowlesi) által okozott szövődménymentes malária kezelése Delagil 250 mg tablettával legalább 60 kg testtömegű felnőtteknél és gyermekeknél:
az ajánlott kezdő adagolás: az első napon 4 tabletta, 6-8 óra múlva 2 tabletta, a második és harmadik napon ismét napi 2 tabletta.
A napi adagot mindig egyszerre kell bevenni. A 3 napos kezelés alatt tehát összesen 10 tablettát kell bevenni.
Malária esetén a Delagil nem javasolt 60 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek kezelésére.

A máj fertőzését okozó amőbiázisban, kizárólag felnőtteknek: 2 napig napi 4 tabletta, majd legalább 2-3 héten át napi 2 tabletta.
Amőbiázisban a Delagil nem javasolt gyermekek kezelésére.

Reumatoid artritiszben, szisztémás vagy csak a bőrt megbetegítő lupusz eritematózusz, illetve fotodermatózisok esetén kizárólag felnőtteknek:
Az első adag 1 tabletta.
A kezelés során a Delagil heti adagja a beteg testsúlyától függően a következő:
A tablettákat az adagolási táblázat szerint kell alkalmazni.
Naponta legfeljebb 1, hetente összesen legfeljebb 7 tablettát lehet bevenni.

110 kg-nál kisebb testsúlyú betegek heti adagja kevesebb, mint napi 1 tabletta.
Mivel a Delagil 250 mg tabletta nem osztható, a hetente alkalmazandó mennyiségtől és a testsúlytól függően 1-2 nap szünetet kell tartani a tabletták bevétele között. A javasolt adagolási rendet az adagolási táblázat tartalmazza.

Reumatoid artritiszben a hatás rendszerint a kezelés 4-6. hetében jelentkezik, és a teljes válasz kialakulásához akár 6 hónapra is szükség lehet. Amennyiben a kezelés során nincs javulás, akkor a Delagilt le kell állítani. A beteg állapotának javulását követően a dózist csökkenteni kell, majd a kezelést célszerű abbahagyni, amit lehetséges.

Ha az előírtnál több Delagil 250 mg tablettát vett be
Ha véletlenül az előírtnál több klorokint vett be, azonnal tájékoztassa erről kezelőorvosát.

A következő hatások fordulhatnak elő: fejfájás, gyomor-bélrendszeri tünetek, álmosság, szédülés, súlyos látászavarok, hirtelen vakság, vérnyomásesés, szívproblémák -amelyek szabálytalan szívveréshez vezethetnek, görcsök, eszméletvesztés, keringési-, légzési elégtelenség, kóma.

A gyerekek különösen érzékenyek a Delagil mellékhatásaira és már csekély mértékű túladagolás is halálos mérgezést okozhat.

Ha elfelejtette bevenni a Delagil 250 mg tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, folytassa a gyógyszer szedését az előírt módon.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A kezelés időtartamára, a szükséges ellenőrző vizsgálatokra vonatkozó orvosi utasításokat mindig pontosan be kell tartani.

A mellékhatások gyakoribbak nagyobb gyógyszeradagok és hosszabb kezelési idő esetén.

A malária kezelése és megelőzése során a mellékhatások rendszerint kevésbé gyakoriak és kevésbé súlyosak, mint a reumás ízületi gyulladás és más gyulladásos betegségek kezelésére alkalmával.

A leggyakoribb mellékhatások közé tartoznak a következők: fejfájás, különböző bőrkiütések, viszketés, emésztőrendszeri zavarok, hányinger, hányás, hasmenés. Előfordul látászavar, homályos látás, melyek gyakoribbak nagyobb adagok esetén. A szem ideghártyájának károsodása a klorokin szemre kifejtett legsúlyosabb mellékhatása, ami súlyos látáskárosodást, egyes esetekben vakságot okozhat. A már kialakult károsodás nem javul és a Delagil leállítását követően is fokozódhat. Legnagyobb valószínűséggel azoknál alakul ki, akik nagyobb adagokat hosszabb ideig szednek.

A gyakoriságokat a következő megállapodás szerint adtuk meg:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek)
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Nem ismert mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésekre álló adatokból nem állapítható meg)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Delagil 250 mg tablettát tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk
A tabletták eltörése, széttörése vagy aprítása - annak érdekében, hogy a gondozók és az egészségügyi személyzet a jelentős klorokin expozíciót elkerülje - nem javasolt.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Delagil 250 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: a klorokin. 250 mg klorokin-foszfátot tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, karbomer (Carbopol 934), talkum, polivinil-butiral, burgonyakeményítő.

Milyen a Delagil 250 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású "DELAGIL" jelzéssel ellátott, szagtalan, keserű ízű tabletta.

Csomagolás: 3 × 10 db tabletta átlátszó PVC/AL buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 03. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!