A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

DERMOVATE kenőcs

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

clobetasol propionate

clobetasol kenőcs

  • D-BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D07-CORTICOSTEROIDOK, BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D07A-CORTICOSTEROIDOK, ÖNMAGUKBAN
  • D07AD-Igen erős hatású corticosteroidok (IV. csoport)
  • D07AD01-Clobetasol
hirdetés

DERMOVATE kenőcs 25 g

25 g

V

OGYI-T-1329/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Dermovate kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Dermovate kenőcs hatóanyaga a klobetazol-propionát, amely a szteroidok csoportjába tartozik. A szteroidok segítenek csökkenteni a bőrpírt, a bőr duzzanatát és irritációját.

A Dermovate kenőcs csökkenti az alábbi bőrbetegségek tüneteit:
- gyakran kiújuló ekcéma,
- pszoriázis (pikkelysömör; megvastagodott, gyulladt, vörös bőrfoltok, amelyeket gyakorta ezüstös színű, pikkelyes, hámlott bőr borít),
- lichen planusz (bőrbetegség, amely viszkető, vöröses-bíborszínű, lapos felületű kiemelkedéseket okoz a csukló, az alkar és a lábszár bőrfelületén),
- diszkoid lupusz eritematózus (bőrbetegség, amely leggyakrabban az arc-, a fül bőrét, valamint a fejbőrt érinti és hegesedést, továbbá az érintett bőrfelületen fokozott napfény-érzékenységet okoz),
- olyan bőrbetegségek, amelyek nem kezelhetőek megfelelően gyengébb hatékonyságú szteroidokkal.

A kenőcs különösen alkalmas a száraz, lichenizálódott vagy hámló bőrfelületek kezelésére.

Gyermekeknél egy éves kor felett a Dermovate kenőcsöt használjuk a gyengébb hatású szteroid krémekre vagy kenőcsökre nem reagáló dermatitis kezelésére.


2. Tudnivalók a Dermovate kenőcs alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Dermovate kenőcsöt
a következő bőrbetegségek esetén, mivel a tünetek rosszabbodását okozhatja:
- bőrfertőzések (kivéve, ha a fertőzést egyidejűleg valamilyen fertőzésellenes szerrel is kezelik),
- pattanások (akne),
- rozácea (az orr, orcák, áll, homlok, vagy az egész arc szokatlanul piros, látható pici piros erekkel vagy anélkül, csomók, illetve gennyel telt duzzanatok jelennek meg),
- bőrkiütések a száj körül,
- gyulladás nélküli viszketés,
- végbél- és nemi szervek körüli bőrviszketés,
- egy évesnél kisebb gyermekek kezelése esetén, beleértve a pelenka viselése okozta bőrgyulladást (dermatitis), mivel ezekben az esetekben a készítmény alkalmazása ellenjavallt.

( Ha úgy gondolja, hogy a fent felsorolt állapotok bármelyike fennáll Önnél, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdené a Dermovate kenőcsöt alkalmazni.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha allergiás a klobetazol-propionátra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Csak addig használja a Dermovate kenőcsöt, amíg kezelőorvosa javasolja. Ha panaszai nem javulnak 2-4 héten belül, beszéljen kezelőorvosával.
- Legyen óvatos, ha a Dermovate kenőcsöt szemhéjon alkalmazza, vigyázva arra, hogy ne kerüljön a szemébe.
- Legyen óvatos, ha a Dermovate kenőcsöt hosszabb időn át alkalmazza az arcon, mert az arcbőr elvékonyodhat.
- Ha lábszárfekélye körül ekcéma van, a helyi kortikoszteroid használata fokozhatja az allergiás reakció vagy a fertőzés kockázatát a fekély körül.
- Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha Ön újonnan kialakuló csontfájdalmat vagy a korábbi csonttünetek rosszabbodását észleli a Dermovate kenőccsel történő kezelés során, különösen, ha a Dermovate kenőcsöt hosszú időn át vagy ismétlődően alkalmazta.
- Csak akkor használjon légmentesen záró fedőkötést a gyógyszerrel kezelt bőrfelületen, ha ezt kezelőorvosa javasolja. Ha a Dermovate kenőcsöt légmentesen lezárt kötés alatt használja (beleértve a csecsemők pelenkáját is), a fertőzések elkerülése végett az új kötés felhelyezése előtt a bőrt meg kell tisztítani.

( Forduljon kezelőorvosához, ha fertőzés alakult ki Önnél (lásd 4. pont).

( Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.

Egyéb gyógyszerek és a Dermovate kenőcs
Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Dermovate kenőcs hatását, illetve fokozhatják a mellékhatások kialakulásának kockázatát. E gyógyszerek közé tartozik pl.a ritonavir és az itrakonazol.
 Tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha ilyen hatóanyagokat tartalmazó gyógyszert szed.

Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha Ön egyéb, szájon át vagy külsőleg alkalmazható kortikoszteroidokat vagy az immunrendszer működését szabályozó gyógyszereket (például autoimmun betegségek ellen vagy szervátültetést követően) kap. A Dermovate kenőcs ilyen gyógyszerekkel való egyidejű alkalmazása súlyos fertőzések kialakulásával járhat.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha a Dermovate kenőcsöt szoptatás ideje alatt alkalmazza, ne használja a mellén, nehogy a csecsemő véletlenül lenyelje azt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény alkalmazása várhatóan nincs hatással a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

A Dermovate kenőcs paraffint és propilénglikolt tartalmaz
A Dermovate kenőcs paraffint tartalmaz. Használata alatt kerülje a dohányzást és a nyílt láng közelségét súlyos égési sérülések kockázatának elkerülése végett. Szövetek (ruházat, ágynemű), amelyekre Dermovate kenőcs került, könnyebben meggyulladhatnak és komoly tűzveszélyt jelentenek. A ruha és ágynemű kimosása csökkenti a készítmény felhalmozódását, de nem távolítja el teljesen azt.
A Dermovate kenőcs 50 mg propilénglikolt tartalmaz grammonként, amely bőrirritációt okozhat.


3. Hogyan kell alkalmazni a Dermovate kenőcsöt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Csak külsőleg alkalmazható!

Mennyit kell alkalmazni a Dermovate kenőcsből?
Naponta egy vagy két alkalommal használja a Dermovate kenőcsöt. Az alkalmazások száma csökkenhet, amint bőre állapota javul, illetőleg kezelőorvosa a Dermovate helyett egy gyengébb hatású szteroidot rendelhet.

Hogyan kell alkalmazni a Dermovate kenőcsöt?
- Kenje a kenőcsöt vékony rétegben a bőrre, csak annyit alkalmazva, hogy a teljes érintett bőrfelületet befedje, és gyengéden dörzsölje a bőrbe.
- Az alkalmazást követően mosson kezet, kivéve, ha az alkalmazás a kézen történt.
- Ha Ön hidratáló készítményt is használ, ennek használata előtt hagyjon időt arra, hogy a Dermovate kenőcs felszívódjon.
- Ez a gyógyszer naponta, megszakítás nélkül legfeljebb négy héten át használható.

Ha ekcémája gyakran kiújul, kezelőorvosa javasolhatja, hogy - amint ekcémáját sikerült megfelelően kezelni - a kiújulás megakadályozása érdekében használja ritkábban a Dermovate kenőcsöt. Például a kezelőorvos azt javasolhatja, hogy alkalmazza a Dermovate kenőcsöt vékony rétegben naponta egyszer, hetente két alkalommal, az összes korábban ekcémás bőrfelületen, valamint azokon a területeken, ahol a kiújulás valószínűsíthető.

Útmutató a kenőcs használatához:
1. Mossa meg a kezét.
2. Finoman dörzsölje be a kenőcsöt a bőrébe, amíg fel nem szívódik. Ahhoz, hogy megbecsülje a Dermovate kenőcs mennyiségét, használja az ujjbegyét.
(A kép mutatja az egy ujjbegynyi mennyiséget)3. Hacsak nincs előírva, hogy a kezelés részeként a kezét is be kell kennie, a kenőcs alkalmazása után ismét mossa meg a kezét.

Adagolás felnőtteknél:
Vegye figyelembe a következőket:
- 2 ujjbegynyi kenőcs elég mind a két kézfejére vagy egyik lábfejére,
- 3 ujjbegynyi kenőcs elég egy karra,
- 6 ujjbegynyi kenőcs egy lábra,
- 14 ujjbegynyi kenőccsel bekrémezheti testét elöl és hátul.

Ne aggódjon, ha úgy találja, hogy az itt leírtaknál többre vagy kevesebbre van szüksége.
A fenti adagolási séma csak hozzávetőlegesen ismerteti az előírt mennyiségeket.

(A kép mutatja az ujjbegynyi mennyiségeket).
Adagolás gyermekeknél:
- Ne használja a kenőcsöt 1 év alatti gyermekek kezelésére.
- Minél kisebb a gyermeke annál kevesebb kenőcsöt kell használnia.
- Egy 4 éves gyermek kezeléséhez a felnőttek által használt mennyiség egyharmadára van szükség.
- Egy kezelés időtartama egy gyermeknél ne tartson 5 napnál tovább, hacsak kezelőorvosa nem javasolja a hosszabb ideig tartó használatot. A kezelés időtartama alatt kezelőorvosa azt kéri majd, hogy minden héten lássa a gyermeket.

Ha pikkelysömöre (pszoriázisa) van:
Ha Önnél a pikkelysömör (pszoriázis) vastag plakkokban jelenik meg a könyökén vagy a térdén, a kezelőorvosa javasolhatja, hogy a kenőcsöt éjszakára légmentesen lezárt kötés alatt használja, hogy ezzel is segítse a kenőcs hatását. Rövid idő után elég lesz a kenőcsöt a szokásos módon alkalmaznia.

Ha az előírtnál több Dermovate kenőcsöt alkalmazott
- Fontos, hogy a kezelőorvos utasítását és a betegtájékoztatóban foglaltakat pontosan kövesse.

- Nem jár különösebb következményekkel, ha egyszer mégis véletlenül kicsit több kenőcsöt alkalmazott az előírtnál. A túlzott mennyiségben alkalmazott Dermovate kenőcs vagy annak véletlen lenyelése panaszokat okozhat. Lenyelés esetén bőséges vízzel öblítse ki a száját, és a lehető leghamarabb forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

- Idült túladagolás vagy helytelen használat esetén mellékvesekéreg-túlműködés tünetei jelentkezhetnek és a kezelést fel kell függeszteni. Ezt azonban az akut mellékvesekéreg-elégtelenség veszélye miatt orvosi felügyelet mellett kell végezni.

Ha elfelejtette alkalmazni a Dermovate kenőcsöt
Amint eszébe jut, pótolja a mulasztást, majd végezze tovább a kezelést a korábbiak szerint.
Ne alkalmazzon nagyobb adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Dermovate kenőcs alkalmazását
Ha a Dermovate kenőcsöt rendszeresen használja, feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyja az alkalmazását.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások a bőrön alakulnak ki, de érinthetik szervezetének más részeit is, amennyiben megfelelő mennyiségű gyógyszer szívódott fel a bőrén keresztül és került a véráramba.

Ha bőrének állapota romlik vagy duzzadttá válik a kezelés során, lehet, hogy Ön allergiás a gyógyszerre, fertőzést kapott, vagy másfajta kezelésre lehet szüksége.
Ilyen esetben hagyja abba a Dermovate kenőcs alkalmazását és a lehető leghamarabb értesítse kezelőorvosát.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- bőrviszketés,
- helyi égő érzés a bőrön vagy bőrfájdalom.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a bőr elvékonyodása, amely striákat (csíkokat) okozhat,
- a vérerek láthatóvá válhatnak a bőrfelszín alatt.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
A Dermovate kenőcs hosszú időn át tartó vagy légmentesen záró fedőkötés alatt történő alkalmazása az alábbi tünetekkel járhat:
- testtömeg-gyarapodás,
- holdvilágarc/az arc kikerekedése,
- elhízás,
- a bőr elvékonyodása,
- ráncosodás,
- bőrszárazság,
- a bőr színének megváltozása,
- a testszőrzet dúsabbá válása,
- hajhullás/a hajnövekedés hiánya/töredezett haj.

Egyéb, esetlegesen előforduló, nagyon ritka bőrreakciók:
- az alkalmazás helyén fellépő allergiás reakciók,
- az állapot romlása,
- irritáció az alkalmazás helyén,
- bőrpír,
- bőrkiütés vagy csalánkiütés.
- Ha Önnek pikkelysömöre (pszoriázisa) van, gennyel telt kiemelkedések alakulhatnak ki a bőre alatt, amelyet pusztulózus pszoriázisnak neveznek. Ez nagyon ritkán fordul elő a kezelés során vagy azt követően,
- bőrfertőzések,
- pattanások (akné).

Gyermekeknél az alábbi tünetekre is figyelmet kell fordítani:
- a testtömeg-gyarapodás lassulása,
- csökkent növekedés.

Nagyon ritka mellékhatások, amelyek vérvizsgálatok vagy orvosi kivizsgálás során mutathatók ki:
- a kortizol hormon szintjének csökkenése a vérben,
- emelkedett cukorszint a vérben vagy a vizeletben,
- magas vérnyomás,
- a szemlencse homályosodása (szürkehályog),
- fokozott szembelnyomás (zöldhályog),
- látászavarok, amelyeket a szemben lévő recehártya (retina) leválása okozhat (centrális szerózus korioretinopátia),
- a csontok gyengülése a fokozott ásványianyag-vesztés miatt (csontritkulás, azaz oszteoporózis). További vizsgálatokra lehet szükség Önnél e betegség fennállásának megerősítése érdekében.

Gyakorisága nem ismert:
- homályos látás.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Dermovate kenőcsöt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A tubuson vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Dermovate kenőcs?
- A készítmény hatóanyaga: 0,5 mg klobetazol-propionátot tartalmaz grammonként.
- Egyéb összetevők: fehér vazelin, szorbitán-szeszkvioleát, propilénglikol.

Milyen a Dermovate kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy csaknem fehér színű, sima, áttetsző kenőcs.
25 g töltettömegű PP kupakkal és átszúrható membránnal lezárt, epoxi-gyanta alapú lakkréteggel bevont alumínium tubus, dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 06. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!