A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

DHC CONTINUS 60 mg retard tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

dihydrocodeine

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N02 - ANALGETICUMOK
  • N02A - OPIOIDOK
  • N02AA - Természetes opium-alkaloidok
  • N02AA08 - Dihydrocodeine
hirdetés

DHC CONTINUS 60 mg retard tabletta 20x

20x

V

1 399 Ft

OGYI-T-1635/01

TB támogatás

DHC CONTINUS 60 mg retard tabletta 56x

56x

V

3 749 Ft

OGYI-T-1635/02

TB támogatás

EÜ kiemelt

100%8b2

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a DHC Continus és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A DHC Continus 60 mg retard tabletta az opioidok csoportjába tartozó fájdalomcsillapító.
A gyógyszer középerős fájdalom csillapítására javallott.

A gyógyszert 16 évesnél idősebbek kaphatják.


2. Tudnivalók a DHC Continus szedése előtt

Ne szedje a DHC Continus-t:
- ha allergiás a dihidrokodein-hidrogén-tartarát vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- károsodott légzési funkciók esetén, mint súlyos krónikus obstruktív tüdőbetegség, súlyos asztma vagy súlyos légzésdepresszió. A tünetek lehetnek a légszomj, köhögés vagy a légzés lassabb vagy gyengébb a vártnál,
- cor pulmonale esetén (a szív bizonyos elváltozása, ami hosszan tartó tüdőbetegség után alakul ki).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A DHC Continus fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- opioid fájdalomcsillapítókkal szemben fennálló függőség esetén
- a pajzsmirigy elégtelen hormontermelése esetén (hipotiroidizmus)
- májbetegség esetén
- hasnyálmirigy-gyulladás (amely a has vagy hát súlyos fájdalmával járhat), epebetegség esetén
- károsodott veseműködés esetén
- időskorú betegek esetén (lásd 3. pont)
- székrekedés esetén
- prosztatamegnagyobbodás esetén, mely vizeletürítési problémákat okozhat férfiaknál

Dihidrokodeint fokozott óvatossággal kell alkalmazni, ha Ön a következők bármelyikét szedi:
- Monoaminoxidáz-gátlók (MAO-gátlók; depresszió elleni gyógyszerek)
- Központi idegrendszerre ható szerek

Ez a gyógyszer légzési problémákat okozhat, vagy súlyosbíthatja a már meglévő problémákat alvás közben. Ilyen probléma lehet a légzéskimaradás alvás közben, légszomj okozta ébredés, alvási nehézség vagy túlzott nappali álmosság. Ha Ön, esetleg más lesz figyelmes ezekre a tünetekre, forduljon kezelőorvosához. Kezelőorvosa csökkentheti adagját.

A dihidrokodeinnel szemben függőség alakulhat ki. Hosszan tartó kezelés szomatikus és pszichés függőséghez vezethet. Azon betegek, akik korábban már szenvedtek opioidfüggőségben, könnyen visszaeshetnek.
Alkohol- vagy gyógyszerfüggőségben szenvedő betegeknél különös figyelemmel kell alkalmazni a készítményt.

Az opioidok, például a dihidrokodein, befolyásolhatják a hormonrendszert és klinikai tünetekkel kísért hormonális változásokat okozhatnak.

Különösen nagy dózisok esetében a dihidrokodein-dózis további növelésére sem reagáló hyperalgesia (fokozott érzékenység a fájdalomra) fordulhat elő. A dihidrokodein-dózis csökkentésére vagy az opiát váltására lehet szükség.

Ha a DHC Continus-t a meghatározott időpontokban veszik be (lásd 3. pont), a függőség kialakulásának veszélye lényegesen lecsökken.

A hosszan tartó kezelés hozzászokáshoz vezethet, ezért egyre magasabb dózisokra lehet szükség a megfelelő fájdalomcsillapító hatás eléréséhez. Az orvossal való egyeztetés nélkül ne változtassa meg az adagját.

A kezelés hirtelen abbahagyásakor megvonási tünetek jelentkezhetnek (nyugtalanság, izzadás, izomfájdalom). Amennyiben a DHC Continus-kezelés már nem indokolt, az orvos fokozatosan lecsökkentheti az adagot.

A DHC Continus-t egy speciális gyártástechnológiával gyártják azért, hogy a hatóanyagot hosszabb időtartamon át adja le, így a hatásatartama nyújtott (retard tabletta).
A tablettákat nem szabad szétrágni vagy széttörni azért, hogy a speciálisan kialakított hatóanyag-leadási mód ne sérüljön. Szétrágott vagy széttört tabletták bevétele a hatóanyag véráramba történő gyorsabb leadásához és felszívódásához vezethet, így túladagolási tüneteket okozva (lásd "Ha az előírtnál több tablettát vett be").

Ne vegye be ezt a gyógyszert más módon, mint szájon át.

Egyéb gyógyszerek és a DHC Continus-t
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A dihidrokodein egyidejű alkalmazása olyan gyógyszerekkel, amelyek a központi idegrendszerre hatnak, a légzésdepresszióhoz, mély szedációhoz, kómához és halálhoz vezethet

Ezek a gyógyszerek:
- MAO-gátlók (depresszió elleni gyógyszerek): Erősítheti a központi idegrendszerre gyakorolt hatást vagy előre nem látható mellékhatásokat idézhet elő, így a DHC Continus tablettát óvatosan kell alkalmazni MAO-gátlókkal egyidejűleg vagy az alkalmazásuk abbahagyását követő 14 napon belül.
- Az agy működését befolyásoló gyógyszerek: pl. nyugtatók vagy altatók (ideértve a benzodiazepineket), pszichiátriai vagy mentális rendellenesség esetén alkalmazott gyógyszerek (antipszichotikumok, fenotiazinek) bizonyos allergia elleni gyógyszerek, utazási betegségek kezelésére szolgálók vagy hányáscsillapítók (nyugtató hatású antihisztaminok), szorongás elleni gyógyszerek (anxiolitikumok), depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek (antidepresszánsok) és más erős fájdalomcsillapítók (egyéb opioidok). Ezek magas kockázatban okozhatnak ájulást, szédülést és légzési zavarokat (légzésdepressziót).
- Magas a veszélye az ájulásnak, szédülésnek valamint a légzés zavarának (légzési elégtelenség). Bizonyos buprenorfin- vagy pentazocin-tartalmú erős fájdalomcsillapítók (parciális opioid agonisták/antagonisták) a DHC Continus hatását csökkenthetik.
- Köhögéscsillapítók - ezek hatása fokozódhat.
- Köptetők/nyákoldók hatása csökkenhet, mivel a DHC Continus-nak is van köhögéscsillapító hatása, és ezáltal a váladék besűrűsödhet a légutakban.
- A(z) DHC Continus és szedatív gyógyszerek, mint például benzodiazepinek vagy hasonló gyógyszerek együttes használata növeli az álmosság, a légzési nehézségek (légzésdepresszió) és a kóma kockázatát, és életveszélyes lehet. Emiatt az együttes használatot csak akkor szabad megfontolni, ha más kezelési lehetőségek nem állnak rendelkezésre. Ha azonban kezelőorvosa mégis DHC Continus-t ír fel szedatív gyógyszerekkel együtt, az együttes kezelés adagját és időtartamát korlátoznia kell orvosának. Közölje kezelőorvosával, hogy milyen szedatív gyógyszereket szed, és pontosan tartsa be az adagra vonatkozó orvosi utasításokat. Hasznos lehet, ha barátait vagy rokonait tájékoztatja annak érdekében, hogy ismerjék a fentiekben leírt jeleket és tüneteket. Forduljon az orvosához, ha ilyen tüneteket észlel.

Ha ezeket a tablettákat bizonyos más gyógyszerekkel egyidejűleg szedi, az megváltoztathatja a gyógyszerek hatását:

- Szildenafil - egyedi esetekben erekció jöhet létre, amely állapot nem szűnik meg a szexuális aktust követően sem.
- Cimetidin (gyomorfekély, gyomorégés, emésztési zavar elleni szer) vagy egyéb, a máj működését befolyásoló gyógyszerek a dihidrokodein lebomlását akadályozhatják meg.

A DHC Continus egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Az alkoholfogyasztás DHC Continus szedése mellett álmosságot okozhat vagy növelheti a súlyos mellékhatásokat, mint a csökkent légzés vagy légzéskimaradás, és eszméletvesztés. Javasoljuk, hogy ne igyon alkoholt DHC Continus tabletta szedése során.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Mivel nincs elegendő tapasztalat a biztonságos alkalmazást illetően, a DHC Continus nem alkalmazható terhesség alatt. Léteznek adatok hasonló hatóanyagok alkalmazása során kialakult deformációkról, a magzat növekedésbeli visszamaradásáról, koraszülésről.

A készítmény tartós alkalmazása megvonási tüneteket okoz az újszülöttben.
Szülés alatt nem alkalmazható dihidrokodein, mivel légzési elégtelenséget okozhat az újszülöttben.

Szoptatás
A DHC Continus nem alkalmazható szoptatás ideje alatt, mivel nem ismert, hogy a hatóanyag vagy metabolitjai kiválasztódnak-e az anyatejbe. Amennyiben a kezelés feltétlenül szükséges a szoptatás alatt, a csecsemőt megfigyelés alatt kell tartani a túladagolási tünetek esetlegessége miatt. Ha a csecsemőnek nyelési zavarai vannak vagy szokatlanul nyugodt és aluszékony forduljon azonnal orvosához.

Termékenység
Nincsenek rendelkezésre álló adatok a DHC Continus hatásával kapcsolatban a humán termékenységre.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A DHC Continus befolyásolhatja a fenti képességeket. Ez főleg dózismódosításkor vagy a gyógyszer alkohollal vagy más, az agyi működést befolyásoló gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása során fordulhat elő.
A gépjárművezetésre vonatkozó tiltások általában nem vonatkoznak a stabil, állandó kezelés időszakára. Az orvos minden esetben egyénileg dönt a tiltások mértékéről. Feltétlenül kérje ki orvosa véleményét, hogy vezethet-e, vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezhet-e.

A DHC Continus laktózt tartalmaz
DHC Continus 60 mg retard tabletta 58,4 mg vízmentes laktózt (tejcukrot) tartalmaz tablettánként.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a DHC Continus-t?

Mindig be kell tartani az orvos utasításait az alkalmazásra vonatkozóan. Ha valamiben nem biztos, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Adagolás

Orvosa eldönti, hogy mennyi DHC Continus 60 mg retard tablettát kell szednie, és hogy a teljes napi adagot hogyan kell elosztani egyedi dózisokba. Az orvos az adagolást a fájdalom erősségének és a beteg személyi érzékenységének megfelelően fogja beállítani.
Semmilyen esetben se változtassa meg adagját anélkül, hogy egyeztetne orvosával.

Amennyiben orvosa másképp nem rendeli, a szokásos napi dózis:

Felnőttek és 16 évnél idősebb betegek: 1 retard tabletta naponta 2-szer, reggel és este, ami megfelel 120 mg dihidrokodeinnek.

Gyermekek és 16 évnél fiatalabb serdülők: a DHC Continus nem javallott gyermekek és 16 év alatti serdülők fiatalabb esetén a biztonságossági és hatásossági adatok elégtelensége miatt.

Időskorúak és veszélyeztetett betegcsoportok
Idős betegeknél és csökkent pajzsmirigyfunkció vagy károsodott máj- és/vagy vesefunkció esetén az adagot be kell állítani. Kellő mennyiségű folyadék bevitele ajánlott.
A gyógyszert szétrágás nélkül, elegendő mennyiségű (fél pohár) folyadékkal kell bevenni reggel és este, mindig ugyanabban az időpontban (pl. reggel 8 órakor és este 8 órakor). A két adagolás között legalább 8 órának kell eltelni. A bevétel történhet étkezéssel vagy attól függetlenül.

Az adagolás időtartama

A készítményt csak addig szabad szedni, ameddig feltétlenül indokolt. Ha már nem indokolt a tartós fájdalomcsillapítás, rendszeresen egyeztessen orvosával, hogy szükséges-e és milyen dózissal kell folytatni a kezelést.
A kezelés hirtelen abbahagyásakor megvonási tünetek jelentkezhetnek (pl. nyugtalanság, verejtékezés, izomfájdalom). Ha a dihidrokodein terápia már nem indokolt, az orvosnak célszerű a napi adagot fokozatosan lecsökkenteni.

Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét, hogyha úgy érzi, hogy a DHC Continus 60 mg retard tabletta hatása túl erős vagy nem elégséges.

Ha az előírtnál több DHC Continus-t vett be
Azonnal értesítse orvosát!

A túladagolás az alábbiakat eredményezheti:
- a pupillák méretének csökkenését ("tűhegy pupilla")
- hányás
- csökkent és lassú légzés (légzési elégtelenség)
- gyors (tahikardia) vagy lelassult (bradikardia) szívverés
- vérnyomáscsökkenés
- zavart gondolkodás
- izomgörcs.

Súlyos esetekben a keringés összeomlása, eszméletvesztés (koma), légzésbénulás fordulhat elő, ami akár halálhoz is vezethet. Amikor orvoshoz fordul, győződjön meg arról, hogy ezt a betegtájékoztatót és a megmaradt tablettákat megmutathassa az orvosnak. Orvosa ad egy ellenszert, és egyéb támogatást, hogy kezelje a túladagolást.
Ilyenkor ne vegyen részt olyan szituációban, ami magas koncentrálási fokot igényel (pl. gépjárművezetés).

Ha elfelejtette bevenni a DHC Continus-t
Ha alacsonyabb adagot vesz be vagy elfelejti bevenni az előírt adagot a fájdalom visszatérhet. Utólag pótolhatja a kifelejtett adagot, de arra kell figyelni, hogy két adagolás közötti idő legalább 8 óra legyen. Soha ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a DHC Continus szedését
Ne hagyja abba a készítmény szedését anélkül, hogy egyeztetne orvosával. A kezelés abbahagyásakor megvonási tünetek jelentkezhetnek (pl. szorongás, idegesség, álmatlanság, remegés, gyomor-bél rendszeri diszkomfort érzés, verejtékezés). Ezért ajánlott, hogy az orvos fokozatosan csökkentse le az adagot.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi előfordulási gyakoriság szerint osztályozzák a mellékhatásokat
Figyelembe kell venni, hogy a székrekedés, hányinger és hányás főleg a kezelés megkezdésekor jelentkezhet, és az orvos megfelelő kezelést adhat ezekre. A hányinger, hányás, fáradtság, aluszékonyság, szédülés általában pár nap alatt alábbhagynak a kezelés során.

Lehetséges mellékhatások
Nagyon gyakori:
- székrekedés

Gyakori:
- hányinger (hányás), hasi fájdalom, szájszárazság, alvászavarok (aluszékonyság)
- fejfájás
- szédülés

Nem gyakori:
- gyógyszerfüggőség, zavartság, érzékelési zavarok (pl. hallucináció)
- betegségérzés. megváltozott kedv, hangulatzavar (rossz közérzet vagy boldogtalanság érzése)
- fizikai függőség (lásd 3. pont, "Ha abbahagyja a DHC Continus-t") elvonási tünetekkel, általános gyengeség. fáradtság, rossz közérzet
- aluszékonyság
- akut bőr- és nyálkahártya-duzzanat (angioödéma)
- epilepsziás rohamok (főleg epilepsziás vagy fokozott görcskészséggel rendelkező betegeknél), bizsergés, zsibbadás (paresztézia),
- kábultság vagy szédülés (vertigo)
- légzés rövidülés, nehézlégzés, sípolás (diszpnoe) asztmás roham (főleg asztmás betegeknél), olyan állapot, amikor a légzés lassabb vagy gyengébb a vártnál (légzésdepresszió)
- hasmenés
- epegörcs
- májenzimértékek megemelkedése
- verejtékezés, viszketés, csalánkiütés, bőrreakciók/bőrpír
- vizelet megrekedése

Ritka:
- látászavarok
- vérnyomáscsökkenés

Nagyon ritka:
- lecsökkent és lassú légzés (légzési elégtelenség)
- bélelzáródás (ileusz)

Nem ismert:
- alvás közben előforduló légzési problémák (alvási apnoe szindróma),
- emelkedett prolaktinszint a vérben (az agyalapi mirigy által termelt hormon)
- újszülöttek elvonási tünete

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a DHC Continus-t tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Gyermekek elől elzárva tartandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje a DHC Continus retard tablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a DHC Continus 60 mg retard tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 60 mg dihidrokodein-hidrogén-tartarát, ami megfelel 40 mg dihidrokodeinnek retard tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, talkum, hidroxietilcellulóz, vízmentes laktóz, cetil-sztearil-alkohol.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás alakú, sérülésektől mentes, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán "DHC 60" jelöléssel ellátva.

20 db vagy 56 db retard tabletta PE zárócsíkkal és kupakkal lezárt PP tartályban, dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 12. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!