A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

DICLAC 150 mg retard tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

diclofenac

  • M-VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M01-GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01A-NEM STEROID GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01AB-Ecetsav-származékok és rokon vegyületek
  • M01AB05-Diclofenac
hirdetés

DICLAC 150 mg retard tabletta 20x

20x

V

1 038 Ft

OGYI-T-4000/06

TB támogatás

EÜ emelt

70%8aSzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

EÜ emelt

70%7SzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Diclac 150 mg retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Diclac 150 mg retard tabletta gyulladásgátló, és gyulladásos eredetű fájdalom és az ezt kísérő láz csillapítására alkalmas gyógyszer. A Diclac 150 mg retard tabletta az alábbi állapotok kezelésére alkalmazható:
- akut és krónikus ízületi gyulladás (köszvényes roham, reumatoid gyulladások) és más gyulladásos reumatikus gerincbántalmak,
- degeneratív ízületi és gerincbetegségek,
- a lágyrészek reumás betegségei,
- sérüléseket, illetve műtéteket követő gyulladások, fájdalmas duzzanatok.

Hogyan hat a Diclac 150 mg retard tabletta?
A Diclac 150 mg retard tabletta a gyulladásért, a fájdalomért és a lázért felelős molekulák (prosztaglandinok) létrejöttének a gátlásával enyhíti a gyulladás tüneteit, például a fájdalmat és a duzzanatot. Ugyanakkor nem szünteti meg a gyulladást és/vagy a lázat kiváltó okokat.
Kezelőorvosa elrendelheti a Diclac 150 mg retard tabletta szedését még egyéb fájdalmak, gyulladások kezelésére is.

Amennyiben kérdései vannak arra vonatkozóan, hogy a Diclac 150 mg retard tabletta hogyan hat és miért írták fel Önnek ezt a gyógyszert, forduljon kezelőorvosához.

A Diclac 150 mg retard tablettával történő kezelés alatti ellenőrzés
Ha Önnek diagnosztizált szívbetegsége van vagy fennállnak a szívbetegség jelentős kockázati tényezői, kezelőorvosa rendszeresen újraértékeli, hogy Ön folytassa-e a Diclac 150 mg retard tablettával történő kezelést, különösen akkor, ha a kezelés 4 hétnél hosszabb ideig tart.

Ha valamilyen májkárosodása, vesekárosodása vagy vérképeltérése van, akkor a kezelés alatt vérvizsgálatokat fognak végezni Önnél. Ezekkel ellenőrizni fogják a májműködését (transzaminázszintek) vagy a veseműködését (kreatininszint) vagy a vérképét (a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék számát). Kezelőorvosa figyelembe veszi ezeknek a vérvizsgálatoknak az eredményét, hogy eldöntse, abba kell-e hagynia a Diclac 150 mg retard tabletta szedését, vagy meg kell-e változtatni annak adagját.


2. Tudnivalók a Diclac 150 mg retard tabletta szedése előtt

Pontosan kövesse kezelőorvosa vagy gyógyszerésze utasításait, még akkor is, ha eltérnek az ezen betegtájékoztatóban szereplő általános információktól.

Ne szedje a Diclac 150 mg retard tablettát:
- ha allergiás (túlérzékeny) a diklofenákra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha valaha is allergiás reakciója alakult ki gyulladás vagy fájdalom kezelésére alkalmazott bármely más nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID) gyógyszer (például acetilszalicilsav, diklofenák vagy ibuprofén) bevételét követően. Ilyen allergiás reakció például az asztmás roham, mellkasi fájdalom, orrfolyás, bőrkiütés, arc, ajkak, nyelv, torok és/vagy végtagok megduzzadása (angioödéma jelei), légzési problémák vagy bármely más allergiás típusú reakció. Ha azt gondolja, hogy allergiás lehet, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
- ha aktív gyomor- vagy bélfekély, vérzés vagy a tápcsatorna falának átfúródása áll fenn.
- ha kórelőzményében korábbi nem-szteroid gyulladásgátló-kezeléssel összefüggő gyomor-bélrendszeri vérzés és/vagy átfúródás szerepel.
- ha a kórelőzményében visszatérő gyomor-, és/vagy bélrendszeri fekély vagy vérzés előfordul (két vagy több egymástól független fekély vagy vérzés).
- ha emésztőrendszeri vérzése van, melynek a tünete lehet a véres vagy fekete széklet.
- ha vese- vagy májkárosodásban szenved.
- ha súlyos szívelégtelenségben szenved.
- ha a terhességének utolsó három hónapjában van (lásd "Terhesség, szoptatás és termékenység").
- gyermekek (14 éven aluliak) nem szedhetik a készítményt.
- ha diagnosztizált szívbetegségben és/vagy agyérbetegségben szenved, például ha szívrohama, szélütése, átmeneti agyi keringési zavara (TIA) volt, vagy ha a szívhez vagy az agyhoz vezető erekben elzáródása volt, vagy ha műtétet végeztek Önnél az elzáródások megszüntetésére vagy áthidalására (úgynevezett bypass-műtét).
- ha keringési problémái vannak vagy voltak (úgynevezett perifériás artériabetegség).

Ha ezek bármelyike érvényes Önre, közölje kezelőorvosával és ne vegyen be Diclac 150 mg retard tablettát! Ha azt gondolja, hogy allergiás (túlérzékeny) lehet, kérje kezelőorvosa tanácsát!

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Diclac 150 mg retard tabletta csak kifejezett elővigyázatossággal (azaz nagyobb időközökben vagy csökkentett dózisban) és szigorú orvosi felügyelet mellett adható:
- ha Önnél pangásos szívelégtelenség (NYHA-I) vagy jelentős szív-és érrendszeri kockázati tényező áll fenn, mint a magas vérnyomás, a kórosan magas vérzsír (koleszterin, triglicerid)-szint, a cukorbetegség, vagy dohányzik és kezelőorvosa úgy dönt, hogy Diclac 75 mg retard tablettát rendel, Ön nem növelheti az adagot napi 100 mg fölé, ha 4 hétnél hosszabb időtartamú kezelésben részesül.
- általában véve fontos, hogy a szív- és érrendszeri mellékhatások kockázatának lehető legalacsonyabb szinten tartása érdekében Ön a Diclac 150 mg retard tablettából azt a legkisebb adagot szedje a lehetséges legrövidebb ideig, amely csökkenti fájdalmát és/vagy duzzanatát.
- ha a Diclac 150 mg retard tablettát más gyulladásgátló gyógyszerekkel, például acetilszalicilsavval, kortikoszteroidokkal, véralvadásgátlókkal vagy úgynevezett szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) készítménnyel egyidejűleg szedi (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Diclac 150 mg retard tabletta").
- ha Ön asztmás vagy szénanáthás, és nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerekre allergiás, bőrviszketéssel vagy csalánkiütéssel járó reakciója van vagy volt.
- ha valaha volt emésztőrendszeri betegsége, például gyomorfekély, vérzés vagy szurokszéklet, vagy a múltban gyulladásgátló szerek alkalmazása kapcsán gyomorfájdalma vagy gyomorégése jelentkezett,
- ha vastagbélgyulladása (kolitisz ulceróza) vagy bélgyulladása (Crohn-betegség) van,
- ha máj-, vagy vesebetegségben szenved,
- ha kiszáradt állapotban lehet (például hányás, hasmenés, nagyműtétek előtt vagy után),
- ha duzzadt a lábfeje (mert ez szívelégtelenség fennállására utalhat),
- ha vérzészavarban vagy más vérrendszeri betegségben szenved, beleértve a porfíriát, egy ritka májbetegséget.
- ha nemrégiben gyomor- vagy bélrendszeri műtéten esett át vagy ilyen műtét előtt áll, mivel a Diclac 150 mg retard tabletta a műtétet követően esetenként lassíthatja a sebgyógyulást a bélben.

Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre, közölje kezelőorvosával, mielőtt bevenne Diclac 150 mg retard tablettát!

- Ha a Diclac 150 mg retard tabletta szedésének időtartama alatt Ön bármikor szív-, illetve érrendszeri probléma bármely jelét vagy tünetét (például mellkasi fájdalom, légszomj, gyengeség vagy kásás beszéd) észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- A Diclac 150 mg retard tablettához hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy szélütés (mostanában "sztrók"-ként is említik) kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot!
- Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (például ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelését beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A Diclac 150 mg retard tabletta csökkentheti a fertőzések tüneteit (például fejfájás, láz), ezáltal megnehezítheti a fertőzés észlelését és megfelelő kezelését. Amennyiben nem érzi jól magát és orvoshoz fordul, ne felejtse el megemlíteni, hogy Diclac 150 mg retard tablettát szed.
- Nagyon ritka esetekben a Diclac 150 mg retard tablettával kezelt betegek, más gyulladásgátló szerekhez hasonlóan súlyos allergiás bőrtüneteket tapasztalhatnak (bőrkiütés vagy akár testszerte felhólyagosodó, leváló bőr vagy nyálkahártya, például exfoliativ dermatitisz, Stevens-Johnson-szindróma). Ezek a reakciók az esetek többségében a kezelés első hónapjában jelentkeznek.
-
Ha a fenti tünetek bármelyike jelentkezik Önnél, azonnal szóljon kezelőorvosának!

Idősek
Az idős betegek, főleg akik gyengék, vagy kis testsúlyúak, érzékenyebbek lehetnek a Diclac 150 mg retard tabletta hatásaira, mint a fiatalabb felnőttek. Ennek megfelelően az idős betegeknek különösen szigorúan kell követniük a kezelőorvos utasításait, és a tüneteik enyhítésére a lehető legkevesebb tablettát kell bevenniük. Különösen fontos, hogy az idős betegek haladéktalanul értesítsék a kezelőorvosukat az esetleges mellékhatásokról, főként az emésztőrendszeri tünetekről, a fekete vagy véres székletről, és hagyják abba a gyógyszer szedését. Idős betegeknél ezek a mellékhatások halálos kimenetelűek is lehetnek.

Gyermekek és serdülők
A Diclac 150 mg retard tabletta a hatóanyagok mennyisége miatt gyermekek kezelésére nem alkalmas.

Egyéb gyógyszerek és a Diclac 150 mg retard tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Figyeljen arra, hogy az itt megadott adatok a gyógyszer rövid ideig történő szedésére is vonatkoznak!

Különösen fontos, hogy közölje a kezelőorvosával, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
- lítium, vagy szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k) (a depresszió bizonyos típusainak kezelésére alkalmazott gyógyszerek),
- digoxin (szívbetegségek esetén alkalmazott gyógyszer),
- vizelethajtók,
- ACE-gátlók vagy béta-blokkolók (magas vérnyomás, ritmuszavarok és szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszerek),
- más gyulladásgátlók, például acetilszalicilsav vagy ibuprofén,
- kortikoszteroidok (a szervezet különböző gyulladásainak csökkentésére szolgáló gyógyszerek),
- véralvadásgátlók és vérlemezkék működését gátló szerek,
- cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, kivéve az inzulint,
- metotrexát (bizonyos típusú daganatos betegségek és ízületi gyulladások kezelésére szolgáló gyógyszer),
- ciklosporin, takrolimusz (elsősorban szervátültetések után alkalmazott gyógyszer),
- trimetoprim (egy, a húgyúti fertőzések megelőzésére vagy kezelésére alkalmazott gyógyszer),
- kinolon típusú antibiotikumok (fertőzések ellen alkalmazott gyógyszerek),
- kolesztipol és kolesztiramin (koleszterinszint csökkentésére szolgáló gyógyszerek),
- fenitoin (epilepsziás görcsrohamok kezelésére alkalmazott gyógyszer),
- májenzimgátló gyógyszerek, például egyes gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer (vorikonazol),
- rifampicin (bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott antibiotikum).

Mielőtt elkezdené a diklofenák szedését, feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha
- dohányzik,
- cukorbeteg,
- szorító mellkasi fájdalma (angina), trombózisa, magas vérnyomása van, vagy magas a koleszterin- vagy trigliceridszintje.

A Diclac 150 mg retard tabletta szedése alatt mellőzze az alkoholfogyasztást!
Más gyógyszer egyidejűleg csak a kezelőorvos beleegyezésével szedhető, mivel az együttes alkalmazás során jelentősen módosulhat a gyógyszerek hatása. Műtéti beavatkozás előtt való bevételéről az orvost vagy fogorvost tájékoztatni kell.

A Diclac 150 mg retard tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A retard tablettát szétrágás nélkül, bőséges folyadékkal kell bevenni. Éhgyomorra nem tanácsos bevenni. Érzékeny gyomrú betegek a retard tablettákat mindig étkezés közben vegyék be!
A Diclac 150 mg retard tabletta szedése alatt mellőzze az alkoholfogyasztást, ugyanis fokozódhatnak a gyógyszer mellékhatásai!

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ne szedje a Diclac 150 mg retard tablettát, ha terhessége utolsó 3 hónapjában van, mert károsíthatja születendő gyermekét, vagy problémákat okozhat a szülés során. Vese- és szívproblémákat okozhat a magzatnál. Ez befolyásolhatja az Ön és születendő gyermeke vérzési hajlamát, és a tervezettnél későbbi szülést vagy hosszabb ideig tartó vajúdást okozhat. Ne szedje a Diclac 150 mg retard tablettát a terhesség első 6 hónapjában, kivéve, ha feltétlenül szükséges és orvosa ezt tanácsolta. Ha kezelésre van szüksége ebben az időszakban, vagy amikor teherbe akar esni, a lehető legkisebb adagot kell alkalmazni a lehető legrövidebb ideig. Ebben az esetben a kezelőorvosa írja elő készítmény adagolását és a kezelés időtartamát.
A terhesség 20. hetétől a Diclac 150 mg retard tabletta veseproblémákat okozhat a magzatnál, ha néhány napnál tovább szedi, amely a magzatot körülvevő magzatvíz alacsony szintjéhez vezethet (oligohidramnion). Ha néhány napnál hosszabb ideig tartó kezelésre van szüksége, orvosa további ellenőrzést javasolhat.
Közölje a kezelőorvosával, ha szoptat.
Ne szoptasson, ha Diclac 150 mg retard tablettát szed, mivel az ártalmas lehet a csecsemője számára.

Termékenység
A Diclac 150 mg retard tabletta megnehezítheti a teherbeesést. Amennyiben Ön teherbe kíván esni, vagy nehézségei vannak a teherbeeséssel, csak feltétlenül szükséges esetben szedjen Diclac 150 mg retard tablettát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszerkészítmény még az utasításoknak megfelelő alkalmazás esetén is oly mértékben megváltoztathatja a reakciókészséget, hogy az veszélyeztetheti az utcai forgalomban történő aktív részvételt, továbbá korlátozhatja a gépeken történő munkavégzés képességét.
Az alkoholfogyasztás jelentősen fokozza a gyógyszer ezen mellékhatását. Ezért az orvos egyedileg határozhatja meg, hogy a gyógyszer milyen mennyisége és mely adagolási módon történő alkalmazása mellett szabad járművet vezetni, vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni.
Amennyiben szédül, aluszékony, vagy látászavara van, ne vezessen és ne kezeljen gépeket!

A Diclac 150 mg retard tabletta tejcukrot tartalmaz
A Diclac 150 mg retard tabletta 83,5 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Diclac 150 mg retard tabletta nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Diclac 150 mg retard tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
Egyszeri adag: 1 retard tabletta (150 mg diklofenák), mely egyben a legmagasabb napi adagot is jelenti. Ezt nem szabad túllépni.

Alkalmazása gyermekeknél: a Diclac 150 mg retard tabletta magas hatóanyagtartalma miatt 14 éven aluli gyermekeknek nem adható.

60 év feletti betegek adagjait fokozott gondossággal állapítja meg az orvos.
Megfelelő terápiás választ követően az adagolás - a tünetekhez igazítva - a legkisebb, még kielégítő dózisokra csökkentendő.

A retard tablettát szétrágás nélkül bőséges folyadékkal, étkezés közben vagy után javasolt bevenni.

Reumás megbetegedések kezelésekor a diklofenák alkalmazását huzamosabb ideig is előírhatja az orvos.

A mellékhatások előfordulása minimálisra korlátozható, ha a legkisebb hatásos adagot a szükséges legrövidebb ideig alkalmazzák.

Ha az előírtnál több Diclac 150 mg retard tablettát vett be
Haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát! Vigye magával a gyógyszer dobozát is!

Ha elfelejtette bevenni a Diclac 150 mg retard tablettát
Következő alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát!

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Néhány mellékhatás súlyos lehet:

Nem gyakori mellékhatás (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet, főleg, ha hosszú ideig, magas (150 mg) napi adagban alkalmazzák)
- Hirtelen kialakuló vagy nyomó jellegű mellkasi fájdalom (a szívinfarktus vagy szívroham tünetei).
- Lefekvéskor jelentkező légszomj, nehézlégzés, a lábak vagy az alsó végtagok vizenyője (a szívelégtelenség tünetei).

Ritka, vagy nagyon ritka mellékhatás (1000-ből vagy 10 000 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Magától kialakuló vérzés vagy véraláfutás (az alacsony vérlemezkeszám tünetei).
- Magas láz, gyakori fertőzések, tartós torokfájás (a fehérvérsejtek egyik fajtájának hiányát - agranulocitózis - jelző tünetek).
- Nehézlégzés vagy nehezített nyelés, bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, szédülés (a túlérzékenység, anafilaxiás vagy anafilaktoid reakciók tünetei).
- Elsősorban az arc és a torok feldagadása (az angioödéma tünetei).
- Zavart gondolatok vagy hangulat (pszichotikus kórképek tünetei).
- Memóriazavar (a memóriaromlás tünetei).
- Görcsrohamok (a konvulziók tünetei).
- Szorongás.
- Tarkókötöttség, láz, hányinger, hányás, fejfájás (a nem fertőzéses eredetű agyhártyagyulladás tünetei).
- Hirtelen jelentkező, súlyos fejfájás, émelygés, szédülés, zsibbadás, beszédképtelenség, a beszéd nehezítettsége, a végtagok vagy az arc gyengesége vagy bénulása (az agyi történés vagy a szélütés tünetei).
- Hallászavar (a hallásromlás tünetei).
- Fejfájás, szédülés (a magas vérnyomás, hipertónia tünetei).
- Bőrkiütés, bíborszínű-vöröses pontszerű kiütések, láz, viszketés (a bőrben kialakuló érgyulladás tünetei).
- Hirtelen kialakuló nehézlégzés és mellkasi szorító érzés, sípoló légzéssel vagy köhögéssel (az asztma vagy ha láz is kíséri, akkor a tüdő kötőszövetes gyulladása, a pneumonitisz tünetei).
- Vérhányás (hematemezis) és/vagy fekete vagy véres széklet (a tápcsatornából eredő vérzés tünetei).
- Véres hasmenés (a vérzéses hasmenés tünetei).
- Szurokfekete széklet (a vérszékelés tünetei).
- Gyomorfájdalom, hányinger (a tápcsatornában lévő fekély, vérzés vagy perforáció).
- Hasmenés, hasi fájdalom, láz, hányinger, hányás (a vastagbélgyulladás, köztük a vérzéses vastagbélgyulladás és a kifekélyesedő vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség súlyosbodásának a tünetei).
- Erős fájdalom a has felső részében (a hasnyálmirigy-gyulladás tünetei).
- A bőr vagy a szemek besárgulása (a sárgaság tünetei), hányinger, étvágytalanság, sötét vizelet (a májgyulladás/májelégtelenség tünetei).
- Influenzaszerű tünetek, fáradtság, izomfájdalom, emelkedett májenzimszintek a vérvizsgálati eredmények között (a májbetegség, köztük a nagyon gyors lezajlású májgyulladás, a májelhalás, májelégtelenség tünetei).
- Hólyagképződés (a bőr felhólyagosodásával járó bőrgyulladás tünetei).
- A bőr vörös vagy lilás elszíneződése (érgyulladás lehetséges tünetei). Bőrkiütések, hólyagok az ajkakon, szemhéjakon vagy a szájnyálkahártyán (afták). Bőrgyulladás, bőrhámlás (az eritéma multiforme, vagy ha lázzal is jár, akkor a Stevens-Johnson-szindróma vagy a toxikus epidermális nekrolízis tünetei).
- A bőr hámlásával járó bőrkiütés (exfoliatív dermatítisz tünetei).
- A bőr napfénnyel szembeni fokozott érzékenysége (a fotoszenzitivitási reakció tünetei).
- Bíbor színű foltok a bőrön (a purpura vagy ha allergia okozza, akkor a Schönlein-Henoch-féle purpura tünetei).
- Vizenyő, gyengeség vagy kóros vizeletürítés (a heveny veseelégtelenség tünetei).
- Túl nagy mennyiségű fehérje a vizeletben (a fehérjevizelés tünetei).
- Az arc vagy a has feldagadása, magas vérnyomás (a nefrózis szindróma tünetei).
- Nagyobb vagy kisebb mennyiségben termelődő vizelet, álmosság, zavartság, hányinger (a tubulointersticiális nefrítisz tünetei).
- Sokkal kisebb mennyiségben termelődő vizelet (a vesepapilla-elhalás tünetei).
- A szervezet egészét érintő vizenyő (az ödéma tünetei).

Ha ezek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát!

További mellékhatások
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

Fejfájás, szédülés, forgó jellegű szédülés, hányinger, hányás, hasmenés, emésztési zavarok (a diszpepszia tünetei), hasfájás, bélgázosság, étvágytalanság (az étvágycsökkenés tünetei), kóros májfunkciós vizsgálati eredmények (például emelkedett transzaminázszintek), bőrkiütés.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet, főleg, ha hosszú ideig, magas (150 mg) napi adagban alkalmazzák)
Szívdobogásérzés (szapora vagy szabálytalan szívverés), mellkasi fájdalom

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Aluszékonyság (a szomnolencia tünetei), gyomorfájás (a gyomorhurut tünetei), májbetegség, viszkető bőrkiütés (a csalánkiütés tünetei).

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Alacsony vörösvértestszám (vérszegénység), alacsony fehérvérsejtszám (leukopénia), zavartság, depresszió, alvászavarok (az álmatlanság tünetei), rémálmok, ingerlékenység, a kezek vagy lábak bizsergése vagy zsibbadása (a fonákérzés tünetei), remegés (a tremor tünetei), az ízérzés zavarai (a diszgeúzia tünetei), látászavarok (a látásromlás, homályos látás, kettős látás tünetei), fülzúgás (a fülcsengés tünetei), székrekedés, szájfekélyek (a szájnyálkahártya-gyulladás tünetei), feldagadt, vörös és fájdalmas nyelv (a nyelvgyulladás tünetei), a nyelőcső betegségei, elsősorban étkezés után a has felső részében jelentkező fájdalom (az intesztinális diafragma betegség tünetei), viszkető, vörös és égő bőrkiütés (az ekcéma tünetei), bőrpír (az eritéma tünetei), hajhullás (az alopécia tünetei), viszketés (a pruritusz tünetei), véres vizelet (a vérvizelés tünetei).

Értesítse a kezelőorvosát, ha ezek bármelyikét észleli.

Nem ismert mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
Mellkasi fájdalom és allergiás reakciók egyidejű kialakulása (Kounis-szindróma tünetei).

Hagyja abba a Diclac 150 mg retard tabletta szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakat észleli:

Enyhe görcsölés és hasi érzékenység, amely röviddel a Diclac 150 mg retard tabletta kezelés megkezdése után kezdődik, és a hasi fájdalom kezdetétől általában 24 órán belül végbélvérzés vagy véres hasmenés követi (gyakoriság nem ismert, a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
Mellkasi fájdalom, amely a Kounis-szindrómának nevezett, potenciálisan súlyos allergiás reakció tünete lehet.

Diklofenák hatóanyagú gyógyszerek (mint amilyen a Diclac 150 mg retard tabletta) alkalmazása mellett fokozódik a trombózisos események (például szívroham (miokardiális infarktus) vagy sztrók), kockázata különösen nagy adagok mellett és hosszú távú kezelés során.

Amennyiben a Diclac 150 mg retard tablettát néhány hétnél hosszabb ideig alkalmazza, keresse fel kezelőorvosát rendszeres időközönként, hogy megbizonyosodjon, hogy nem lépett-e fel valamilyen mellékhatás.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Diclac 150 mg retard tablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe, vagy háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Diclac 150 mg retard tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: retard tablettánként 150 mg diklofenák-nátrium (25 mg gyorsan felszabaduló formában, 125 mg lassan felszabaduló formában van jelen).
- Egyéb összetevők: vörös vas-oxid (E172), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, karboximetil-keményítő-nátrium (A-típus), magnézium-sztearát, kukoricakeményítő, kalcium-hidrogénfoszfát-dihidrát, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, hipromellóz, tisztított víz.

Milyen a Diclac 150 mg retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
10 db, illetve 20 db fehér-rózsaszín kerek, lapos, metszett élű, kétrétegű tabletta átlátszatlan, fehér buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!