A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

DICLOFENAC SANDOZ 50 mg/g gél

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

diclofenac

diclofenac 50 mg/g gél

  • M-VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M02-ÍZÜLETI- ÉS IZOMFÁJDALMAK LOCALIS KÉSZÍTMÉNYEI
  • M02A-ÍZÜLETI- ÉS IZOMFÁJDALMAK LOCALIS KÉSZÍTMÉNYEI
  • M02AA-Localis nem steroid gyulladásgátlók
  • M02AA15-Diclofenac
hirdetés

DICLOFENAC SANDOZ 50 mg/g gél 50 g

50 g

VN

655 Ft

OGYI-T-23245/01

TB támogatás

DICLOFENAC SANDOZ 50 mg/g gél 100 g

100 g

VN

1 031 Ft

OGYI-T-23245/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Diclofenac Sandoz gél, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Egyes, általában idősebb korban jelentkező reumás eredetű, az ízületekben zajló elváltozások, az izmok, az ízületi tok, az inak és az ínhüvely gyulladásai, sport és baleseti sérülések (szalag-, és ínsérülések) kezelésére, felületes vénagyulladás kiegészítő kezelésére szolgáló fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítmény. A vizes - izopropil-alkoholos bázisú gél egyúttal nyugtató és hűsítő hatást fejt ki.
A Diclofenac Sandoz gélt külsőleg (a bőrfelületen) kell alkalmazni.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók a Diclofenac Sandoz gél alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Diclofenac Sandoz gélt
- ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére (különösen izopropil-alkoholra),
- ha diklofenák, acetilszalicilsav, vagy ibuprofén tartalmú, esetleg más, fájdalom, láz, vagy gyulladás kezelésére szolgáló gyógyszer alkalmazásakor korábban túlérzékenységi reakció lépett fel Önnél. Az előbb említett acetilszalicilsavat véralvadásgátlóként is alkalmazzák. Amennyiben nem emlékszik pontosan, bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gyógyszerészt. Az ilyen gyógyszerekre fellépő allergiás reakciók tünetei a következők lehetnek: asztma, sípoló kilégzés, légszomj, bőrkiütés vagy csalánkiütés, az arc vagy a nyelv megduzzadása, nátha.
- zárt, ún. párakötés alatt, pl. ha a sebre helyezett gézlapot műanyag fóliával fedik, olyan területre, ahol a bőr sérült, gyulladt, fertőzött, ekcémás,
- nyálkahártyán (pl. a szájüregben),
- a terhesség utolsó harmadában.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Diclofenac Sandoz gél alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- gyermekek és serdülők számára nem javasolt az alkalmazása kellő tapasztalat hiányában.
- az allergiás reakciók fellépésének fokozott veszélye miatt csak bizonyos óvintézkedések (készenléti állapot) és közvetlen orvosi ellenőrzés mellett adható orrnyálkahártya-duzzanattal (ún. orrpolip) járó szénanáthában, krónikus obstruktív légúti megbetegedésben (asztma), ill. krónikus légúti fertőzésben szenvedő betegeknek.
- A Diclofenac Sandoz gélt csak külsőleg szabad használni, szájba ne kerüljön, nem szabad lenyelni.
- A Diclofenac Sandoz gél nem lezárt kötéseknél alkalmazható, de légmentesen lezárt (okkluzív) kötések esetén nem szabad használni.
Ha a készítmény alkalmazását követően bőrkiütés jelentkezik, hagyja abba a kezelést és forduljon kezelőorvosához.

Egyéb gyógyszerek és a Diclofenac Sandoz gél
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Diclofenac Sandoz gél külsőleges alkalmazású készítmény. Mivel a készítmény szervezetbe történő felszívódása nagyon alacsony, nem kell arra számítani, hogy megfelelő használat esetén egyidejűleg szedett más gyógyszer hatását befolyásolná.

Termékenység, terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Várandós (a terhesség első és második harmadában lévők), illetve gyermeküket szoptató anyák a Diclofenac Sandoz gélt csak a kezelőorvos kifejezett utasítására használhatják.

A Diclofenac Sandoz gél a terhesség utolsó harmadában nem alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A külsőleg, bőrön alkalmazott diklofenák nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Diclofenac Sandoz gél alkoholt (izopropil-alkoholt) tartalmaz
Egyes esetekben enyhe helyi bőrizgalmat válthat ki. Nyílt sebbel, nyálkahártyával vagy a szemmel ne érintkezzék.


3. Hogyan kell alkalmazni a Diclofenac Sandoz gélt?

A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A gélt naponta 2-3 alkalommal a fájdalmas területre vékonyan kell felvinni. Kizárólag ép bőrfelületre alkalmazható.
Használat után törölje meg a kezét egy pamutkendővel vagy nedvszívó papírral, majd ezután mosson kezet, amennyiben nem a kéz a kezelt terület. Használat után a pamutkendőt vagy nedvszívó papírt dobja a szemetesbe. Zuhanyozás, fürdés előtt várjon, amíg a Diclofenac Sandoz gél megszárad.

Ha az előírtnál több Diclofenac Sandoz gélt alkalmazott
A Diclofenac Sandoz gélt külsőleg kell alkalmazni. Nem valószínű, hogy ép bőrfelületen az előírtnál több gél külsőleges alkalmazása túladagolást okozna.

Ha elfelejtette alkalmazni a Diclofenac Sandoz gélt
Kenje be a fájdalmas testrészt, mihelyt eszébe jut!
Amennyiben egy kezelés kimaradt és ez csak a soron következő kezelés alkalmával jut eszébe, ne alkalmazzon kétszeres adagot.
A készítmény hatása szempontjából fontos a rendszeres kezelés. Ezért pontosan kövesse az adagolási útmutatót vagy kezelőorvosa utasítását.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Egyes ritka vagy nagyon ritka mellékhatások súlyos következményekkel is járhatnak.
Amennyiben a túlérzékenység bármely itt felsorolt jelét észlelné, hagyja
abba a készítmény alkalmazását és értesítse kezelőorvosát, vagy a gyógyszerészt, ha az alább felsoroltak közül bármelyik tünet kialakul a kezelés során:
- Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): a bőr felhólyagosodásával kísért bőrpír,
csalánkiütés; az arc, az ajkak, a torok vagy a nyelv megduzzadása (angioödéma); légszomj, sípoló légzés, feszes mellkas (asztma).

Kevésbé súlyos mellékhatások
A többi, esetleg kialakuló mellékhatás rendszerint enyhe, múló és ártalmatlan. Számoljon be kezelőorvosának, vagy a gyógyszerésznek, ha ilyen tünetek kialakulását észleli:
- Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): bőrkiütés, viszketés, bőrpír, vagy tűszúrásszerű fájdalom az alkalmazás helyén,
- Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): hólyagos bőrgyulladás (dermatitisz bullóza).
- Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): fokozott érzékenység napsütésre. Figyelmeztető jele a napsütés során megjelenő viszketés, duzzanat és hólyagképződés.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Diclofenac Sandoz gélt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Az első felbontást követően 12 hónapig használható.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Diclofenac Sandoz gél?
- A készítmény hatóanyaga: a diklofenák-nátrium.
50 mg diklofenák-nátriumot tartalmaz grammonként.
- Egyéb összetevők: hipromellóz, makrogol-glicerin-éter-kókuszsav-észterek, tisztított víz, izopropil-alkohol.

Milyen a Diclofenac Sandoz gél külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen vagy halványsárga, átlátszó, homogén gél alkohol illattal.

Csomagolás:
50 g vagy 100 g gél fehér PE vagy PP kupakkal lezárt, védőbevonattal ellátott alumínium tubusba töltve. Egy dobozban egy tubus található.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 10. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!