A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

DIKORAL 0,74 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldat

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

diclofenac

  • M-VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M01-GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01A-NEM STEROID GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01AB-Ecetsav-származékok és rokon vegyületek
  • M01AB05-Diclofenac
hirdetés

DIKORAL 0,74 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldat 1x200ml

1x200ml

V

OGYI-T-20733/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Dikoral és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Felnőtteknek és 14 éven felüli serdülőknek adható a száj és a garat gyulladásának tüneti kezelésére, fájdalmának csillapítására (pl. fogíny-, szájnyálkahártya-, ill. garatgyulladás esetén), valamint a hagyományos fogászati kezelések után vagy foghúzás után.


2. Tudnivalók a Dikoral alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Dikoral-t
- ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- a többi, úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentőhöz hasonlóan, ha acetilszalicilsav vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő bevételét követően asztma, csalánkiütés vagy akut rinitisz (nátha, orr nyálkahártyájának gyulladása) jelentkezett Önnél;
- a terhesség harmadik harmadában.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Dikoral alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A nem-szteroid lokális készítmények gyulladáscsökkentő hatása elfedheti a torok- és szájfertőzések kialakulását és/vagy súlyosbodását tükröző tüneteket. Fertőzés fennállása vagy veszélye esetén konzultáljon kezelőorvosával, mert az antibiotikum alkalmazását meg kell fontolni.

A kezelés legfeljebb 7 napig folytatható. Haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha tünetei pár napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

Gyermekek és serdülők
Gyermekek vagy 14 év alatti serdülők esetében nem áll rendelkezésre elegendő adat a gyógyszer hatásosságára és biztonságosságára vonatkozólag.

Egyéb gyógyszerek és a Dikoral
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett/alkalmazott, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Terhesség és szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A terhesség első kétharmadában és szoptatás alatt csak nagyon indokolt esetben, kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazható.
A terhesség harmadik harmadában nem adható.

Más nem-szteroid gyulladáscsökkentőhöz hasonlóan a diklofenák károsíthatja a nők termékenységét és alkalmazása nem javasolt olyan nők számára, akik teherbe kívánnak esni. Mindazonáltal a Dikoral alkalmazási módja és a nagyon alacsony szisztémás abszorpciója miatt ennek valószínűsége nagyon csekély.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.

A Dikoral nátrium-benzoátot tartalmaz
Enyhén irritálja a bőrt és a nyálkahártyát.


3. Hogyan kell alkalmazni a Dikoral-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja napi 2-3 öblögetés vagy gargalizálás 15 ml (egy adagolópohárnyi) oldattal, hígítatlanul vagy kevés vízzel hígítva.

A kezelés legfeljebb 7 napig folytatható. Ha tünetei nem javulnak, vagy éppen súlyosbodnak, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Ha az előírtnál több Dikoral-t alkalmazott
Mellékhatás csak akkor léphet fel, ha gargalizálás vagy szájöblítés közben a megengedett dózisnál 5-6-szor nagyobb mennyiséget nyel le. Ilyen esetekben orvoshoz kell fordulni.

Ha elfelejtette alkalmazni a Dikoral-t
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások gyakoriságára a következő kifejezéseket használjuk:
Gyakori: köhögés, orrdugulás, hasi fájdalom, emésztési zavar, torokfájás, égő érzés a torokban, szájnyálkahártya irritáció.

Nem gyakori: szédülés, látászavar, alacsony vérnyomás, émelygés, hányás, hasmenés, bőrkiütés.

A készítmény tartós használata nagyon ritkán érzékenységet okozhat, ami általában a szájnyálkahártya többnyire enyhe irritációjában és köhögés formájában nyilvánul meg. Ez esetben a kezelést fel kell függeszteni, és más terápiát kell alkalmazni.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Dikoral -t tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP/Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Dikoral?
- A készítmény hatóanyaga: 0,74 mg diklofenák 1 ml oldatban.
- Egyéb összetevők: szorbit szirup, kolin, nátrium-benzoát, dinátrium-edetát, aceszulfám-kálium, bososmentaolaj, őszibarack aroma, Ponceau 4 R (E 124), tisztított víz.

Milyen a Dikoral külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta vagy kissé opálos vörösesnarancs színű, jellegzetes mentol- és őszibarack ízű oldat.

Csomagolás:
200 ml oldat, csavaros, gyermekbiztonsági HDPE/LDPE kupakkal lezárt III-as típusú, átlátszó, barna üvegben műanyag adagolópohárral együtt dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 01. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!