A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

DIPROSALIC kenőcs

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

betamethasone, salicylic acid

  • D-BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D07-CORTICOSTEROIDOK, BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D07X-CORTICOSTEROIDOK EGYÉB KOMBINÁCIÓI
  • D07XC-Erős hatású corticosteroidok egyéb kombinációi
  • D07XC01-Betamethasone
hirdetés

DIPROSALIC kenőcs 30 g

30 g

V

821 Ft

OGYI-T-1283/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Diprosalic kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A betametazon a kortikoszteroid tartalmú készítmények erős hatású csoportjába tartozik, a szalicilsav a pikkelyek és a bőr hámló, száraz részeinek leválását segíti elő.

A Diprosalic kenőcs alkalmas pikkelysömör, szeborreás (a bőr faggyúmirigyeinek fokozott működésén és a termelt bőrfaggyú összetételének megváltozásán alapuló kórfolyamat) bőrgyulladás, különböző ekcémák és bőrgyulladások kezelésére, továbbá használható minden olyan kóros állapotban is, amely ún. kortizon-típusú készítményekre reagál. A Diprosalic csökkenti a gyulladást, a bőrszárazságot, a viszketést és az elváltozást kísérő diszkomfortérzést.


2. Tudnivalók a Diprosalic kenőcs alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Diprosalic kenőcsöt:
- ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Diprosalic kenőcs alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- Diprosalic kenőcs nem alkalmazható nyílt sebekre vagy sérült bőrfelületekre. Vigyázzon, hogy a készítmény ne kerüljön a szembe, a nyálkahártyákra (mint pl. a száj és az orr nyálkahártyája) és pelenkázott bőrfelületekre.

- Diprosalic kenőcs nem alkalmazható nagy testfelületeken, mert ez megnövelheti a felszívódó hatóanyag mennyiségét. Ne használja a Diprosalic kenőcsöt gyakrabban vagy hosszabb ideig, mint ahogy azt kezelőorvosa előírja.

Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.

Gyermekek és serdülők
Gyermekek és serdülők csak állandó orvosi ellenőrzés mellett használhatják ezt a gyógyszerkészítményt, mert a kenőcs a bőrön át felszívódva befolyásolhatja a növekedést vagy egyéb nemkívánatos hatása lehet.

Ellenőriztesse magát kezelőorvosával, ha bőrének állapota rosszabbodik, fertőzés lép fel vagy a bőrszárazság fokozódik.

Tájékoztatnia kell kezelőorvosát a Diprosalic-kezelés előtt:
Közölje kezelőorvosával, amennyiben:
- terhes vagy szoptat,
- cukorbeteg vagy más betegsége van,
- nagyon fontos, hogy figyelmeztesse kezelőorvosát, ha valamilyen fertőzése van.

Egyéb gyógyszerek és a Diprosalic kenőcs
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A készítmény szalicilsav tartalma fokozhatja más, helyileg alkalmazandó gyógyszerek felszívódását, ezért a Diprosalic-kal kezelt bőrfelületet tilos egyidejűleg más gyógyszerrel vagy kozmetikummal kezelni.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert.


3. Hogyan kell alkalmazni a Diprosalic kenőcsöt?

A gyógyszert mindig kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben kezelőorvosa másképpen nem rendeli, a kenőcsöt vékony rétegben a kezelendő bőrfelületre szükséges felvinni és finoman bedörzsölni. A készítményt rendszerint naponta kétszer kell használni (reggel és este) a kezelőorvos előírása szerint. Ne kösse, illetve ne fedje be a kezelt bőrfelületet, hacsak a kezelőorvos ezt nem rendeli el. A gyógyszer használata után mosson kezet.

Ha az előírtnál több Diprosalic kenőcsöt alkalmazott
A Diprosalic kenőcs csak az ajánlott adagban alkalmazható. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a gyógyszert az előírtnál nagyobb adagban vagy hosszabb ideig alkalmazta. Ha véletlenül lenyelt a Diprosalic kenőcsből, azonnal forduljon orvoshoz!

Ha elfelejtette alkalmazni a Diprosalic kenőcsöt
Ha elfelejtette a megfelelő időben használni a Diprosalic kenőcsöt, mielőbb pótolja be a mulasztást és térjen vissza az előírt alkalmazási rendre.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Közölje kezelőorvosával, ha az alábbi mellékhatások közül bármelyik tartósan fennáll vagy zavaró: égő érzés, viszketés, irritáció, fertőzés, száraz vagy repedezett bőr, az arc kivörösödése és irritációja, fokozott szőrnövekedés, akne, a bőr színének megváltozása, a bőr elvékonyodása és sérülékennyé válása, stria, fájdalom, gyulladás, homályos látás.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Diprosalic kenőcsöt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Diprosalic kenőcs?
- A készítmény hatóanyagai: 0,64 mg betametazon-dipropionát (megfelel 0,50 mg betametazonnak) és 30,0 mg szalicilsav 1 g kenőcsben.
- Egyéb összetevők: fehér vazelin, folyékony paraffin.

Milyen a Diprosalic kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
30 g sima, egységes, csaknem fehér, idegen részecskéktől mentes kenőcs epoxi-bevonatú alumínium tubusba töltve.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 01. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!