A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

DIPROSALIC oldat

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

betamethasone, salicylic acid

  • D-BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D07-CORTICOSTEROIDOK, BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D07X-CORTICOSTEROIDOK EGYÉB KOMBINÁCIÓI
  • D07XC-Erős hatású corticosteroidok egyéb kombinációi
  • D07XC01-Betamethasone
hirdetés

DIPROSALIC oldat 30 ml

30 ml

V

973 Ft

OGYI-T-1283/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Diprosalic oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A betametazon a kortikoszteroid-készítmények erős hatású csoportjába tartozik, a szalicilsav a pikkelyek és a bőr hámló, száraz részeinek leválását segíti elő. A hajas fejbőr pikkelysömörének és szeborreás (a bőr faggyúmirigyeinek fokozott működésén és a termelt bőrfaggyú összetételének megváltozásán alapuló kórfolyamat) bőrgyulladásának a kezelésére alkalmas.


2. Tudnivalók a Diprosalic oldat alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Diprosalic oldatot:
- ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Diprosalic oldat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- Diprosalic oldat nem alkalmazható nyílt sebekre vagy sérült bőrfelületekre. Vigyázzon, hogy a készítmény ne kerüljön a szembe, a nyálkahártyákra (mint pl. a száj és az orr nyálkahártyája) és pelenkázott bőrfelületekre.
- Diprosalic oldat nem alkalmazható nagy testfelületeken, mert ez megnövelheti a felszívódó hatóanyag mennyiségét. Ne használja a Diprosalic oldatot gyakrabban vagy hosszabb ideig, mint ahogy azt kezelőorvosa előírja.

Ellenőriztesse magát kezelőorvosával, ha bőrének állapota rosszabbodik, fertőzés lép fel vagy a bőrszárazság fokozódik.

Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.

Gyermekek és serdülők
Gyermekek és serdülők csak állandó orvosi ellenőrzés mellett használhatják ezt a gyógyszerkészítményt, mert az oldat a bőrön át felszívódva befolyásolhatja a növekedést vagy egyéb mellékhatása lehet.

Tájékoztatnia kell kezelőorvosát a Diprosalic-kezelés előtt:
Közölje kezelőorvosával, amennyiben:
- terhes vagy szoptat,
- cukorbeteg vagy más betegsége van,
- nagyon fontos, hogy figyelmeztesse kezelőorvosát, ha valamilyen fertőzése van.

Egyéb gyógyszerek és a Diprosalic oldat
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A készítmény szalicilsav tartalma fokozhatja más, helyileg alkalmazandó gyógyszerek felszívódását, ezért a Diprosalic-kal kezelt bőrfelületet tilos egyidejűleg más gyógyszerrel vagy kozmetikummal kezelni.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert.


3. Hogyan kell alkalmazni a Diprosalic oldatot?

A gyógyszert mindig kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Amennyiben kezelőorvosa másképpen nem rendeli, a kezelendő bőrfelületre néhány csepp oldatot kell csepegtetni, és finoman be kell dörzsölni. A készítményt rendszerint naponta kétszer kell használni (reggel és este) a kezelőorvos előírása szerint. Ne kösse, illetve ne fedje be a kezelt bőrfelületet, hacsak a kezelőorvos ezt nem rendeli el. A gyógyszer használata után mosson kezet.

Ha az előírtnál több Diprosalic oldatot alkalmazott
A Diprosalic oldat csak az ajánlott adagban alkalmazható. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a gyógyszert az előírtnál nagyobb adagban vagy hosszabb ideig alkalmazta. Ha véletlenül lenyelt a Diprosalic oldatból, azonnal forduljon orvoshoz!

Ha elfelejtette alkalmazni a Diprosalic oldatot
Ha elfelejtette a megfelelő időben használni a Diprosalic oldatot, mielőbb pótolja be a mulasztást és térjen vissza az előírt alkalmazási rendre.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Közölje kezelőorvosával, ha az alábbi mellékhatások közül bármelyik tartósan fennáll vagy zavaró: égő érzés, viszketés, irritáció, fertőzés, száraz vagy repedezett bőr, az arc kivörösödése és irritációja, fokozott szőrnövekedés, akne, a bőr színének megváltozása, a bőr elvékonyodása és sérülékennyé válása, stria, fájdalom, gyulladás, homályos látás.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Diprosalic oldatot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Felnyitás után felhasználható 6 hétig.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Diprosalic oldat?
- A készítmény hatóanyagai: 0,64 mg betametazon-dipropionát (megfelel 0,50 mg betametazonnak) és 20,0 mg szalicilsav 1 g oldatban.
- Egyéb összetevők: dinátrium-edetát, hipromellóz, nátrium-hidroxid, izopropil-alkohol, tisztított víz.

Milyen a Diprosalic oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen, viszkózus, idegen részecskéktől mentes, jellemző izopropil-alkohol illatú folyadék.

30 ml oldat fehér LDPE cseppentő feltéttel ellátott, fehér, csavaros HDPE kupakkal lezárt, fehér LDPE tartályban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 01. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!