A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

DOLGIT MAX 800 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ibuprofen

  • M - VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M01 - GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01A - NEM STEROID GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01AE - Propionsav-származékok
  • M01AE01 - Ibuprofen
hirdetés

DOLGIT MAX 800 mg filmtabletta 20x

20x

V

OGYI-T-5283/01

DOLGIT MAX 800 mg filmtabletta 50x

50x

V

OGYI-T-5283/02

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DOLGIT MAX 800 MG FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Dolgit Max 800 mg filmtabletta (a továbbiakban Dolgit Max) hatóanyagként ibuprofént tartalmazó nem szteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszer.
Milyen betegségek kezelésére szolgál a Dolgit Max?
- enyhe, közepesen erős fájdalom,
- láz,
- akut ízületi gyulladás (a köszvényes rohamot is beleértve),
- idült ízületi gyulladás, különösen reumatoid artritisz,
- Bechterew kór (gyulladásos betegség, mely a gerincoszlop fokozatos elcsontosodásához vezet) és más gyulladásos reumatológiai gerincbetegségek,
- gyulladásos artrózis (ízületi porckopás) és kopással járó (degeneratív) gerincbetegségek,
- lágyrész-reumatizmusok: az ízület körüli lágyrészek (nyáktömlők, ínak, ínhüvelyek, szalagok, ízületi tokok) duzzanata és gyulladása,
- sérülést, műtétet követően kialakuló fájdalmas duzzanatok és gyulladások tüneti kezelése.
2. TUDNIVALÓK A DOLGIT MAX 800 MG FILMTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Dolgit Max-ot
- ha allergiás (túlérzékeny) az ibuprofénre vagy a Dolgit Max egyéb összetevőjére,
- ha a múltban asztmás roham, nyálkahártya duzzanat, vagy bőrreakció fordult elő Önnél acetilszalicilsav (aszpirin) vagy egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer alkalmazása után,
- nem tisztázott vérképzési zavarokban,
- agyérrendszeri vérzés vagy más aktív vérzés esetén,
- a terhesség utolsó három hónapjában,
- gyermekeknél vagy 18 éves kor alatti fiataloknál,
- korábbi nem szteroid gyulladáscsökkentő kezelés kapcsán fellépő gyomorvérzés vagy gyomorátfúródás (perforáció) esetén,
- jelenleg vagy korábban előfordult gyomor/nyombélfekély vagy vérzés (bizonyított fekély vagy vérzés két vagy több megkülönböztethető epizódja),
- súlyos szívelégtelenség,
- súlyos máj- vagy veseműködési zavar esetén.
A Dolgit Max fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- egyes veleszületett vérképzési zavarban (akut intermittáló porfíria), egyéb alvadási zavarokban,
- bizonyos autoimmun betegség (szisztémás lupusz eritématózusz), valamint kevert kötőszöveti betegség esetén.
Különösen alapos orvosi megfigyelés szükséges
- közvetlenül nagyobb sebészi beavatkozás után,
- vese- vagy májműködési zavarok esetén,
- gyomor- és bélrendszeri panaszok, gyomor- és bélrendszeri fekélyek gyanúja vagy a kórelőzményben szereplő krónikus gyulladásos bélbetegségek (kolitisz ulceróza, Crohn betegség) esetén,
- magas vérnyomás, szívelégtelenség esetén,
- allergiás reakciók gyakoribb előfordulása, illetve orrpolip, szénanátha vagy krónikus légzőszervi betegség fennállása esetén,
- egyéb gyógyszerallergia - beleértve az egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentőket - esetén.
Súlyos akut túlérzékenységi reakció (pl. anafilaxiás sokk) nagyon ritkán fordult elő. Az alkalmazást követően a túlérzékenység reakció első tüneteinek jelentkezésekor a Dolgit Max szedését fel kell függeszteni és orvosi intézkedésre van szükség.
Az ibuprofén átmenetileg gátolja a vérlemezkék összetapadását, ezért ha Ön alvadási zavarban szenved, szoros megfigyelés szükséges.
A Dolgit Max hosszabb ideig tartó alkalmazása során a máj- és vesefunkció, valamint a vérkép rendszeres ellenőrzése szükséges.
Tájékoztassa kezelőorvosát, fogorvosát, ha sebészeti beavatkozás előtt Dolgit Max-ot szedett.
Hosszantartó, nagy dózisú, megszokásból alkalmazott fájdalomcsillapító bevételét követően fejfájás jelentkezhet, melyet nem szabad a gyógyszer dózisának emelésével kezelni. Kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha a Dolgit Max szedése ellenére továbbra is fejfájás jelentkezik Önnél.
Általában a megszokásból bevett fájdalomcsillapítók, különösen a több fájdalomcsillapítóból álló gyógyszer kombinációk alkalmazása tartós vesekárosodást okozhat, amely veseelégtelenséghez vezethet.
A prosztaglandin-szintézist gátló gyógyszerek, mint például a Dolgit Max is, hátrányosan befolyásolja a női termékenységet. Beszéljen kezelőorvosával, ha terhességet tervez, vagy nehezen esik teherbe.
Gyermekpopuláció
Gyermekek és 18 évnél fiatalabbak nem szedhetik Dolgit Max-ot az egyszeri adag magas hatóanyagtartalma miatt. Ennek a korosztálynak alacsonyabb hatóanyag tartalmú ibuprofén készítmények állnak rendelkezésükre.
Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi tünetek közül bármelyiket észleli:
- fülzúgás,
- pszichés reakciók, pl.depresszió,
- hajhullás,
- agyhártyagyulladás tünetei: erős fejfájás, rosszullét, hányás, láz, merev tarkó, zavaros tudat jelentkezésekor.
A nemkívánatos események előfordulása csökkenthető a legkisebb hatásos adagnak a szükséges legrövidebb ideig való alkalmazásával.
A Dolgit Max és egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer egyidejű alkalmazását kerülni kell.
Időskorban a nem szteroid gyulladáscsökkentő alkalmazásával kapcsolatosan kialakuló mellékhatások, például a gyomor-bélrendszeri vérzés és átfúródás, mely akár életet veszélyeztető is lehet, gyakrabban fordulhatnak elő. Ezért időskorú betegek esetén a kezelés során fokozott orvosi felügyelet szükséges.
A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás bármikor előfordulhat a kezelés során, előzetes figyelmeztető tünetekkel vagy anélkül, akár szerepel gyomor-bélrendszeri betegség a kórtörténetben, akár nem. A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás előfordulása gyakoribb nagyobb adagok szedésekor, ha volt már gyomor-bélrendszeri fekélye, illetve időskorúaknál.
Ilyenkor a lehető legkisebb dózissal kell kezdeni a kezelést.
A gyomornyálkahártya-védő szerekkel (mizoprosztol vagy protonpumpa-gátlók) való kombináció megfontolandó ezeknél a betegeknél, valamint azoknál is, akik egyidejűleg alacsony dózisú acetilszalicilsav (aszpirin) kezelésben vagy más, gyomor-bélrendszeri betegség kialakulását fokozó szerrel történő kezelésben részesülnek.
Ha Önnél korábban már előfordult gyomor-bélrendszeri mellékhatás, különösen időskorban, mindenképpen jeleznie kell kezelőorvosának, ha szokatlan hasi tünetet (főként gyomor-bélrendszeri vérzést) tapasztal, különös tekintettel a kezelés kezdeti szakaszára.
Néhány gyógyszer fokozhatja a gyomorfekély vagy vérzés veszélyét (egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentők, kortikoszteroidok, véralvadásgátlók (például a warfarin), szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI - a depresszió kezelésére szolgál), vagy a vérlemezkék összetapadását gátlók (például az acetilszalicilsav)) , ezért ezek egyidejű szedése esetén óvatosság szükséges.
Amint a gyomor-bélrendszeri vérzés vagy fekély jelenik meg a Dolgit Max szedése alatt, a kezelést abba kell hagyni.
A nem szteroid gyulladáscsökkentők óvatosan adhatók gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek (kolitisz ulceróza, Crohn betegség), mert a betegségek fellángolhatnak.
Nagyon ritkán kiütés és hólyagok kialakulásával kísért súlyos bőrreakciókat, közülük néhány végzetes kimenetelűt közöltek nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazásával összefüggésben (exfoliatív dermatitisz, Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis). Az esetek legnagyobb részében a bőrreakció a kezelés első hónapjában jelentkezik.
A Dolgit Max-kezelést abba kell hagynia bőrkiütés, nyálkahártya sérülések vagy egyéb túlérzékenységre utaló tünetek első jeleinek észlelésekor, és azonnal értesítenie kell a kezelőorvost.
A Dolgit Max alkalmazása kerülendő bárányhimlő fertőzés időtartama alatt.
A Dolgit Max-hoz hasonló készítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívinfarktus (miokardiális infarktus) és a sztrók kialakulásának kockázata, mely magas dózisok vagy elhúzódó alkalmazás esetén nagyobb valószínűséggel alakul ki. Ne lépje túl az ajánlott adagot vagy kezelési időtartamot.
Amennyiben Önnek szívproblémái vannak, korábban sztrókja volt, vagy úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata fennáll Önnél (magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelést beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- A Dolgit Max egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő készítménnyel (beleértve a szelektív COX-2 gátlókat) való egyidejű alkalmazása kerülendő. Együttes alkalmazáskor megnő a gyomor- és bélrendszeri fekélyek kialakulásának veszélye.
- A Dolgit Max digoxinnal (a szívizom erejét növelő szer), fenitoinnal (epilepsziában alkalmazott szer) és lítiummal (pszichiátriai betegségek kezelésre használják) egy időben történő alkalmazásakor ezek koncentrációja a vérben megnőhet. A vér lítium szintjének ellenőrzése szükséges, a vér digoxin- és fenitoin szintjének ellenőrzése ajánlott.
- Egyes véralvadásgátló gyógyszerek (például acetilszalicilsav/aszpirin, warfarin, tiklopidin), egyes magas vérnyomás elleni gyógyszerek (ACE-gátlók (pl. kaptopril), béta receptor blokkolók, angiotenzin II receptor blokkolók) befolyásolhatják az ibuprofén-kezelést, illetve az ibuprofén is befolyásolhatja a fenti gyógyszerek hatását. Ezért mielőtt az ibuprofént más gyógyszer(ek) mellett kezdené szedni, mindenképp kérje ki orvosa véleményét. Léteznek szórványos jelentések az ibuprofén és a véralvadásgátló készítmények keresztreakciójáról. A nem szteroid gyulladáscsökkentők fokozhatják a véralvadásgátlók, mint pl. a warfarin hatását. Egyidejű terápia esetén a véralvadás ellenőrzése ajánlott.
- A Dolgit Max gyengíti a vizelethajtók és a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. Egyidejű alkalmazásukkor a vesefunkció-zavar kialakulásának veszélye megnőhet. A káliumspóroló vízhajtók és a Dolgit Max együttes adásakor emelkedett káliumszint alakulhat ki a vérben.
- Megnő a gyomor-bélrendszeri fekélyek és vérzés kialakulásának a veszélye a Dolgit Max és más nem szteroid gyulladáscsökkentő, vagy kortikoszteroid együttes adásakor.
- A metotrexát (daganatellenes szer) adását megelőző és követő 24 órában adott Dolgit Max megnöveli a metotrexát koncentrációját és mérgezési tüneteket okozó hatását.
- A ciklosporin (immunszuppresszáns) és az egyes nem szteroid gyulladáscsökkentők együttes adásakor megnő a vesekárosodás kialakulásának veszélye. Ez a hatás az ibuprofénnel való együttadás esetén sem zárható ki teljesen.
- A probenecid és szulfinpirazon (köszvény kezelésére) tartalmú szerek lassítják az ibuprofén kiválasztását. Ezért a Dolgit Max felhalmozódása alakulhat ki a szervezetben, ami a mellékhatások fokozott előfordulásához vezethet.
- Klinikai vizsgálatok a nem szteroid gyulladáscsökkentők és a vércukorcsökkentő gyógyszerek (szulfanilurea) közötti keresztreakciót mutatták. Egyidejű adásukkor a vércukor értékeket ellenőrizni kell. Az ibuprofén és a szulfanilurea származékok közötti keresztreakciót ezidáig nem írták le, de együttes adás esetén a vércukor-értékeket ellenőrizni kell.
- a vérlemezkék összetapadását gátló szerek (pl. acetilszalicilsav) és szelektív szerotonin-visszavételgátlók (SSRI-k) növelhetik a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát.
- Takrolimusszal való együttes alkalmazás esetén nő a vesekárosodás kockázata.
- Bizonyítékok alapján feltételezhető, hogy azoknál a HIV-pozitív haemofiliás betegeknél, akik egyidejűleg zidovudint és ibuprofént szednek, nagyobb kockázattal alakul ki ízületi bevérzés és vérömleny.
A Dolgit Max egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A kezelés időtartama alatt történő alkoholfogyasztás kerülendő.
Terhesség, szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Azonnal értesítse orvosát, ha a Dolgit Max hosszabb idejű alkalmazása alatt derül ki a terhessége.
A terhesség első és második harmadában csak orvosával történt előzetes megbeszélést követően szedje a Dolgit Max-ot. A terhesség utolsó harmadában a Dolgit Max nem alkalmazható a szüléskor esetleg fellépő, az anyát és gyermeket is veszélyeztető szövődmények miatt.
Szoptatás
Az ibuprofén hatóanyag és lebomlási termékei is kisebb mennyiségben, de bekerülnek az anyatejbe.
A csecsemőre kifejtett káros hatása nem ismert, így a szer rövid idejű alkalmazásakor általában nem szükséges a szoptatás megszakítása. Hosszabb idejű, vagy nagyobb dózis alkalmazásakor az elválasztást időben el kell kezdeni.
A Dolgit Max készítmény károsíthatja a termékenységet nőkben. A hatás visszafordítható amennyiben felfüggesztik a kezelést.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Dolgit Max fájdalomcsillapítóként történő egyszeri, vagy rövid ideig tartó alkalmazása nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Dolgit Max nagyobb dózisban történő alkalmazásakor vagy egyidejű alkoholfogyasztáskor fáradtság és szédülés jelentkezhet, amely befolyásolhatja a fenti képességeket, ezért ilyenkor tartózkodjon a gépjárművezetéstől és gépek kezelésétől.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A DOLGIT MAX 800 MG FILMTABLETTÁT?
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja:
Az ibuprofén adagolása az életkor és a testsúly figyelembevételével történik.
18 évnél idősebb fiataloknak és a felnőtteknek az ajánlott napi összdózis 1600-2400 mg ibuprofén között van. A maximális egyszeri dózis 800 mg.

A reumatológiai betegségeknél az ibuprofén hosszabb idejű alkalmazása szükséges.
Láz- és fájdalomcsillapítás esetén a kezelés hosszát a panaszok szabják meg. A Dolgit Max-szal történő kezelés nem lehet néhány napnál hosszabb. Amennyiben a panaszok ennél tovább tartanak, akkor feltétlenül az orvosnak kell tisztáznia a betegség eredetét.
A Dolgit Max-ot szétrágás nélkül, bő folyadékkal, nem üres gyomorra kell bevenni. Érzékeny gyomor esetén a tablettát étkezés közben ajánlott bevenni.
Ha az előírtnál több Dolgit Max 800 mg filmtablettát vett be
Amennyiben a túladagolás gyanúja felmerül, azonnal értesítse kezelőorvosát, aki a túladagolás mértékének megfelelően tud intézkedni.
Túladagolás esetén a következő tünetek léphetnek fel: fejfájás, szédülés, zavartság, eszméletvesztés (gyermekeknél izomgörcsök), továbbá gyomorfájdalom, émelygés és hányás. Ezen kívül gyomor-bélrendszeri vérzés, máj- és veseműködési zavar lehetséges. A továbbiakban alacsony vérnyomás, légzésdepresszió (csökkent légzés) és cianózis (vérkeringési zavar, hiányos oxigénfelvétel) léphet fel.
A Dolgit Max-ot az előírásnak megfelelően szedje. Amennyiben a Dolgit Max hatását túl gyengének érzi, ne emelje a dózist, hanem kérdezze meg kezelőorvosát.
Specifikus ellenszer nem áll rendelkezésre.
Ha elfelejtette bevenni a Dolgit Max 800 mg filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Dolgit Max is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát, vagy gyógyszerészét.
A következő nemkívánatos hatások esetén figyelembe kell venni, hogy azok túlnyomórészt dózisfüggőek, illetve egyénenként változóak. Különösen a gyomor-bélrendszeri vérzés (fekély, átfúródás, gyomornyálkahártya gyulladás) kialakulásának kockázata függ a dózis nagyságától és az alkalmazás idejétől.
Leggyakrabban a gyomor-bélrendszert érintő mellékhatásokat figyelték meg, úgymint gyomor-bélrendszeri fekély, átfúródás vagy vérzés, amely néhány esetben halálos kimenetelű lehet, különösen idős betegeknél. Hányinger, hányás, hasmenés, bélgázosság, székrekedés, emésztési zavar, hasi fájdalom, szurokszéklet, vérhányás, fekélyes szájnyálkahártya gyulladás, kolitisz ulceróza és Crohn betegség fellángolása szintén előfordult az adagolást követően. Kisebb gyakorisággal gyomorhurutot figyeltek meg. Különösen a gyomor-bélrendszeri vérzés előfordulása függ a dózis nagyságától és a kezelés időtartamától.
A nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel történő kezelés kapcsán ödémát (vizenyőt), alacsony vérnyomást, szívelégtelenséget szintén jelentettek.
A Dolgit Max-hoz hasonló gyógyszerek alkalmazása során kis mértékben fokozódhat szívinfarktus kialakulásának kockázata.
Nagyon gyakori (10 kezelt betegből több mint 1 esetén észlelhető) mellékhatások:
- Gyomorégés, gyomorfájdalom, hányinger, hányás, emésztési zavar, bélgázosság, hasmenés, székrekedés és gyomor-bélrendszeri vérzés.
Gyakori (100 kezelt betegből több mint 1, de 10 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető) mellékhatások:
- Fejfájás, szédülés, álmatlanság, izgatottság, ingerlékenység és fáradtság.
- Gyomor-bélrendszeri fekély vérzéssel és átfúródással.
- Fekélyes szájnyálkahártya gyulladás, gyulladásos bélbetegségek (kolitisz ulceróza, Crohn betegség) fellángolása.
Nem gyakori (1000 kezelt betegből több mint 1, de 100 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető) mellékhatások:
- Ekcémával, bőrviszketéssel valamint asztmás rohammal (esetleg vérnyomáseséssel) járó túlérzékenységi reakciók. Ezen tünetek jelentkezésekor a gyógyszer szedését függessze fel és azonnal keresse fel orvosát.
- Látászavarok. Ezen tünet jelentkezésekor a gyógyszer szedését függessze fel és azonnal keresse fel orvosát.
- Gyomorhurut.
- Csalánkiütés, viszketés.
- Fokozott vízvisszatartás és ödéma képződés, különösen a magasvérnyomás-betegségben és veseelégtelenségben szenvedőknél.
- Súlyos fehérjevesztéssel járó (nefrózis szindróma) vagy gyulladásos vesebetegség (interstíciális nefritisz), amely veseelégtelenséghez vezethet. A vizelet termelődésének csökkenése, illetve az ödémaképződés veseműködési zavar jelei lehetnek, amely teljes veseelégelenség kialakulásához is vezethet. Ezen tünetek jelentkezésekor a gyógyszer szedését függessze fel és azonnal keresse fel orvosát.
Nagyon ritka (10 000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető) mellékhatások:
- Fertőzéses gyulladások rosszabbodása. Amennyiben a Dolgit Max szedése alatt új fertőzéses megbetegedés tünetei (pl. duzzanat, melegség, bőrpír, láz) jelentkeznek, vagy a már fennálló fertőzéses betegség rosszabbodik, akkor ajánlott azonnal orvoshoz fordulni.
- Nem fertőző agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz) tünetei alakulhatnak ki tarkókötöttséggel, fejfájással, hányingerrel, hányással, lázzal és tudatzavarral. Ennek kialakulására különösen autoimmun betegségben, kevert kötőszöveti betegségekben szenvedők hajlamosak.
- A vérképzés zavara (vérszegénység, a fehérvérsejtek, vérlemezkék számának részleges, vagy teljes csökkenése) Ezek első tünetei pl. láz, torokfájdalom, a szájban kialakuló felületes sebek, megfázásos tünetek, erős levertség, orr- és bőrvérzés lehetnek. Ezen tünet jelentkezésekor a gyógyszer szedését függessze fel és azonnal keresse fel kezelőorvosát. Ne alkalmazzon további fáldalom- vagy lázcsillapító készítményeket.
- Súlyos túlérzékenységi reakciók (arcödéma, nyelvduzzanat, gégeödéma, a légutak szűkülete, légszomj, heves szívdobogás, vérnyomásesés, egészen a sokkos állapotig). - sürgős orvosi ellátásra van szükség
- Pszichotikus reakciók, például depresszió.
- Erős hasi fájdalom, szurokszéklet vagy vérhányás esetén a gyógyszer szedését hagyja abba és azonnal keresse fel kezelőorvosát.
- Fülcsengés, hallászavar. Ezen tünetek jelentkezése esetén azonnali orvosi beavatkozás szükséges.
- Szívdobogásérzés, ödéma, szívelégtelenség, szívinfarktus.
- Magas vérnyomás.
- A nyelőcső gyulladása, hanyálmirigy-gyullaás, a bélben rekeszszerű összenövések kialakulása.
- Májműködési zavarok, májkárosodás, különösen hosszantartó alkalmazáskor, májelégtelenség, májgyulladás.
- Súlyos bőrreakciók (pl. eritéma multiforme), hólyagos bőrreakciók (pl. Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis), valamint hajhullás. Hajhullás jelentkezése esetén azonnali orvosi beavatkozás szükséges.
- Kivételes esetekben súlyos bőrfertőzés és kötőszöveti szövődmények alakulhatnak ki bárányhímlő fertőzés időtartama alatt.
- Veseszövet-károsodás, emelkedett húgysavszint a vérben.
A fenti tünetek kialakulása vagy a már meglévő tünetek súlyosbodása esetén azonnal függessze fel a Dolgit Max szedését és értesítse kezelőorvosát.
A Dolgit Max szedése kismértékben növeli a szívinfarktus (miokardiális infarktus) és a sztrók (szélütés) kialakulásának kockázatát.
5. HOGYAN KELL A DOLGIT MAX 800 MG FILMTABLETTÁT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Dolgit Max-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Dolgit Max 800 mg filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga: 800 mg ibuprofén filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tabletta mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, sztearinsav, hipromellóz, talkum, karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz.
Filmbevonat: makrogol 400, titán-dioxid (E 171), hipromellóz.
Milyen a Dolgit Max 800 mg filmtabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
20 db vagy 50 db sima, fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű és felezővonallal ellátott filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. 07. 25.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!