A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

DOLGIT MAX 800 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ibuprofen

  • M-VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M01-GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01A-NEM STEROID GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01AE-Propionsav-származékok
  • M01AE01-Ibuprofen
hirdetés

DOLGIT MAX 800 mg filmtabletta 20x

20x

V

OGYI-T-5283/01

DOLGIT MAX 800 mg filmtabletta 50x

50x

V

OGYI-T-5283/02

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Dolgit Max 800 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Dolgit Max 800 mg filmtabletta (a továbbiakban Dolgit Max) hatóanyagként ibuprofént tartalmazó nem-szteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszer.

Milyen betegségek kezelésére szolgál a Dolgit Max?
- enyhe, közepesen erős fájdalom,
- láz,
- akut ízületi gyulladás (a köszvényes rohamot is beleértve),
- idült ízületi gyulladás, különösen reumatoid artritisz,
- Bechterew-kór (gyulladásos betegség, mely a gerincoszlop fokozatos elcsontosodásához vezet) és más gyulladásos reumatológiai gerincbetegségek,
- gyulladásos artrózis (ízületi porckopás) és kopással járó (degeneratív) gerincbetegségek,
- lágyrész-reumatizmusok: az ízület körüli lágyrészek (nyáktömlők, ínak, ínhüvelyek, szalagok, ízületi tokok) duzzanata és gyulladása,
- sérülést, műtétet követően kialakuló fájdalmas duzzanatok és gyulladások tüneti kezelésére.


2. Tudnivalók a Dolgit Max 800 mg filmtabletta alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Dolgit Max-ot
- ha allergiás az ibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha a múltban hörgőgörcs, asztmás roham, orrnyálkahártya duzzanat, bőrreakciók vagy hirtelen fellépő duzzanat fordult elő Önnél acetilszalicilsav (aszpirin) vagy egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer alkalmazása után,
- nem tisztázott vérképzési zavarokban,
- agyérrendszeri vérzés vagy más aktív vérzés esetén,
- a terhesség utolsó három hónapjában,
- 18 éves kor alatti gyermekeknél és serdülőknél,
- korábbi nem-szteroid gyulladáscsökkentő kezelés kapcsán fellépő gyomorvérzés vagy gyomorátfúródás (perforáció) esetén,
- jelenleg vagy korábban előfordult gyomorfekély, nyombélfekély vagy vérzés (bizonyított fekély vagy vérzés két vagy több megkülönböztethető epizódja),
- súlyos szívelégtelenség esetén,
- súlyos kiszáradás (hányás, hasmenés vagy elégtelen folyadékbevitel miatt) esetén,
- súlyos májkárosodás vagy vesekárosodás esetén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A mellékhatások előfordulása csökkenthető a legkisebb hatásos adagnak a szükséges legrövidebb ideig való alkalmazásával.

Beszéljen gyógyszerészével vagy kezelőorvosával, ha fertőzés áll fenn Önnél - olvassa el a lenti, "Fertőzések" című részt.

A Dolgit Max a következő esetekben csak az előny-kockázat arány szigorú figyelembevételével alkalmazható
- veleszületett vérképzési zavarban (akut intermittáló porfíria), egyéb alvadási zavarokban,
- bizonyos autoimmun betegség (szisztémás lupusz eritematózusz), valamint kevert kötőszöveti betegség esetén.

Szigorú orvosi megfigyelés szükséges
- közvetlenül nagyobb sebészi beavatkozás után,
- veseműködési vagy májműködési zavarok esetén,
- kiszáradás (dehidráció) esetén,
- gyomor-bél rendszeri panaszok, gyomor-bél rendszeri fekélyek gyanúja vagy a kórelőzményben szereplő krónikus gyulladásos bélbetegségek (kolitisz ulceróza, Crohn-betegség) esetén,
- magas vérnyomás, szívelégtelenség esetén,
- allergiás reakciók gyakoribb előfordulása, illetve orrpolip, szénanátha vagy krónikus légzőszervi betegség fennállása esetén,
- egyéb gyógyszerallergia - beleértve az egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentőket - esetén.

Súlyos akut túlérzékenységi reakció (például anafilaxiás sokk) nagyon ritkán fordult elő. Az alkalmazást követően a túlérzékenység reakció első tüneteinek jelentkezésekor a Dolgit Max szedését fel kell függeszteni és orvosi intézkedésre van szükség.

Az ibuprofén átmenetileg gátolja a vérlemezkék összetapadását, ezért, ha Ön véralvadási zavarban szenved, szigorú megfigyelés szükséges.

A Dolgit Max hosszabb ideig tartó alkalmazása során a májfunkció és vesefunkció, valamint a vérkép rendszeres ellenőrzése szükséges.

Tájékoztassa kezelőorvosát, fogorvosát, ha sebészeti beavatkozás előtt Dolgit Max-ot szedett.

Hosszantartó, nagy adagú, megszokásból alkalmazott fájdalomcsillapító bevételét követően fejfájás jelentkezhet, melyet nem szabad a gyógyszer adagjának emelésével kezelni. Kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha a Dolgit Max szedése ellenére továbbra is fejfájás jelentkezik Önnél.

Általában a megszokásból bevett fájdalomcsillapítók, különösen a több fájdalomcsillapítóból álló gyógyszer kombinációk alkalmazása tartós vesekárosodást okozhat, amely veseelégtelenséghez vezethet.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek elfedhetik a fertőzés vagy a láz tüneteit.

A prosztaglandinszintézis-gátló gyógyszerek, mint például a Dolgit Max is, hátrányosan befolyásolja a női termékenységet. Beszéljen kezelőorvosával, ha terhességet tervez, vagy nehezen esik teherbe.

Gyermekek és serdülők
Veseműködési zavar léphet fel kiszáradt gyermekek és serdülők esetében történő alkalmazás esetén.
18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők nem szedhetik a Dolgit Max-ot az egyszeri adag magas hatóanyagtartalma miatt. Ennek a korosztálynak alacsonyabb hatóanyag-tartalmú ibuprofén készítmények állnak rendelkezésére.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi tünetek közül bármelyiket észleli:
- fülzúgás,
- pszichés reakciók, például depresszió,
- hajhullás,
- agyhártyagyulladás tünetei: erős fejfájás, rosszullét, hányás, láz, merev tarkó, zavaros tudat jelentkezésekor.

A Dolgit Max és egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, beleértve a COX-2-gátlókat (ciklooxigenáz-2 enzim-gátlók), egyidejű alkalmazását kerülni kell.

Időskorban a nem-szteroid gyulladáscsökkentő alkalmazásával kapcsolatosan kialakuló mellékhatások, például a gyomor-bél rendszeri vérzés és átfúródás, mely akár életet veszélyeztető is lehet, gyakrabban fordulhatnak elő. Ezért idősek esetén a kezelés során fokozott orvosi felügyelet szükséges.

A gyomor-bél rendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás bármikor előfordulhat a kezelés során, előzetes figyelmeztető tünetekkel vagy anélkül, akár szerepel gyomor-bél rendszeri betegség a kórtörténetben, akár nem. A gyomor-bél rendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás előfordulása gyakoribb nagyobb adagok szedésekor, ha volt már gyomor-bél rendszeri fekélye, illetve időskorúaknál.
Ilyenkor a lehető legkisebb adaggal kell kezdeni a kezelést.

A gyomornyálkahártya-védő gyógyszerekkel (mizoprosztol vagy protonpumpa-gátlók) való kombináció megfontolandó ezeknél a betegeknél, valamint azoknál is, akik egyidejűleg kis adagú acetilszalicilsav-kezelésben vagy más, gyomor-bél rendszeri betegség kialakulását fokozó gyógyszerrel történő kezelésben részesülnek.

Ha Önnél korábban már előfordult gyomor-bél rendszeri mellékhatás, különösen időskorban, mindenképpen jeleznie kell kezelőorvosának, ha szokatlan hasi tünetet (főként gyomor-bél rendszeri vérzést) tapasztal, különös tekintettel a kezelés kezdeti szakaszára.

Néhány gyógyszer fokozhatja a gyomorfekély vagy vérzés veszélyét (egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentők, kortikoszteroidok, véralvadásgátlók (például a warfarin), szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI - a depresszió kezelésére szolgál), vagy a vérlemezkék összetapadását gátlók (például az acetilszalicilsav)), ezért ezek egyidejű szedése esetén óvatosság szükséges.

Amint a gyomor-bél rendszeri vérzés vagy fekély jelenik meg a Dolgit Max szedése alatt, a kezelést abba kell hagyni.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők óvatosan adhatók gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek (kolitisz ulceróza, Crohn-betegség), mert a betegségek fellángolhatnak.

Bőrreakciók
Súlyos bőrreakciókról számoltak be a Dolgit Max kezeléssel kapcsolatosan. Azonnal abba kell hagynia a Dolgit Max szedését és orvoshoz kell fordulnia, ha bármilyen bőrkiütés, nyálkahártya-elváltozás, hólyag vagy az allergia más jele alakul ki, mivel ezek nagyon súlyos bőrreakciók első jelei lehetnek. Lásd 4. pont.

A Dolgit Max-kezelést abba kell hagynia bőrkiütés, nyálkahártya sérülések vagy egyéb túlérzékenységre utaló tünetek első jeleinek észlelésekor, és azonnal értesítenie kell a kezelőorvost.

A Dolgit Max alkalmazása kerülendő bárányhimlő fertőzés ideje alatt.

Fertőzések
A Dolgit Max elfedheti a fertőzések tüneteit, például a lázat és a fájdalmat. Ezért lehetséges, hogy a Dolgit Max késleltetheti a fertőzés megfelelő kezelését, ami növelheti a szövődmények kialakulásának kockázatát. Ezt baktériumok okozta tüdőgyulladás és a bárányhimlőhöz társuló, baktériumok okozta bőrfertőzések esetén észlelték. Ha ezt a gyógyszert egy éppen zajló fertőzés során szedi, és a fertőzés tünetei továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, azonnal forduljon orvoshoz!

Az ibuprofénhez hasonló gyulladásgátló/fájdalomcsillapító készítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívroham és az agyi érkatasztrófa (sztrók) kialakulásának kockázata, különösképpen nagy adagok alkalmazása esetén. Ne lépje túl az ajánlott adagot vagy kezelési időtartamot.

A Dolgit Max alkalmazásának megkezdése előtt beszéljen a kezelésről kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha Önnek:
- szívpanaszai vannak, például szívelégtelenség, mellkasi fájdalom (angina), illetve ha korábban szívrohama volt, szívkoszorúér-műtétet végeztek Önnél, perifériás artériás betegségben szenvedett (a láb vérkeringése romlott a verőerek beszűkülése vagy elzáródása miatt) vagy valamilyen formájú agyi érkatasztrófa (sztrók) érte (ideértve az átmeneti agyi keringési zavart (orvosi nevén transziens iszkémiás roham, TIA)).
- magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszinje, a családjában már előfordult szívbetegség vagy sztrók, illetve ha dohányzik.

Egyéb gyógyszerek és a Dolgit Max
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Dolgit Max és bizonyos más gyógyszerek hatással lehetnek egymásra. Ilyen gyógyszerek például:
- A Dolgit Max egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítménnyel (beleértve a szelektív COX-2-gátlókat) való egyidejű alkalmazása kerülendő. Együttes alkalmazáskor megnő a gyomor-bél rendszeri fekélyek kialakulásának veszélye.
- A Dolgit Max digoxinnal (a szívizom erejét növelő gyógyszer), fenitoinnal (epilepsziában alkalmazott gyógyszer) és lítiummal (pszichiátriai betegségek kezelésre használják) egy időben történő alkalmazásakor ezek koncentrációja a vérben megnőhet. A vér lítium szintjének ellenőrzése szükséges, a vér digoxin-szintjének és fenitoin-szintjének ellenőrzése ajánlott.
- Egyes véralvadásgátló (vagyis a vérrögök kialakulását megelőző) gyógyszerek (például acetilszalicilsav/aszpirin, warfarin, tiklopidin), egyes magas vérnyomás elleni gyógyszerek (ACE-gátlók (például kaptopril), béta-blokkolók (például atenolol), angiotenzin II receptor blokkolók (például lozartán)) befolyásolhatják az ibuprofén-kezelést, illetve az ibuprofén is befolyásolhatja a fenti gyógyszerek hatását. Ezért mielőtt az ibuprofént más gyógyszer(ek) mellett kezdené szedni, mindenképp kérje ki orvosa véleményét. Léteznek szórványos jelentések az ibuprofén és a véralvadásgátló készítmények keresztreakciójáról. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők fokozhatják a véralvadásgátlók, mint például a warfarin hatását. Egyidejű terápia esetén a véralvadás ellenőrzése ajánlott.
- A Dolgit Max gyengíti a vizelethajtók és a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. Egyidejű alkalmazásukkor a vesefunkció-zavar kialakulásának veszélye megnőhet. A káliumspóroló vízhajtók és a Dolgit Max együttes adásakor emelkedett káliumszint alakulhat ki a vérben.
- Megnő a gyomor-bél rendszeri fekélyek és vérzés kialakulásának a veszélye a Dolgit Max és más nem-szteroid gyulladáscsökkentő, vagy kortikoszteroid együttes adásakor.
- A metotrexát (daganatellenes gyógyszer) adását megelőző és követő 24 órában adott Dolgit Max megnöveli a metotrexát koncentrációját és mérgezési tüneteket okozó hatását.
- A ciklosporin (immunszuppresszáns) és az egyes nem-szteroid gyulladáscsökkentők együttes adásakor megnő a vesekárosodás kialakulásának veszélye. Ez a hatás az ibuprofénnel való együttadás esetén sem zárható ki teljesen.
- A probenecid és szulfinpirazon (köszvény kezelésére) tartalmú gyógyszerek lassítják az ibuprofén kiválasztását. Ezért a Dolgit Max felhalmozódása alakulhat ki a szervezetben, ami a mellékhatások fokozott előfordulásához vezethet.
- Klinikai vizsgálatok keresztreakciót mutattak a nem-szteroid gyulladáscsökkentők és a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek (szulfanilurea) között. Egyidejű adásukkor a vércukor értékeket óvatosságból ellenőrizni kell.
- A vérlemezkék összecsapzódását gátló gyógyszerek (például acetilszalicilsav) és a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k) növelhetik a gyomor-bél rendszeri vérzés kockázatát.
- Takrolimusszal való együttes alkalmazás esetén nő a vesekárosodás kockázata.
- Bizonyítékok alapján feltételezhető, hogy azoknál a HIV-fertőzött hemofíliás betegeknél, akik egyidejűleg zidovudint és ibuprofént szednek, nagyobb kockázattal alakul ki ízületi bevérzés és vérömleny.
- A kinolonok csoportjába tartozó antibiotikumok: A két gyógyszer egyidejű szedése esetén fokozott lehet a görcsrohamok kockázata.
- CYP2C9-gátlókkal (például vorikonazol, flukonazol) történő egyidejű alkalmazása lassíthatja az ibuprofén lebomlását, ezért, ha ilyen hatóanyagú gyógyszert szed, forduljon az orvosához az ibuprofén adagolásával kapcsolatban.
- A Ginkgo biloba (egy növényi gyógyszer) NSAID-okkal együtt alkalmazva fokozhatja a vérzés kockázatát.

A Dolgit Max kezelést néhány más gyógyszer is befolyásolhatja, illetve a kezelés hatással lehet azokra. Ezért a Dolgit Max és más gyógyszerek együttes szedése előtt mindig kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

A Dolgit Max egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Dolgit Max-ot szétrágás nélkül, bő folyadékkal, nem üres gyomorra kell bevenni. Érzékeny gyomor esetén a tablettát étkezés közben ajánlott bevenni.

A kezelés időtartama alatt történő alkoholfogyasztás kerülendő, mivel a hatóanyaghoz kapcsolódó mellékhatások - különösen a gyomor-bél rendszert és a központi idegrendszert érintők - súlyosbodhatnak.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Terhesség
Azonnal értesítse orvosát, ha a Dolgit Max hosszabb idejű alkalmazása alatt derül ki a terhessége.

A terhesség első és második harmadában csak orvosával történt előzetes megbeszélést követően szedje a Dolgit Max-ot. Ne szedje az ibuprofént a terhesség utolsó 3 hónapjában, mert az ártalmas lehet a születendő gyermek számára, vagy problémákat okozhat a szülés során. Vese- és szívproblémákat okozhat a magzatnál. Ez befolyásolhatja az Ön és születendő gyermeke vérzési hajlamát, és a tervezettnél későbbi szülést vagy hosszabb ideig tartó vajúdást okozhat. Ne szedje az ibuprofént a terhesség első 6 hónapjában, kivéve, ha ez feltétlenül szükséges és kezelőorvosa által javasolt. Ha ebben az időszakban vagy teherbe esés tervezése közben kezelésre van szüksége, a lehető legrövidebb ideig a legkisebb adagot kell alkalmazni. A terhesség 20. hetétől az ibuprofén veseproblémákat okozhat a magzatnál, ha néhány napnál tovább szedi, amely a magzatot körülvevő magzatvíz alacsony szintjéhez (oligohidramnion) vagy a magzat szívében egy ér (duktusz arteriózusz) beszűküléséhez vezethet. Ha néhány napnál hosszabb ideig tartó kezelésre van szüksége, orvosa további ellenőrzést javasolhat.

Szoptatás
Az ibuprofén hatóanyag és lebomlási termékei is kisebb mennyiségben, de bekerülnek az anyatejbe.
A csecsemőre kifejtett káros hatása nem ismert, így a gyógyszer rövid idejű alkalmazásakor általában nem szükséges a szoptatás megszakítása. Hosszabb idejű, vagy nagyobb adag alkalmazásakor az elválasztást időben el kell kezdeni.

Termékenység
A Dolgit Max készítmény károsíthatja a termékenységet nőkben. A hatás visszafordítható amennyiben felfüggesztik a kezelést.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mivel a Dolgit Max nagy adagban történő alkalmazása során központi idegrendszeri mellékhatások, például fáradtság és szédülés léphet fel, egyedi esetekben a reakciókészség és a közúti forgalomban való aktív részvétel, valamint a gépek kezelésének képessége károsodhat. Egyidejű alkoholfogyasztás esetén ez a hatás fokozódhat. Ilyenkor előfordulhat, hogy a váratlan, hirtelen eseményekre már nem tud eléggé gyorsan és célzottan reagálni. Ilyen esetben ne vezessen gépkocsit vagy más járművet! Ne kezeljen veszélyes szerszámokat vagy gépeket! Ne végezzen olyan munkát, amelynél fennáll az egyensúly elvesztésének veszélye!

3. Hogyan kell szedni a Dolgit Max 800 mg filmtablettát?

A gyógyszert mindig pontosan az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
Az ibuprofén adagolása az életkor és a testtömeg figyelembevételével történik.

18 évesnél idősebb felnőtteknek az ajánlott napi összadag 1600-2400 mg ibuprofén között van. A maximális egyszeri adag 800 mg.
A reumatológiai betegségeknél az ibuprofén hosszabb idejű alkalmazása szükséges.

Lázcsillapítás és fájdalomcsillapítás esetén a kezelés hosszát a panaszok szabják meg. A Dolgit Max-szal történő kezelés nem lehet néhány napnál hosszabb. Amennyiben a panaszok ennél tovább tartanak, akkor feltétlenül az orvosnak kell tisztáznia a betegség eredetét.

A legkisebb hatásos adagot kell alkalmazni a tünetek enyhítéséhez szükséges legrövidebb ideig. Ha fertőzése van, azonnal forduljon orvoshoz, ha a tünetek (például láz és fájdalom) tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak (lásd 2. pont).

Ha az előírtnál több Dolgit Max 800 mg filmtablettát vett be
A Dolgit Max-ot az előírásnak megfelelően szedje. Amennyiben a Dolgit Max hatását túl gyengének érzi, ne emelje az adagot, hanem kérdezze meg kezelőorvosát.
Ha az előírtnál több Dolgit Max 800 mg filmtablettát vett be, vagy ha egy gyermek véletlenül lenyelte a gyógyszert, mindig keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházat, hogy tájékoztatást kapjon a kockázatról és a teendőkről.

A túladagolás tünetei a következők lehetnek: hányinger, gyomorfájás, hányás (amiben vér is lehet), fejfájás, fülcsengés, zavartság és szemtekerezgés. Előfordulhatnak továbbá gyomor-bél rendszeri vérzések. Nagyobb adagok bevétele kapcsán a következőkről számoltak be: álmosság, kábultság, mellkasi fájdalom, szívdobogásérzés, ájulás, görcsrohamok (főleg gyermekeknél), gyengeség és szédülés, véres vizelet, májműködési és veseműködési zavarok, csökkent légzés (légzésdepresszió), vérnyomásesés, a bőr és a nyálkahártyák kékes elszíneződése (cianózis), hidegérzet és légzési nehézség.

Specifikus ellenszer nem áll rendelkezésre.

Amennyiben a túladagolás gyanúja felmerül, azonnal értesítse kezelőorvosát, aki a túladagolás mértékének megfelelően tud intézkedni.

Ha elfelejtette bevenni a Dolgit Max 800 mg filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát, vagy gyógyszerészét.

A következő mellékhatások esetén figyelembe kell venni, hogy azok túlnyomórészt adagfüggőek, illetve egyénenként változóak. Különösen a gyomor-bél rendszeri vérzés (fekély, átfúródás, gyomornyálkahártya gyulladás) kialakulásának kockázata függ az adag nagyságától és az alkalmazás idejétől.

Leggyakrabban a gyomor-bél rendszert érintő mellékhatásokat figyeltek meg, mint például gyomor-bél rendszeri fekély, átfúródás vagy vérzés, amely néhány esetben halálos kimenetelű lehet, különösen idős betegeknél. Hányinger, hányás, hasmenés, bélgázosság, székrekedés, emésztési zavar, hasi fájdalom, szurokszéklet, vérhányás, fekélyes szájnyálkahártya gyulladás, kolitisz ulceróza és Crohn-betegség fellángolása szintén előfordult az adagolást követően. Kisebb gyakorisággal gyomorhurutot figyeltek meg. Különösen a gyomor-bél rendszeri vérzés előfordulása függ az adag nagyságától és a kezelés időtartamától.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel történő kezelés kapcsán ödémát (vizenyőt), alacsony vérnyomást, szívelégtelenséget szintén jelentettek.

A Dolgit Max-hoz hasonló gyógyszerek alkalmazása során kis mértékben fokozódhat szívinfarktus kialakulásának kockázata.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- Gyomorégés, gyomorfájdalom, hányinger, hányás, emésztési zavar, bélgázosság, hasmenés, székrekedés és kisfokú gyomor-bél rendszeri vérzés, amely kivételes esetekben vérszegénységet okozhat.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb1 beteget érinthet):
- Fejfájás, szédülés, álmatlanság, izgatottság, ingerlékenység és fáradtság.
- Gyomor-bél rendszeri fekély vérzéssel és átfúródással.
- Fekélyes szájnyálkahártya gyulladás, gyulladásos bélbetegségek (kolitisz ulceróza, Crohn-betegség) fellángolása.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Ekcémával, bőrviszketéssel valamint asztmás rohammal (esetleg vérnyomáseséssel) járó túlérzékenységi reakciók. Ezen tünetek jelentkezésekor a gyógyszer szedését függessze fel és azonnal keresse fel orvosát.
- Látászavarok. Ezen tünetek jelentkezésekor a gyógyszer szedését függessze fel és azonnal keresse fel orvosát.
- Gyomorhurut.
- Fokozott vízvisszatartás és ödéma képződés, különösen a magasvérnyomás-betegségben és veseelégtelenségben szenvedőknél.
- Súlyos fehérjevesztéssel járó (nefrózis szindróma) vagy gyulladásos vesebetegség (interstíciális nefritisz), amely veseelégtelenséghez vezethet. A vizelet termelődésének csökkenése, illetve az ödémaképződés veseműködési zavar jelei lehetnek, amely teljes veseelégelenség kialakulásához is vezethet. Ezen tünetek jelentkezésekor a gyógyszer szedését függessze fel és azonnal keresse fel orvosát.

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Fülcsengés, halláscsökkenés. Ezen tünetek jelentkezése esetén azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Fertőzéses gyulladások rosszabbodása. Amennyiben a Dolgit Max szedése alatt új fertőzéses megbetegedés tünetei (például duzzanat, melegség, bőrpír, láz) jelentkeznek, vagy a már fennálló fertőzéses betegség rosszabbodik, akkor ajánlott azonnal orvoshoz fordulni.
- Nem fertőző agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz) tünetei alakulhatnak ki tarkókötöttséggel, fejfájással, hányingerrel, hányással, lázzal és tudatzavarral. Ennek kialakulására különösen autoimmun betegségben, kevert kötőszöveti betegségekben szenvedők hajlamosak.
- A vérképzés zavarai (vérszegénység, a fehérvérsejtek, vérlemezkék számának részleges, vagy teljes csökkenése). Ezek első tünetei például láz, torokfájdalom, a szájban kialakuló felületes sebek, megfázásos tünetek, erős levertség, orrvérzés és bőrvérzés lehetnek. Ezen tünetek jelentkezésekor a gyógyszer szedését függessze fel és azonnal keresse fel kezelőorvosát. Ne alkalmazzon további fáldalomcsillapító vagy lázcsillapító készítményeket. A vérkép rendszeres ellenőrzése szükséges a hosszú távú kezelés alatt.
- Súlyos túlérzékenységi reakciók (arcödéma, nyelvduzzanat, gégeödéma, a légutak szűkülete, légszomj, heves szívdobogás, vérnyomásesés, egészen a sokkos állapotig). - sürgős orvosi ellátásra van szükség.
- Pszichotikus reakciók, például depresszió.
- Erős hasi fájdalom, szurokszéklet vagy vérhányás esetén a gyógyszer szedését hagyja abba és azonnal keresse fel kezelőorvosát.
- Szívdobogásérzés, ödéma, szívelégtelenség, szívinfarktus.
- Magas vérnyomás.
- A nyelőcső gyulladása, hanyálmirigy-gyulladás, a bélben rekeszszerű összenövések kialakulása.
- Májműködési zavarok, májkárosodás, különösen hosszantartó alkalmazáskor, májelégtelenség, májgyulladás.
- Súlyos bőrreakciók, például bőrpírral és hólyagképződéssel járó bőrkiütés (például Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis), valamint hajhullás. Hajhullás jelentkezése esetén azonnali orvosi beavatkozás szükséges.
- Kivételes esetekben súlyos bőrfertőzés és kötőszöveti szövődmények alakulhatnak ki bárányhimlő fertőzés időtartama alatt.
- Veseszövet-károsodás, emelkedett húgysavszint a vérben.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
A kezelés megkezdése után hamarosan jelentkező kiterjedt, vörös, hámló kiütés, amely bőr alatti duzzanatokkal, főként a bőrredőkben, a törzsön és a felső végtagokon elhelyezkedő hólyagokkal és lázzal jár (akut generalizált exanthemás pusztulózis). Amennyiben ezen tüneteket észleli magán, azonnal hagyja abba a Dolgit Max szedését és forduljon orvoshoz. Lásd még 2. pont.
DRESS-szindrómának nevezett súlyos bőrreakció fordulhat elő. A DRESS tünetei közé tartoznak: bőrkiütés, láz, nyirokcsomók duzzanata és az eozinofil vérsejtek (egyfajta fehérvérsejt) számának növekedése.
A bőr fényérzékenysége.

A fenti tünetek kialakulása vagy a már meglévő tünetek súlyosbodása esetén azonnal függessze fel a Dolgit Max szedését és értesítse kezelőorvosát.

A Dolgit Max szedése kismértékben növeli a szívinfarktus (miokardiális infarktus) és a sztrók (szélütés) kialakulásának kockázatát.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Dolgit Max 800 mg filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Dolgit Max 800 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 800 mg ibuprofént tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tabletta mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid (E 551), sztearinsav (E 570), hipromellóz
(E 464), talkum (E 553b), karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz (E 460).
Filmbevonat: makrogol 400 (E 1521), titán-dioxid (E 171), hipromellóz (E 464).

Milyen a Dolgit Max 800 mg filmtabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
20 db vagy 50 db sima, fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű és törővonallal ellátott filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 02. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!