A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

DULODET 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

duloxetine

duloxetine 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

  • N-KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N06-PSYCHOANALEPTICUMOK
  • N06A-ANTIDEPRESSANSOK
  • N06AX-Egyéb antidepressansok
  • N06AX21-Duloxetine
hirdetés

DULODET 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula 4x7 buborékcsomagolásban

4x7 buborékcsomagolásban

V

3 648 Ft

OGYI-T-22889/14

TB támogatás

EÜ emelt

90%2bSzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

EÜ emelt

90%7a3SzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Dulodet és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Dulodet egy duloxetin nevű hatóanyagot tartalmaz, amely növeli a szerotonin és a noradrenalin szintjét az idegrendszerben.

A Dulodet-et az alábbiak kezelésre alkalmazzák felnőtteknél:
-- depresszió,
-- generalizált szorongás (állandó szorongás vagy idegesség),
-- diabéteszes neuropátiás fájdalom (melyet gyakran égő, szúró, sajgó, hasogató vagy tompa jellegűnek, illetve áramütéshez hasonló jellegűnek írnak le. Előfordulhat érzéskiesés az érintett területen, vagy az olyan érzések, mint a tapintás, meleg, hideg vagy nyomás fájdalmasak lehetnek).

A Dulodet a legtöbb depressziós vagy szorongásos betegnél a kezelés megkezdését követő két héten belül kezd hatni, de 2-4 hét is eltelhet addig, amíg jobban érzi magát. Beszéljen kezelőorvosával, ha ezen időtartamot követően nem érzi jobban magát. Amikor Ön már jobban érzi magát, kezelőorvosa folytathatja a Dulodet-kezelést, hogy megelőzze a depresszió vagy a szorongás kiújulását.

Cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom esetén eltelhet néhány hét addig, amíg Ön jobban érzi magát. Beszéljen kezelőorvosával, ha 2 hónap elteltével nem érzi jobban magát.


2. Tudnivalók a Dulodet szedése előtt

Ne szedje a Dulodet-et:
- ha allergiás a duloxetinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére;
-- ha májbetegsége van;
-- ha súlyos vesebetegsége van;
-- ha monoamino-oxidáz gátló (MAOI) hatóanyagú gyógyszert szed vagy szedett az elmúlt 14 napban (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Dulodet" című pontot);
-- ha fluvoxamint (általában depresszió kezelésére használják), ciprofloxacint vagy enoxacint (bizonyos fertőzések kezelésére használják) szed;
-- ha egyéb duloxetint tartalmazó gyógyszereket szed (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Dulodet" című pontot).

Beszéljen kezelőorvosával, ha magas vérnyomása vagy szívbetegsége van. Kezelőorvosa meg fogja mondani, hogy szedhet-e Dulodet-et.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A következőkben olyan okokat sorolunk fel, ami miatt a Dulodet alkalmazása esetleg nem alkalmas Önnek. A Dulodet szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha:
-- egyéb depresszió elleni gyógyszereket szed (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Dulodet");
-- közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövénykészítményt szed;
-- vesebetegsége van;
-- a kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek;
-- a kórtörténetében mánia szerepel;
-- bipoláris zavarban szenved;
-- olyan szembetegsége van, mint például a glaukóma (emelkedett szemnyomás) bizonyos fajtái;
-- vérzéses rendellenesség szerepel a kórtörténetében (hajlamos véraláfutás kialakulására), különösen, ha Ön terhes (lásd "Terhesség és szoptatás");
-- fennáll Önnél az alacsony nátriumszint kockázata (pl. ha vízhajtókat szed, különösen idősebb korban);
-- egyéb olyan gyógyszert szed, mely májkárosodást okozhat;
-- egyéb duloxetint tartalmazó gyógyszereket szed (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Dulodet" című pontot).

A Dulodet okozhat nyugtalanságot vagy a nyugodt ülésre vagy állásra való képtelenséget. Értesítse kezelőorvosát, ha ezt tapasztalja.

Az olyan gyógyszerek, mint a Dulodet (az úgynevezett SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai, ha:
-- korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai;
-- Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Gyermekek és 18 év alatti serdülők
A Dulodet adása általában nem javasolt gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Tisztában kell lennie azzal is, hogy ilyen típusú gyógyszerrel kezelt 18 év alatti betegeknél nagyobb a kockázata olyan mellékhatásoknak, mint az öngyilkossági kísérlet és öngyilkossági gondolatok, ellenséges viselkedés (főként agresszivitás, ellenkezés és indulatosság). Ennek ellenére kezelőorvosa felírhat Dulodet-et 18 éves kor alatti beteg részére, ha úgy gondolja, hogy ez szolgálja legjobban a beteg érdekét. Ha a kezelőorvos 18 évnél fiatalabb gyermekének rendelte a Dulodet-et, menjen vissza hozzá, amennyiben a fent említettekkel kapcsolatban kérdései merülnek fel. Tudassa a kezelőorvossal, amennyiben 18 évesnél fiatalabb gyermekénél a Dulodet szedése során a fent leírt tünetek bármelyike megjelenik vagy rosszabbodik. Gyermekeknél és serdülőknél nem bizonyított a Dulodet hosszú távú biztonságossága a növekedést, az érést, valamint a gondolkodás- és a viselkedésbeli fejlődést illetően.

Egyéb gyógyszerek és a Dulodet
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Dulodet hatóanyaga, a duloxetin, más gyógyszerekben is megtalálható, melyek egyéb betegségek kezelésére szolgálnak:
-- diabéteszes neuropátiás fájdalom, depresszió, szorongás és a vizelet elcsepegése

Kerülni kell egynél több ilyen készítmény alkalmazását. Ha szed más duloxetin-tartalmú gyógyszert, beszéljen kezelőorvosával.

Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a Dulodet-et szedheti-e más gyógyszerekkel együtt. Orvosával történt megbeszélés nélkül ne hagyja abba vagy kezdje el semmilyen gyógyszer szedését, ideértve a vény nélkül kapható vagy a gyógynövénytartalmú készítményeket is.

Azt is közölje kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikét szedi:

Monoamino-oxidáz-gátlók (MAOI): Nem szedheti a Dulodet-et egy másik antidepresszáns gyógyszerrel, MAOI-val együtt, vagy annak leállítását követően 14 napon belül. MAOI-k közé tartozik pl. a moklobemid (egy depresszió elleni készítmény) és a linezolid (egy antibiotikum). Súlyos, vagy akár életet veszélyeztető mellékhatásokhoz vezethet, ha a MAOI-t számos vényköteles gyógyszerrel, közöttük a Dulodet-tel együtt szedi. Legalább 14 napot kell várnia a MAOI szedésének abbahagyását követően, mielőtt a Dulodet-et szedheti. A Dulodet leállítása után 5 napot kell várni, hogy a MAOI szedését elkezdhesse.

Álmosságot okozó gyógyszerek: Ezek közé tartoznak a kezelőorvos által felírt gyógyszerek, mint például a benzodiazepinek, az erős fájdalomcsillapítók, az antipszichotikumok, a fenobarbitál és az antihisztaminok.

Szerotoninszintet növelő gyógyszerek: Triptánok, tramadol, triptofán, bizonyos depresszió elleni gyógyszerek: SSRI-k (pl. paroxetin és fluoxetin), SNRI-k (mint a venlafaxin), triciklikus antidepresszánsok (pl. klomipramin, amitriptilin), petidin, orbáncfű és MAO-gátlók (mint a moklobemid és linezolid). Ezek a gyógyszerek fokozzák a mellékhatások kockázatát; ha szokatlan tüneteket észlel ezen gyógyszerek és a Dulodet együttes szedése alatt, keresse fel kezelőorvosát.

Szájon át szedhető véralvadásgátlók vagy a vérlemezkék összecsapódása ellen ható gyógyszerek: Olyan gyógyszerek, amelyek hígítják a vért vagy gátolják a véralvadást. Ezek a készítmények növelhetik a vérzés kockázatát.

A Dulodet egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Dulodet bevehető étkezés közben és attól függetlenül is. Óvatosnak kell lennie, ha a Dulodet szedése alatt alkoholt fogyaszt.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével

-- Közölje kezelőorvosával, ha a Dulodet szedése alatt teherbe esik, vagy terhességet tervez. Csak akkor szedjen Dulodet-et, ha előzetesen megbeszélte kezelőorvosával a kezelés lehetséges előnyeit és a magzatra gyakorolt mindenféle lehetséges kockázatot.

Bizonyosodjon meg róla, hogy a szülésznő és/vagy a kezelőorvos tud arról, hogy Ön Dulodet-et szed. Ha terhesség alatt szedik, az ehhez hasonló gyógyszerek (úgynevezett SSRI-k) növelhetik egy perzisztens pulmonális hipertóniának (tartósan magas vérnyomás a tüdő ereiben - PPHN) nevezett súlyos állapot kockázatát, ami az újszülöttnél gyorsabb légzést és elkékülést okoz. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában kezdődnek. Amennyiben ez előfordul az Ön gyermekével, azonnal szóljon a szülésznőnek és/vagy kezelőorvosának.

Ha a terhesség vége körüli időszakban Dulodet-et szed, gyermekénél felléphetnek bizonyos tünetek a szülés után. Ezek a tünetek általában a születéskor vagy az azt követő néhány napon belül kezdődnek. A tünetek közé tartozhat: petyhüdt izmok, remegés, nyugtalanság, elégtelen táplálkozás, légzészavar és görcsrohamok. Ha gyermeke születése után ezek közül a tünetek közül bármelyik előfordul, vagy aggódik gyermeke egészsége miatt, szóljon kezelőorvosának vagy a szülésznőnek, akik megfelelő tanácsot tudnak adni.

-- Ha a terhesség vége körüli időszakban Dulodet-et szed, a szülés után közvetlenül jelentkező, túlzott mértékű hüvelyi vérzés kockázata megnő, különösen akkor, ha vérzéses rendellenesség szerepel a kórtörténetében. Kezelőorvosának vagy a szülésznőnek tudnia kell arról, hogy duloxetint szed, így tanácsot adhatnak Önnek.

-- Közölje kezelőorvosával, ha szoptat. Szoptatás ideje alatt nem javasolt a Dulodet szedése. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Dulodet-től álmosnak érezheti magát vagy szédülhet. Ne vezessen gépjárművet, és ne dolgozzon szerszámokkal vagy gépekkel, amíg nem tudja, hogy a Dulodet hogyan hat Önre.

A Dulodet szacharózt tartalmaz
A Dulodet szacharózt tartalmaz. Ha kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Dulodet-et?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Dulodet-et szájon át kell bevenni. A kapszulát egészben, egy korty vízzel kell lenyelni.

Depresszió és cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom:
A Dulodet ajánlott adagja 60 mg naponta egyszer, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot.

Generalizált szorongás:
A Dulodet szokásos kezdő adagja naponta egyszer 30 mg, ezt követően a legtöbb beteg naponta egyszer 60 mg-ot kap, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot. Az adagot az Ön, Dulodet-re adott válasza alapján napi 120 mg-ig lehet emelni.
Hogy ne felejtse el bevenni a Dulodet-et, könnyebb, ha minden nap ugyanabban az időben veszi be.
Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mennyi ideig kell a Dulodet-et szednie. Ne hagyja abba a Dulodet szedését, illetve ne változtasson az adagján a kezelőorvos utasítása nélkül. Betegségének megfelelő kezelése fontos ahhoz, hogy Ön jobban érezhesse magát. Kezelés nélkül az Ön betegsége esetleg nem múlik el, illetve súlyosabbá és nehezebben kezelhetőbbé válhat.

Ha az előírtnál több Dulodet-et vett be
Azonnal hívja kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az előírtnál több Dulodet-et vett be. A túladagolás tünetei közé tartozik az álmosság, kóma, szerotonin szindróma (ritka reakció, mely okozhat fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsroham, hányás és gyors szívverés.

Ha elfelejtette bevenni a Dulodet-et
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja, amilyen hamar eszébe jut. Azonban ha elérkezett a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és csak a szokásos dózist vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ne vegyen be több Dulodet-et, mint amennyit kezelőorvosa egy napra előírt.

Ha idő előtt abbahagyja a Dulodet szedését
A kezelőorvos utasítása nélkül NE hagyja abba a kapszulák szedését akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha kezelőorvosa úgy gondolja, hogy már nincs szüksége a Dulodet-re, legalább 2 hét alatt fogja lecsökkenteni az adagot, mielőtt teljesen leállítaná a kezelést.
Néhány betegnél, akik a Dulodet szedését hirtelen hagyták abba, az alábbi tünetek jelentkeztek:
-- szédülés, bizsergő, szurkáló érzés, elektromos áramütésszerű érzés (különösen a fejben), alvászavarok (valóságosnak tűnő álmok, rossz álmok, álmatlanság), kimerültség, álmosság, nyugtalanság vagy izgatottság, szorongás, hányinger vagy hányás, remegés, fejfájás, izomfájdalom, ingerlékenység, hasmenés, fokozott verejtékezés vagy forgó jellegű szédülés.

Ezek a tünetek általában nem súlyosak, és néhány nap alatt elmúlnak, de ha problémát okoznak Önnek, kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék vagy mérsékelten súlyosak, és gyakran néhány hét alatt megszűnnek.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
-- fejfájás, álmosság;
-- hányinger, szájszárazság.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
-- étvágytalanság;
-- alvászavar, izgatottság, csökkent nemi vágy, szorongás, az orgazmus elérésének nehézsége vagy hiánya, szokatlan álmok;
-- szédülés, nehézkesség érzése, remegés, zsibbadás, beleértve a bőr zsibbadását vagy bizsergését;
-- homályos látás;
-- fülzúgás (hang észlelése a fülben olyankor is, amikor nincs külső hang);
-- szívdobogásérzés;
-- vérnyomás-emelkedés, kipirulás;
-- gyakori ásítozás;
-- székrekedés, hasmenés, hasi fájdalom, hányás, gyomorégés vagy emésztési zavar, szelek távozása;
-- fokozott verejtékezés, (viszkető) kiütés;
-- izomfájdalom, izomgörcs;
-- fájdalmas vizeletürítés, gyakori vizeletürítés;
-- merevedési zavar, a magömlés változásai;
-- elesések (főként időseknél), kimerültség;
-- fogyás.

Az ezzel a gyógyszerrel kezelt, depresszióban szenvedő gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél némi fogyást észleltek, amikor először kezdték el szedni ezt a gyógyszert. Hat hónapnyi kezelést követően testtömegük hasonlóvá vált az azonos életkorú és nemű gyermekek és serdülők testtömegéhez.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
-- torokgyulladás, ami rekedtséget okoz;
-- öngyilkossági gondolatok, alvászavar, fogcsikorgatás, a tájékozódás zavara, indítékhiány;
-- hirtelen akaratlan izomrángások, nyugtalanság vagy képtelenség a nyugodt ülésre vagy állásra, ingerlékenység, összpontosítási nehézség, az ízérzés megváltozása, a mozgások szabályozásának nehézsége, pl. a koordináció hiánya vagy akaratlan izommozgások, úgynevezett "nyugtalan láb szindróma", rossz minőségű alvás;
-- pupillatágulat (pupilla: szembogár, a szem közepén lévő sötét pont), látászavar;
-- szédülés vagy forgó jellegű szédülés, fülfájás;
-- gyors vagy szabálytalan szívverés;
-- ájulás, szédülés, szédelgés vagy ájulás felálláskor, a kéz- és/vagy lábujjak hidegsége;
-- szorító érzés a torokban, orrvérzés;
-- vérhányás vagy fekete, úgynevezett szurokszéklet, gyomor-, bélgyulladás, böfögés, nyelési nehézség;
-- májgyulladás, mely hasi fájdalmat és a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződését okozhatja;
-- éjszakai verejtékezés, hólyagok, hideg verejtékezés, érzékenység a napfényre, fokozott hajlam a véraláfutás kialakulására;
-- izomfeszülés, izomrángás;
-- vizeletürítési nehézség, illetve képtelenség, a vizeletürítés indításának nehézsége, éjszakai vizelési kényszer, a megszokottnál több vizelet ürítése, gyengébb vizeletsugár;
-- kóros hüvelyi vérzés, a megszokottól eltérő menstruációs ciklusok, beleértve az erős, fájdalmas, szabálytalan vagy elhúzódó vérzéseket, szokatlanul enyhe vagy kimaradó vérzések, here- vagy herezacskó-fájdalom;
-- mellkasi fájdalom, hidegérzet, szomjúság, borzongás, melegérzet, járászavar;
-- hízás;
-- a Dulodet-nek lehetnek olyan hatásai, amelyeket nem vesz észre, mint a májenzimek vagy a kálium-, kreatin-foszfokináz-, vércukor- vagy koleszterinszint emelkedése a vérben.

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
-- súlyos allergiás reakció, mely nehézlégzést vagy szédülést okoz nyelv- vagy ajakduzzanattal, allergiás reakciók;
-- a pajzsmirigy csökkent működése, ami fáradtságot vagy hízást okozhat;
-- kiszáradás, alacsony nátriumszint (főleg idős embereknél, a tünetek közé tartozhat: szédülés, gyengeség, zavartság, álmosság vagy nagyfokú fáradtság, hányinger vagy hányás, a súlyosabb tünetek: ájulás, görcsrohamok vagy elesés), a vizelet mennyiségét szabályozó, úgynevezett antidiuretikus hormon elégtelen termelődésének tünetegyüttese.
-- öngyilkos viselkedés, mánia (olyan rendellenesség, melynek tünetei a túlzott aktivitás, csapongó gondolatok és az alvásszükséglet csökkenése), érzékcsalódások, erőszakosság és düh;
-- "szerotonin szindróma" (ritka reakció, mely okozhat: fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsrohamok;
-- megnövekedett szembelnyomás (zöldhályog, glaukóma);
-- köhögés, ziháló légzés és légszomj, amelyeket láz kísérhet;
-- szájnyálkahártya-gyulladás, élénkpiros vér a székletben, rossz lehelet, (hasmenéshez vezető) vastagbélgyulladás;
-- májelégtelenség, a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság);
-- Stevens−Johnson-szindróma (súlyos betegség hólyagokkal a bőrön, a szájban, a szemen és a nemi szerveken), súlyos allergiás reakció, mely az arc vagy a torok duzzanatát váltja ki (úgynevezett angioödéma);
-- szájzár;
-- szokatlan szagú vizelet;
-- menopauza (klimax) tünetei, kóros anyatejtermelődés férfiaknál és nőknél;
-- szülés után közvetlenül jelentkező, túlzott mértékű hüvelyi vérzés.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- a bőr ereinek gyulladása (úgynevezett kután vaszkulitisz).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Dulodet-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Dulodet?

- A készítmény hatóanyaga a duloxetin (hidroklorid formájában).
Dulodet 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula:
30 mg duloxetint tartalmaz (hidroklorid formájában) gyomornedv-ellenálló kemény kapszulánként.
Dulodet 60 mag gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
60 mg duloxetint tartalmaz (hidroklorid formájában) gyomornedv-ellenálló kemény kapszulánként.

-- Egyéb összetevők:
-- Kapszula tartalma: cukorgömböcskék, kukoricakeményítő, metakrilsav - etil-akrilát kopolimer (1:1) diszperzió 30% (Eudragit L30D55), hipromellóz, szacharóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, talkum, trietil-citrát, Plasakril T20 (gliceril-monosztearát, trietil-citrát, poliszorbát 80 és víz).
-- Kapszulahéj:
-- Dulodet 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula:
titán-dioxid (E171), zselatin, FD&C Blue 2 (E132), víz
-- Dulodet 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula:
titán-dioxid (E171), zselatin, FD&C Blue 2 (E132), sárga vas-oxid (E172), víz
Dulodet 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula:
-- Zöld jelölőfesték: sellak, propilénglikol, káliumhidroxid, fekete vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172).
Dulodet 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula:
-- Fehér jelölőfesték: sellak, propilénglikol, povidon, titán-dioxid (E171).

Milyen a Dulodet külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Minden Dulodet gyomornedv-ellenálló kemény kapszula pelletekben tartalmazza a hatóanyagot, és bevonata védelmet nyújt a gyomorsav ellen.

Dulodet 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula:
Kemény zselatin kapszula. Az átlátszatlan, kék színű kupakja sárga "DLX" jelöléssel, az átlátszatlan, fehér színű kapszula teste "30 mg" jelöléssel van ellátva.

Dulodet 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula:
Kemény zselatin kapszula. Az átlátszatlan, kék színű kupakja fehér "DLX" jelöléssel, az átlátszatlan, zöld színű kapszula teste "60 mg" jelöléssel van ellátva.

Kiszerelések:
7, 10, 14, 28, 30, 56, 60, 84, 98, és 100 db gyomornedv-ellenálló kemény kapszula buborékcsomagolásban, dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 09. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!