A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

EDNYT 2,5 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

enalapril

enalapril 2,5 mg tabletta

  • C-CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C09-A RENIN-ANGIOTENSIN RENDSZERRE HATÓ KÉSZÍTMÉNYEK
  • C09A-ACE-INHIBITOROK, ÖNMAGUKBAN
  • C09AA-ACE-inhibitorok, önmagukban
  • C09AA02-Enalapril
hirdetés

EDNYT 2,5 mg tabletta 30x

30x

V

746 Ft

OGYI-T-4033/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Ednyt tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Ednyt az enalapril-maleátnak nevezett hatóanyagot tartalmazza, amely az angiotenzin-konvertáló enzimgátló (ACE-gátló) megnevezésű gyógyszerek csoportjába tartozik.
Az Ednyt tablettát az alábbiak esetén alkalmazzák:
- magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére.
- szívelégtelenség (a szívműködés gyengülése) kezelésére. A kezelés csökkentheti a kórházi kezelések számát és néhány betegnek meghosszabbítja az életét.
- a szívelégtelenség tüneteinek megelőzésére. E tünetek közé tartoznak: légszomj, könnyű fizikai igénybevételt, pl. sétát, követő fáradtság vagy boka- és lábduzzanat.
Ez a gyógyszer az erek tágításán keresztül hat, mely csökkenti a vérnyomást. A gyógyszer általában egy órán belül hatni kezd és a hatás legalább 24 óráig tart. Néhány betegnél a vérnyomásra gyakorolt legjobb hatás eléréséhez több hetes kezelésre van szükség.
2. Tudnivalók az Ednyt tabletta szedése előtt
Ne szedje az Ednyt tablettát:
- ha allergiás az enalapril-maleátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Önnek korábban allergiás reakciója volt erre vagy más hasonló (az ACE-gátlók közé tartozó) gyógyszerre.
- ha Önnél bármikor az arc, az ajkak, a nyelv vagy a gége duzzanata lépett fel, mely nyelési vagy légzési nehézséget okozott (angioödéma) örökletes vagy ismeretlen eredetű okból.
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén-hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
- amennyiben több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni az Ednyt tablettát -lásd a "Terhesség" című részt).
- ha Ön szakubitril/valzartán-t (a krónikus szívelégtelenség kezelésére felnőtteknél alkalmazott gyógyszert) szed vagy szedett, mivel ilyenkor fokozott a kockázata az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatt, olyan területen, mint például a torok) kialakulásának.
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre. Ha nem biztos benne, a gyógyszer szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Ednyt tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- szívbetegségben szenved.
- agyi ereket érintő betegsége van.
- vérképzőrendszeri betegségben szenved, pl. alacsony fehérvérsejtszám vagy fehérvérsejtek hiánya (neutropénia/agranulocitózis), alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia), illetve csökkent vörösvértestszám (anémia).
- májbetegsége van.
- Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkirén.
- vesebetegsége van (vagy veseátültetésen esett át). Ezek a vér káliumszintjének emelkedését eredményezhetik, amely súlyos lehet. Kezelőorvosának esetleg módosítania kell az Ön által szedett Ednyt tabletta adagját vagy figyelemmel kell kísérnie a vér káliumszintjét.
- dialízis-kezelésben részesül.
- a közelmúltban súlyos hányás vagy hasmenés lépett fel Önnél.
- sószegény diétát tart, káliumpótlókat, káliummegtakarító készítményeket vagy káliumtartalmú sópótlókat szed.
- elmúlt 70 éves.
- cukorbetegségben szenved. Az alacsony vércukorszint kiszűrése érdekében vércukorszintjét szigorú megfigyelés alatt kell tartani, főként a kezelés első hónapja során. A vér káliumszintje szintén megemelkedhet.
- Önnél valaha fellépett olyan allergiás reakció, ami az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával, valamint nyelési vagy légzési nehézséggel járt. Tudnia kell, hogy feketebőrű betegek esetében nagyobb a kockázata az ACE-gátlókra adott ilyen típusú reakciók fellépésének.
- a vérnyomása alacsony (ezt arról veheti észre, ha gyenge vagy szédül, elsősorban álló testhelyzetben).
- Önnek kollagén-érbetegsége van (pl. lupusz eritematózusz, reumatoid artritisz vagy szkleroderma), az immunrendszert gyengítő kezelésben részesül, az allopurinol vagy prokainamid nevű gyógyszereket, illetve ezek bármely kombinációját szedi.
- az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi, az angioödéma kockázata (a bőr alatti területen, mint például a torokban, hirtelen fellépő duzzanat) nagyobb lesz:
- szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és az mTOR-gátlók osztályába (az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására, valamint daganatok kezelésére alkalmazzák) tartozó egyéb gyógyszerek.
- racekadotril (hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer).
- vildagliptin (cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer).
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje az Ednyt tablettát" pontban szereplő információkat.
Ha orvosa azt közölte Önnel, hogy Ön bizonyos cukrokra érzékeny, tájékoztassa kezelőorvosát a gyógyszer szedésének megkezdése előtt.
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az Ednyt tabletta szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi azt (lásd a "Terhesség" című részt).
Tudnia kell, hogy ez a gyógyszer fekete bőrű betegeknél kevésbé hatásosan csökkenti a vérnyomást a nem-feketebőrű betegekhez képest.
Ha nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik-e Önre, a gyógyszer szedésének megkezdése előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha Ön orvosi beavatkozás előtt áll
Ha Ön az alábbi beavatkozások bármelyike előtt áll, közölje kezelőorvosával, hogy Ednyt tablettát szed:
- bármilyen műtét vagy érzéstelenítés előtt (még a fogorvosi rendelőben is).
- ha az LDL-aferezis néven ismert kezelésben fog részesülni, mely eltávolítja a koleszterint a vérből.
- ha deszenzibilizáló kezelést kap, hogy csökkenjenek a méh- vagy darázscsípés nyomán kialakuló allergiás tünetei.
Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, a beavatkozás előtt beszéljen kezelőorvosával vagy fogorvosával.
Gyermekek és serdülők
Az Ednyt tablettát vizsgálták gyermekekben. További információkért forduljon orvosához.
Egyéb gyógyszerek és az Ednyt tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény-készítményeket is. Erre azért van szükség, mert az Ednyt tabletta befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását és egyes gyógyszerek befolyásolhatják az Ednyt tabletta hatását.
Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
- Ha Ön angiotenzin II-receptor-blokkolót (ARB) vagy aliszkirént szed (Lásd még a "Ne szedje az Ednyt tablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
Továbbá a következő gyógyszerek szedésekor.
- más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (pl. béta-blokkolók), vízhajtók (diuretikumok);
- káliumtartalmú gyógyszerek (beleértve a sópótlókat), káliummegtakarító diuretikumok és a vér káliumtartalmának emelkedését okozó egyéb gyógyszerek, például a heparin (a vérrögök kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer), ciklosporin (átültetett szerv kilökődésének megakadályozására alkalmazott immunszupresszív gyógyszer) és trimetoprim és ko-trimoxazol, más néven trimetoprim/szulfametoxazol (bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek);
- cukorbetegség kezelésére használt gyógyszereket (beleértve a szájon át szedhető antidiabetikumokat és az inzulint);
- lítium (egyes depressziófajták kezelésére használt gyógyszer);
- depresszió kezelésére használt, "triciklusos antidepresszánsok" néven ismert gyógyszerek;
- mentális problémákra használt, "antipszichotikumok" néven ismert gyógyszerek;
- bizonyos köhögés és meghűlés elleni, valamint testtömegcsökkentő gyógyszerek, melyek a "szimpatomimetikumok" néven ismert hatóanyagok valamelyikét tartalmazzák;
- bizonyos fájdalomcsillapító vagy artritisz kezelésére használt gyógyszerek, beleértve az aranyterápiát;
- nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek, beleértve a COX-2-gátlókat (gyulladások csökkentésére és fájdalom csillapítására használt gyógyszerek);
- acetilszalicilsav;
- vérrögök feloldására használt gyógyszerek (trombolitikumok);
- alkohol.
Az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi, az angioödéma (a bőr alatti területen, mint például a torokban, hirtelen fellépő duzzanat) kockázata nagyobb lesz:
- Gyógyszerek, melyeket leggyakrabban az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására, valamint daganatok kezelésére alkalmaznak (szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és az mTOR-gátlók osztályába tartozó egyéb gyógyszerek). Lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" fejezetet;
- Vildagliptin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer;
- Racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer.
Ha nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik-e Önre, az Ednyt tabletta szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az Ednyt tabletta egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
Az Ednyt tabletta bevehető étellel együtt, illetve az étkezésektől függetlenül is. A tablettát a legtöbben egy pohár vízzel veszik be. Az alkohol fokozza az Ednyt tabletta vérnyomáscsökkentő hatását.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes. Az Ednyt tabletta helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. Az Ednyt tabletta szedése nem ajánlott a terhesség korai időszakában. Nem szabad szedni az Ednyt tablettát a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Szoptatás
Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A gyógyszer szedése alatt újszülöttek (a szülést követő első hetekben) - és különösen a koraszülöttek - szoptatása nem javasolt. Idősebb csecsemő esetén kezelőorvosa tájékoztatni fogja a készítmény szoptatás alatti alkalmazásának előnyeiről és kockázatairól, más kezelésekhez képest.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszerre adott egyéni reakciók különbözőek lehetnek. Az Ednyt tabletta bizonyos jelentett mellékhatásai - a gyógyszer szedése alatt például szédülhet vagy álmosságot érezhet - befolyásolhatják egyes betegek gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit (lásd "Lehetséges mellékhatások").
Az Ednyt tabletta laktózt tartalmaz
A 2,5 mg-os készítmény 102 mg, az 5 mg-os 100 mg, a 10 mg-os 95 mg, a 20 mg-os 90 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Az Ednyt tabletta nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell szedni az Ednyt tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Nagyon fontos, hogy egészen addig folytassa az Ednyt tabletta szedését, ameddig azt az orvos rendelte. Ne vegyen be több tablettát, mint amennyi az előírt adag.
Az első adag bevételekor, illetve a dózismódosítást követően különös óvatossággal járjon el. Azonnal értesítse kezelőorvosát, amennyiben szédelgést vagy szédülést tapasztal.
Magas vérnyomás
- A kezdőadag a legtöbb betegnél napi 5-20 mg.
- Néhány betegnek alacsonyabb kezdőadagra van szüksége.
- A hosszú távon általában használt adag naponta 20 mg.
- A hosszú távon használt legnagyobb adag napi egyszeri 40 mg.
Szívelégtelenség
- A kezdőadag általában naponta egyszer 2,5 mg.
- Orvosa ezt a mennyiséget fokozatosan fogja emelni, amíg el nem éri az Ön számára megfelelő adagot.
- A hosszú távon általában használt adag naponta 20 mg, egyszerre vagy két részletben szedve.
- A hosszú távon használt legnagyobb adag napi 40 mg, két részletben szedve.
Vesebetegek
A gyógyszer adagolása az Ön veseműködésétől függően változik:
- közepesen súlyos vesebetegség - napi 5 - 10 mg,
- súlyos vesebetegség - napi 2,5 mg,
- ha Ön dialízis-kezelésben részesül - napi 2,5 mg. A dialízismentes napokon az adagolás változhat, attól függően, hogy milyen alacsony a vérnyomása.
Alkalmazása idős betegeknél
A megfelelő adagolást kezelőorvosa fogja meghatározni az Ön veseműködése alapján.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A magas vérnyomásban szenvedő gyermekeknél az enalapril-maleát használatával kapcsolatban szerzett tapasztalatok korlátozottak. Amennyiben a gyermek le tudja nyelni a tablettákat, az adagolást a gyermek testsúlya és vérnyomása alapján kell meghatározni. Az általában használt kezdőadagok a következők:
- 20 - 50 kg - napi 2,5 mg,
- 50 kg felett - napi 5 mg.
Az adagolás a gyermek igényeitől függően változhat:
- 20 - 50 kg testsúlyú gyermekeknél legfeljebb napi 20 mg alkalmazható,
- 50 kg testsúly feletti gyermekeknél legfeljebb napi 40 mg alkalmazható.
A gyógyszer nem javasolt újszülötteknek (a születést követő első hetekben) és vesebetegségben szenvedő gyermekeknek.
Ha az előírtnál több Ednyt tablettát vett be
Túladagolás esetén forduljon azonnal orvosához, hogy gyors orvosi ellátásban részesülhessen. Vigye magával a gyógyszer dobozát is. A legvalószínűbben jelentkező tünet a hirtelen vagy nagymértékű vérnyomásesés miatti szédülés vagy szédelgés lehet.
Ha elfelejtette bevenni az Ednyt tablettát
Az Ednyt tablettát az előírtak szerint szedje. Ha kihagyott egy adagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, csak folytassa a gyógyszer szedését a szokásos menetrend szerint.
Ha idő előtt abbahagyja az Ednyt tabletta szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak kezelőorvosa erre nem utasítja.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő esetek bármelyikének jelentkezésekor hagyja abba az Ednyt tabletta szedését, és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához:
- arca, ajka, nyelve vagy gégéje megduzzad, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.
- keze, lábfeje vagy bokája megduzzad.
- csalánkiütés jelentkezik.
Tudnia kell, hogy a fekete bőrű betegek esetében nagyobb a kockázata az ilyen típusú reakciók kialakulásának. Ha a fentiek közül bármelyik bekövetkezik, hagyja abba az Ednyt tabletta szedését és azonnal forduljon orvoshoz.
A kezdőadag nagyobb mértékű vérnyomásesést okozhat, mint amilyen a folyamatos kezelés során bekövetkezik. Ez gyengeség vagy szédülés formájában nyilvánulhat meg, ilyenkor segíthet, ha lefekszik. Ha aggódik emiatt, forduljon kezelőorvosához.
Az egyéb mellékhatások közé tartoznak:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több, mint 1 beteget érinthet):
- szédülés,
- homályos látás,
- köhögés,
- hányinger,
- gyengeség.
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fejfájás,
- ájulás,
- fáradtság,
- depresszió,
- vérnyomásesés (beleértve a hirtelen felállást követő vérnyomásesés miatti szédelgést),
- mellkasi fájdalom, angina, megváltozott szívritmus, szapora szívverés, légszomj,
- hasmenés, hasi fájdalom, megváltozott ízérzékelés,
- kiütés, az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával, nyelési vagy légzési nehézséggel járó allergiás reakciók,
- magas káliumszint a vérben,
- megnövekedett kreatininszint a vérben.
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hirtelen vérnyomáscsökkenés,
- gyors vagy szabálytalan szívverés (palpitáció),
- szívroham (mely magas kockázatú - a szív és/vagy az agy véráramlási zavaraiban szenvedő - betegeknél valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomás miatt lép fe),
- sztrók (mely magas kockázatú betegeknél lép fel, valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomás miatt),
- zavartság, álmatlanság vagy álmosság, idegesség,
- bőrbizsergés vagy -zsibbadás,
- forgó jellegű szédülés,
- fülcsengés (tinnitusz),
- orrfolyás, torokfájás vagy rekedtség,
- asztma,
- az emésztés lelassulása a belekben, hasnyálmirigy-gyulladás,
- hányás, emésztési zavar, székrekedés, étvágytalanság,
- szájszárazság, fekély,
- a vesefunkció beszűkülése, veseelégtelenség,
- fokozott izzadás,
- viszketés vagy csalánkiütés,
- hajhullás,
- izomgörcsök, kipirulás, általános rossz közérzet, láz, impotencia,
- vérszegénység (anémia, ideértve az aplasztikus és hemolitikus anémiát),
- magas fehérjeszint a vizeletben (vizeletvizsgálattal mutatható ki),
- alacsony vércukor- vagy vérnátriumszint, magas vérkarbamidszint (mindegyik vérvizsgálattal mutatható ki).
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Raynaud-jelenség, ahol a rossz vérkeringés következtében a kezek és lábak nagyon hidegek lehetnek és elfehéredhetnek,
- a vér összetételének megváltozása, pl. alacsonyabb fehérvérsejtszám és vörösvértestszám, alacsonyabb hemoglobinszint, alacsonyabb vérlemezkeszám,
- csontvelő-depresszió,
- a nyaki, hónalji vagy ágyéki nyirokmirigyek duzzanata,
- autoimmun megbetegedések,
- rendellenes álmok vagy alvászavar,
- tüdőbeszűrődések,
- gyulladás az orrban,
- tüdőgyulladás,
- a száj, az íny, a nyelv, az ajkak gyulladása, fekélyesedése,
- csökkent vizeletkiválasztás,
- eritéma multiforme,
- Stevens-Johnson-szindróma és toxikus epidermális nekrolízis (súlyos bőrbetegség, melynek tünetei a bőr bevörösödése és hámlása, hólyagos vagy száraz bőrelváltozások), exfoliatív dermatitisz/eritroderma (a bőr felhólyagosodásával vagy hámlásával járó súlyos bőrkiütés), pemfigusz (vízzel teli apró hólyagok a bőrön),
- májproblémák, pl. májgyulladás, sárgaság (a bőr vagy a szemek besárgulása), a májenzimek vagy bilirubin magasabb szintjei (vérvizsgálattal mutatható ki),
- az emlőmirigyek megnagyobbodása férfiaknál.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- duzzanat a belekben (intesztinális angioödéma).
Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- az antidiuretikus hormon túltermelődése, mely folyadék-visszatartást okoz és gyengeséget, fáradtságot vagy zavarodottságot eredményez.
- Jelentésre került egy összetett mellékhatás, mely az alábbi tünetekből néhányat vagy mindet magában foglalhatja: láz, az erek gyulladása (szeroszitisz/vaszkulitisz), izomfájdalom (mialgia/mioszitisz), ízületi fájdalom (artralgia/artritisz). Előfordulhatnak kiütések, túlérzékenység a napfényre vagy egyéb bőrelváltozások.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Ednyt tablettát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje az Ednyt tablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Ednyt tabletta?
- A készítmény hatóanyaga 2,5 mg, 5 mg, 10 mg, 20 mg enalapril-maleát tablettánként.
- Egyéb összetevők: nátrium-hidroxid, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon, talkum, kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (2,5 mg tabletta: 102 mg, 5 mg tabletta: 100 mg, 10 mg tabletta: 95,0 mg, 20 mg tabletta: 90,0 mg).
Milyen az Ednyt tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Ednyt 2,5 mg tabletta: kerek, fehér vagy csaknem fehér, lapos, metszett élű, egyik oldalon bemetszéssel, a másik oldalon "ED 2.5" jelzéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ednyt 5 mg tabletta: kerek, fehér vagy csaknem fehér, lapos, metszett élű, egyik oldalon bemetszéssel, a másik oldalon "ED 5" jelzéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ednyt 10 mg tabletta: kerek, fehér vagy csaknem fehér, lapos, metszett élű, egyik oldalon bemetszéssel, a másik oldalon "ED 10" jelzéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ednyt 20 mg tabletta: kerek, fehér vagy csaknem fehér, lapos, metszett élű, egyik oldalon bemetszéssel, a másik oldalon "ED 20" jelzéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
30 db tabletta PA/AL/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2019. 03. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!