A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ELIGARD 7,5 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

leuprorelin acetate

  • L-DAGANATELLENES ÉS IMMUNMODULANS SZEREK
  • L02-ENDOCRIN TERÁPIA
  • L02A-HORMONOK ÉS ROKON VEGYÜLETEK
  • L02AE-Gonadotropin releasing hormon analógok
  • L02AE02-Leuprorelin
hirdetés

ELIGARD 7,5 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x előre összeszerelt fecskendőrendszert tartalmazó tálcás csomagolás

1x előre összeszerelt fecskendőrendszert tartalmazó tálcás csomagolás

V

21 652 Ft

OGYI-T-10010/15

TB támogatás

EÜ kiemelt

100%8h1Sz

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

EÜ kiemelt

100%8h2Sz

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ELIGARD ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Eligard hatóanyaga az ún. gonadotropin-felszabadító hormonok csoportjába tartozik. Ezeket a gyógyszereket bizonyos nemi hormonok (pl. a tesztoszteron) termelődésének csökkentésére használják.

Az Eligard-ot felnőtt férfiak hormonfüggő, áttétes prosztatarákjának, valamint magas kockázatú, nem-áttétes, hormonfüggő prosztatarákjának kezelésére alkalmazzák, sugárterápiával kombinálva.


2. TUDNIVALÓK AZ ELIGARD ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Eligard-ot
- ha Ön nő vagy gyermek.
- ha túlérzékeny (allergiás) a hatóanyagra, a leuprorelin-acetátra, a természetes gonadtropin hormonhoz hasonló hatású készítményekre, vagy az Eligard (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- heréinek sebészi úton történt eltávolítása után, ugyanis ilyen esetben az Eligard nem okoz további tesztoszteronszint-csökkenést.
- egyedüli kezelésként, amennyiben Ön a gerincvelőt érintő nyomás vagy a gerincben lévő daganat következtében jelentkező tünetektől szenved. Ilyen estekben az Eligard csak egyéb, a prosztatadaganat kezelésére szánt gyógyszerekkel kombinációban alkalmazható.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Eligard alkalmazása előtt közölje kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha az alábbiak közül bármelyik fennáll Önnél:
-
Ha bármilyen szív- és érrendszeri betegsége, pl. szívritmuszavara (aritmia) van, vagy ha ilyen betegségek kezelésére szolgáló gyógyszereket szed. Az Eligard alkalmazása során fokozódhat a szívritmuszavarok előfordulásának kockázata.
- Ha vizelési nehézségekkel küzd. Ebben az esetben - a kezelés első heteiben - Önt fokozott megfigyelés alatt kell tartani.
- Ha a gerincvelőre gyakorolt nyomás vagy vizelési nehézség alakul ki. Az Eligard-hoz hasonló hatásmechanizmussal rendelkező egyéb gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban a gerincvelőre gyakorolt nyomóhatás súlyos eseteit, a vesék és a húgyhólyag közötti húgyvezeték beszűkülését jelentették, amelyek bénulásszerű tüneteket okozhatnak. Ha ilyen szövődmények lépnek fel, a szokásos kezelést kell kezdeni.
- Ha hirtelen fejfájást, hányást, megváltozott szellemi állapotot tapasztal, és néha elájul a szív rendellenes működése miatt az Eligard beadását követő két héten belül, kérjük, értesítse a kezelőorvosát vagy az orvosi kisegítő személyzetet. Ezek a tünetek egy ritka agyalapi mirigy-elváltozásra (hipofízis apoplexiára) utalnak, melyet az Eligard-hoz hasonló hatásmechanizmussal rendelkező EGYÉB GYÓGYSZEREKNÉL figyeltek meg.
- Ha cukorbetegségben szenved (magas a vércukorszintje). Az Ön állapotát a kezelés alatt rendszeresen ellenőrizni kell.
- Az Eligard-kezelés fokozhatja a csonttörések kockázatát a csontritkulás (oszteoporózis) következtében.
- Eligard-dal kezelt betegeknél depressziót jelentettek. Ha Ön Eligard-kezelésben részesül és depressziós hangulata alakul ki, értesítse kezelőorvosát.
- Azoknál a betegeknél, akik az Eligard-hoz hasonló készítményeket szedtek, szív- érrendszeri eseményeket jelentettek, melyekről nem ismert, hogy összefüggésbe hozhatók ezekkel a készítményekkel. Ha Ön Eligard-ot alkalmaz és szív-érrendszeri jeleket vagy tüneteket észlel, értesítse kezelőorvosát.
- Eligard alkalmazása után görcsrohamok előfordulását jelentették a betegeknél. Ha Eligard-kezelést kap és görcsrohamok jelentkeznek Önnél, értesítse kezelőorvosát.
- Amennyiben Ön erős vagy visszatérő fejfájást, látászavart, fülcsengést vagy fülzúgást tapasztal, azonnal forduljon kezelőorvosához.

A kezelés kezdetén jelentkező szövődmények
A kezelés első hetében általában rövid időre megemelkedik a férfi nemihormon, a tesztoszteron vérszintje, mely a betegséggel kapcsolatos tünetek átmeneti rosszabbodásához és korábban nem észlelt új tünetek megjeleneséhez vezethet. Ezek közé főként a csontfájdalom, vizelési zavarok, gerincvelőre gyakorolt nyomás vagy véres vizelet tartozik. Ezen panaszok a kezelés folytatásával rendszerint enyhülnek vagy megszűnnek. Amennyiben a panaszok nem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát.

Ha az Eligard nem eredményez javulást
A betegek egy részének olyan daganata van, amely nem érzékeny a szérum tesztoszteronszintjének csökkenésére. Kérjük, mondja el kezelőorvosának, ha az Eligard hatását túlzottan csekélynek találja.

Egyéb gyógyszerek és az Eligard
Az Eligard befolyásolhatja egyes, szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek (például kinidin, prokainamid, amiodaron és szotalol) hatását, illetve megnövelheti a szívritmuszavarok kockázatát más gyógyszerekkel együtt alkalmazva (például metadon (fájdalomcsillapításra és kábítószer-függőség esetén a méregtelenítés részeként alkalmazzák), moxifloxacin (egy antibiotikum), súlyos elmebetegségek kezelésére alkalmazott antipszichotikumok).

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Termékenység, terhesség és szoptatás
Az Eligard nem nők kezelésére szánt gyógyszer.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A fáradtság, a szédülés és a látási zavarok az Eligard-kezelés lehetséges mellékhatásai, de a betegségből eredően is jelentkezhetnek. Ezen mellékhatások fennállása esetén legyen fokozottan óvatos, ha gépjárművet vezet vagy veszélyes gépeket kezel.


3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ELIGARD-OT?

Adagolás

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha az orvos másképp nem rendeli, az Eligard 7,5 mg-ot havonta egyszer kell alkalmazni.
A befecskendezett oldat hatóanyagraktárat képez, amelyből a leuprorelin-acetát hatóanyag folyamatos leadása egy hónapon át tart.

További vizsgálatok
Orvosának bizonyos meghatározott klinikai vizsgálati értékek és az ún. prosztataspecifikus-antigén (PSA) vérszintjének meghatározásával ellenőriznie kell, hogy az Eligard-kezelés hatékony-e Önnél.

Az alkalmazás módja

Az Eligard-ot csak az Ön kezelőorvosa vagy egészségügyi szakember adhatja be, akik gondoskodnak a készítmény előkészítéséről is.

Elkészítés után az Eligard-ot a bőr alatti szövetekbe kell fecskendezni (szubkután injekció). Artériába vagy vénába történő fecskendezése szigorúan tilos!
Mint minden egyéb hatóanyag esetében, melyet bőr alá fecskendeznek, a beadás helyét rendszeresen változtatni kell.

Ha az előírtnál több Eligard-ot kapott
Mivel az injekció beadását általában az orvosa vagy szakképzett személy végzi, ezért túladagolás nem valószínű.
Ha mindezek ellenére az előírtnál nagyobb adag beadására került sor, akkor kezelőorvosa külön megfigyeli Önt és szükség esetén kiegészítő kezelést nyújt Önnek.

Ha elfelejtették Önnél alkalmazni az Eligard-ot
Kérjük forduljon kezelőorvosához, ha úgy gondolja, hogy a havonta alkalmazandó Eligard esedékes adagjának alkalmazását elfelejtették.

Az Eligard-kezelés befejezésekor jelentkező hatások
Általános szabály, hogy prosztatadaganat esetén hosszú ideig tartó Eligard-kezelés szükséges. Ennek megfelelően a kezelést még abban az esetben sem szabad abbahagyni, ha a tünetek javulnak vagy teljesen megszűnnek.

Az Eligard-kezelés idő előtti abbahagyása esetén a betegségre jellemző tünetek rosszabbodhatnak.

A kezelést az orvossal történő előzetes megbeszélés nélkül nem szabad idő előtt megszakítania.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Eligard is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az Eligard-kezelés során megfigyelt mellékhatások főleg a hatóanyag, a leuprorelin-acetát, specifikus hatásának, nevezetesen bizonyos hormonszintek emelkedésének vagy csökkenésének tulajdoníthatók. A leggyakrabban leírt mellékhatások a hőhullámok (a betegek 58%-ánál), a hányinger, a rossz közérzet és a fáradtság, valamint az injekció beadási helyén jelentkező átmeneti, helyi irritáció.

Kezdeti mellékhatások

Az Eligard-kezelés első heteiben a betegségre jellemző tünetek rosszabodhatnak, mert általában a férfi nemihormon, a tesztoszteron szintje először is rövid időre megemelkedik a vérben. Ezért kezelőorvosa a kezelés kezdeti fázisában egy megfelelő antiandrogént (egy olyan anyagot mely gátolja a tesztoszteron hatását) adhat, hogy csökkentse a készítmény alkalmazása után jelentkező tüneteket (lásd még: 2. pont "Tudnivalók az Eligard alkalmazása előtt", "A kezelés kezdetén jelentkező szövődmények").

Az alkalmazás helyén jelentkező mellékhatások

Az Eligard befecskendezése után megfigyelt helyi mellékhatások tipikusan megfelelnek azoknak, amelyek a hasonló, bőr alá fecskendezett készítményeknél gyakran előfordulnak. Az injekciózás után jelentkező enyhe égő érzés nagyon gyakori. Szúró érzés és fájdalom, valamint véraláfutás a beadás helyén gyakran előfordul. Gyakran számoltak be az injekció beadásának helyén jelentkező bőrpírról. A szövet megkeményedése és a kifekélyesedés nem gyakori.

A bőr alá történt beadás után jelentkező helyi mellékhatások enyhék és rövid ideig tartanak, és a két injekció beadása közötti időszakban nem ismétlődnek.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- hőhullámok
- a bőr és a nyálkahártya ok nélküli vérzése, bőrpír
- fáradtság, a beadás helyén jelentkező mellékhatások (lásd még fentebb az alkalmazás helyén jelentkező mellékhatásokat)

Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érinthet):
- orrgaratgyulladás (megfázásos tünetek)
- hányinger, rossz közérzet, hasmenés, gyomor- és bélgyulladás (gasztroenteritisz/kolitisz)
- viszketés, éjszakai verítékezés
- ízületi fájdalom
- rendszertelen vizeletürítés (éjszaka is), vizeletürítési nehézség, fájdalmas vizelés, csökkent vizeletmennyiség
- az emlő érzékenysége és duzzanata, heresorvadás, herefájdalom, terméketlenség, merevedési zavarok, a hímvessző méretének csökkenése
- merev állapotok (magas lázzal kísért túlzott remegéses epizódok), gyengeség
- megnyúlt véralvadási idő, változások a vér laboratóriumi jellemzőiben, a vörösvértestek csökkenése/alacsony vörösvértestszám

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- húgyúti fertőzések, helyi bőrfertőzések
- a cukorbetegség rosszabbodása
- szokatlan álmok, depresszió, csökkent nemi vágy
- szédülés, fejfájás, a bőrérzékelés megváltozása, álmatlanság, íz- és szagérzékelési zavar
- magas vérnyomás, alacsony vérnyomás
- légszomj
- székrekedés, szájszárazság, emésztési zavarok (tünetei: a gyomor teltségérzése, gyomorfájdalom, böfögés, hányinger, hányás, gyomorégés), hányás
- nyirkos bőr, fokozott verítékezés
- hátfájás, izomgörcsök
- véres vizelet
- hólyaggörcs, gyakori vizeletürítés, vizeletürítési képtelenség
- a férfi emlőszövet megnagyobbodása, impotencia
- levertség (álmosság), fájdalom, láz
- testtömeg-növekedés
- egyensúlyvesztés, szédülés
- izomvesztés/az izomszövet csökkenése hosszú távú kezelést követően

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- kóros akaratlan mozgások
- hirtelen eszméletvesztés, ájulás
- bélgázosság, böfögés
- hajhullás, bőrkiütés
- emlőfájdalom
- fekély az injekció beadása helyén

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- szövetelhalás az injekció beadása helyén

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- EKG-elváltozások (QT-szakasz megnyúlása)
- tüdőgyulladás, tüdőbetegség
- ismeretlen eredetű koponyaűri nyomásfokozódás (megnövekedett nyomás a koponyában az agy körül, amely fejfájást, kettős látást és egyéb látászavarokat, valamint az egyik vagy mindkét fülben jelentkező fülcsengést vagy fülzúgást okozhat)

Egyéb mellékhatások

Az Eligard hatóanyagával, a leuprorelin-acetáttal kapcsolatban a szakirodalomban leírt egyéb mellékhatások: ödéma (folyadékgyülem a szövetekben, ami a kezek és lábak duzzadásaként jelentkezik), tüdőembólia (amely olyan tüneteket okoz, mint a légszomj, légzési nehézség és mellkasi fájdalom), szívdobogásérzés, izomgyengeség, borzongás, bőrkiütés, emlékezetzavar és látászavar. Az Eligard hosszú távú alkalmazása esetén növekvő számban fordulhatnak elő a csontsűrűség csökkenésére (csontritkulásra) utaló jelek. A csontritkulás következtében a csonttörések kockázata növekszik.

Ritkán súlyos allergiás reakciókat, melyek légzési nehézséget vagy szédülést okoznak, jelentettek az Eligard-dal azonos gyógyszercsoportba tartozó készítmények alkalmazása után.

Az Eligard-dal azonos gyógyszercsoportba tartozó készítmények alkalmazása után görcsrohamok előfordulásáról számoltak be.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. HOGYAN KELL AZ ELIGARD-OT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A külső csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Exp:) után nem alkalmazható. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Különleges tárolási előírások
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C-on), a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Az injekció beadása előtt a készítménynek szobahőmérsékletűnek kell lennie. 30 perccel a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőszekrényből. Hűtőszekrényen kívül a készítmény eredeti csomagolásban, szobahőmérsékleten (25 °C alatt) legfeljebb négy hétig tárolható.

A tálca felbontása után a gyógyszert azonnal el kell készíteni és fel kell használni. Az elkészített gyógyszerkészítmény kizárólag egyszer használható fel.

A fel nem használt vagy lejárt Eligard megsemmisítésére vonatkozó előírások
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Eligard?
- A készítmény hatóanyaga a leuprorelin-acetát.
Egy előretöltött injekciós fecskendő ("B" fecskendő) 7,5 mg leuprorelin-acetátot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: poli-(DL-laktát-ko-glikolsav) (50:50) és a N-metil-pirrolidon az oldószert tartalmazó előretöltött injekciós fecskendőben ("A" fecskendő).

Milyen az Eligard készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Eligard egy porból és oldószerből készült oldatos injekció.

Az Eligard az alábbi kiszerelésekben érhető el:
- Hőformált tálcás csomagolás és egy 20G-s steril tű kartondobozban.
A tálca egy nedvességmegkötő tasakot és egy előre összeszerelt fecskendőrendszert tartalmaz, amely a következő elemekből áll:
-- előretöltött fecskendő ("A" fecskendő) oldószerrel töltve
-- előretöltött fecskendő ("B" fecskendő) poranyaggal töltve
-- "A" és a "B" fecskendő között elhelyezkedő reteszgombos csatlakoztató egység.

- Gyűjtőcsomagolás, amely 3 db, előre összeszerelt fecskendőrendszert tartalmazó készletet tartalmaz.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 02. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!