A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ELOCOM 0,1% kenőcs

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

mometasone

mometasone furoate 1 mg/g kenőcs

  • D-BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D07-CORTICOSTEROIDOK, BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D07A-CORTICOSTEROIDOK, ÖNMAGUKBAN
  • D07AC-Erős hatású corticosteroidok (III. csoport)
  • D07AC13-Mometasone
hirdetés

ELOCOM 0,1% kenőcs 15 g

15 g

V

1 111 Ft

OGYI-T-4219/01

TB támogatás

ELOCOM 0,1% kenőcs 20 g

20 g

V

1 475 Ft

OGYI-T-4219/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Elocom kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Elocom kenőcs egy erős hatású kortikoszteroidot (mellékvesekéreg-hormon) tartalmazó, bőrgyógyászati alkalmazásra szánt gyógyszer. Gyulladással és/vagy viszketéssel járó bőrbetegségek például pszoriázis (pikkelysömör), irritáció és/vagy allergia okozta bőrgyulladás kezelésére szolgál.

Gyermekeknek 2 éves kortól: bőrgyulladás, illetve kortikoszteroid-érzékeny, gyulladás nélküli bőrbetegség rövid időtartamú kezelésére alkalmazható.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók az Elocom kenőcs alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Elocom kenőcsöt
- ha allergiás a mometazon-furoátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Kizárólag kezelőorvosa kifejezett utasítására alkalmazhatja ezt a készítményt, ha a mometazon-furoát bármikor korábban szokatlan vagy súlyos lefolyású allergiás reakciót okozott.
- Kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy Ön használhatja-e ezt a készítményt akne rozácea (az orron hajszálértágulattal járó bőrelváltozás) kezelésére.
- Az Elocom kenőcsöt nem szabad a szájnyílás körüli bőr gyulladására, a végbélnyílás és nemi szervek tájékán megjelenő viszketésre, védőoltás beadásának helyén kialakult szöveti reakció, bárányhimlő, övsömör, ajak herpesz illetve vírus, baktérium, parazita vagy gomba okozta egyéb bőrfertőzések kezelésére alkalmazni. Az Elocom kenőcsöt nem szabad sebeken vagy fekélyes bőrön alkalmazni.
- A felsorolt kórképek fennállásának lehetőségét kezelőorvosa zárhatja ki.
- 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Elocom kenőcs alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Hacsak kezelőorvosa ezt kifejezetten nem tanácsolja Önnek, ne fedje kötéssel az Elocom kenőccsel kezelt bőrfelületet! Ne alkalmazzon Elocom kenőcsöt hosszú időn keresztül vagy nagy kiterjedésű bőrfelületeken, az arcbőrén, vagy a testhajlatokban (például hónalj, lágyékhajlat bőrén)!
Ezeket az óvintézkedéseket gyermekek kezelésekor különösen fontos betartani.
Zöld hályog, szürke hályog, cukorbetegség esetén a készítmény alkalmazásakor fokozott elővigyázatosság szükséges.
Ne hagyja abba hirtelen az Elocom kenőcs alkalmazását! Ezzel kapcsolatban kérjen részletesebb tájékoztatást kezelőorvosától.
Ügyeljen arra, hogy a készítmény ne kerüljön a szemébe!

Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik Önnél.

Gyermekek
Gyermekek esetében 2 éves kortól alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és az Elocom kenőcs
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt biztonságos-e az Elocom kenőcs alkalmazása.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert.


3. Hogyan kell alkalmazni az Elocom kenőcsöt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az Elocom kenőcs szokásos alkalmazása felnőttek és gyermekek (2 éves kortól) esetében a gyógykezelés ideje alatt a következő:
az érintett bőrfelületet naponta egyszer vékony filmszerű rétegben kenje be.

Az Elocom kenőcs alkalmazása során tartsa be az alábbiakat:
- A kenőcsöt ne alkalmazza arcán 5 napnál tovább.
- Ne kenje a kenőcsöt gyermeke pelenkája alá, mert ez megkönnyíti a hatóanyag bőrbe jutását, felszívódását és könnyen nem kívánt mellékhatások kialakulásához vezethet.
- Nem javasolt a kenőcsöt nagy mennyiségben hosszú ideig alkalmazni (például több héten, akár hónapokon keresztül).
- A kenőcs szemészeti megbetegedésekben nem alkalmazható. Ha véletlenül a kenőcsből nagyobb mennyiség a szemébe kerülne, keressen fel szemész szakorvost.
- Javasolt alkalmazási ideje általában legfeljebb 3 hét.

Ha az előírtnál több Elocom kenőcsöt alkalmazott
Ha Ön (vagy bárki más) véletlenül lenyeli a kenőcsöt, az elvileg nem okozhat mellékhatásokat.
Ha azonban emiatt nyugtalan, keresse fel kezelőorvosát és kérje tanácsát.
Ha a kenőcsöt a szükségesnél gyakrabban, vagy a test nagy kiterjedésű, illetve sebes bőrfelületein, vagy hajlatokban használják, az - a felszívódás nagyobb mértéke miatt - bizonyos fokig hatással lehet a hormonháztartásra. Tartós alkalmazása gyermekeknél befolyással lehet a növekedésre és fejlődésre.
Ha nem követte az adagolási útmutatót vagy kezelőorvosa tanácsát, ezt feltétlenül tudassa kezelőorvosával!

Ha elfelejtette alkalmazni az Elocom kenőcsöt
Ha elfelejti a kenőcsöt a megfelelő időben alkalmazni, a soron következő előírt kezelési időpontban ne alkalmazzon dupla adagot a kimaradt kezelés pótlására, hanem folytassa a kezelést, amint eszébe jut, majd a továbbiakban a megszokott rend szerint alkalmazza a készítményt.

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő mellékhatások jelentkezhetnek: csiklandozó érzés, viszketés, a bőr elvékonyodása - emiatt feltűnőbbé válhatnak a bőr kis erei -, a feszülésnek kitett helyeken csíkos rajzolat (stria) keletkezhet a bőrön, bőrpír (eritéma), a bőr bíbor-vörösesbarna elszíneződése, bőrgyulladás, szőrtüszőgyulladás, a bőr festékanyagának csökkenése, túlzott szőrnövekedés, homályos látás.
Az Elocom kenőcs alkalmazása égő érzést válthat ki és bőrirritációt okozhat.
További, szisztémás (a szervezet egészét érintő) mellékhatások is felléphetnek, ha a kezelt bőrfelszínt a bőr szellőzését akadályozó módon befedi és/vagy nagy kiterjedésű bőrfelszínt kezel hosszú időn keresztül. Ezekben az esetekben kérje kezelőorvosa tanácsát.


Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Elocom kenőcsöt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon és a tubuson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Elocom kenőcs?
- A készítmény hatóanyaga: 1 mg mometazon-furoát 1 g kenőcsben.
- Egyéb összetevők: propilénglikol-sztearát (E477), tisztított víz, fehér viasz, hexilén-glikol, fehér vazelin, foszforsav. Ez a gyógyszer 20 mg propilénglikol-sztearátot (E477) tartalmaz grammonként, ami megfelel 300 mg propilénglikol-sztearátnak tubusonként (15 g-os tubus), vagy 400 mg propilénglikol-sztearátnak tubusonként (20 g-os tubus).


Milyen az Elocom kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy csaknem fehér, átlátszatlan, idegen részecskéktől mentes kenőcs.

Csomagolás:
15 g vagy 20 g kenőcs alumínium tubusban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!