A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ELOCOM 0,1% oldat

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

mometasone

  • D-BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D07-CORTICOSTEROIDOK, BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D07A-CORTICOSTEROIDOK, ÖNMAGUKBAN
  • D07AC-Erős hatású corticosteroidok (III. csoport)
  • D07AC13-Mometasone
hirdetés

ELOCOM 0,1% oldat 1x20 ml

1x20 ml

V

1 555 Ft

OGYI-T-4219/05

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Elocom oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Elocom oldat egy erős hatású kortikoszteroidot (mellékvesekéreg-hormon) tartalmazó, bőrgyógyászati alkalmazásra szánt gyógyszer. Felnőttek, gyermekek (2 éves kortól) részére a hajas fejbőr gyulladással és viszketéssel járó pszoriázisának (pikkelysömör) és szeborreás bőrgyulladásának kezelésére szolgál.

Keresse fel kezelőorvosát, ha a tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók az Elocom oldat alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Elocom oldatot
- ha allergiás a mometazon-furoátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Kizárólag kezelőorvosa kifejezett utasítására alkalmazhatja ezt a készítményt, ha a mometazon-furoát bármikor korábban szokatlan vagy súlyos lefolyású allergiás reakciót okozott.
- Ne alkalmazza a bőr vírus- (herpesz, övsömör, bárányhimlő), baktérium- (ótvar (impetigo)), parazita- vagy gombafertőzéseiben (kandida, dermatofiton). Az Elocom oldatot nem szabad sebeken vagy fekélyes bőrön alkalmazni.
- A felsorolt kórképek fennállásának lehetőségét kezelőorvosa zárhatja ki.
- 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Elocom oldat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Zöld hályog, szürke hályog, cukorbetegség esetén a készítmény alkalmazásakor fokozott elővigyázatosság szükséges.
Ne hagyja abba hirtelen az Elocom oldat alkalmazását! Ezzel kapcsolatban kérjen részletesebb tájékoztatást kezelőorvosától.
Ügyeljen arra, hogy a készítmény ne kerüljön a szemébe!

Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik Önnél.

Gyermekek
Gyermekek esetében 2 éves kortól alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és az Elocom oldat
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt biztonságos-e az Elocom oldat alkalmazása.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert.

Az Elocom oldat propilénglikolt (E1520) tartalmaz
A propilénglikol bőrirritációt okozhat.


3. Hogyan kell alkalmazni az Elocom oldatot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az Elocom oldat szokásos alkalmazása felnőttek és gyermekek (2 éves kortól) esetében a gyógykezelés ideje alatt a következő: a fejbőr érintett területén naponta egyszer finoman masszírozzon be pár csepp oldatot.

Az Elocom oldat alkalmazása során tartsa be az alábbiakat:
- Ezt a gyógyszert csak a fejbőrön szabad alkalmazni. Ne alkalmazza semmilyen más testrészen!
- Nem javasolt az oldatból nagy mennyiséget hosszú ideig alkalmazni (például több héten, akár hónapokon keresztül).
- Az oldat ne kerüljön a szembe! Ha véletlenül az oldatból nagyobb mennyiség a szemébe kerülne, keressen fel szemész szakorvost!
- Alkalmazását a tünetek alakulása szerint a lehető legrövidebb időtartamra kell korlátozni, a kezelés időtartama általában 3 hét.

Ha az előírtnál több Elocom oldatot alkalmazott
Ha Ön (vagy más) véletlenül lenyeli az oldatot, az elvileg nem okozhat mellékhatásokat. Ha azonban emiatt nyugtalan, keresse fel kezelőorvosát, és kérje tanácsát.
Ha az oldatot a szükségesnél gyakrabban vagy a test nagy kiterjedésű, illetve sebes bőrfelületein, vagy a hajlatokban alkalmazzák, az - a felszívódás nagyobb mértéke miatt - bizonyos fokig hatással lehet a hormonháztartásra. Tartós alkalmazása gyermekeknél befolyással lehet a növekedésre és fejlődésre.
Ha nem követte az adagolási útmutatót vagy kezelőorvosa tanácsát, ezt feltétlenül tudassa kezelőorvosával!

Ha elfelejtette alkalmazni az Elocom oldatot
Ha elfelejti az oldatot a megfelelő időben alkalmazni, a soron következő előírt kezelési időpontban ne alkalmazzon dupla adagot a kimaradt kezelés pótlására, hanem folytassa a kezelést, amint eszébe jut, majd a továbbiakban a megszokott rend szerint alkalmazza a készítményt.

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő mellékhatások jelentkezhetnek: csiklandozó érzés, viszketés, a bőr elvékonyodása - emiatt feltűnőbbé válhatnak a bőr kiserei -, a feszülésnek kitett helyeken csíkos rajzolat (stria) keletkezhet a bőrön, bőrpír (eritéma), a bőr bíbor-vörösesbarna elszíneződése, kontakt-dermatitisz, homályos látás.
Az Elocom oldat alkalmazása égő érzést válthat ki és bőrirritációt okozhat.
További, szisztémás (a szervezet egészét érintő) mellékhatások is felléphetnek, ha a kezelt bőrfelszínt a bőr szellőzését akadályozó módon befedi és/vagy nagy kiterjedésű bőrfelszínt kezel hosszú időn keresztül. Ezekben az esetekben kérje kezelőorvosa tanácsát.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Elocom oldatot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Nem fagyasztható!
A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Felbontás után 3 hónapig használható.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Elocom oldat?
- A készítmény hatóanyaga: 1 mg mometazon-furoát 1 g oldatban.
- Egyéb összetevők: hidroxipropilcellulóz, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, propilénglikol (E1520), izopropil-alkohol, foszforsav, tisztított víz. Ez a gyógyszer 300 mg propilénglikolt (E1520) tartalmaz milliliterenként, ami megfelel 6 g propilénglikolnak (E1520) tartályonként (20 ml-es tartály), vagy 9 g propilénglikolnak (E1520) tartályonként (30 ml-es tartály).


Milyen az Elocom oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen vagy halványsárga oldat.

Csomagolás:
20 ml oldat, illetve 30 ml oldat műanyag tartályban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!