A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

EMETRON 2 mg/ml oldatos injekció

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ondansetron

  • A-TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE
  • A04-HÁNYÁSCSILLAPÍTÓK ÉS ÉMELYGÉS ELLENI SZEREK
  • A04A-HÁNYÁSCSILLAPÍTÓK ÉS ÉMELYGÉS ELLENI SZEREK
  • A04AA-Serotonin (5-HT3) antagonisták
  • A04AA01-Ondansetron

Kiegészítő információ

hirdetés

EMETRON 2 mg/ml oldatos injekció 5x2 ml

5x2 ml

V

7 404 Ft

OGYI-T-5632/05

TB támogatás

EMETRON 2 mg/ml oldatos injekció 5x4 ml

5x4 ml

V

13 757 Ft

OGYI-T-5632/06

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Emetron oldatos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Emetron oldatos injekció ondanszetront tartalmazó gyógyszer.
A hányáscsillapítók családjába tartozó készítmény.

Az Emetron oldatos injekciót alkalmazzák:
Felnőtteknél:
- a hányinger és hányás kialakulásának megelőzésére és kezelésére daganatos betegségek gyógyszeres- (kemoterápia) és sugárkezelése (radioterápia) esetén;
- a hányinger és hányás kialakulásának megelőzésére és kezelésére műtéti beavatkozások után.

Gyermekeknél 6 hónapos kortól:
- a hányinger és hányás kialakulásának megelőzésére és kezelésére daganatos betegségek gyógyszeres kezelése (kemoterápia) esetén.

Gyermekeknél 1 hónapos kortól:
- a hányinger és hányás kialakulásának megelőzésére és kezelésére műtéti beavatkozások után.

Kezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől kaphat további tájékoztatást a gyógyszer alkalmazásáról.


2. Tudnivalók az Emetron oldatos injekció alkalmazása előtt

Nem kaphat Emetron oldatos injekciót
- ha allergiás az ondanszetronra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha apomorfint szed (pl. Parkinson-kór kezelésére alkalmazzák).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Emetron oldatos injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha:
- valamikor szívproblémái voltak,
- szabálytalan a szívverése (aritmia),
- allergiás az ondanszetronhoz hasonló gyógyszerekre, mint pl. a graniszetronra,
- májproblémái vannak,
- depresszióban szenved vagy más olyan állapot áll fenn Önnél, amit antidepresszánsokkal kezelnek. Ezen gyógyszereknek az Emetronnal együtt történő alkalmazása szerotonin-szindrómához vezethet, amely akár életveszélyes is lehet (lásd alább és az "Egyéb gyógyszerek és az Emetron oldatos injekció" bekezdésben),
- opioidokat, pl. petidint vagy tramadolt (erős fájdalom kezelésére használt gyógyszereket) kap vagy buprenorfint (súlyos fájdalom vagy drogfüggőség kezelésére használt gyógyszert) vagy buprenorfin-naloxon gyógyszerkombinációt (drogfüggőség kezelésére használt gyógyszert) szed. Ezen gyógyszereknek az Emetronnal együtt történő alkalmazása szerotonin-szindrómához vezethet, amely akár életveszélyes is lehet (lásd alább és az "Egyéb gyógyszerek és az Emetron oldatos injekció" bekezdést),
- bélelzáródásra utaló panaszai vannak,
- problémája van a vérében a sók (kálium, nátrium és magnézium) szintjével,
- mandulaműtéten esett át.

Az úgynevezett szerotonin-szindróma kialakulásának az alacsony kockázata áll fenn, ha az ondanszetront bizonyos antidepresszánsokkal vagy opioidokkal egyidejűleg kapja. Azonnal kérjen orvosi segítséget, amennyiben az ehhez a súlyos szindrómához kapcsolható tünetek jelentkeznek Önnél (lásd az "Egyéb gyógyszerek és az Emetron oldatos injekció" bekezdést)!

A szívhez áramló vér mennyiségének csökkenése által okozott elégtelen szívizom-oxigénellátás (szívizom-iszkémia) eseteiről számoltak be ondanszetronnal kezelt betegeknél. Egyes betegeknél - különösen intravénás injekció alkalmazása esetén - a tünetek közvetlenül az ondanszetron beadása után jelentkeztek. Azonnal forduljon orvoshoz, ha a szívizom elégtelen oxigénellátására figyelmeztető jeleket és tüneteket észlel! Ezek közé tartozik a mellkasi nyomás vagy fájdalom, ami általában a bal oldalon jelentkezik, a nyak, az állkapocs, a váll vagy a kar fájdalma és a légszomj; amihez erős izzadás, szédelgés és fáradtság is társulhat.

Ha úgy gondolja, hogy ezek bármelyike érvényes Önre, mondja el kezelőorvosának az Emetron oldatos injekció alkalmazásának megkezdése előtt.

Gyermekek és serdülők
Az ondanszetron nem javallt 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők számára a kemoterápia okozta hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére.

Az ondanszetron nem javallt gyermekek és serdülők számára a sugárkezelés okozta hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére.

Az ondanszetron nem javallt 1 hónaposnál fiatalabb csecsemők számára a műtéti beavatkozások után kialakuló hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére.

Egyéb gyógyszerek és az Emetron oldatos injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Bizonyos gyógyszerek szedése fokozhatja az ondanszetron mellékhatásainak kockázatát, és egyes esetekben nagyon súlyos reakciókat okozhat.

Különösképpen mondja el kezelőorvosának, ha az alábbi gyógyszerek közül valamelyiket szedi:
- apomorfin (Parkinson-kór kezelésére alkalmazott gyógyszer, együttadása Emetron oldatos injekcióval ellenjavallt, lásd fentebb a "Nem kaphat Emetron oldatos injekciót" részt),
- karbamazepin vagy fenitoin (epilepszia kezelésére alkalmazzák),
- rifampicin (tuberkulózis és egyéb fertőzések kezelésére alkalmazzák),
- eritromicin (antibiotikum),
- ketokonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer),
- szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. amiodaron),
- az úgynevezett béta-blokkoló gyógyszerek (pl. atenolol, timolol). A béta-blokkolókat elsősorban magas vérnyomás és egyes szívbetegségek kezelésére alkalmazzák,
- tramadol (fájdalomcsillapító),
- egyes daganatos betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (különösen az antraciklinek, mint pl. doxorubicin, daunorubicin, valamint a trasztuzumab),
- fluoxetin, paroxetin, szertralin, fluvoxamin, citaloprám, eszcitaloprám (szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k), amelyeket depresszió és/vagy szorongás kezelésére alkalmaznak),
- venlafaxin, duloxetin (szerotonin-noradrenalinvisszavétel-gátlók (SNRI-k), amelyeket depresszió és/vagy szorongás kezelésére alkalmaznak),
- amitriptilin, doxepin, trimipramin (triciklusos antidepresszánsok, amelyeket depresszió kezelésére alkalmaznak),
- opioidok, pl. petidin vagy tramadol (erős fájdalomra adott gyógyszerek), buprenorfin (súlyos fájdalom vagy drogfüggőség kezelésére használt gyógyszer) vagy buprenorfin-naloxon gyógyszerkombináció (drogfüggőség kezelésére használt gyógyszer).

Az SSRI-k, az SNRI-k, a triciklusos antidepresszánsok és az opioidok (pl. petidin, tramadol és buprenorfin) kölcsönhatásba léphetnek az Emetronnal, és Ön a szerotonin-szindróma tüneteit tapasztalhatja.
A szerotonin-szindróma megnyilvánulhat a mentális állapot változásában (például izgatottság, érzékcsalódás, kóma), illetve más hatások formájában is, mint például láz, a szívverés gyorsulása, ingadozó vérnyomás, akaratlan rángás, izommerevség, a koordináció hiánya és/vagy gyomor-bél rendszeri tünetek (például hányinger, hányás, hasmenés) (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" bekezdést).
Ha ilyen tüneteket észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához!

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Ne alkalmazza az Emetron oldatos injekciót a terhesség első három hónapjában, mert az Emetron oldatos injekció kismértékben növelheti annak kockázatát, hogy az újszülött ajak- és/vagy szájpadhasadékkal (nyílások vagy hasadékok a felső ajkon és/vagy a szájpadláson) születik. Ha Ön már terhes, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, az Emetron oldatos injekció használata előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ha Ön fogamzóképes korú nő, hatékony fogamzásgátlás alkalmazását javasolhatják Önnek.
Ne szoptasson, ha Emetron oldatos injekciót kap, mivel a gyógyszer kis mennyiségben bejut az anyatejbe. Kérjen tanácsot kezelőorvosától.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Emetron oldatos injekció nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Az Emetron oldatos injekció szorbitot és nátriumot tartalmaz
A szorbit fruktózforrás. Ha Ön (vagy gyermeke) az örökletes fruktóz-intoleranciának nevezett ritka genetikai betegségben szenved, Önnél (vagy gyermekénél) nem alkalmazhatják ezt a gyógyszert. Az örökletes fruktóz-intoleranciában szenvedő betegek nem tudják lebontani a gyógyszerben található fruktózt, ami súlyos mellékhatásokhoz vezethet.
A gyógyszer alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Ön (vagy gyermeke) örökletes fruktóz-intoleranciában szenved, vagy ha gyermeke nem fogyaszthat cukros ételeket vagy italokat, mert rosszul érzi magát, hány vagy olyan kellemetlen tünetek jelentkeznek nála, mint a haspuffadás, gyomorgörcs vagy hasmenés.

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz ampullánként (2 ml vagy 4 ml), azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni az Emetron oldatos injekciót?

Az Emetron oldatos injekciót vénába vagy izomba adják, de infúziós oldatként is kaphatja.

Felnőttek

Kemoterápia vagy radioterápia okozta hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére
Az injekció ajánlott napi adagja általában 8 mg közvetlenül a terápia előtt, szükség esetén legfeljebb 16 mg.

Műtéti beavatkozások után jelentkező hányinger és hányás megelőzésére
Az ajánlott adag egyszer 4 mg a műtét előtt.

Műtéti beavatkozások után jelentkező hányinger és hányás kezelésére
A már kialakult hányinger és hányás csillapítására 4 mg egyszeri adag javasolt.

Májkárosodásban szenvedő betegek napi adagja nem lehet több 8 mg-nál.

Gyermekek és serdülők

Kemoterápia okozta hányinger és hányás megelőzésére, illetve kezelésére 6 hónapos kortól
Az adagolást a kezelőorvos fogja meghatározni. Az ondanszetront 5 mg/testfelület m2 vagy 0,15 mg/ttkg egyszeri intravénás (vénába történő) adagban kell alkalmazni, közvetlenül a kemoterápia megkezdése előtt. Az intravénás adag nem haladhatja meg a 8 mg-ot.

Műtéti beavatkozások után jelentkező hányinger és hányás megelőzésére 1 hónapos kortól
A hányinger és hányás megelőzésére egyszeri adagban 0,1 mg/ttkg, de legfeljebb 4 mg ondanszetron adható.

Műtéti beavatkozások után jelentkező hányinger és hányás kezelésére 1 hónapos kortól
A már kialakult hányinger és hányás csillapítására műtét után 0,1 mg/ttkg, de legfeljebb 4 mg egyszeri adag javasolt.

Ha az előírtnál több Emetron oldatos injekciót alkalmaztak Önnél
Az Emetron oldatos injekciót kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja Önnek vagy gyermekének beadni, így nem valószínű, hogy Ön vagy gyermeke túl sokat fog kapni. Ha úgy gondolja, hogy Ön vagy gyermeke nagyobb adagot kapott, vagy egy adag kimaradt, jelezze a kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek.
A túladagolási tünetek magukban foglalhatnak látászavarokat, súlyos székrekedést, vérnyomásesést és a szívműködés rendellenességeit. Amennyiben a felsorolt tünetek valamelyikét észleli, tájékoztassa kezelőorvosát.

Ha elfelejtették Önnek beadni az Emetron oldatos injekciót
Tájékoztassa erről kezelőorvosát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Mint a gyógyszerek általában, az Emetron oldatos injekció is válthat ki súlyos allergiás reakciót. Ha röviddel az injekció beadása után a következő tünetek bármelyikét észleli, azonnal szóljon kezelőorvosának:
- hirtelen fellépő nehézlégzés, mellkasi fájdalom, illetve szorító érzés,
- a szemhéj, az arc, az ajkak, a száj vagy a nyelv duzzanata,
- bőrkiütés vagy "csalánkiütés" bárhol a testen,
- ájulás.
Ezek a mellékhatások ritkák (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet).

Egyéb lehetséges mellékhatások:

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érinthet):
- fejfájás.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- melegségérzés vagy kipirulás,
- helyi égő érzés az injekció alkalmazásának helyén,
- székrekedés.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- görcsrohamok,
- kóros izommerevség vagy izommozgás, izomrángás,
- szem körüli izmok görcsös összehúzódásával járó tünetegyüttes (okulogíriás krízis),
- lassú vagy szabálytalan szívverés,
- mellkasi fájdalom,
- vérnyomásesés,
- csuklás.

Vérvizsgálattal kimutatható nem gyakori mellékhatások
- a májműködésre utaló vizsgálati eredmények megváltozása (általában a ciszplatin nevű gyógyszerrel kezelt betegeknél fordulhat elő).

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- súlyos allergiás reakciók,
- szívritmuszavarok (néhány alkalommal hirtelen eszméletvesztéshez vezet),
- szédülés, elsősorban az injekció gyors, vénába történő beadása során,
- átmeneti látászavar (pl. homályos látás).

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a testfelszín nagy részén kiterjedten jelentkező hólyagos bőrkiütések és bőrhámlás (toxikus epidermális nekrolízis),
- átmeneti vakság, amely általában 20 percen belül megszűnik.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
- a szívizom elégtelen vérellátása (szívizom-iszkémia). Ennek jelei többek között a hirtelen mellkasi fájdalom vagy a mellkasi szorító érzés. (Lásd még 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések").

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Emetron oldatos injekciót tárolni?

Az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az ampullán feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után nem alkalmazható ez a gyógyszer. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. A kezelőorvos vagy a szakszemélyzet fogja a szükségtelenné vált gyógyszereket megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Emetron oldatos injekció?
- A készítmény hatóanyaga: az ondanszetron.
4 mg ondanszetront tartalmaz (5 mg ondanszetron-hidroklorid-dihidrát formájában) 2 ml-es ampullánként, illetve
8 mg ondanszetront tartalmaz (10 mg ondanszetron-hidroklorid-dihidrát formájában) 4 ml-es ampullánként.
- Egyéb összetevők: trinátrium-citrát, citromsav-monohidrát, szorbit, injekcióhoz való víz.

Milyen az Emetron oldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Színtelen vagy csaknem színtelen, tiszta, steril, vizes oldat.

2 ml, ill. 4 ml oldat átlátszó, színtelen, törőponttal ellátott OPC üvegampullába töltve.
5 db ampulla műanyag tálcában, dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 04. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!