A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

EMULSIO PARAFFINI CUM PHENOLPHTHALEINO FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

EMULSIO PARAFFINI CUM PHENOLPHTHALEINO FONO VIII. 200 g

200 g

V

1 372 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Hashajtó.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g készítményben
0,5 g Folyékony paraffin: csúsztató hatású hashajtó (biztosítja a széklet lágyságát).
0,01 g Fenolftalein: hashajtó hatását elsősorban a vastagbél falát izgatva fejti ki. A vékonybélből egy része felszívódik és részben az epével kiválasztódva, még a beadás után 2-3 nappal is elősegíti a puha székletürítést.
Egyéb összetevők: vanillin, szacharin-nátrium, poliszorbát 20, citromsav-monohidrát, metil- parahidroxibenzoát, 96%-os etanol, hidroxietilcellulóz, tisztított víz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Hűtőszekrényben tartandó.
Felhasználhatósági időtartam 1 hónap.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók

Csak vényre kapható. Erős hatású szert tartalmaz. Hashajtó. Az orvos által megadott használati utasítást minden esetben be kell tartani. Ha az orvos másképp nem rendeli szokásos adagja: este 15-20 ml-t kevés vízzel elkeverve bevenni. Este közvetlenül lefekvés előtt célszerű a bevétele. A vizeletet pirosra színezheti. Folyamatosan legfeljebb 7 napig alkalmazható.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A készítmény összetevőivel szembeni ismert túlérzékenyég. 18 év alatti életkor. Nyelési zavarok, hányinger, hányás, az emésztőrendszer gyulladásos folyamatai, bélelzáródás, ismeretlen eredetű alhasi fájdalom, vakbélgyulladás, májgyulladás; kiszáradás, ismeretlen eredetű hasi fájdalom, víz-, elektrolitvesztés miatti kiszáradás, alacsony szérum káliumszinttel járó állapotok. Terhesség, szoptatás időszaka.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Tartósan adva gátolja a zsíroldékony vitaminok felszívódását. Bevétele étkezés közben nem javasolt. Végbélvérzés esetén csak óvatosan adható. Idősek, debilis vagy nyelési zavarban szenvedő betegek esetében előforduló félrenyelés lipoid tüdőgyulladást okozhat. Idült adagolás növelheti a vastagbél kóros elváltozásának veszélyét, ezért legfeljebb 1 hétig szedhető. A fenolftalein állatkísérletekben tapasztalt rákkeltő hatása emberi alkalmazás során nem jelentkezett. Szívglikozid és vizelethajtó készítményt szedőknél óvatosan alkalmazható. Tartós alkalmazás során hozzászokása alakulhat ki.


Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
Paraffin
A gyomor-bél-traktusból nem szívódik fel, a zsírban oldódó vitaminok felszívódását gátolja.
Fenolftalein
Szívglikoziddal együtt adva a káliumvesztés miatt a digitalis toxikus hatása fokozódhat. Karbenoxolon, corticosteroidok, thiazide vízhajtók, valamint amphotericin a készítménnyel történő egyidejű alkalmazás esetén a káliumvesztést fokozzák.
A készítmény okozta fokozott bélmozgás egyéb gyógyszerek egyidejű alkalmazása során azok felszívódásának, illetve hatásának csökkenését okozhatja. Opiátok, sedatívumok, anticholinerg szerek, psychopharmaconok és savkötők (pl. alumínium-hidroxid) a hashajtó hatást csökkentik.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Túlérzékenységi reakciók, bőrkiütés, bőrgyulladás, kiszáradás, elektrolitveszteség (főleg kálium), görcsös hasi fájdalom, fokozott bélgáz-képződés, felfúvódás, hasmenés. Magas dózisban a székletürítés akaratlagos szabályozásának zavarát, a végbél nyálkahártyájának izgalmát, a végbélnyílás viszketését válthatja ki. Kis mértékben felszívódik és idegentest reakciót, hozzászokást okozhat.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.