A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ENGERIX-B szuszpenziós injekció felnőtteknek

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hepatitis b antigen

hirdetés

ENGERIX-B szuszpenziós injekció felnőtteknek 1x

1x

V

OGYI-T-8261/01

ENGERIX-B szuszpenziós injekció felnőtteknek 100x

100x

V

OGYI-T-8261/03

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Engerix-B és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Engerix-B vakcinát a hepatitisz B vírusfertőzés megelőzésére alkalmazzák. A hepatitisz D fertőzés megelőzését is segíti.

Ezt az oltást mind a felnőttek, mind a 16 éves és idősebb serdülők is megkaphatják. Kivételes körülmények esetén 11-15 éves gyermekeknek és serdülőknek is beadható (lásd 3. pont). Amikor a betegtájékoztatóban az "Ön"-t használjuk, az "az Ön gyermeké"-t is jelentheti.

A hepatitisz B egy vírus okozta fertőző májbetegség. Egyes emberek szervezetében a vírus jelen van, és nem képesek megszabadulni tőle. Ők azok, akik megfertőzhetnek másokat is; vírushordozónak nevezzük őket. A betegség a fertőzött személyek testnedveivel, leggyakrabban a vérével való érintkezés útján, a vírus szervezetbe jutásával terjed.
Ha az anya hordozza a vírust, születéskor átadhatja azt gyermekének. A vírust a hordozóktól pl. védekezés nélküli szexuális együttlét közben, közösen használt injekciós tűkkel, nem megfelelően sterilizált orvosi eszközökkel történő kezeléskor is el lehet kapni.

A betegség fő tünetei a fejfájás, láz, hányinger és sárgaság (a bőr és a szemek besárgulása), de tízből három betegnél a betegség nem jár tünetekkel. Azok közül, akik megfertőződtek a hepatitisz B-vel, tíz felnőttből egy, illetve tíz csecsemőből akár kilenc is vírushordozóvá válik, és valószínűleg súlyos májkárosodás, néhány esetben májrák alakulhat ki nála.

Hogyan hat az Engerix-B?
Az Engerix-B a hepatitisz B vírus külső burkának egy kis mennyiségét tartalmazza. Ez a külső burok nem fertőzőképes, és nem tudja Önt megbetegíteni.
- Amikor megkapja az oltást, az aktiválja az immunrendszert, hogy felkészítse azt a jövőbeni vírusfertőzésekkel szembeni védekezésre.
- Az Engerix-B nem védi meg Önt, ha már hordozza a hepatitisz B vírust.
- Az Engerix-B kizárólag a hepatitisz B vírusfertőzés ellen védi meg Önt.


2. Tudnivalók az Engerix-B alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Engerix-B-t
- Ha Ön allergiás (túlérzékeny) az Engerix-B injekcióra vagy a vakcina bármely összetevőjére (a 6. pontban vannak felsorolva).
- Ha Önnek magas a testhőmérséklete (láza van).
Az Engerix-B nem adható be, ha a fentiek közül bármelyik érvényes Önre. Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt megkapja az Engerix-B oltást. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha bármilyen allergiája van, vagy bármilyen egészségi problémája volt az oltást követően.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Engerix-B alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- vesebetegsége miatt művesekezelés alatt áll, vagy olyan betegségben szenved, amely az immunrendszerét érinti.
Azok, akik művesekezelés alatt állnak, hosszú ideje fennálló májbetegségük van, hepatitisz C hordozók, vagy HIV fertőzöttek, kezelőorvosuktól még kaphatnak Engerix-B-t. Ennek az az oka, hogy a hepatitisz B fertőzés az említett esetekben súlyosabb formát ölthet. A vesebetegséggel és a művesekezeléssel kapcsolatos további információk a 3. pontban találhatóak.
Ha Ön nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik érvényes-e Önre, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt megkapja az Engerix-B oltást.

Ájulás előfordulhat (különösen serdülőknél) bármilyen injekció után, de akár előtte is. Ezért említse meg kezelőorvosának vagy a nővérnek, ha korábban egy injekció beadásakor már elájult.

Más vakcinához hasonlóan, az Engerix-B sem biztos, hogy teljes mértékben hatékony a hepatitisz B elleni védettség elérésében. Számos tényező, pl. idősebb életkor, nem, túlsúly, dohányzás és számos hosszú ideje fennálló probléma csökkentheti az oltásra adott immunválaszát. Ha ezek bármelyike érvényes Önre, kezelőorvosa dönthet egy vérvizsgálat elvégzéséről, vagy egy további adag Engerix-B beadásáról annak érdekében, hogy biztosítsa az Ön védettségét.

Egyéb gyógyszerek és az Engerix-B
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az Engerix-B a legtöbb rutin oltással egy időben beadható. Kezelőorvosa gondoskodik arról, hogy az oltásokat külön-külön és eltérő oltási helyekre adja be.

Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Engerix-B nem valószínű, hogy befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Mindazonáltal, ne vezessen gépjárművet, vagy ne kezeljen gépeket, ha rosszul érzi magát.

Az Engerix-B nátriumot tartalmaz
Ez a készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.


3. Hogyan kell alkalmazni az Engerix-B-t?

Hogyan kell Önnél alkalmazni a vakcinát?
Kezelőorvosa az Önnek ajánlott adag Engerix-B-t fogja beadni.

Az Engerix-B-t
- injekció formájában a felkar izomzatába,
- ha Önnél könnyen alakulnak ki véraláfutások vagy vérzési problémái vannak, bőr alá adott injekció formájában fogja kapni.

A szükséges oltások száma
Ön Engerix-B oltási sorozatot fog kapni. Az oltási sorozat befejezése után várhatóan hosszú távú védelem alakul ki Önnél a hepatitisz B fertőzés ellen.
Felnőttek és 16 éves, illetve idősebb serdülők a 20 mikrogramm/1 ml-es vakcinát kapják.
Számos módja van annak, hogy Ön megkaphassa az Engerix-B-t. Kezelőorvosa az Ön számára legmegfelelőbb oltási sémát fogja kiválasztani:

1. oltási séma - felnőtteknek és 16 éves, illetve idősebb serdülőknek
Első oltás - most
Második oltás - 1 hónappal az első oltás után
Harmadik oltás - 6 hónappal az első oltás után

2. oltási séma - felnőtteknek és 16 éves, illetve idősebb serdülőknek
Első oltás - most
Második oltás - 1 hónappal az első oltás után
Harmadik oltás - 2 hónappal az első oltás után
Negyedik oltás - 12 hónappal az első oltás után
- Ez az oltási séma alkalmazható a közelmúltban hepatitisz B expozíciónak kitett személyek oltásakor, mivel ez gyorsabban nyújt védelmet.

3. oltási séma - kizárólag felnőtteknek (18 éveseknek és azon felülieknek)
Ez az oltási séma csak kivételes körülmények között adható be Önnek, pl. ha az oltást követő 1 hónapon belül magas kockázatú területre utazik.
Első oltás - most
Második oltás - 1 héttel az első oltás után
Harmadik oltás - 3 héttel az első oltás után
Negyedik oltás - 12 hónappal az első oltás után

4. oltási séma - kizárólag 11-15 éves gyermekeknek és serdülőknek
Ez az oltási séma csak akkor alkalmazható, ha kétséges, hogy gyermeke megkapja a harmadik oltást. Ezen oltási sémában a 20 mikrogramm/1 ml-es vakcinát alkalmazzák. Ez a két adag 10 mikrogramm/0,5 ml-es oltásnál magasabb védettségi szintet biztosít.
Első oltás - most
Második oltás - 6 hónappal az első oltás után
- Amennyiben ezt az oltási sémát alkalmazzák, a védelem nem mindig alakul ki a második adag beadásáig. Ez a két adagos oltási séma csak abban az esetben alkalmazható, ha az oltási sorozat alatt viszonylag alacsony a hepatitisz B fertőzés kockázata, és az oltási sorozat befejezése biztosítható.
Rendkívül fontos, hogy Ön az ajánlott időpontokban térjen vissza az oltásokért. Ha bármilyen kérdése van az Önnek adható oltások mennyiségével kapcsolatban, azt kérjük beszélje meg kezelőorvosával.

Vesebetegségek és művesekezelés
- 16 éves és idősebb személyek
Ha Önnek vesebetegsége van vagy művesekezelés alatt áll, kezelőorvosa dönthet úgy, hogy négy dupla adag vakcinát (2-szer 20 mikrogramm/1 ml) ad be az első oltástól számított 0., 1., 2. és 6. hónapban. Kezelőorvosa dönthet úgy is, hogy vérvizsgálatot végez, hogy megbizonyosodjon az Ön hepatitisz B elleni védettségéről.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden vakcina, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A következő mellékhatások fordulhatnak elő ezzel a vakcinával kapcsolatban:

Allergiás reakciók (10 000 adag oltásból legfeljebb 1 esetben fordulhatnak elő):
Allergiás reakció esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát. A tünetek az alábbiak:
- az arc duzzanata;
- alacsony vérnyomás;
- nehézlégzés;
- a bőr elkékülése;
- eszméletvesztés.
Ezek a tünetek általában az injekció beadása után nagyon rövid időn belül jelentkeznek. Azonnal forduljon orvoshoz, ha az orvosi rendelő elhagyását követően ezek a tünetek jelentkeznek.

Egyéb mellékhatások

Nagyon gyakori (10 adag oltásból több mint 1 esetben fordulhatnak elő):
- fájdalom és bőrpír az injekció beadásának helyén;
- fáradtságérzet;
- ingerlékenység.

Gyakori (10 adag oltásból legfeljebb 1 esetben fordulhatnak elő):
- fejfájás;
- álmosság;
- hányinger vagy hányás;
- hasmenés vagy hasi fájdalom;
- étvágytalanság;
- magas testhőmérséklet (láz);
- általános rossz közérzet;
- duzzanat az injekció beadásának helyén;
- reakció az injekció beadásának helyén (kemény csomó).

Nem gyakori (100 adag oltásból legfeljebb 1 esetben fordulhatnak elő):
- szédülés;
- izomfájdalom;
- influenzaszerű tünetek.

Ritka (1000 adag oltásból legfeljebb 1 esetben fordulhatnak elő):
- nyirokcsomó-duzzanat;
- csalánkiütés, bőrkiütés és viszketés;
- ízületi fájdalom;
- tűszúrásszerű bizsergés és zsibbadás.

Az Engerix B forgalmazása során jelentett mellékhatások
- könnyen kialakuló véraláfutás, illetve nem képes a vérzést elállítani, ha megsebezte magát;
- alacsony vérnyomás;
- vérerek gyulladása;
- az arc hirtelen duzzanata a száj és a torok körül (angioneurotikus ödéma);
- nem képes az izmait mozgatni (bénulás);
- az idegek gyulladása (neuritisz), mely érzéscsökkenést vagy zsibbadást okozhat, beleértve az idegek átmeneti gyulladását, mely a végtagok fájdalmát, gyengeségét és bénulását okozza, és gyakran átterjed a mellkasra és az arcra (Guillain-Barré szindróma), a szemidegek betegségét (optikus neuritisz) és a szklerózis multiplexet;
- a karok és a lábak mozgászavarai (neuropátia);
- az agyvelő gyulladása (enkefalitisz);
- az agy degeneratív betegsége (enkefalopátia);
- az agy körüli hártya gyulladása (meningitisz);
- görcsök, görcsrohamok;
- a bőr érzékenységének elvesztése fájdalomra vagy érintésre (hipoesztézia);
- lila vagy vöröses-lila csomók a bőrön (lichen planus);
- vörös vagy lila foltok a bőrön;
- fájdalmas és merev ízületek (artritisz);
- izomgyengeség.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Engerix-B-t tárolni?

- A vakcina gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne alkalmazza ezt a vakcinát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) tárolandó.
- Nem fagyasztható!
- A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Engerix-B?
1 adag (1 ml) hatóanyaga:
Hepatitisz B felszíni antigén fehérje1,2 20 mikrogramm

1 Hidratált alumínium-hidroxidhoz kötött összesen: 0,50 milligramm Al3+
2 Élesztő (Saccharomyces cerevisiae) sejteken rekombináns DNS technológiával előállítva

Egyéb összetevők: nátrium-klorid, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, injekcióhoz való víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
- Zavaros, fehér injekciós folyadék.
- Injekciós üveg:
20 mikrogramm/1 ml szuszpenzió rollnizott alumínium kupakkal és szürke butil dugóval lezárt injekciós üvegben. 1 db vagy 100 db injekciós üveg dobozban.
- Előretöltött fecskendő:
20 mikrogramm/1 ml szuszpenzió I-es típusú üveg előretöltött fecskendőben.
Egy előretöltött fecskendő dobozban.
- Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 06. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!