A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

FENIVIR 10 mg/g krém

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

penciclovir

  • D-BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D06-ANTIBIOTICUMOK ÉS CHEMOTHERAPEUTICUMOK BŐRGYÓGYÁSZATI HASZNÁLATRA
  • D06B-CHEMOTHERAPEUTICUMOK LOCALIS HASZNÁLATRA
  • D06BB-Vírusellenes szerek
  • D06BB06-Penciclovir
hirdetés

FENIVIR 10 mg/g krém 1x2 g (Al tubusban, dobozban)

1x2 g (Al tubusban, dobozban)

VN

OGYI-T-5836/01

FENIVIR 10 mg/g krém 1x2 g (Al tubusban+20 applikátor)

1x2 g (Al tubusban+20 applikátor)

VN

OGYI-T-5836/03

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Fenivir krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Fenivir krém ajakherpesz (más néven ajaksömör vagy herpesz labiálisz) kezelésére alkalmazható. Az ajakherpeszt vírusfertőzés idézi elő. A vírus hosszabb időn keresztül inaktív állapotban maradhat, de bizonyos kiváltó tényezők hatására szaporodni kezd, és kialakul az ajakherpesz. Ez például akkor következhet be, ha az Ön egészségi állapota leromlik, ha megfázásban vagy influenzában szenved, vagy ha erős napsugárzásnak tette ki magát. A vírus az ajkak fájdalmas felhólyagosodását idézi elő.

A Fenivir krém penciklovirt tartalmazó, vírusellenes hatású gyógyszerkészítmény, mely megállítja a vírus szaporodását. A Fenivir krém alkalmazásával ajakherpesze gyorsabban gyógyul és a fájdalom időtartama lerövidül. Mindezek mellett ajakherpesze rövidebb ideig lesz fertőző, bár a Fenivir krém nem akadályozza meg az ajakherpesz más emberekre való átterjedését.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 4 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók a Fenivir krém alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Fenivir krémet
- ha allergiás a penciklovirre, a famciklovirre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Fenivir krém kizárólag az ajkakon és a száj körüli területen kialakuló herpesz kezelésére alkalmazható. Nyálkahártyákon (azaz a száj vagy az orr belső részén, illetve a nemiszervek területén) nem alkalmazható. A szem környékére és a szembe nem kerülhet.

Mielőtt elkezdené alkalmazni a Fenivir krémet, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha nem biztos abban, hogy az ajkán megjelent fájdalmas seb ajakherpesz-e,
- ha az ajkán megjelent fájdalmas seb különösen súlyos,
- ha olyan körülmény áll fenn Önnél, vagy olyan kezelésben részesül, ami gyengíti az immunrendszert (azaz szervezetének védekezőképessége a fertőzésekkel szemben csökkent), mint például a HIV-fertőzés, csontvelő-transzplantáció vagy daganatellenes kezelés.

Gyermekek
12 évesnél fiatalabb gyermekek számára a Fenivir krém alkalmazása nem ajánlott.

Egyéb gyógyszerek és a Fenivir krém
Nem ismert kölcsönhatás létrejötte az egyidejűleg alkalmazott egyéb gyógyszerekkel.
Ennek ellenére, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A készítmény termékenységre gyakorolt hatásáról nincs adat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Fenivir krém nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Fenivir krém cetil-sztearil-alkoholt és propilénglikolt tartalmaz
Ez a gyógyszer 77,2 mg cetil-sztearil-alkoholt tartalmaz grammonként, ami helyi bőrreakciókat okozhat (például allergiás eredetű gyulladásos bőrbetegséget, úgynevezett kontakt dermatitiszt).
Ez a gyógyszer 416,8 mg propilénglikolt tartalmaz grammonként. A propilénglikol bőrirritációt okozhat.


3. Hogyan kell alkalmazni a Fenivir krémet?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Alkalmazza a krémet, amilyen hamar csak lehet, amint a fertőzés korai tünteinek (égő, bizsergő, viszkető érzés) kialakulását észleli. A krémet azonban még akkor is érdemes elkezdeni alkalmazni, amikor már az ajakherpesz okozta bőrelváltozások első jeleit tapasztalja.
Minden esetben mosson kezet a krém alkalmazása előtt és után. Nyomjon ki a tubusból egy kisebb mennyiséget az ujjbegyére, vagy az applikátorra (tiszta, egyszerhasználatos applikátort is tartalmazó csomagolás esetén) és kenje a fertőzött területre. Alkalmazza a nappali órákban kétóránként (hozzávetőleg 8-szor egy nap), 4 egymást követő napon keresztül.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei továbbra is fennállnak, vagy súlyosbodnak a kezelés alatt, vagy ajakherpesze nem javul a 4 napon keresztül alkalmazott kezelés után sem.

Alkalmazása gyermekeknél
12 évesnél fiatalabb gyermekek számára a Fenivir krém alkalmazása nem ajánlott.

Ha az előírtnál több Fenivir krémet alkalmazott
Valószínűtlen, hogy bármilyen káros hatás alakulna ki, ha egyszerre nagy mennyiségű krémet ken a bőrére, bár kisebb bőrirritáció előfordulhat.

Ha elfelejtette alkalmazni a Fenivir krémet
Ha megfeledkezett a krém alkalmazásáról, kenje be az elváltozást, amint eszébe jut, majd folytassa a kezelést a megszokott rendben.

Ha véletlenül lenyeli a krémet
A Fenivir krém nem ártalmas, ha véletlenül lenyeli, és nincs szükség semmilyen kezelésre, de előfordulhat a szájnyálkahártya irritációja. Ha nyugtalanítja a krém lenyelése, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

Általános óvintézkedések ajakherpesz esetére

Tartsa észben, hogy az ajakherpesz fertőző.

Ha ajakherpesz alakult ki Önnél, a következő óvintézkedések betartásával elkerülheti, hogy a vírus testének más részeire is átterjedjen, vagy más embereket is megfertőzzön:
- Ne csókoljon meg másokat, főként gyermekeket ne.
- Kerülje az orális szexet.
- Kizárólag saját törülközőjét, arctörlőjét használja, és ne ossza meg evőeszközét, csészéjét, poharát, stb. másokkal.
- Ne szúrja fel a hólyagokat, és ne piszkálja a herpeszt, mert ez elnyújthatja a gyógyulás folyamatát.
- Ne érintse meg szemeit, mert a vírus a szembe kerülve súlyos állapotot idézhet elő.

Ha idő előtt abbahagyja a Fenivir krém alkalmazását
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az esetek túlnyomó részében a Fenivir krém alkalmazása enyhe mellékhatások kialakulásával jár.
Néhány mellékhatás gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): égő, szúró érzés vagy zsibbadás a krém alkalmazásakor. Ezek a hatások általában gyorsan megszűnnek.

Nem ismert gyakorisággal (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg) allergiás típusú reakciók - mint például allergiás dermatitisz (gyulladásos bőrbetegség), bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés és duzzanat - kialakulásáról számoltak be.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Fenivir krémet tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. Nem fagyasztható!

A tubuson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Fenivir krém?
- A készítmény hatóanyaga a penciklovir. A Fenivir krém 10 mg penciklovirt tartalmaz grammonként.
- Egyéb összetevők: fehér vazelin, folyékony paraffin, cetil-sztearil-alkohol, propilénglikol, cetil-makrogol 1000 és tisztított víz.

Milyen a Fenivir külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Fenivir krém sima, fehér színű, homogén krém.
2 g vagy 5 g töltettömegű alumínium tubust tartalmazó dobozban; vagy 2 g töltettömegű alumínium tubust és 20 db egyszerhasználatos applikátort tartalmazó műanyag dobozban kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 01. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!