A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

FINASTERID-TEVA 5 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

finasteride

finasteride 5 mg filmtabletta

  • G - UROGENITALIS RENDSZER ÉS NEMI HORMONOK
  • G04 - UROLÓGIAI KÉSZÍTMÉNYEK
  • G04C - BENIGNUS PROSTATA HYPERTROPHIA GYÓGYSZEREI
  • G04CB - Testosteron-5-alfa-reductase gátlók
  • G04CB01 - Finasteride
hirdetés

FINASTERID-TEVA 5 mg filmtabletta 30x

30x

V

2 441 Ft

OGYI-T-20712/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FINASTERID-TEVA 5 MG FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta hatóanyaga a finaszterid, amely az úgynevezett 5-alfa-reduktáz gátló gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a férfi dülmirigy (prosztata) nagyságának csökkentésével fejtik ki hatásukat.
A Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettát a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának (ún. benignus (nem rákos jellegű) prosztata-hiperplázia, rövidítve BPH) kezelésére és visszafejlődésére használják. A gyógyszer a megnagyobbodott prosztata visszafejlődését váltja ki, javítja a vizelet áramlását, és enyhíti a BPH okozta tüneteket, valamint csökkenti a heveny vizeletrekedés kockázatát és a műtét szükségességét.
2. TUDNIVALÓK A FINASTERID-TEVA 5 MG FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a finaszteridre vagy a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta egyéb összetevőjére (lásd a 6. pontban a " Mit tartalmaz a Finasterid-Teva 5 mg filmtabletta" című részt).
- ha terhes vagy fennáll a teherbe esés lehetősége. A Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta használatának nőknél nincs javallata. Terhes nőknek vagy olyan nőknek, akik teherbe eshetnek, fokozott körültekintéssel kell eljárniuk, ha érintkezésbe kerülhetnek a Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettával (további információt lásd a "Terhesség és szoptatás" fejezetben).
A Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta alkalmazása gyermekeknél nem ajánlott.
HA BÁRMILYEN TOVÁBBI KÉRDÉSE VAN A KÉSZÍTMÉNY ALKALMAZÁSÁVAL KAPCSOLATBAN KÉRDEZZE MEG ORVOSÁT VAGY GYÓGYSZERÉSZÉT
A Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha az Ön húgyhólyagjában nagy mennyiségű visszamaradt vizelet van, és/vagy ha vizeletáramlása nagymértékben csökkent. Ilyen esetben az Ön gondos kivizsgálása szükséges, húgyúti szűkület tekintetében.
- ha az Ön májműködése csökkent. Ilyen betegeknél megemelkedhet a finaszterid plazmaszintje.
- ha az Ön szexuális partnere terhes vagy esetleg teherbe eshet, nem szabad érintkeznie az Ön spermájával, amely tartalmazhat igen kis mennyiségű gyógyszert.
Közölje kezelőorvosával, ha a fentiek bármelyike jelenleg érvényes Önre vagy korábban érvényes volt.
Azonnal közölje kezelőorvosával, ha emlőszövetében bármilyen változást észlel, mint pl. csomókat, fájdalmat, emlőszövet-megnagyobbodást vagy váladékozást az emlőbimbóból, mivel ezek a tünetek súlyos állapot, mint pl. emlőrák jelei lehetnek.
A finaszterid-kezelés megkezdése előtt és a kezelés során klinikai vizsgálatot (beleértve az ujjal történő tapintásos vizsgálatot végbélen át) kell végezni, és a szérumban meg kell határozni az ún. prosztata-specifikus antigén szintjét (PSA).
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Eddig nem azonosítottak jelentős gyógyszerkölcsönhatásokat.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás
A Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta csak férfiak kezelésére szolgál.
Terhes nőknek, vagy olyan nőknek, akik teherbe eshetnek, nem szabad eltört vagy összezúzott Finasterid-TEVA 5 mg filmablettával érintkezniük.
Ha a finaszterid egy fiúmagzattal terhes nő bőrén át felszívódik, vagy egy fiúmagzattal terhes nő beveszi szájon át a tablettát, akkor a gyermek rendellenesen fejlődött nemi szervekkel születhet. A tablettákon filmbevonat van, ami meggátolja a finaszteriddel való érintkezést, feltéve, hogy a tabletták nincsenek eltörve vagy összezúzva.
Amikor a beteg szexuális partnere terhes vagy teherbe eshet, a betegnek vagy meg kell akadályoznia partnere érintkezését az ondófolyadékkal (pl. gumióvszer használatával), vagy abba kell hagynia a finaszterid-kezelést.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincsenek arra utaló adatok, hogy a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásolná.
Fontos információk a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta egyes összetevőiről
A készítmény 108 mg laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz filmtablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a FINASTERID-TEVA 5 MG FILMTABLETTÁT?
A Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja naponta 1 tabletta (ez 5 mg finaszteridnek felel meg).
A filmtabletta bevehető éhgyomorra vagy étkezéssel együtt is. A filmtablettát egészben kell lenyelni, és nem szabad eltörni vagy összezúzni.
Bár a kezelés elején rövid időn belül javulás mutatkozhat, a kezelést legalább 6 hónapon keresztül folytatni kell, a terápia eredményességének megítéléséhez.
Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy mennyi ideig folytassa a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta szedését. Ne szakítsa meg idő előtt a kezelést, mert különben a tünetei kiújulhatnak.
Károsodott májműködésű betegek
Nincsenek tapasztalatok a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta károsodott májműködésű betegeknél való alkalmazására. (lásd még "A Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" című részt is).
Károsodott veseműködésű betegek
Nincs szükség adagmódosításra. Eddig nem vizsgálták a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta alkalmazását művesekezelésben (ún. hemodialízisben) részesülő betegeknél.
Idős betegek
Nincs szükség adagmódosításra.
Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha úgy érzi, hogy a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge.
Ha az előírtnál több Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettát vett be
Ha Ön az előírtnál több Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettát vett be, vagy egy gyermek vett be véletlenül a gyógyszerből, azonnal értesítse kezelőorvosát.
Ha elfelejtette bevenni a Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettát
Ha elfelejtett bevenni egy adagot a Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettából, pótolhatja, amint eszébe jut, kivéve, ha már közel van a következő adag bevételének ideje, akkor az előírás szerint folytassa tovább a gyógyszer szedését. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta szedését
Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy mennyi ideig folytassa a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta szedését. Ne szakítsa meg idő előtt a kezelést, mert tünetei kiújulhatnak.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások értékelésére az alábbi gyakorisági leírásokat használják:
- nagyon gyakori (10 közül több mint 1 beteget érint),
- gyakori (100 -ból 1-10-et beteget érint),
- nem gyakori (1000-ből 1-10-et beteget érint),
- ritka (10 000-ből 1-10-et beteget érint)
- nagyon ritka (10 000-ből kevesebb mint 1beteget érint)
- nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg).
A leggyakoribb mellékhatások az impotencia és a csökkent nemi vágy. Ezek a hatások normális esetben a kezelés elején lépnek fel, de ha a kezelést tovább folytatják, általában a betegek többségénél nem tartanak sokáig.
Immunrendszeri betegségek és tüneteik
Nem ismert: Túlérzékenységi reakciók, pl. az arc és az ajkak duzzanata.
Pszichiátriai kórképek
Gyakori: Csökkent nemi vágy
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
Nem ismert: Szapora vagy szabálytalan szívverés
Máj- és epebetegségek, illetve tünetek
Nem ismert: A májműködést tükröző laborértékek emelkedhetnek
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei
Nem gyakori: bőrkiütés
Nem ismert: viszketés, csalánkiütés
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek
Gyakori: Impotencia
Nem gyakori: Ejakulációs zavar, az emlő nyomásérzékenysége vagy megnagyobbodása férfiaknál
Nem ismert: Herefájdalom
Laboratóriumi vizsgálatok:
Gyakori: Az ondó térfogatának csökkenése
A finaszterid befolyásolhatja a PSA szint laboratóriumi vizsgálati eredményét.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. Hogyan kell A FINASTERID-TEVA 5 MG FILMTABLETTÁT tárolni?
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Finasterid-TEVA 5 mg filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Finasterid-TEVA 5 mg filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga 5 mg finaszterid filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), hidegen duzzadó kukoricakeményítő, povidon K30, magnézium-sztearát, nátrium-lauril-szulfát, Opadry Blue színezék (hipromellóz (E464), titán-dioxid (E171), makrogol 6000, makrogol 400, indigókármin alumínium lakk (E132)).
Milyen a Finasterid TEVA készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Kék, hosszúkás filmtabletta, az egyik oldalán mélynyomású "FNT5" jelöléssel, a másik oldala sima.
14, 15, 20, 28, 30, 50, 50 x 1 db (kórházi csomag), 56, 60, 84, 90, 98, 100 vagy 120 db filmtabletta PVC/PVdC/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. 07. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!