A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

FINASTERIDE PHARMACENTER 5 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

finasteride

finasteride 5 mg filmtabletta

  • G-UROGENITALIS RENDSZER ÉS NEMI HORMONOK
  • G04-UROLÓGIAI KÉSZÍTMÉNYEK
  • G04C-BENIGNUS PROSTATA HYPERTROPHIA GYÓGYSZEREI
  • G04CB-Testosteron-5-alfa-reductase gátlók
  • G04CB01-Finasteride
hirdetés

FINASTERIDE PHARMACENTER 5 mg filmtabletta 30x

30x

V

3 157 Ft

OGYI-T-20586/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Finasteride Pharmacenter és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Finasteride Pharmacenter filmtabletta, amely hatóanyagként 5 mg finaszteridet tartalmaz.

Orvosa a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére rendelte Önnek a Finasteride Pharmacenter-t. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás a prosztata (dülmirigy) jóindulatú (nem rákos) elváltozása, amely az 50 év feletti férfiak körében gyakori.
Az Ön prosztatája (mely a húgyhólyag közelében található) megnagyobbodott és vizeletürítését megnehezíti. Az alábbi tüneteket észlelheti: gyakrabban kell vizelnie, különösen éjjel, a vizelési inger sürgetővé válik, a vizeletürítés megkezdése nehézséget okoz, a vizeletsugár ereje csökken vagy a vizeletelfolyás nem folyamatos és azt is érezheti, hogy a vizeletürítése nem teljes azaz a teljes hólyagürítésre képtelen. Néhány esetben a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás súlyos problémákhoz vezethet, úgymint húgyúti fertőzés, vizelési képtelenség (akut vizelet retenció), sebészeti beavatkozás szükségessége.
Ezért minden férfi, aki a jóindulatú prosztatamegnagyobbodással kapcsolatos tüneteket észleli, mielőbb keresse fel orvosát.

A Finasteride Pharmacenter az 5-α-reduktáz-gátlóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ez a gyógyszer csökkenti a megnagyobbodott prosztata méretét. A Finasteride Pharmacenter csökkenti a vizelési képtelenség hirtelen kialakulásának (akut vizeletretenciónak) és a sebészi beavatkozás szükségességének kockázatát.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás hosszú idő alatt alakul ki. Néhány betegnél a tünetek javulása már a kezelés elején kimutatható, de a Finasteride Pharmacenter-t legalább 6 hónapon át kell szedni ahhoz, hogy eldönthető legyen a kezelés tünetekre gyakorolt hatása.


2. Tudnivalók a Finasteride Pharmacenter szedése előtt

Ne szedje a Finasteride Pharmacenter filmtablettát

- ha allergiás a finaszteridre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Terhes nők, vagy azok akiknél fennáll a teherbe esés lehetősége, nem szedhetik a Finasteride Pharmacenter-t és kerülniük kell az összetört vagy eltört filmtablettával történő érintkezést (lásd Terhesség és szoptatás fejezetet).

A Finasteride Pharmacenter-t csak férfiaknak írják fel.
Nők és gyermekek nem szedhetik a Finasteride Pharmacenter-t.

Tájékoztassa orvosát minden jelenleg vagy a múltban meglévő egészségügyi problémájáról, beleértve az allergiát is.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Finasteride Pharmacenter csak jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban szenvedő férfi betegek kezelésére javallt.

A Finasteride Pharmacenter befolyásolhatja egy "PSA"-nak nevezett vérvizsgálat (prosztata-specifikus antigén-vizsgálat) eredményét. Ezért, ha Önnél PSA-vizsgálatot végeznek, el kell mondania orvosának, hogy Finasteride Pharmacenter-t szed.

A Finasteride Pharmacenter laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Hangulatváltozások és depresszió
A Finasteride Pharmacenterrel kezelt betegeknél hangulatváltozásokat jelentettek, például lehangoltságot, depressziót és ritkábban öngyilkossági gondolatokat. Ha Ön e tünetek bármelyikét tapasztalja, a lehető leghamarabb kérjen további segítséget kezelőorvosától.

Egyéb gyógyszerek és a Finasteride Pharmacenter

A Finasteride Pharmacenter rendszerint nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel. Ennek ellenére feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, vagy a jövőben szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Finasteride Pharmacenter egyidejű bevétele étellel és itallal

A Finasteride Pharmacenter étkezéskor vagy attól függetlenül is bevehető.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhes nők, vagy azok akiknél fennáll a teherbe esés lehetősége, el-, vagy széttört filmtablettákkal nem érintkezhetnek, a finaszterid lehetséges felszívódása és annak a fiú magzatra gyakorolt potenciális kockázata miatt.

Nem ismert, hogy a finaszterid kiválasztódik-e az emberi anyatejbe.

A Finasteride Pharmacenter tabletta filmbevonattal van ellátva, ami normál körülmények között megakadályozza a hatóanyaggal történő érintkezést, feltéve, hogy a filmtablettákat nem törték el vagy szét.

Ha a Finasteride Pharmacenter hatóanyaga szájon át történő alkalmazást követően, vagy bőrön keresztül felszívódik, várandós nők fiú magzatánál a nemi szervek fejlődési rendellenességét okozhatja. Ha állapotos nő a Finasteride Pharmacenter hatóanyagával érintkezésbe kerül, erről feltétlenül tájékoztassa orvosát.

Ha az Ön partnere terhes, vagy fennáll a teherbe esés lehetősége, akkor kerülni kell, hogy ondójával (ami a hatóanyag kis mennyiségét tartalmazhatja) érintkezésbe kerüljön.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem áll rendelkezésre arra vonatkozó adat, hogy a Finasteride Pharmacenter befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Finasteride Pharmacenter laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Finasteride Pharmacenter nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Finasteride Pharmacenter-t?

A Finasteride Pharmacenter-t mindig az orvos utasításának megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A filmtabletta ajánlott adagja naponta 1 tabletta.

Ha az előírtnál több Finasteride Pharmacenter-t vett be

Ha Ön túlságosan sok filmtablettát vett be egyszerre, azonnal forduljon orvoshoz!

Ha elfelejtette bevenni a Finasteride Pharmacenter-t

Próbálja a kezelőorvosa által előírt módon szedni a Finasteride Pharmacenter-t. Ha véletlenül elfelejtett egy adagot bevenni, ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokott időben.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A finaszterid alkalmazásával kapcsolatban az alábbi mellékhatásokat jelentették:

-- az ejakulátumban fellelhető spermiumok mennyiségének csökkenése, impotencia (merevedési zavar), magömlési zavarok,
-- nemi vágy csökkenése,
-- szívdobogásérzés,
-- bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, az ajkak és az arc feldagadása,
-- májenzimek szintjének emelkedése,
-- a mell duzzanata vagy érzékenysége,
-- herefájdalom
-- depresszió
-- libidó csökkenés, amely a kezelés felfüggesztését követően is fennáll
-- merevedési zavar (erektilis diszfunkció), amely a kezelés felfüggesztését követően is fennáll
-- férfi meddőség és/vagy gyenge minőségű ondó. A kezelés megszakítását követően az ondó minőségének javulását jelentették.
-- szorongás (gyakorisága nem ismert)

Haladéktalanul tájékoztassa orvosát, ha a mell szöveteiben bárminemű változást észlel, mint pl. csomó/daganat, fájdalom, a mell megnagyobbodása vagy a mellbimbó váladékozása, mert ezek súlyos elváltozások, mint pl. emlődaganat kialakulásának lehetnek a jelei.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Finasteride Pharmacenter-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Finasteride Pharmacenter?
- A készítmény hatóanyaga 5 mg finaszterid filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag:
- laktóz-monohidrát (106,4 mg),
- mikrokristályos cellulóz (E460),
- karboximetil-keményítő-nátrium (A típus),
- hidegen duzzadó keményítő,
- dokuzát-nátrium,
- sárga vas-oxid (E172) és
- magnézium-sztearát.

Filmbevonat:
- hipromellóz,
- titán-dioxid (E171),
- makrogol 400 és
- indigotin (E132).

Milyen a Finasteride Pharmacenter külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Filmtabletta.
Kék, kerek, mindkét oldalán domború tabletta.
Kiszerelés: 10, 14, 28, 30, 60, 90, 100, 500 db filmtabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 07. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!