A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

FLUORESCEIN SERB 100 mg/ml oldatos injekció

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

fluorescein

  • S-ÉRZÉKSZERVEK
  • S01-SZEMÉSZETI KÉSZÍTMÉNYEK
  • S01J-DIAGNOSZTIKUMOK
  • S01JA-Színező anyagok
  • S01JA01-Fluorescein
hirdetés

FLUORESCEIN SERB 100 mg/ml oldatos injekció 10x5 ml

10x5 ml

V

9 755 Ft

OGYI-T-1675/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a gyógyszer kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.

A Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció a szembetegség megállapítását (diagnózisát) elősegítő készítmény (diagnosztikum), melyet a szemfenék és a szivárványhártya érhálózatának vizsgálatához használnak kontrasztanyagként (fluoreszcein angiográfiás és angioszkópiás vizsgálathoz).

A fluoreszcein-nátriumot a kéz, illetve a kar vénájába adják be ("intravénás injekció") kis mennyiségben.
A fluoreszcein a véráram útján kerül a szervezetbe és néhány másodperc alatt eljut a szembe.
A festéket megvilágító, speciális szűrőkkel ellátott kamerával az injekció beadásától számított 30 percen keresztül különböző időközönként felvételeket készítenek a szemfenékről. A felvételeken látható festék által alkotott mintázat segít az orvosnak megállapítani a szem keringési rendellenességeit.

A festék a széklettel és a vizelettel ürül ki a szervezetből 2-3 napon belül.

A vizsgálatot követően legalább 30 percen keresztül szoros orvosi felügyelet szükséges, mivel allergiás reakciók alakulhatnak ki.


2. Tudnivalók a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció alkalmazása előtt

Nem alkalmazható a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció:
- ha allergiás a fluoreszceinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- verőérbe (artériába), vagy az agy-gerincvelői folyadékba (intratekális alkalmazás) adandó injekció formájában.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Tájékoztassa kezelőorvosát:
- ha korábban bármikor előfordult allergiás tünete (pl. gyógyszerallergia, élelmiszerallergia, ekcéma, asztma, szénanátha),
- ha egyéb diagnosztikummal végzett korábbi angiográfiás vizsgálat során bármilyen mellékhatást észlelt (pl.: hányinger, hányás),
- ha a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció korábbi alkalmazását követően hányáson és a rosszulléten kívül egyéb mellékhatás jelentkezett,
- ha egyéb fennálló betegségben szenved, mint pl. szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy cukorbetegség (diabétesz),
- ha bétablokkolót (bizonyos szívbetegségek kezelésére) szed, vagy béta-blokkolót tartalmazó szemcseppet alkalmaz (glaukóma kezelésére).

Amit feltétlenül tudnia kell, mielőtt elkezdi kapni a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekciót
Allergiás reakciók: ritkán súlyos, hirtelen jelentkező allergiás reakciót, beleértve az életveszélyes anafilaxiás sokkot is, tapasztaltak Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekciót kapó betegeknél. Azonnal szóljon kezelőorvosának vagy egy nővérnek, ha allergiás reakciója utaló tüneteket észlel, mint például mellkasi fajdalom vagy szorító érzés, zihálás, légzési nehézség, láz, bőrkiütések, csalánkiütés, az arc, nyak vagy torok vizenyős duzzanata, ájulás.

Az injekció beadásának helyén kialakuló reakció: ha az injekciós oldat kiszivárog a vénából, a bőr roncsolódását, vagy a véna és a beadási helyhez közeli szövetek gyulladását okozhatja. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az injekció beadási helyén fájdalmat, duzzanatot vagy pirosságot észlel.

Gyermekek és serdülők
Gyermekek esetében nem végeztek vizsgálatokat. Amennyiben gyermekeknél alkalmaznak Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekciót, akkor az adag módosítása javasolt (lásd 3. pont).

Egyéb gyógyszerek és a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Különösen fontos, hogy megemlítse, ha bétablokkolót (bizonyos szívbetegségek kezelésére) szed, vagy béta-blokkolót tartalmazó szemcseppet alkalmaz (glaukóma kezelésére).

Laboratóriumi vizsgálatok
A Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció a fluoreszcein-angiográfiás vizsgálat után még 3-4 napig befolyásolhatja a vér és a vizelet egyes paramétereinek a vizsgálatát. Ne felejtsen el szólni kezelőorvosának vagy a nővérnek, ha ezen időszakban vér- vagy vizeletvizsgálatot végeznek Önnél.

Terhesség,szoptatás és termékenység
Terhességről, szoptatásról a kezelőorvost feltétlenül tájékoztatni kell.

Nincs elegendő adat a készítmény alkalmazásáról terhességben, ezért az angiográfiás vizsgálat elvégzését kezelőorvosa mérlegeli, a terhesség első három hónapjában a készítmény használata kerülendő.
A fluoreszcein kiválasztódik az anyatejbe, ezért a fluoreszcein-angiográfiás vizsgálat elvégzése után 7 napig nem szabad szoptatni, ez idő alatt a tejet ki kell fejni és ki kell önteni.
A Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció termékenységre kifejtett hatásáról nem állnak rendelkezésre adatok.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény alkalmazása után, illetve amíg az éleslátás vissza nem tér, nem szabad gépjárművet vezetni és balesetveszélyes gépeket kezelni.

Ha a készítmény alkalmazásával kapcsolatban bármely kérdése merül fel, forduljon kezelőorvosához.


3. Hogyan kell alkalmazni a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekciót?

A készítményt kizárólag kezelőorvosa adhatja be Önnek vénába adandó injekció formájában.
A készítmény adagja felnőtteknek egyszeri 500 mg (5 ml-es ampulla).
Az injekció befecskendezését követően kb. 9-14 másodperc múlva kezdődik meg a szem ereinek vizsgálata.

Alkalmazása időskorban (65 éves vagy idősebb)
A Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció 65 éves kor felett is alkalmazható, és nincs szükség az adag módosítására.

Vesekárosodásban szenvedő betegek
A vesekárosodásban szenvedő betegekből szerzett korlátozott számú információ alapján vesekárosodottakban az adag módosítására nincs szükség.

Májkárosodás szenvedő betegek
Májkárosodásban szenvedő betegek esetében nem végeztek vizsgálatokat. Nincs arra vonatkozó információ, hogy májkárosodás esetén az adag módosítására lenne szükség.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőkorúaknál (18 éves kor alatt)
A Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció alkalmazását nem tanulmányozták gyermek- és serdülőkorban. Amennyiben az injekció alkalmazására ebben a korcsoportban szükség van, az adagot csökkenteni kell. Gyermekek adagja testtömeg-kilogrammonként 5 mg.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Egyes mellékhatások súlyosak lehetnek és azonnali orvosi felügyeletet igényelhetnek:
- Súlyos allergiás reakciók, beleértve az életveszélyes anafilaxiás sokkot is. Ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel. Azonnal szóljon kezelőorvosának vagy egy nővérnek, ha a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció beadása után bármely, az alább felsorolt tüneteket észleli: mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, zihálás, légzési nehézség, láz, bőrkiütések, csalánkiütés, az arc, nyak vagy torok vizenyős duzzanata, ájulás.
- Az injekció beadásának helyén kialakuló reakciók, pl. vénagyulladás tünetei: duzzanat, fájdalom és bőrpír, amely szövetkárosodást okozhat. Szóljon kezelőorvosának, ha ezen tünetek bármelyikét észleli.

Az esetlegesen fellépő mellékhatások megfelelő kezelése érdekében a vizsgálat elvégzését követően 30 percen keresztül orvosi felügyelet szükséges.

Egyéb mellékhatások:
Immunrendszeri betegségek és tünetek:
túlérzékenység.
Idegrendszeri betegségek és tünetek: a kar vagy láb, vagy bármely testrész gyengesége vagy zsibbadása, a tájékozódás elvesztése, zavartság, beszédzavar, ájulás, eszméletvesztés, görcsök, fejfájás, szédülés, bőr érzés-zavarok, a bőr részleges érzéketlensége, ízérzési zavar.
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: szívmegállás, szívinfarktus, alacsony pulzusszám, szapora pulzus.
Érbetegségek és tünetek: sokk, a lábszár felszíni vénáinak gyulladása (tromboflebitisz), alacsony vérnyomás, magas vérnyomás, sápadtság, hőhullám.
Légzőrendszeri, mellkasi és mellüregi betegségek és tünetek: légzésleállás, tüdővizenyő, asztma, gégevizenyő, nehézlégzés, köhögés, gégetáji szorító érzés, toroktáji kaparó érzés, tüsszögés.
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: hányás, öklendezés, hányinger.
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei: bőrgyulladás, bőrkiütés, hideg veríték, bőrpír, csalánkiütés, viszketés, fokozott verejtékezés, a bőr elszíneződése.
Vese és húgyúti betegségek és tünetek: a vizelet elszíneződése.
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: vérrögképződés az injekció beadásának helyén, mellkasi fájdalom, vizenyő, fájdalom, rosszullét, gyengeség, meleg érzés, hidegrázás.

Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy egy nővérhez, ha a fent felsorolt mellékhatások súlyos formában jelentkeznek.

A készítmény alkalmazása után a vizelet sárgásan elszíneződik, átmenetileg fluoreszcencia figyelhető meg, ami kb. 24-36 óra alatt megszűnik. A bőr és a kötőhártya is sárgásan elszíneződik, a bőr elszíneződése 6-12 órán belül elhalványodik.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@nngyk.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekciót tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után nem alkalmazható a gyógyszer. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe, vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció
- A készítmény hatóanyaga: 100 mg fluoreszcein-nátrium milliliterenként.
500 mg fluoreszcein-nátrium 5 ml-es ampullánként.
- Egyéb összetevők: nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz.

Milyen a Fluorescein SERB 100 mg/ml oldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tiszta, sötét narancssárga színű, steril, vizes oldat.

5 ml-es, fehér törőponttal és három piros kódgyűrűvel ellátott, I-es típusú, színtelen üvegampulla.
10 db 5 ml-es ampulla dobozonként.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2017. 07. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!