A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

FURON 40 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

furosemide

furosemide 40 mg tabletta

  • C-CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C03-DIURETICUMOK
  • C03C-NAGYHATÁSÚ DIURETICUMOK
  • C03CA-Sulfonamidok önmagukban
  • C03CA01-Furosemide
hirdetés

FURON 40 mg tabletta 20x

20x

V

376 Ft

OGYI-T-5554/01

TB támogatás

FURON 40 mg tabletta 50x

50x

V

802 Ft

OGYI-T-5554/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Furon 40 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Furon 40 mg tabletta vízhajtó (diuretikus) készítmény.

A Furon 40 mg tabletta a következő esetekben alkalmazható:
- szív- vagy májbetegségek miatt a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma),
- vesebetegség következtében a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma) (nefrózis szindróma (fehérjevesztés, zsíranyagcsere-zavar, vízfelhalmozódás) esetén elsődleges fontosságú az alapbetegség kezelése),
- égési sérülések következtében a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma),
- a tüdőszövetekben kialakuló vizenyőben (tüdőödéma) (pl. hirtelen fellépő szívizomgyengeség (akut szívelégtelenség)),
- magas vérnyomás (arteriális hipertónia) esetén.


2. Tudnivalók a Furon 40 mg tabletta alkalmazása előtt

Ne szedje a Furon 40 mg tablettát:
- ha allergiás a furoszemidre, szulfanomidokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- vizelési képtelenséggel együtt járó veseelégtelenség (anúria) esetén.
- májelégtelenségből adódó eszméletzavar (májkóma és a májkómát megelőző állapot) esetén.
- súlyos káliumhiányos állapotban (hipokalémia).
- súlyos nátriumhiányos állapotban (hiponatrémia).
- kórosan csökkent keringő vérmennyiség (hipovolémia) vagy kiszáradás (dehidráció) esetén.
- digitálisz-túladagolás esetén.
- vese-, vagy májkárosodást okozó anyagokkal történt mérgezés esetén.
- szoptatás alatt (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" c. pont).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Furon 40 mg tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- jelentősen alacsony vérnyomás esetén (hipotónia),
- májzsugor és egyidejű csökkent veseműködés esetén,
- hallászavar esetén,
- ha hasnyálmirigy-gyulladásban szenved,
- ha a lupusz eritematózusznak nevezett autoimmun betegségben szenved, mely gyakran jár bőrbetegségekkel,
- ha időskorú,
- az agyi erek (cerebrovaszkuláris keringési zavarok) vagy a szívkoszorúerek (koronária-betegség) keringési zavara esetén, mivel az ilyen betegek számára a nagymértékű vérnyomásesés komoly veszélyt jelent,
- már meglévő vagy lappangó cukorbetegség (manifeszt vagy látens diabétesz mellitusz) esetében; a vércukorszint rendszeres ellenőrzése szükséges,
- ha Ön köszvényben szenved; a vérben levő húgysav szintjének rendszeres ellenőrzése szükséges,
- a vér rendellenesen csökkent fehérjetartalma esetén (hipoproteinémia), pl. nefrózis szindrómában (fehérjevesztés, zsíranyagcsere-zavar és vízfelhalmozódás) (óvatos adagolás szükséges),
- vizeletürítési nehézségek esetén (pl. prosztata-megnagyobbodás, a vizeletürítés akadálya miatt kialakuló vesemedence-tágulat, húgyvezeték-szűkület).
Húgyhólyag-ürítési zavarokban (pl. prosztata-megnagyobbodás) a Furon 40 mg tabletta csak a szabad vizeletelvezetés biztosítása mellett alkalmazható, mivel a hirtelen felgyülemlő vizeletmennyiség vizelet-visszatartást okozhat, ami a húgyhólyag feszüléséhez vezethet.

Tüneteket okozó alacsony vérnyomás (hipotónia) alakulhat ki Önnél, mely szédüléshez vagy ájuláshoz vezet, elsősorban akkor, ha Ön időskorú, vagy ha a furoszemid mellett más alacsony vérnyomást okozó gyógyszereket is szed, illetve alacsony vérnyomást okozó betegségben szenved.

A Furon 40 mg tablettával történő hosszabb ideig tartó kezelés alatt bizonyos laborértékek, különösen a kálium-, nátrium-, kalcium-, bikarbonát-, kreatinin-, urea- és húgysavszint, valamint a vércukor rendszeres ellenőrzése szükséges.
Különösen szigorú ellenőrzésre van szükség, ha fokozottan fennáll az elektrolit-háztartási zavar kialakulásának kockázata, vagy nagy mennyiségű folyadékveszteség következett be (pl. hányás, hasmenés vagy fokozott verejtékezés következtében). A kórosan lecsökkent keringő vérmennyiséget (hipovolémia) vagy a kiszáradást (dehidráció), csakúgy, mint a jelentős elektrolit-háztartási zavarokat, illetve a sav-bázis-háztartás zavarait korrigálni kell. Ez a Furon 40 mg tablettával történő kezelés átmeneti leállítását igényelheti.

A fokozott vizeletkiválasztás következtében fellépő súlyvesztés a vizeletkiválasztás mértékétől függetlenül nem haladhatja meg az 1 testtömeg-kilogramm/nap értéket.

Nefrózis szindrómában szenvedő betegek esetében (lásd fentebb) a halmozottan jelentkező nemkívánatos hatások kockázata miatt óvatos adagolás szükséges.

Gyermekek
- Koraszülöttek esetében különösen gondos ellenőrzés szükséges a vesemeszesedés vagy vesekövek kialakulásának kockázata miatt; a megfigyelés eszközei: a vesefunkció ellenőrzése, a vese ultrahangos vizsgálata.
- Légzési végveszély szindrómában szenvedő koraszülöttek esetében a Furon 40 mg tablettával végzett vízhajtó kezelés az első élethetekben fokozhatja annak a kockázatát, hogy a születés előtt egy a tüdőkeringést megkerülő verőér nem záródik a születést követően (állandósult duktusz arteriózusz Botalli).
- Sárgaságban szenvedő gyermekek esetében fokozott orvosi ellenőrzés szükséges a Furon 40 mg tabletta alkalmazásakor.

Egyéb gyógyszerek és a Furon 40 mg tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Furon 40 mg tabletta hatását a következő gyógyszerek, illetve gyógyszercsoportok egyidejű alkalmazása befolyásolhatja:
- A glükokortikoidok ("kortizon"), karbenoxolon vagy hashajtók fokozott káliumvesztéshez vezethetnek.
- A gyulladáscsökkentő szerek (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. indometacin és acetilszalicilsav) gyengíthetik a Furon 40 mg tabletta hatását. Ha a Furon 40 mg tablettával történő kezelés alatt a keringő vérmennyiség kórosan csökken (hipovolémia), vagy kiszáradás (dehidráció) lép fel, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők egyidejű alkalmazása akut veseelégtelenséget válthat ki.
- Probenecid (köszvény kezelésére szolgáló gyógyszer), metotrexát (reuma kezelésére és az immunrendszer működésének gátlására alkalmazott gyógyszer) és más gyógyszerek, amelyek a furoszemidhez hasonlóan a vesében választódnak ki, csökkenthetik a Furon 40 mg tabletta hatását.
- Fenitoin (görcsrohamok elleni és a fájdalom bizonyos formáinak kezelésére szolgáló gyógyszer) egyidejű alkalmazása esetén a Furon 40 mg tabletta hatásának csökkenéséről számoltak be.
- Mivel a szukralfát (gyomorpanaszok kezelésére szolgáló gyógyszer) csökkenti a Furon 40 mg tabletta felszívódását, és így gyengíti annak hatását, a két gyógyszer beadása között javasolt legalább 2 óra szünetet tartani.

A következő gyógyszerek és gyógyszercsoportok hatását befolyásolhatja az egyidejű Furon 40 mg tablettával történő kezelés:
- Bizonyos szívgyógyszerekkel (szívglikozidok) történő egyidejű kezeléskor figyelni kell arra, hogy a Furon 40 mg tablettával történő terápia alatt kialakuló kálium- vagy magnéziumhiányos állapot következtében a szívizom érzékenysége fokozódik a szívglikozidokkal szemben. Az elektrolit-háztartás zavarának jelenlétében megnövekszik a szívritmuszavarok kockázata (pl. súlyos kamrai aritmia), ha egyidejűleg bizonyos EKG-változást eredményező gyógyszereket alkalmaznak (pl. terfenadin (allergiaellenes készítmény), egyes szívritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek (I. és III. osztályú antiaritmikumok)).
- A nagy adagban adott szalicilátok (fájdalomcsillapítók) mellékhatásai erősödhetnek a Furon 40 mg tabletta egyidejű alkalmazása esetén.
- A Furon 40 mg tabletta fokozhatja a vesekárosító (nefrotoxikus) antibiotikumok (pl. aminoglikozidok, cefalosporin, polimixinek) hatását.
- Az aminoglikozidok (pl. kanamicin, gentamicin, tobramicin) és más halláskárosodást előidéző gyógyszerek halláskárosító hatása (ototoxicitás) a Furon 40 mg tabletta egyidejű adásakor fokozódhat. A fellépő hallászavarok nem visszafordíthatók, ezért a fent említett gyógyszerek együttes alkalmazását kerülni kell.
- Ciszplatin (rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére szolgáló készítmény) és Furon 40 mg tabletta egyidejű alkalmazásakor számolni kell a halláskárosodás lehetőségével. Mivel a ciszplatin vesekárosító hatását (nefrotoxicitás) a Furon 40 mg tabletta erősítheti, a készítményt különös elővigyázatossággal kell alkalmazni.
- Furon 40 mg tabletta és lítium (bizonyos típusú depresszió kezelésére szolgáló készítmény) egyidejű alkalmazása esetén a lítium szív- és idegkárosító (kardio- és neurotoxikus) hatása erősödhet. Ezért javasolt a két gyógyszer egyidejű alkalmazásakor a vér lítiumszintjének gondos ellenőrzése.
- A Furon 40 mg tabletta fokozhatja egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. ACE-gátlókkal kombinációban, amennyiben az ACE-gátlókat először alkalmazták vagy először adták nagy adagban, akár a sokkig fokozódó súlyos vérnyomásesést és a vesefunkció romlását (egyes esetekben akut veseelégtelenséget) figyelték meg. Ezért, ha van rá lehetőség, az ACE-gátló-kezelés megkezdése vagy az ACE-gátló adagjának növelése előtt a Furon 40 mg tablettával történő kezelést átmenetileg fel kell függeszteni, vagy a furoszemid adagját legalább 3 napon keresztül csökkenteni kell.
- A Furon 40 mg tabletta csökkentheti a probenecid, metotrexát és más, a furoszemidhez hasonlóan a vesén keresztül kiválasztódó gyógyszerek vesén keresztüli kiürülését. Nagy adaggal végzett kezelés a vérben megemelkedett hatóanyagszinteket és a mellékhatások kockázatának fokozódását eredményezheti a gyógyszerek együttadásakor.
- A teofillin (asztma elleni készítmény) vagy a kuráre-típusú készítmények (izomlazítók) hatását a Furon 40 mg tabletta erősítheti.

A furoszemid az alábbi esetekben csökkenti más gyógyszerek hatását
- A vércukorcsökkentő (antidiabetikumok) illetve a vérnyomásnövelő szerek (presszoraminok, például adrenalin, noradrenalin) hatását a Furon 40 mg tabletta egyidejű alkalmazása csökkentheti.

Egyéb kölcsönhatások
- Egyedi esetekben, amikor a furoszemid intravénás beadását követően 24 órán belül klorál-hidrátot is alkalmaz a beteg, a következő tünetek jelentkezhetnek: forróságérzet, verejtékezés, nyugtalanság, hányinger, továbbá vérnyomás- és szívfrekvencia növekedés (tahikardia). Ezért a furoszemid és a klorál-hidrát egyidejű alkalmazását kerülni kell.

A Furon 40 mg tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
Az édesgyökér és a Furon 40 mg tabletta kombinációja fokozott káliumvesztést okozhat.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Terhesség alatt a Furon 40 mg tabletta kizárólag szigorúan indokolt esetben alkalmazható, mivel a furoszemid hatóanyag átjut a méhlepényen.

Szoptatás
A furoszemid kiválasztódik az anyatejbe és gátolja a tejelválasztást. Szoptatás alatt a Furon 40 mg tablettával történő kezelés ellenjavallt. Amennyiben ez mégis szükséges, a szoptatást fel kell függeszteni (lásd "Ne szedje a Furon 40 mg tablettát" pont).

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer korlátozhatja a gépjárművezetéshez, a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez a hatás sokkal kifejezettebb a kezelés kezdetekor, az adag emeléskor és készítményváltáskor, valamint alkohol együttes fogyasztásakor.

A Furon 40 mg tabletta laktózt tartalmaz
Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell alkalmazni a Furon 40 mg tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az adagolást mindig egyénenként - a beteg válaszreakciójától függően - kell megállapítani. Mindig a kívánt hatás eléréséhez szükséges legkisebb adagot kell alkalmazni.
Amennyiben az orvos másképp nem rendeli, a következő adagolás érvényes:

A készítmény ajánlott adagja felnőttek esetében

Szív- vagy máj- illetve vesebetegségek következtében a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma) kezelésére:
Felnőttek esetében az ajánlott kezdő adag egyszer 1 db Furon 40 mg tabletta (megfelel 40 mg furoszemidnek).
Amennyiben nem érhető el kielégítő vizeletkiválasztás, az egyszeri adag 6 óra elteltével 2 db Furon 40 mg tablettára (megfelel 80 mg furoszemidnek) emelhető. Ha a vizeletkiválasztás továbbra sem kielégítő, újabb 6 óra elteltével további 4 db Furon 40 mg tabletta adható (megfelel 160 mg furoszemidnek).
Amennyiben szükséges, egyedi esetekben és gondos kórházi felügyelet mellett a kezdeti adag meghaladhatja a 200 mg-ot.
Az ajánlott napi fenntartó adag általában 1-2 db Furon 40 mg tabletta (megfelel 40-80 mg furoszemidnek).

Ügyelni kell a következőkre:
- A fokozott vizeletkiválasztás következtében fellépő súlyvesztés nem haladhatja meg az 1 testtömeg-kilogramm/nap értéket.
- Nefrózis szindróma esetén a halmozottan jelentkező nemkívánatos hatások kockázata miatt óvatos adagolás szükséges.

Égési sérülések következtében a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma):
A napi és/vagy az egyszeri adag 1-21/2 db Furon 40 mg tabletta (megfelel 40-100 mg furoszemidnek). Kivételes esetekben, vesekárosodásban szenvedő betegeknél legfeljebb napi 6 db Furon 40 mg tabletta adható (megfelel 240 mg furoszemidnek).
A vértérfogat esetleges csökkenését korrigálni kell a Furon 40 mg tablettával történő kezelés megkezdése előtt.

Magas vérnyomás (artériás hipertónia):
Az ajánlott adag naponta egyszer 1 db Furon 40 mg tabletta (megfelel 40 mg furoszemidnek) önmagában alkalmazva vagy más gyógyszerekkel kombinálva.

Alkalmazás gyermekeknél
Gyermekek ajánlott napi adagja a testtömeg-kilogrammonként 1 mg (legfeljebb 2 mg) furoszemid. A maximális napi adag 40 mg furoszemid.

Az alkalmazás módja és időtartama
A tablettákat reggel éhgyomorra, szétrágás nélkül, és elegendő folyadékkal (pl. egy pohár víz) kell bevenni.
Az alkalmazás időtartamáról a kezelőorvos dönt. Az alkalmazás időtartama a betegség típusától és súlyossági fokától függ.
Ha a Furon 40 mg tabletta alkalmazása során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, tájékoztassa kezelőorvosát.

Ha az előírtnál több Furon 40 mg tablettát vett be
Ha gyanúja szerint túl nagy mennyiségű Furon 40 mg tablettát alkalmazott, haladéktalanul forduljon orvoshoz. A túladagolás súlyosságától függően az orvos dönt a szükséges intézkedésekről.

Az akut vagy krónikus túladagolás jelei a só- és folyadékveszteség mértékétől függenek.
A túladagolás jelei a következők lehetnek:
- alacsony vérnyomás (hipotónia) és fekvő helyzetből való felállás esetén keringési problémák (ortosztatikus szabályozási zavar),
- az elektrolit-egyensúly zavara (csökkent kálium-, nátrium- és kloridszintek) vagy a vér pH értékének megnövekedése (alkalózis),
- súlyos folyadékvesztés, amely kiszáradáshoz (dehidráció) vezethet,
- csökkent keringő vérmennyiség (hipovolémia), amely a keringés összeomlását, valamint a vér besűrűsödését (hemokoncentráció) eredményezheti, amely trombózisra való hajlammal társul.
- hirtelen víz- és elekrolitveszteség okozta zavartság (deliriumos állapot).

Ha elfelejtette bevenni a Furon 40 mg tablettát
A Furon 40 mg tabletta előírt adagját vegye be a következő adag esedékes időpontjában, és a jövőben próbálja meg pontosan követni az adagolási előírást. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások osztályozása a következő gyakoriságértékek alapján történik:

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia);
- süketség (bizonyos esetekben visszafordíthatatlan);
- viszketés, bőr- és nyálkahártya reakciók, bőrpír, hólyag- vagy pikkelyképződés (pl. bullózus exantéma, urtikária, purpura, eritéma multiforme, exfoliatív dermatitisz);
- fokozott fényérzékenység (fotoszenzibilizáció).

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- bizonyos fehérvérsejtek számának megemelkedése (eozinofilia);
- leukociták számának csökkenése (leukopénia);
- végtagok bizsergése vagy zsibbadása (paresztézia);
- emésztőrendszeri panaszok (például hányinger, hányás, hasmenés);
- vesegyulladás (intersticiális nefritisz);
- érgyulladás (vaszkulitisz);
- lázas állapotok;
- többnyire gyógyítható (reverzibilis) hallászavarok és/vagy fülcsengés (tinnitusz). Ez a hatás elsősorban a túl gyorsan a vénába beadott injekció esetén fordul elő, különösen egyidejűleg fennálló veseelégtelenség esetén vagy a vér fehérjeszintjének csökkenésekor (hipoproteinémia, pl. nefrózis szindrómában szenvedő betegek esetében).
- súlyos túlérzékenységi reakciók, mint a keringés összeomlása (anafilaxiás sokk).
A sokk első tünetei többek között a bőrreakciók, mint heveny bőrpír vagy csalánkiütés, nyugtalanság, fejfájás, verejtékezés, hányinger és a bőr elkékülése (cianózis).
A túlérzékenységi reakció első tüneteinek megjelenése után nem szabad a Furon 40 mg tablettát többször alkalmazni.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a vörösvértestek fokozott mértékű pusztulásából adódó vérszegénység (hemolitikus anémia);
- a csontvelő vérképzési zavarából adódó vérszegénység (aplasztikus anémia);
- bizonyos fehérvérsejtek nagyszámú csökkenése, ami fertőzésre való hajlammal és komoly általános tünetekkel jár (agranulocitózis);
- akut hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz);
- epepangás (intrahepatikus kolesztázis);
- bizonyos májértékek (transzaminázok) megnövekedése.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- keringési panaszok (főleg idős betegeknél és gyermekeknél): elsősorban fejfájás, szédülés, ájulás, eszméletvesztés (tünetekkel járó vérnyomásesés (hipotónia) által kiváltott), látászavarok, szájszárazság és szomjúság, alacsony vérnyomás (hipotónia) és fekvő helyzetből való felállás esetén alacsony vérnyomással járó keringési problémák (ortosztatikus szabályozási zavarok) formájában nyilvánul meg.
- kiszáradás (dehidráció) és a kórosan lecsökkent vérmennyiség (hipovolémia) miatti keringés összeomlás, valamint a vér besűrűsödése (hemokoncentráció), melynek eredményeként - elsősorban idősebbeknél - fokozódhat a vérrögképződésre (trombózis) való hajlam.
- a bőr hólyagosodásával járó súlyos bőrreakciók: Stevens-Johnson-szindróma (SJS), toxikus epidermális nekrolízis (TEN), akut generalizált exantematózus pusztulózis (AGEP) (akut lázas gyógyszer-kiütés), eozinofiliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció (DRESS).

A Furon 40 mg tablettával történő kezelés alatt (illetve annak következtében):
- a vesén keresztül kiválasztódó anyagok (kreatinin, urea) átmenetileg megnövekedett mennyiségben vannak jelen a vérben.
- vizeletürítési zavar (pl. prosztata-megnagyobbodás, vesemedence-tágulat (hidronefrózis), húgyvezeték-szűkület) alakulhat ki, vagy súlyosbodhatnak a tünetek. Ez másodlagos komplikációkkal a vizeletmennyiség felgyülemléséhez (vizelet-visszatartás) vezethet.
- a vércukorszint megemelkedhet. Ez meglévő cukorbetegség (manifeszt diabétesz mellitusz) esetén rontja az anyagcserét. A lappangó cukorbetegség (látens diabétesz mellitusz) felszínre kerülhet.
- a fokozott folyadék- és elektrolit-kiválasztás következtében gyakran megfigyelték a folyadék- és elektrolit-háztartás zavarait. Ezért a szérum elektrolitok (főként a kálium, nátrium és kalcium) rendszeres ellenőrzésére van szükség.
- nátriumhiányos állapot (hiponatrémia) alakulhat ki (elsősorban korlátozott nátrium-klorid-bevitel esetén), melynek gyakran megfigyelt tünetei: levertség, lábikragörcsök (szisztremma), étvágytalanság, gyengeségérzet, álmosság, hányás és zavart állapotok.
- káliumhiányos állapot (hipokalémia) jelentkezhet (különösen egyidejűleg csökkent káliumbevitelnél és/vagy emelkedett vesén kívüli káliumvesztésnél, pl. hányás vagy krónikus hasmenés következtében). A hipokalémia izomgyengeséggel, végtag-érzékelési zavarokkal (paresztézia), bénulással (parézis), hányással, székrekedéssel, az emésztőrendszer túlzott gázképzésével (meteorizmus), túlzott vizeletkiválasztással (poliuria), kórosan megnövekedett szomjúságérzettel, túlzott folyadékbevitellel (polidipszia) jár együtt, ami mellé rendszertelen pulzus (pl. a szív ingerképzési és ingervezetési zavarai) is társulhat. A súlyos káliumvesztés bélbénuláshoz (paralitikus ileusz) vagy akár kómával is fenyegető eszméletvesztéshez vezethet.
- kalciumhiányos állapot alakulhat ki. Ez ritkán az idegek és az izomzat túlzott ingerelhetőségét (tetánia) okozza.
- magnéziumhiányos állapot alakulhat ki, amely ritkán tetániát vagy szívritmuszavarokat eredményez.
- az elektrolit- és folyadékvesztés következtében kialakuló metabolikus alkalózis (a vér pH értékének megnövekedése) alakulhat ki, illetve a már fennálló metabolikus alkalózis súlyosbodhat.
- gyakran megemelkedik a vér húgysavszintje (hiperurikémia), ami arra hajlamos betegeknél köszvényes rohamot okozhat.
- emelkedhet a vérzsírok (koleszterin és triglicerid) szintje.

Valamely mellékhatás hirtelen fellépése vagy súlyosbodása esetén azonnal forduljon orvoshoz, mivel bizonyos mellékhatások adott esetben életveszélyesek lehetnek.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Furon 40 mg tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Furon 40 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a furoszemid. 40 mg furoszemidet tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, vízmentes, kolloid-szilícium-dioxid, povidon, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus).

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: tabletta.
Fehér illetve halványsárga színű, korong alakú, enyhén domború felületű, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel ellátott, másik oldalán metszett élű tabletta. Törési felülete fehér színű.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás:
20 db vagy 50 db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 06. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!