A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

FUROSEMID-RATIOPHARM 40 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

furosemide

furosemide 40 mg tabletta

  • C-CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C03-DIURETICUMOK
  • C03C-NAGYHATÁSÚ DIURETICUMOK
  • C03CA-Sulfonamidok önmagukban
  • C03CA01-Furosemide
hirdetés

FUROSEMID-RATIOPHARM 40 mg tabletta 20x

20x

V

333 Ft

OGYI-T-8857/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta vízhajtó (diuretikus) készítmény.
A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta a következő esetekben alkalmazható:
- szív- vagy májbetegségek miatt a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma)
- vesebetegség következtében a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma) (nefrózis szindróma (fehérjevesztés, zsíranyagcsere-zavar, vízfelhalmozódás) esetén elsődleges fontosságú az alapbetegség kezelése),
- égési sérülések következtében a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma),
- a tüdőszövetekben kialakuló vizenyőben (tüdőödéma) (pl. hirtelen fellépő szívizomgyengeség (akut szívelégtelenség)),
- magas vérnyomás (arteriás hipertónia) esetén.
2. Tudnivalók a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta alkalmazása előtt
Ne szedje a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát
- ha allergiás a furoszemidre, szulfonamidokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- vizelési képtelenséggel együtt járó veseelégtelenség (anúria) esetén.
- májelégtelenségből adódó eszméletzavar (májkóma és a májkómát megelőző állapot) esetén.
- súlyos káliumhiányos állapotban (hipokalémia).
- súlyos nátriumhiányos állapotban (hiponatrémia).
- kórosan csökkent keringő vérmennyiség (hipovolémia) vagy kiszáradás (dehidráció) esetén.
- digitálisz-túladagolás esetén.
- vese-, vagy májkárosodást okozó anyagokkal történt mérgezés esetén.
- szoptatás alatt (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" c. pont).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- jelentősen alacsony vérnyomás esetén (hipotónia),
- májzsugor és egyidejű csökkent veseműködés esetén,
- hallászavar esetén,
- hasnyálmirigy-gyulladásban,
- az úgynevezett lupusz eritematózusznak nevezett autoimmun betegségben, mely gyakran jár bőrbetegségekkel,
- időskorban,
- az agyi erek (cerebrovaszkuláris keringési zavarok) vagy a szívkoszorúerek (koronária-betegség) keringési zavara esetén, mivel az ilyen betegek számára a nagymértékű vérnyomásesés komoly veszélyt jelent,
- már meglévő vagy lappangó cukorbetegség (manifeszt vagy látens diabétesz mellitusz) esetében; a vércukorszint rendszeres ellenőrzése szükséges,
- ha Ön köszvényben szenved; a vérben levő húgysav rendszeres ellenőrzése szükséges,
- a vér rendellenesen csökkent fehérjetartalma esetén (hipoproteinémia), pl. nefrózis szindrómában (fehérjevesztés, zsíranyagcsere-zavar és vízfelhalmozódás) (óvatos adagolás szükséges),
- vizeletürítési nehézségek esetén (pl. prosztata-megnagyobbodás, a vizeletürítés akadálya miatt kialakuló vesemedence-tágulat, húgyvezeték-szűkület).
Húgyhólyag-ürítési zavarokban (pl. prosztata-megnagyobbodás) a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta csak a szabad vizeletelvezetés biztosítása mellett alkalmazható, mivel a hirtelen felgyülemlő vizeletmennyiség vizelet-visszatartást okozhat, ami a húgyhólyag feszüléséhez vezethet.
Tüneteket okozó alacsony vérnyomás (hipotónia) alakulhat ki Önnél, mely szédüléshez, ájuláshoz vagy eszméletvesztéshez vezet, elsősorban akkor, ha Ön időskorú, vagy ha a furoszemid mellett más alacsony vérnyomást okozó gyógyszereket is szed, illetve alacsony vérnyomást okozó betegségben szenved.
A Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettával történő hosszabb ideig tartó kezelés alatt bizonyos véreredmények, különösen a kálium-, nátrium-, kalcium-, bikarbonát-, kreatinin-, urea- és húgysavszint, valamint a vércukor rendszeres ellenőrzése szükséges.
Különösen szigorú ellenőrzésre van szükség, ha fokozottan fennáll az elektrolit-háztartási zavar kialakulásának veszélye, vagy nagy mennyiségű folyadékveszteség következett be (pl. hányás, hasmenés vagy fokozott verejtékezés következtében). A kórosan lecsökkent keringő vérmennyiséget (hipovolémia) vagy a kiszáradást (dehidráció), csakúgy, mint a jelentős elektrolit-háztartási zavarokat, illetve a sav-bázis háztartás zavarait korrigálni kell. Ez a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettával történő kezelés átmeneti leállítását igényelheti.
A fokozott vizeletkiválasztás következtében fellépő súlyvesztés a vizeletkiválasztás mértékétől függetlenül nem haladhatja meg az 1 testtömeg-kilogramm/nap értéket.
Nefrózis szindrómában szenvedő betegek esetében (lásd fentebb) a halmozottan jelentkező nemkívánatos hatások kockázata miatt óvatos adagolás szükséges.
Gyermekek
- Koraszülöttek esetében különösen gondos ellenőrzés szükséges a vesemeszesedés vagy vesekövek kialakulásának veszélye miatt; a megfigyelés eszközei: a vesefunkció ellenőrzése, a vese ultrahangos vizsgálata.
- Légzési végveszély szindrómában szenvedő koraszülöttek esetében a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettával végzett vízhajtó kezelés az első élethetekben fokozhatja annak a veszélyét, hogy a születés előtt egy a tüdőkeringést megkerülő verőér nem záródik a születést követően (állandósult duktusz arteriózusz Botalli).
- Sárgaságban szenvedő gyermekek esetében fokozott orvosi ellenőrzés szükséges a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta szedésekor.
Egyéb gyógyszerek és a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta hatását a következő gyógyszerek, ill. készítménycsoportok egyidejű alkalmazása befolyásolhatja:
- A glükokortikoidok ("kortizon"), karbenoxolon vagy hashajtók fokozott káliumvesztéshez vezethetnek.
- A gyulladáscsökkentő szerek (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. indometacin és acetilszalicilsav) gyengíthetik a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta hatását. Ha a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettával történő kezelés alatt a keringő vérmennyiség kórosan csökken (hipovolémia), vagy kiszáradás (dehidráció) lép fel, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők egyidejű alkalmazása akut veseelégtelenséget válthat ki.
- Probenecid (köszvény kezelésére szolgáló szer), metotrexát (reuma kezelésére és az immunrendszer elnyomásáért felelős gyógyszer) és más gyógyszerek, amelyek a furoszemidhez hasonlóan a vesében választódnak ki, csökkenthetik a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta hatását.
- Fenitoin (görcsrohamok elleni és a fájdalom bizonyos formáinak kezelésére szolgáló gyógyszer) egyidejű alkalmazása esetén a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta hatásának csökkenéséről számoltak be.
- Mivel a szukralfát (gyomorpanaszok kezelésére szolgáló gyógyszer) csökkenti a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta felszívódását, és így gyengíti annak hatását, a két gyógyszer beadása között javasolt legalább 2 óra szünetet tartani.
A következő gyógyszerek és készítménycsoportok hatását befolyásolhatja az egyidejű Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettával történő kezelés
- Bizonyos szívgyógyszerekkel (szívglikozidok) történő egyidejű kezeléskor figyelni kell arra, hogy a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettával történő terápia alatt kialakuló kálium- vagy magnéziumhiányos állapot következtében a szívizom érzékenysége fokozódik a szívglikozidokkal szemben. Az elektrolit-háztartás zavarának jelenlétében megnövekszik a szívritmuszavarok veszélye (pl. súlyos kamrai aritmia), ha egyidejűleg bizonyos EKG-változást eredményező szereket alkalmaznak (pl. terfenadin (allergiaellenes készítmény), egyes szívritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek (I. és III. osztályú antiaritmikumok)).
- A nagy dózisban adott szalicilátok (fájdalomcsillapítók) mellékhatásai erősödhetnek a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta egyidejű alkalmazása esetén.
- A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta fokozhatja a vesekárosító (nefrotoxikus) antibiotikumok (pl. aminoglikozidok, cefalosporin, polimixinek) hatását.
- Az aminoglikozidok (pl. kanamicin, gentamicin, tobramicin) és más halláskárosodást előidéző gyógyszerek halláskárosító hatása (ototoxicitás) a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta egyidejű adásakor fokozódhat. A fellépő hallászavarok nem visszafordíthatók, ezért a fent említett gyógyszerek együttes alkalmazását kerülni kell.
- Ciszplatin (rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére szolgáló készítmény) és Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta egyidejű alkalmazásakor számolni kell a halláskárosodás lehetőségével. Mivel a ciszplatin vesekárosító hatását (nefrotoxicitás) a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta erősítheti, a készítményt különös elővigyázatossággal kell alkalmazni.
- Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta és lítium (bizonyos típusú depressziók kezelésére szolgáló készítmény) egyidejű alkalmazása esetén a lítium szív- és idegkárosító (kardio- és neurotoxikus) hatása erősödhet. Ezért javasolt a két gyógyszer egyidejű alkalmazásakor a vér lítium szintjének gondos ellenőrzése.
- A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta fokozhatja egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. ACE-gátlókkal kombinációban, amennyiben az ACE-gátlókat először alkalmazták vagy először adták nagy dózisban, akár a sokkig fokozódó masszív vérnyomásesést és a vesefunkció romlását (egyes esetekben akut veseelégtelenséget) figyelték meg. Ezért, ha van rá lehetőség, az ACE-gátló-kezelés megkezdése vagy az ACE-gátló adagjának növelése előtt a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettával történő kezelést átmenetileg fel kell függeszteni, vagy a furoszemid adagot legalább 3 napon keresztül csökkenteni kell.
- A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta csökkentheti a probenecid, metotrexát és más, a furoszemidhez hasonlóan a vesén keresztül kiválasztódó gyógyszerek vesén keresztüli kiürülését. Nagy dózisú kezelés a vérben megemelkedett hatóanyagszinteket és a mellékhatások kockázatának fokozódását eredményezheti a gyógyszerek együttadásakor.
- A teofillin (asztma elleni készítmény) vagy a kuráre-típusú készítmények (izomlazítók) hatását a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta erősítheti.
A furoszemid az alábbi esetekben csökkenti más gyógyszerek hatását
- A vércukorcsökkentő (antidiabetikumok) illetve a vérnyomásnövelő szerek (presszoraminok, pl. adrenalin, noradrenalin) hatását a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta egyidejű alkalmazása csökkentheti.
Egyéb kölcsönhatások
- Egyedi esetekben, amikor a furoszemid intravénás beadását követően 24 órán belül klorálhidrátot is bevesz a beteg, a következő tünetek jelentkezhetnek: forróságérzet, verejtékezés, nyugtalanság, hányinger, továbbá vérnyomás- és szívfrekvencia növekedés (tahikardia). Ezért a furoszemid és a klorálhidrát egyidejű alkalmazását kerülni kell.
A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta édesgyökérrel együtt alkalmazva fokozott káliumveszteséget okozhat.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Terhesség alatt a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta csak rendkívül indokolt esetben alkalmazható, mivel az aktív hatóanyag, a furoszemid, átjut a méhlepényen.
Szoptatás
A furoszemid kiválasztódik az anyatejbe és gátolja a tejelválasztást. Szoptatás alatt a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettával folytatott kezelés nem javasolt. Amennyiben ez mégis szükséges, a szoptatást fel kell függeszteni (lásd még a "Ne szedje a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát" c. pontot).
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer korlátozhatja a gépjárművezetéshez, a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez a hatás sokkal kifejezettebb a kezelés kezdetekor, dózisemeléskor és készítményváltáskor, valamint alkohol együttes fogyasztásakor.
A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta laktózt tartalmaz
Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az adagolást egyénenként - mindenekelőtt a kezelésre adott választól függően - kell az orvosnak megállapítania és kizárólag az orvos utasítására lehet azt megváltoztatni. Mindig a kívánt hatás eléréséhez szükséges legkisebb adagot kell alkalmazni.
A készítmény ajánlott adagja felnőttek esetében
Szív- vagy máj- illetve vesebetegségek következtében a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma) kezelésére:
A felnőttek ajánlott kezdő adag 1 db Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta (megfelel 40 mg furoszemidnek).
Amennyiben nem sikerül kielégítő vizelethajtó hatást elérni, 6 óra múlva 2 db Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettára (megfelel 80 mg furoszemidnek) emelhető. Amennyiben a vizeletkiválasztás továbbra is elégtelen marad, 6 óra elteltével további 4 db Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta (megfelel 160 mg furoszemidnek) vehető be.
Amennyiben szükséges, kizárólag egyedi esetekben és szoros klinikai ellenőrzés mellett 200 mg-ot meghaladó kezdő dózis adható.
Az ajánlott napi fenntartó adag 1-2 db Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta (megfelel 40-80 mg furoszemidnek).
Ügyelni kell a következőkre:
- a fokozott vizeletkiválasztás következtében kialakuló súlyvesztés nem haladhatja meg az 1 testtömeg-kilogramm/nap értéket.
- Nefrózis szindróma esetén a halmozottan jelentkező nemkívánatos hatások kockázata miatt óvatos adagolás szükséges.
Égési sérülések következtében a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma):
A napi és/vagy egyszeri adag 1-2 1/2 db Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta között lehet (megfelel 40-100 mg furoszemidnek). Kivételes esetekben, csökkent veseműködésű betegek esetén legfeljebb 6 db Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta (megfelel 240 mg furoszemidnek) adható.
A vértérfogat esetleges csökkenését korrigálni kell a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta alkalmazása előtt.
Magas vérnyomás (hipertónia):
Az ajánlott adag naponta 1 db Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta (megfelel 40 mg furoszemidnek) önmagában, vagy más gyógyszerekkel kombinálva.
Alkalmazás gyermekeknél
Gyermekek ajánlott napi adagja testtömeg-kilogrammonként 1 mg (legfeljebb 2 mg) furoszemid. A maximális napi dózis 40 mg furoszemid.
Az alkalmazás módja és időtartama
A tablettát reggel, éhgyomorra, szétrágás nélkül, megfelelő mennyiségű folyadékkal (pl. egy pohár vízzel) kell bevenni.
Az alkalmazás időtartamáról kezelőorvos dönt. Az alkalmazás időtartama a betegség típusától és súlyossági fokától függ.
Amennyiben a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta alkalmazása során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha az előírtnál több Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát vett be
Ha gyanúja szerint túl nagy mennyiségű Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát alkalmazott, haladéktalanul forduljon orvoshoz. A túladagolás súlyosságának megfelelően az orvos dönt a szükséges intézkedésekről.
Az akut vagy krónikus túladagolás tünetei az elektrolit- és folyadékveszteség mértékétől függenek.
A túladagolás jelei a következők lehetnek:
- alacsony vérnyomás (hipotónia) és fekvő helyzetből való felállás esetén keringési problémák (ortosztatikus szabályozási zavar),
- az elektrolit-egyensúly zavara (csökkent kálium-, nátrium- és kloridszintek) vagy ún. alkalózis (a vér pH értékének megnövekedése)
- súlyos folyadékvesztés mely kiszáradáshoz (dehidráció) vezethet,
- kórosan lecsökkent vérmennyiség (hipovolémia), amely a keringés összeomlását, valamint a vér besűrűsödését (hemokoncentráció) eredményezheti, amely trombózisra való hajlammal társul.
- hirtelen víz- és elekrolitveszteség okozta zavartság (deliriumos állapot).
Ha elfelejtette bevenni a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát
A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta előírt adagját vegye be a következő adag esedékes időpontjában, és a jövőben próbálja meg pontosan követni az adagolási előírást. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások osztályozása a következő gyakorisági kategóriák alapján történik:
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia)
- süketség (bizonyos esetekben visszafordíthatatlan)
- viszketés, bőr- és nyálkahártya-reakciók, bőrpír, hólyag- vagy pikkelyképződés (pl. bullózus exantéma, urtikária, purpura, eritéma multiforme, exfoliatív dermatitisz)
- fokozott fényérzékenység (fotoszenzibilizáció).
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- bizonyos fehérvérsejtek számának megemelkedése (eozinofilia),
- fehérvérsejtek számának csökkenése (leukopénia),
- végtagok bizsergése vagy zsibbadása (paresztézia),
- emésztőrendszeri panaszok (pl. hányinger, hányás, hasmenés),
- vesegyulladás (intersticiális nefritisz),
- érgyulladás (vaszkulitisz),
- lázas állapotok,
- többnyire gyógyítható (reverzibilis) hallászavarok és/vagy fülcsengés (tinitusz). Ez a hatás elsősorban a túl gyorsan a vénába beadott injekció esetén fordul elő, különösen egyidejűleg fennálló veseelégtelenség esetén vagy a vér fehérje szintjének csökkenésekor (hipoproteinémia, pl. nefrózis szindrómában szenvedő betegek esetében).
- súlyos túlérzékenységi reakciók, mint a keringés összeomlása (anafilaxiás sokk).
A sokk első tünetei többek között a bőrreakciók, mint heveny bőrpír vagy csalánkiütés, nyugtalanság, fejfájás, verejtékezés, hányinger és a bőr elkékülése (cianózis).
A túlérzékenységi reakció első tüneteinek megjelenése után nem szabad a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát többször alkalmazni, és azonnal orvoshoz kell fordulni.
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a vörösvértestek fokozott mértékű pusztulásából adódó vérszegénység (hemolitikus anémia),
- a csontvelő vérképzési zavarából adódó vérszegénység (aplasztikus anémia),
- bizonyos fehérvérsejtek nagyszámú csökkenése, ami fertőzésre való hajlammal és komoly általános tünetekkel jár (agranulocitózis),
- akut hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz),
- epepangás (intrahepatikus kolesztázis),
- bizonyos májenzim-értékek (transzaminázok) növekedése.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- keringési panaszok (főleg idős betegeknél és gyermekeknél): elsősorban fejfájás, szédülés, ájulás, eszméletvesztés (tünetekkel járó vérnyomáesés (hipotónia) által kiváltott), látászavarok, szájszárazság és szomjúság, alacsony vérnyomás (hipotónia) és fekvő helyzetből való felállás esetén fellépő, alacsony vérnyomással járó keringési problémák (ortosztatikus szabályozási zavarok) formájában nyilvánul meg.
- kiszáradás (dehidráció) és a kórosan lecsökkent vérmennyiség (hipovolémia) miatti keringés-összeomlás, valamint a vér besűrűsödése (hemokoncentráció), melynek eredményeként - elsősorban idősebbeknél - fokozódhat a vérrögképződésre (trombózis) való hajlam.
- A bőr hólyagosodásával járó súlyos bőrreakciók: Stevens-Johnson-szindróma (SJS), toxikus epidermális nekrolízis (TEN), akut generalizált exantematózus pusztulózis (AGEP) (akut lázas gyógyszer-kiütés).
A Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettával történő kezelés alatt (ill. annak következtében):
- a vesén keresztül kiválasztódó anyagok (kreatinin, urea) átmenetileg megnövekedett mennyiségben vannak jelen a vérben.
- vizeletürítési zavar (pl. prosztata-megnagyobbodás, vesemedence-tágulat (hidronefrózis), húgyvezeték-szűkület) alakulhat ki, vagy súlyosbodhatnak a tünetek. Ez másodlagos komplikációkkal a vizeletmennyiség felgyülemléséhez (vizeletpangás) vezethet.
- a vércukorszint megemelkedhet. Ez meglévő cukorbetegség (manifeszt diabétesz mellitusz) esetén rontja az anyagcserét. A lappangó cukorbetegség (látens diabétesz mellitusz) felszínre kerülhet.
- a fokozott folyadék- és elektrolit-kiválasztás következtében gyakran megfigyelték a folyadék- és elektrolit-háztartás zavarait. Ezért a szérum elektrolitok (főként a kálium, nátrium és kalcium) rendszeres ellenőrzésére van szükség.
- nátriumhiányos állapot (hiponatrémia) alakulhat ki (elsősorban korlátozott sóbevitel esetén), melynek gyakran megfigyelt tünetei: levertség, lábikragörcsök (szisztremma), étvágytalanság, gyengeségérzet, álmosság, hányás és zavart állapotok.
- káliumhiányos állapot (hipokalémia) jelentkezhet (különösen egyidejűleg csökkent káliumbevitelnél és/vagy emelkedett vesén kívüli káliumvesztésnél, pl. hányás vagy krónikus hasmenés következtében). A hipokalémia izomgyengeséggel, végtag-érzékelési zavarokkal (paresztézia), bénulással (parézis), hányással, székrekedéssel, az emésztőrendszer túlzott gázképzésével (meteorizmus), túlzott vizeletkiválasztással (poliuria), kórosan megnövekedett szomjúságérzettel, túlzott folyadékbevitellel (polidipszia) jár együtt, ami mellé rendszertelen pulzus (pl. a szív ingerképzési és ingervezetési zavarai) is társulhat. A súlyos káliumvesztés bélbénuláshoz (paralitikus ileusz) vagy akár kómával is fenyegető eszméletvesztéshez vezethet.
- kalciumhiányos állapot alakulhat ki. Ez ritkán az idegek és az izomzat túlzott ingerelhetőségét (tetánia) okozza.
- magnéziumhiányos állapot alakulhat ki, amely ritkán tetániát (izomgörcs) vagy szívritmuszavarokat eredményez.
- az elektrolit- és folyadékvesztés következtében kialakuló metabolikus alkalózis (a vér pH értékének megnövekedése) alakulhat ki, ill. a már fennálló metabolikus alkalózis súlyosbodhat.
- gyakran megemelkedik a vér húgysav szintje (hiperurikémia), ami arra hajlamos betegeknél köszvényes rohamot okozhat.
- emelkedhet a vérzsírok (koleszterin és triglicerid) szintje.
Valamely mellékhatás hirtelen fellépése vagy súlyosbodása esetén azonnal forduljon orvoshoz, mivel bizonyos mellékhatások adott esetben életveszélyesek lehetnek.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a furoszemid. Egy tabletta 40 mg furoszemidet tartalmaz.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), povidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát (Ph. Eur.).
Milyen a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: tabletta.
Fehér ill. halványsárga színű, korong alakú, enyhén domború felületű, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel ellátott, másik oldalán metszett élű tabletta. Törési felülete fehér színű.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Csomagolás:
20, ill. 50 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2018. 08. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!