A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

GAMMANORM 165 mg/ml oldatos injekció

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

immunoglobulin, normal (human)

  • J - SYSTEMÁS FERTŐZÉSELLENES SZEREK
  • J06 - IMMUNSERUMOK ÉS IMMUNGLOBULINOK
  • J06B - IMMUNGLOBULINOK
  • J06BA - Normal human immunglobulin
  • J06BA01 - Immunglobulinok, normal human, extravascularis alkalmazásra
hirdetés

GAMMANORM 165 mg/ml oldatos injekció 1x10 ml

1x10 ml

V

OGYI-T-20142/04

GAMMANORM 165 mg/ml oldatos injekció 10x10 ml

10x10 ml

V

OGYI-T-20142/05

GAMMANORM 165 mg/ml oldatos injekció 20x10 ml

20x10 ml

V

OGYI-T-20142/06

GAMMANORM 165 mg/ml oldatos injekció 1x12 ml

1x12 ml

V

OGYI-T-20142/13

GAMMANORM 165 mg/ml oldatos injekció 1x20 ml

1x20 ml

V

OGYI-T-20142/07

GAMMANORM 165 mg/ml oldatos injekció 10x20 ml

10x20 ml

V

OGYI-T-20142/08

GAMMANORM 165 mg/ml oldatos injekció 20x20 ml

20x20 ml

V

OGYI-T-20142/09

GAMMANORM 165 mg/ml oldatos injekció 1x24 ml

1x24 ml

V

OGYI-T-20142/16

GAMMANORM 165 mg/ml oldatos injekció 1x48 ml

1x48 ml

V

OGYI-T-20142/19

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Gammanorm, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Gammanorm egy immunglobulin-készítmény, amely baktériumok és vírusok elleni antitesteket tartalmaz. Az antitestek (ellenanyagok) védik a szervezetet, és fokozzák annak fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét. A készítmény alkalmazásának célja a normális antitestszintek biztosítása.
A Gammanormot úgynevezett szubsztitúciós kezelésként alkalmazzák felnőtteknél, gyermekeknél és serdülőknél (0-18 éves), a következő kórképekben:
- veleszületett, csökkent vagy hiányzó immunglobulin-termelési képesség esetén (elsődleges immunhiányok).
- a vér daganatos megbetegedéseinek egy bizonyos típusában, az ellenanyaghiányhoz és visszatérő fertőzésekhez vezető krónikus limfocitás leukémiában, abban az esetben, ha az antibiotikumok alkalmazása sikertelen volt vagy antibiotikumok nem adhatók.
- a vér daganatos megbetegedéseinek egy másik típusában, mielóma multiplexben, amely ellenanyaghiányhoz és visszatérő fertőzésekhez vezet.
- vérképzőrendszeri őssejtátültetés előtt vagy után, ellenanyaghiány és visszatérő fertőzések esetén.
2. Tudnivalók a Gammanorm alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Gammanormot
- ha allergiás a humán (emberi eredetű) normál (természetes) immunglobulinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- intravénásan (a Gammanormot tilos érbe beadni);
- intramuszkulárisan (a Gammanorm nem adható izomba) vérzészavarok esetén.
Az izomba adott injekciót kizárólag orvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember adhatja be.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Gammanorm alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- Ha bármilyen más betegségben szenved.
- Ha Ön cukorbeteg, illetve, ha valaha előfordult már Önnél érbetegség vagy vérrögképződés.
- Ha Önnél fokozott a vérrögképződés kockázata.
- Ha hosszú ideig ágyhoz van kötve.
Amennyiben Öntől vérmintát vesznek, tájékoztassa az orvost arról, hogy Ön immunglobulint kap, mivel a kezelés befolyásolhatja a vérvizsgálati eredményeket.
Amennyiben a Gammanormot véletlenül érbe adják be, a betegnél sokk (súlyos keringési elégtelenség) alakulhat ki.
Bizonyos mellékhatások gyakrabban léphetnek fel olyan betegeknél, akik először kapnak Gammanormot, illetve ritka esetekben, ha egy adott humán normál immunglobulin-készítményről egy másikra váltanak, vagy ha az utolsó kezelés után hosszabb idő telt el.
A készítmény biztonságossága vírusfertőzés átvitele szempontjából
Az emberi vérből vagy plazmából készített gyógyszerek esetén meghatározott intézkedésekkel előzik meg fertőzések átvitelét a készítménnyel kezelt betegekbe. Ezek közé tartozik:
- a vér- és plazmaadók körültekintő kiválasztása (így biztosítva a fertőzést hordozó egyének kizárását a véradásból),
- az egyes véradások kapcsán levett vérminták és az összegyűjtött plazma vizsgálata vírusok, illetve fertőzések jelenléte szempontjából,
- olyan lépések beiktatása a vér vagy plazma feldolgozásának folyamatába, amelyekkel hatástalaníthatók vagy eltávolíthatók a vírusok.
Mindezen intézkedések ellenére az emberi vérből vagy plazmából készített gyógyszerek alkalmazása kapcsán nem lehet teljeséggel kizárni a fertőzések átvitelének lehetőségét. Ugyanez vonatkozik a jelenleg még nem ismert vagy újonnan kialakuló vírusokra és más fertőzésekre is.
Az alkalmazott intézkedéseket hatékonynak tekintik a lipidburokkal rendelkező vírusok, pl. a humán immundeficiencia vírus (HIV), a hepatitisz B vírus és a hepatitisz C vírus esetében.
Az alkalmazott intézkedések korlátozott hatékonyságúak lehetnek a burok nélküli vírusok, pl. a hepatitisz A vírus és a parvovírus B19 esetében.
Az immunglobulin-készítményeket eddig nem hozták összefüggésbe hepatitisz A vírus, illetve parvovírus B19 fertőzésekkel, mivel a készítményekben lévő ellenanyagok védelmet nyújthatnak ezen fertőzések ellen.
Minden adag beadott Gammanorm esetén feltétlenül ajánlott feljegyezni a készítmény nevét és gyártási számát, mivel ez lehetővé teszi a felhasznált gyártási tételek nyomon követését.
Egyéb gyógyszerek és a Gammanorm
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, vagy ha az elmúlt három hónapban oltást kapott.
- A Gammanorm gyengítheti az oltások hatékonyságát (például kanyaró-, rubeola-, mumpsz- vagy a bárányhimlő elleni oltás esetén). Ezeket az oltásokat Gammanorm-kezelés után három hónap elteltével lehet alkalmazni. A kanyaróellenes oltás esetén akár egy évet is várni kell a Gammanorm alkalmazása után. Ennek megfelelően fontos, hogy az oltást végző orvos tudjon arról, hogy Ön az adott időpontban vagy korábban Gammanorm-kezelés alatt állt.
Terhesség és szoptatás
A Gammanorm terhesség, illetve szoptatás alatti alkalmazásával kapcsolatban korlátozott tapasztalatok állnak rendelkezésre. Ennek megfelelően, ha Ön terhes vagy szoptat, a Gammanorm alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Az immunglobulinok kiválasztódnak az anyatejbe és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a védő hatású antitestek átkerüljenek az újszülött szervezetébe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Gammanorm egyes mellékhatásai károsan befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Amennyiben Ön a kezelés alatt mellékhatásokat tapasztal, várjon a mellékhatások megszűnéséig, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne.
A Gammanorm nátriumot tartalmaz
A készítmény 0,109 mmol (vagy 2,5 mg) nátriumot tartalmaz milliliterenként (40 ml-es dózisban: 4,35 mmol, vagy 100 mg), amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
3. Hogyan kell alkalmazni a Gammanormot?
A kezelést a kezelőorvosa indítja el, akinek jártasnak kell lennie az otthoni szubkután (bőr alá adott) immunglobulin-kezelés irányításában. Az orvos biztosítja, hogy Ön megfelelő képzésben részesüljön, és pontos tájékoztatást kapjon az infúziós pumpa alkalmazásával, az infúziós technikával, a kezelési napló vezetésével és a súlyos mellékhatások esetén szükséges tennivalókkal kapcsolatban. Amint Ön elsajátítja a kezeléssel kapcsolatos tudnivalókat, és ha a kezelés során addig súlyos mellékhatás nem jelentkezik, kezelőorvosa engedélyezheti a kezelés otthoni folytatását.
Az Ön számára megfelelő adagokat és az infúzió sebességét a kezelőorvosa határozza meg, aki az adagot az Ön igényeinek megfelelően egyénileg határozza meg. Mindig kövesse az orvos utasításait!
Ezt a készítményt a bőr alá kell beadni (szubkután alkalmazás). Azon különleges esetekben, amikor a Gammanorm nem adható be a bőr alá, a készítményt intramuszkulárisan (izomba) is be lehet adni.
Az intramuszkuláris injekciót mindig orvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember adja be.
Utasítások:
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
A készítménynek a beadáskor szoba- vagy testhőmérsékletűnek kell lennie.
Az oldatnak tisztának vagy enyhén opálosnak, színtelennek, halványsárgának vagy világosbarnának kell lennie. Ne használja fel az oldatot, ha az zavaros, szemcséket tartalmaz vagy üledékes.
Kezelési utasítások:
- Távolítsa el az injekciós üveg védőkupakját, és alkohollal törölje le a gumidugót.
- Egy steril fecskendőt és egy tűt vagy átvivő rendszert (pl. Minispike vagy Medimop injekciós üveg adapter) használjon a Gammanorm felszívásához.
- A felszívandó Gammanorm mennyiségének megfelelő mennyiségű levegőt fecskendezzen be az injekciós üvegbe. Ezután szívja fel a Gammanormot az injekciós üvegből. Ha a kívánt mennyiségű Gammanorm felszívásához több injekciós üveg szükséges, akkor ezt a lépést ismételje meg.
- Pumpa használata esetén: A pumpa előkészítése (légtelenítés) során kövesse a gyártó utasításait. Annak biztosítására, hogy a vezetékben ne maradjon levegő, töltse fel a vezetéket/tűt Gammanormmal.
- Fertőtlenítő oldattal tisztítsa meg az injekcióbeadás helyét (helyeit) (pl. az alhasi területen, combon).
- Csípje fel a bőrt két ujjal, és vezesse be a tűt a bőr alatti szövetbe az orvos útmutatásainak megfelelően.
- A Gammanormot tilos érbe befecskendezni!
Ellenőrizze, hogy nem talált-e véletlenül érbe, úgy, hogy óvatosan visszahúzza a fecskendő dugattyúját és megfigyeli, hogy van-e vérvisszaáramlás a csőbe. Ha vérvisszaáramlást lát, húzza ki a tűt és a vezetéket. Egy új tűvel és vezetékkel egy új területen ismételje meg a légtelenítést és a tű bevezetését.
- Steril gézzel vagy átlátszó ragtapasszal rögzítse a tűt a beszúrás helyén.
- A Gammanorm infúzió beadása pumpával:
- Kövesse a pumpára vonatkozó gyártói utasításokat.
- Csecsemőknél és gyermekeknél az injekció beadásának helye 5-15 ml beadása után változtatható.
- Felnőtteknél az injekció beadásának helye a beteg igényei szerint változtatható. Az első 10 infúzió során az injekciózási helyenként beadandó maximális térfogat nem haladhatja meg a 25 ml-t. Ezt követően az adott helyre beadott térfogat fokozatosan 35 ml-re emelhető, amennyiben ezt a beteg jól viseli.
- A beadás egyszerre több helyen is történhet. Az egyes beadási helyeknek egymástól legalább 5 cm távolságra kell lenniük.
- A Gammanorm infúzió beadása fecskendővel:
- Használható szárnyas kanül, ami gyorsabb beadást tesz lehetővé. A beadáshoz használt rendszertől függően az alkalmazandó eljárás néhány kisebb részletében eltérő lehet.
- Egyszerre csak egy helyre adható be a készítmény. Szükség lehet a napi adag több injekciózási helyre történő beadására
- Kezdje meg a dugattyú nyomását: a bőr alá adott immunglobulin sűrű (viszkózus), és ellenáll a nyomásnak.
- Az injekció beadásának sebességét úgy kell megválasztani, hogy az kényelmes legyen. Az ajánlott maximális infúziós sebesség körülbelül 1-2 ml/perc. Ne siessen: az injekciónak nem szabad fájdalmasnak lennie. Néhány testtájra nagyobb térfogatok adhatók be, mint egyéb testtájakra. Szükség esetén váltson új beadási helyre.
- Csecsemőknél és gyermekeknél az injekciózási helyenként beadandó maximális térfogat nem haladhatja meg az 5-15 ml-t.
- Felnőtteknél az injekciózási helyenként beadandó maximális térfogat nem haladhatja meg a 25 ml-t.
- Az adagolást kezelőorvosa határozza meg az Ön személyes igényeire szabva. Elengedhetetlen, hogy Ön ezt mindig betartsa.
- Vegye le a lehúzható címkét a Gammanorm injekciós üvegről, és ennek felhasználásával töltse ki a betegnaplót.
Ha az előírtnál több Gammanormot ad be
A Gammanorm túladagolásának lehetséges veszélyei nem ismertek. Amennyiben a szükségesnél nagyobb mennyiségű Gammanormot adott be, forduljon a kezelőorvosához vagy a legközelebbi sürgősségi betegellátó osztályhoz.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ritka esetekben a Gammanorm vérnyomásesést, illetve súlyos túlérzékenységi reakció (anafilaxiás reakció) kialakulását okozhatja még olyan embereknél is, akik korábban jól tolerálták a humán normál immunglobulin-kezelést.
Allergia gyanúja vagy súlyos allergiás reakció (anafilaxiás reakció) esetén azonnal tájékoztassa kezelőorvosát. Ezek tünetei közé tartozik például a szédülés, a szívveréssel kapcsolatos rendellenességek, a vérnyomásesés, a légzési és nyelési nehézség, a mellkasi szorító érzés, a viszketés, a testszerte jelentkező csalánkiütés, az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata, a keringés összeomlása vagy a bőrkiütés. Ezen állapotok bármelyike azonnali sürgősségi ellátást igényel.
Ha a vérrögképződés tüneteit (pl. légszomj, kar- vagy lábfájdalom vagy -duzzanat, a látásváltozások vagy mellkasi fájdalom) észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához. Ezen mellékhatás előfordulása nagyon ritka.
Forduljon orvoshoz, amennyiben erős fejfájást tapasztal a következő tünetek bármelyikével együtt: nyakmerevség, aluszékonyság, láz, fénykerülés, hányinger, hányás. Ezek a tünetek agyhártyagyulladás jelei lehetnek. Ennek a mellékhatásnak nem ismert a gyakorisága.
Az egyéb mellékhatások felsorolása az alábbiakban található.
Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érinthet
Az injekció beadásának helyén jelentkező helyi reakciók, például duzzanat, érzékenység, fájdalom, pirosság, a bőr megkeményedése, melegségérzés, viszketés, véraláfutás vagy bőrkiütés.
Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
Fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, izomfájdalom, fáradtság.
Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
Hidegrázás, melegségérzés, a beteg fázik, rossz közérzet, gyengeség, sápadtság, hasi fájdalom, hasmenés, légszomj, nehézlégzés vagy sípoló légzés, túlérzékenység.
Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
Alacsony vérnyomás.
Nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
Hidegrázás, láz, ízületi fájdalom.
Nem ismert gyakoriságú:
Köhögés, hátfájás, kipirulás, bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, influenzaszerű tünetek, arcduzzanat.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Gammanormot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
Az injekciós üveg az eredeti csomagolásban tárolandó.
Felhasználási ideje alatt a készítmény ismételt visszahűtés nélkül legfeljebb 25 °C-on 1 hónapig eltartható, ezen időpont után a készítmény megsemmisítendő.
Felnyitás után a készítmény azonnal felhasználandó!
Ne használja fel a Gammanormot, ha az zavaros vagy szemcséket tartalmaz!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
Használt injekciós tűket nem szabad háztartási hulladékként megsemmisíteni.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Gammanorm?
- A készítmény hatóanyaga: 165 mg humán normál immunglobulin milliliterenként (ami megfelel legalább 95% IgG-nek).
- Egyéb összetevők: glicin, nátrium-klorid, nátrium-acetát, poliszorbát 80 és injekcióhoz való víz.
Milyen a Gammanorm külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Gammanorm tiszta vagy enyhén opálos, színtelen, halványsárga vagy legfeljebb világosbarna oldat.
6 ml, 10 ml, 12 ml, 20 ml, 24 ml vagy 48 ml oldatos injekció bróm-butil gumidugóval ellátott I-es típusú injekciós üvegben.
1 db vagy 10 db vagy 20 db injekciós üveg dobozban.
Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2018. 01. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!