A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

GLIMEPIRID-ZENTIVA 4 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

glimepiride

glimepiride 4 mg tabletta

  • A - TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE
  • A10 - ANTIDIABETIKUS TERÁPIA
  • A10B - VÉRCUKORSZINT-CSÖKKENTŐ GYÓGYSZEREK, KIVÉVE INSULINOK
  • A10BB - Sulfonamidok, carbamid-származékok
  • A10BB12 - Glimepiride
hirdetés

GLIMEPIRID-ZENTIVA 4 mg tabletta 30x

30x

V

1 011 Ft

OGYI-T-10452/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Glimepirid-Zentiva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Glimepirid-Zentiva szájon át alkalmazható vércukorszint-csökkentő gyógyszer. Ez a gyógyszer a vércukorcsökkentő hatással rendelkező úgynevezett szulfonilureák csoportjába tartozik.
A Glimepirid-Zentiva azáltal fejti ki hatását, hogy fokozza a hasnyálmirigy inzulin kibocsátását. Ezt követően az inzulin csökkenti az Ön vércukorszintjét.

Mire alkalmazzák a Glimepirid-Zentiva-t
- A Glimepirid-Zentiva bizonyos típusú cukorbetegség (2-es típusú cukorbetegség) kezelésére javasolt, amikor a vércukorszintet már nem lehet megfelelően egyensúlyban tartani csupán diétával, testmozgással, és a testtömeg csökkentésével.


2. Tudnivalók a Glimepirid-Zentiva szedése előtt

Ne szedje a Glimepirid-Zentiva-t
- Ha allergiás a glimepiridre vagy egyéb szulfonilureákra (vércukorszint-csökkentő gyógyszerek, például glibenklamid), vagy szulfonamidokra (bakteriális fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek, például szulfametoxazol), vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha inzulin-kezelést igénylő cukorbetegségben szenved (1-es típusú diabétesz).
- Ha Ön diabéteszes kóma állapotában van.
- Ha Önnél úgynevezett diabéteszes ketoacidózis jelentkezik. Ez a cukorbetegség egyik szövődménye, amikor szervezetében a savszint megemelkedik és a következő tünetekkel járhat: fáradtság, rossz közérzet (hányinger), gyakori vizelés és izommerevség.
- Ha súlyos vesekárosodásban szenved.
- Ha súlyos májbetegségben szenved.

Ne alkalmazza a Glimepirid-Zentiva-t, amennyiben a fentiek bármelyike vonatkozik Önre. Amennyiben nem biztos benne, a Glimepirid-Zentiva alkalmazása előtt beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Glimepirid-Zentiva alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha sérülést követően, műtét után, lázas fertőzésből, vagy a stresszhelyzet egyéb formájából a felépülés szakaszában van, értesítse orvosát, mert szükség lehet a kezelés időszakos megváltoztatására.
- ha súlyos vese- vagy májműködési zavarban szenved, illetve művese-kezelésben részesül.
A Glimepirid-Zentiva-kezelés előtt értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben nem biztos benne, hogy a fentiek vonatkoznak Önre.

A glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimhiányban szenvedő betegeknél a hemoglobinszint csökkenése és a vörösvérsejtek szétesése (hemolitikus anémia) fordulhat elő.

Gyermekek és serdülők
18 év alatti gyermekek és serdülők esetében korlátozott számú adat áll rendelkezésre a Glimepirid-Zentiva alkalmazásával kapcsolatban. Ezért a gyógyszer szedése ennek a korosztálynak nem ajánlott.

A gyógyszer megfelelő adagjának beállításáig, más cukorbetegség elleni tablettára való átállításkor, illetve a gyógyszer rendszertelen szedése esetén csökkenhet a közlekedésben való aktív részvétel és a baleseti veszéllyel járó munkavégzés biztonsága. Ezzel kapcsolatban az orvos tanácsát kell kérni.

Fontos információk az alacsony vércukorszintről (hipoglikémia)
A Glimepirid-Zentiva alkalmazása közben alacsony vércukorszint (hipoglikémia) léphet fel Önnél. Kérjük, tekintse át az alábbi információkat a hipoglikémiával, annak tüneteivel és kezelésével kapcsolatban.

A következő tényezők növelhetik Önnél a hipoglikémia kialakulásának kockázatát:
- Együttműködési hajlandóság, illetve (idősek esetén gyakrabban) képesség hiánya,
- alultápláltság, rendszertelen étkezés, étkezések késése vagy az étkezések kihagyása, vagy éhezési időszak,
- diétamódosítás,
- ha növeli a fizikai aktivitását, és nem eszik eleget, vagy a szokásosnál kevesebb szénhidrátot tartalmazó ételt eszik,
- alkoholfogyasztás (különösen, ha étkezés kihagyásával társul),
- vesekárosodás,
- súlyos májbetegség,
- a Glimepirid-Zentiva szükségesnél nagyobb adagban történő alkalmazása,
- ha Ön bizonyos, hormontermelési zavarban szenved (a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy vagy a mellékvesekéreg működési zavara következtében),
- bizonyos más gyógyszerek egyidejű alkalmazása (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Glimepirid-Zentiva" részt).

A hipoglikémia tünetei a következők:
- Fokozott éhségérzet, fejfájás, hányinger, hányás, kimerültség, álmosság, aluszékonyság, alvászavar, nyugtalanság, agresszivitás, csökkent figyelem, koncentrálóképesség és reakciókészség, levertség, zavartság, beszédzavar (beleértve az beszédképtelenséget is) vagy látászavarok, remegés, részleges bénulás (nem képes a teste egy részét mozgatni), érzészavar, szédülés, bizonytalanság-érzés.
- A következő tünetek is felléphetnek: izzadás, nyirkos tapintású bőr, szorongás, gyors szívverés, magas vérnyomás, erős szívdobogás (szapora vagy egyenetlen szívverés), hirtelen fellépő, a környező területekre is kisugárzó, erős, mellkasi fájdalom (angina pektorisz és szívritmuszavarok).

Ha a vércukorszint tovább csökken, akkor nagyfokú zavartság (delírium) jelentkezhet, görcsrohamok lépnek fel, az önkontroll elvesztése, felületes légzés és lelassult szívverés alakulhatnak ki, elvesztheti az eszméletét, kóma alakulhat ki. A súlyosan alacsony vércukorszint klinikai képe az agyvérzéshez hasonló.

A hipoglikémia kezelése
A legtöbb esetben az alacsony vércukorszint tünetei gyorsan elmúlnak, ha valamilyen formában cukrot juttat a szervezetébe, például kockacukrot eszik, édes gyümölcslevet, vagy cukrozott teát iszik.
Ezért Önnek mindig tartani kell magánál valamilyen cukrot (például kockacukrot).
A mesterséges édesítőszerek azonban hatástalanok, nem alkalmasak a hipoglikémia kezelésére.

Kérjük, keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen be a legközelebbi kórházba, ha a cukor bevétele nem segít, vagy ha a tünetek újra jelentkeznének.

Vérvizsgálat
A vércukorszintjét és a vizelet cukorszintjét rendszeresen ellenőriznie kell.
Kezelőorvosa szintén végeztethet Önnél vérvizsgálatot a májműködésének és a vérsejtszámának (fehérvérsejt- és vérlemezkeszám) az ellenőrzése céljából. Ezen kívül a glikozilált (glükóz (cukor) molekulákat megkötő) hemoglobin (HbA1c) arányának a meghatározása is javasolt.

Egyéb gyógyszerek és a Glimepirid-Zentiva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Kezelőorvosa megváltoztathatja a Glimepirid-Zentiva adagját, ha Ön egyidejűleg olyan gyógyszereket szed, amelyek gyengíthetik, vagy fokozhatják a Glimepirid-Zentiva vércukorszint-csökkentő hatását.

A következő gyógyszerek fokozhatják a Glimepirid-Zentiva vércukorszint-csökkentő hatását. Ezáltal fokozódik a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kialakulásának kockázata:
- Inzulin és egyéb vércukorszint-csökkentő gyógyszerek (mint például a metformin).
- Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (fenilbutazon, azapropazon, oxifenbutazon, acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszerek).
- Húgyúti fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (mint a hosszú hatású szulfonamidok).
- Bakteriális és gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (tetraciklinek, klóramfenikol, kinolonok, klaritromicin, flukonazol, mikonazol).
- Véralvadásgátlók (kumarin-származékok, mint például a warfarin).
- Izomnövelő gyógyszerek (anabolikumok).
- Férfi nemi hormonpótlásra alkalmazott gyógyszerek.
- A depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek (fluoxetin, MAO-gátlók).
- Magas koleszterinszint kezelésére alkalmazott készítmények (fibrátok).
- Vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók).
- Köszvény kezelésére alkalmazott gyógyszerek (allopurinol, probenecid, szulfinpirazon).
- Daganatellenes gyógyszerek (ciklofoszfamid, ifoszfamid, trofoszfamid).
- Testtömegcsökkentésre alkalmazott (fogyasztó) szerek (például fenfluramin).
- Vérkeringési problémák kezelésére, nagy adagban, a vénába beadott (intravénás) gyógyszer (pentoxifillin).
- Allergiák, például szénanátha kezelésére szolgáló gyógyszerek (tritokvalin).
- Magas vérnyomás, szívelégtelenség, vagy prosztata megnagyobbodás tüneteinek kezelésekor alkalmazott gyógyszerek (úgynevezett szimpatolitikumok).
- Szívritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek (dizopiramid).

A következő gyógyszerek gyengíthetik a Glimepirid-Zentiva vércukorszint-csökkentő hatását. Ez fokozza a hiperglikémia (magas vércukorszint) kialakulásának kockázatát:
- Női nemi hormonokat tartalmazó gyógyszerek (ösztrogének, progesztogének).
- Vízhajtók (tiazid diuretikumok, szaluretikumok).
- A pajzsmirigy működését serkentő gyógyszerek (mint a levotiroxin).
- Allergia és gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszerek (glükokortikoidok).
- Pszichiátriai zavarok kezelésénél alkalmazott gyógyszerek (klórpromazin vagy egyéb fenotiazin származékok).
- A szívverés fokozására, az asztma és orrdugulás kezelésére, köhögésre és megfázásra, testtömeg csökkentésére vagy életveszélyes állapotok kezelésére alkalmazott gyógyszerek (adrenalin és úgynevezett szimpatomimetikumok).
- Magas koleszterinszint kezelésére alkalmazott gyógyszerek (nikotinsav és nikotinsav származékok).
- Székrekedés kezelésére tartósan alkalmazott gyógyszerek (hashajtók).
- Epilepsziás rohamok kezelésére alkalmazott gyógyszerek (fenitoin).
- Idegesség és alvászavarok kezelésére alkalmazott gyógyszerek (barbiturátok).
- Fokozott szembelnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszerek (acetazolamid).
- Magas vérnyomás vagy alacsony vércukorszint kezelésére alkalmazott gyógyszerek (diazoxid).
- Fertőzések, gümőkór (tuberkulózis) kezelésére alkalmazott gyógyszerek (rifampicin).
- A súlyosan alacsony vércukorszint kezelésére alkalmazott gyógyszerek (glükagon).
- Epesavak megkötésére alkalmazott gyógyszerek (például koleszevelám). A Glimepirid-Zentiva-t feltétlenül ezen gyógyszerek alkalmazása előtt legalább 4 órával vegye be, mert ezek gátolhatják a Glimepirid-Zentiva bélből való felszívódását.

A következő gyógyszerek fokozhatják vagy csökkenthetik a Glimepirid-Zentiva vércukorszint-csökkentő hatását:
- Gyomorfekély kezelésére alkalmazott gyógyszerek (úgynevezett H2-antagonisták).
- Vérnyomáscsökkentők vagy a szívelégtelenség kezelésénél alkalmazott gyógyszerek, mint a béta-blokkolók, klonidin, guanetidin és reszerpin. Ezek szintén elfedhetik a hipoglikémia tüneteit, ezért ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazása esetén fokozott elővigyázatosság ajánlott.

A Glimepirid-Zentiva gyengítheti vagy fokozhatja a következő gyógyszerek hatását:
- Véralvadásgátlók (kumarin-származékok, mint például a warfarin).

A Glimepirid-Zentiva egyidejű bevétele alkohollal
Tilos alkoholt fogyasztani Glimepirid-Zentiva-kezelés időtartama alatt, mivel az alkohol kiszámíthatatlan módon erősítheti vagy gyengítheti a Glimepirid-Zentiva vércukorszint-csökkentő hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Nem áll rendelkezésre megfelelő adat a glimepirid terhes nőknél való alkalmazására vonatkozóan. A Glimepirid-Zentiva nem alkalmazható terhesség teljes időszaka alatt. Terhesség alatt inzulin alkalmazása szükséges. Amennyiben glimepirid-kezelés során terhességet tervez vagy terhes lesz, a kezelést - amint lehetséges - inzulin-terápiára kell váltani.

Szoptatás
Nem bizonyított a glimepirid kiválasztódása emberi anyatejbe. Glimepirid-kezelés alatt nem javasolt a szoptatás, mivel más hasonló gyógyszer (szulfonilurea) kiválasztódik az emberi anyatejbe és a szoptatott csecsemőknél fennáll az alacsony vércukorszint kockázata.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha magas vagy alacsony a vércukorszintje, csökkenhet koncentrálóképessége, lassulhat a reakcióideje, vagy látászavarok jelentkezhetnek Önnél. Tartsa szem előtt, hogy önmagára és másokra is veszélyt jelenthet (például ha gépjárművet vezet vagy gépeket kezel). Kérjük, kérdezze meg orvosát, vezethet-e gépjárművet:
- ha gyakran van hipoglikémiája (alacsony vércukorszintje),
- ha Önnél a hipoglikémia kevesebb figyelmeztető tünettel vagy figyelmeztető tünet nélkül jelentkezik.

A Glimepirid-Zentiva tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Glimepirid-Zentiva-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A diabétesz eredményes kezelésének az alapja a helyes étrend, a rendszeres testmozgás, valamint a vér és a vizelet rutinszerű ellenőrzése. A tabletták és az inzulin nem tudják ellensúlyozni azt, ha a beteg nem tartja a javasolt diétát.

A gyógyszer alkalmazása
- A gyógyszert szájon át kell bevenni, közvetlenül a napi legelső főétkezés (általában reggeli) előtt vagy a legelső főétkezés során. Ha Ön nem reggelizik, a gyógyszert az orvosa által előre megadott időpontban vegye be. Fontos, hogy a Glimepirid-Zentiva-kezelés során ne hagyjon ki egyetlen étkezést sem.
- A tablettákat egészben, legalább fél pohár vízzel vegye be.

A készítmény ajánlott adagja
A Glimepirid-Zentiva adag függ az Ön szükségletétől, állapotától, valamint a vér- és vizeletcukor vizsgálat eredményétől és a kezelőorvosa határozza meg. Az orvosa által előírtnál ne vegyen be több tablettát.
- Az ajánlott kezdő adag naponta 1 mg glimepirid. Mivel a Glimepirid-Zentiva 2 mg tabletta nem felezhető, így az 1 mg esetében egyéb glimepirid-tartalmú készítményt kell alkalmazni.
- Amennyiben szükséges, kezelőorvosa emelheti az adagot 1-2 hetenként.
- A maximális ajánlott napi adag 6 mg Glimepirid-Zentiva.
- Kombinált terápiát is kezdhetnek Önnél glimepirid és inzulin vagy glimepirid és metformin együttadásával. Ebben az esetben a kezelőorvosa határozza meg a glimepirid, a metformin, vagy az inzulin Önnek szükséges adagját.
- Ha változik a testtömege vagy életvitele, vagy stresszhelyzetben van, értesítse orvosát, mert ezekben az esetekben szükségessé válhat a gyógyszer adagjának a módosítása.
- Ha úgy érzi, hogy a gyógyszer hatása túl gyenge vagy túl erős, ne változtasson az adagon, hanem kérdezze meg orvosát.

Ha az előírtnál több Glimepirid-Zentiva-t vett be
Ha túl sok Glimepirid-Zentiva-t, illetve a szükségesnél egy adaggal többet vett be, fennáll a hipoglikémia veszélye (a hipoglikémia tüneteit lásd a 2. pont alatti "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részben), és ezért Önnek azonnal cukrot kell fogyasztania (például kockacukor, édes gyümölcslé, vagy cukrozott tea formájában), és azonnal fel kell keresnie kezelőorvosát. Gyermekek véletlen gyógyszerbevétele miatt kialakuló hipoglikémia kezelése esetén a beadott cukor mennyiségét nagyon óvatosan emelje, hogy elkerülje a veszélyesen magas vércukorszint (hiperglikéma) kialakulását. Eszméletlen betegnek tilos ételt vagy italt adni.

Mivel a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) állapota eltarthat egy bizonyos ideig (12-72 óráig) és kezdeti javulás után kiújulhat, ezért nagyon fontos, hogy a beteget mindaddig felügyeljük, amíg a veszélyhelyzet el nem múlik. A bevétel után akár 24 óráig sem jelentkezhetnek a tünetek. Elővigyázatosságból akár kórházi felvételre is sor kerülhet. Mutassa meg az orvosnak a gyógyszer csomagolását vagy a megmaradt gyógyszereket, hogy az orvos megtudja, milyen gyógyszer bevételéről van szó.

Azonnali sürgős orvosi segítséget és kórházi felvételt követelnek meg azok a súlyos esetek, amikor a hipoglikémia eszméletvesztéssel jár, vagy súlyos ideggyógyászati tünetek lépnek fel. Biztosítani kell, hogy mindig legyen a beteg mellett olyan személy, aki vészhelyzet esetén orvost tud hívni.

Ha elfelejtette bevenni a Glimepirid-Zentiva-t
Ha kihagyott egy adagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha abbahagyja a Glimepirid-Zentiva szedését
Ha megszakítja a gyógyszerszedést, vagy teljesen felhagy a kezeléssel, tudnia kell, hogy a kívánt vércukorszint csökkentő hatás elmarad, illetve az állapota újra romlani fog. Addig alkalmazza a Glimepirid-Zentiva-t, amíg orvosa el nem rendeli annak abbahagyását.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal értesítse kezelőorvosát, ha az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalja:

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- Eszméletvesztéssel vagy kómás állapottal együtt járó súlyos hipoglikémia (alacsony vércukorszint).

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- Allergiás reakciók (beleértve a gyakran bőrkiütéssel járó érgyulladást), amelyek súlyos, légzési nehézséggel, vérnyomáseséssel és néha sokk kialakulásával együtt járó állapotig romolhatnak.
- Májproblémák, beleértve a bőr és a szem sárgás elszíneződését (sárgaság), epeáramlás zavara (epepangás), májgyulladás (hepatitisz) vagy májelégtelenség.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- A bőr allergiás megbetegedése (túlérzékenység), mely kipirosodás, viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés és fényérzékenység formájában jelentkezhet. Egyes enyhe allergiás reakciók súlyos, nyelési és légzési nehézséggel, az ajak, a torok vagy a nyelv feldagadásával együtt járó reakciókká fejlődhetnek.
- A vérlemezkék számának jelentős csökkenése (trombocitopénia), testszerte kialakuló apró, pontszerű bevérzés a bőrön (trombocitopéniás purpura).

Egyes betegek a következő mellékhatásokat tapasztalták a Glimepirid-Zentiva alkalmazása során:

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- A normálisnál alacsonyabb vércukorszint (hipoglikémia) (Lásd 2. pont - Figyelmeztetések és óvintézkedések).
- A vérsejtek számának csökkenése:
-- Vérlemezkék (fokozza a vérzésveszélyt és a sérülések kialakulásának esélyét),
-- Fehérvérsejtek (növeli a fertőzés veszélyét),
-- Vörösvérsejtek (sápadtságot, gyengeséget vagy kifulladást okozhat),
-- Vérlemezkék, fehér- és vörösvérsejtek számának egyidejű csökkenése.
Ezek a problémák általában javulnak a Glimepirid-Zentiva elhagyását követően.

Nagyon ritka mellékhatás (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- Hányinger, hányás, hasmenés, teltségérzet vagy felpuffadás érzése, gyomorpanaszok és hasi fájdalom.
- A vér nátriumszintjének csökkenése (vérvizsgálat alapján).

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Szulfonilureák, szulfonamidok vagy más hasonló gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban jelentkező allergiás reakciók.
- A Glimepirid-Zentiva-kezelés megkezdésekor látászavarok jelentkezhetnek. Ez a vércukorszint változásának következménye, és állapota hamar javulni fog.
- Májenzimszintek megemelkedése.
- Ízérzés zavara.
- Hajhullás.
- Testsúlynövekedés (más szulfonilurea alkalmazásához hasonlóan).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Glimepirid-Zentiva-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Ne alkalmazza a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit észleli.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Glimepirid-Zentiva?
- A készítmény hatóanyaga: glimepirid.
Glimepirid-Zentiva 2 mg tabletta: 2 mg glimepiridet tartalmaz tablettánként.
Glimepirid-Zentiva 4 mg tabletta: 4 mg glimepiridet tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, povidon 25 000.
A tabletták továbbá az alábbi színezékeket tartalmazzák:
Glimepirid-Zentiva 2 mg tabletta: sárga vas-oxid (E172) és indigókármin alumínium lakk (E132).
Glimepirid-Zentiva 4 mg tabletta: indigókármin alumínium lakk (E132).

Milyen a Glimepirid-Zentiva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Glimepirid-Zentiva 2 mg tabletta: zöld színű, hosszúkás, lapos felületű, mindkét oldalán mélynyomású bemetszéssel, Hoechst logo-val és NMM gravírozással ellátott tabletta. Törési felülete: zöld színű.

Glimepirid-Zentiva 4 mg tabletta: világoskék színű, hosszúkás, lapos felületű, mindkét oldalán mélynyomású bemetszéssel, Hoechst logo-val és NMO gravírozással ellátott tabletta. Törési felülete: világoskék színű.

A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza

30 db tabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!