A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

GRANEGIS 2 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

granisetron

  • A - TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE
  • A04 - HÁNYÁSCSILLAPÍTÓK ÉS ÉMELYGÉS ELLENI SZEREK
  • A04A - HÁNYÁSCSILLAPÍTÓK ÉS ÉMELYGÉS ELLENI SZEREK
  • A04AA - Serotonin (5-HT3) antagonisták
  • A04AA02 - Granisetron
hirdetés

GRANEGIS 2 mg filmtabletta 5x

5x

V

OGYI-T-20924/02

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Granegis filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Granegis filmtabletta egy graniszetronnak nevezett gyógyszert tartalmaz. Ez az ún. 5-HT3 receptor gátló szerek vagy hányáscsillapító szerek csoportjába tartozik. Ezt a tablettát csak felnőttek szedhetik.
A Granegis filmtablettát más típusú orvosi kezelések, úgymint a daganatos betegségek kezelésére alkalmazott kemoterápia vagy radioterápia következtében fellépő hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére használják.
2. Tudnivalók a Granegis filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Granegis filmtablettát
- ha allergiás a graniszetronra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Amennyiben nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét a tabletta szedése előtt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Granegis filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, a gondozását végző egészségügyi szakemberrel vagy gyógyszerészével, különös tekintettel, ha:
- problémái vannak a bélmozgásával bélelzáródás miatt.
- szívbetegsége van, daganatellenes kezelésben részesül olyan gyógyszerrel, amely ismerten károsíthatja a szívet, vagy szervezetében nem megfelelő a sók szintje, pl. a kálium-, a nátrium- vagy a kalcium szintje (elektrolitzavarok).
- más "5-HT3 receptor antagonista" gyógyszert is szed. Ezek közé tartozik a dolaszetron az ondanszetron, amelyeket a Granegis filmtablettához hasonlóan szintén a hányinger és hányás kezelésére és megelőzésére alkalmaznak.
A szerotonin szindróma egy nem gyakori, de potenciálisan életveszélyes reakció, amely előfordulhat a graniszetron alkalmazása során (lásd 4. pont). A reakció jelentkezhet akkor, ha Ön a graniszetront önmagában szedi, azonban nagyobb a valószínűsége, ha Ön a graniszetront bizonyos egyéb gyógyszerekkel (különösen fluoxetinnel, paroxetinnel, szertalinnal, fluvoxaminnal, citaloprámmal, eszcitaloprámmal, venlafaxinnal, duloxetinnel) együtt szedi.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy a gyógyszerészét az összes alkalmazott gyógyszeréről.
Gyermekek
Gyermekek nem szedhetik ezt a tablettát.
Egyéb gyógyszerek és a Granegis filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Erre azért van szükség, mert a Granegis filmtabletta befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását. Továbbá, néhány más gyógyszer is befolyásolhatja ezen tabletta hatását.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét, ha az alábbi gyógyszerek közül valamelyiket szedi:
- szabálytalan szívverés kezelésére alkalmazott gyógyszerek, egyéb "5-HT3 receptor antagonista" gyógyszerek, pl. a dolaszetron és az ondanszetron (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot feljebb)
- fenobarbitál, egy epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszer
- egy ketokonazol nevű gyógyszer, amelyet gombás fertőzések kezelésére alkalmaznak
- az eritromicin nevű antibiotikum, amelyet bakteriális fertőzések kezelésére alkalmaznak
- ún. SSRI-k (szelektív szerotonin újrafelvétel gátlók), amelyeket depresszió és/vagy szorongás kezelésére alkalmaznak. Például fluoxetin, paroxetin, szertralin, fluvoxamin, citaloprám, eszcitaloprám.
- ún. SNRI-k (szerotonin-noradrenalin újrafelvétel gátlók), amelyeket depresszió és/vagy szorongás kezelésére alkalmaznak. Például venlaflaxin, duloxetin.
Terhesség és szoptatás
Nem szedheti ezt a tablettát, ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne, kivéve, ha az orvos kifejezetten javasolja.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Granegis filmtabletta nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és az eszközök vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
Granegis filmtabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Granegis filmtablettát?
A gyógyszert mindig kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Granegis filmtabletta ajánlott adagja betegenként változhat. Az adag függ az életkortól, testtömegtől, valamint attól, hogy a gyógyszert a hányinger és hányás megelőzésére vagy kezelésére adják. Kezelőorvosa dönti el, hogy Ön milyen adagot fog kapni.
A hányinger vagy hányás megelőzése

A Granegis filmtabletta első adagját általában a sugárkezelés vagy kemoterápia megkezdése előtt egy órával kapja meg.
Az adag lehet:
- egy 1 mg-os tabletta naponta kétszer, vagy
- két 1 mg-os tabletta naponta egyszer, vagy
- egy 2 mg-os tabletta naponta egyszer, legfeljebb egy hétig a sugárkezelés vagy a kemoterápia után.
A hányinger vagy hányás kezelése

Az adag általában:
- egy 1 mg-os tabletta naponta kétszer, vagy
- két 1 mg-os tabletta naponta egyszer, vagy
- egy 2 mg-os tabletta naponta egyszer.
Ha az előírtnál több Granegis filmtablettát vett be
Ha úgy gondolja, hogy túl sok tablettát vett be beszélje meg kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
A túladagolás tünete többek között az enyhe fejfájás. A tüneteknek megfelelően fogják Önt kezelni.
Ha elfelejtette bevenni a Granegis filmtablettát
Ha úgy gondolja, hogy elfelejtette bevenni a gyógyszerét, beszélje meg kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Granegis filmtabletta szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését a kezelés befejezése előtt. Ha mégis abbahagyja a gyógyszer szedését, a tünetei visszatérhetnek.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:
- allergiás reakciók (anafilaxia). Ennek jele lehet a torok, arc, ajkak és a száj duzzanata, és a légzési- vagy nyelési nehézség.
További mellékhatások, amelyeket a gyógyszer szedése alatt tapasztalhat:
Nagyon gyakori:10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet
- fejfájás
- székrekedés. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja állapotát.
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- alvászavar (inszomnia)
- a máj működésének megváltozása, ami vérvizsgálattal mutatható ki
- hasmenés.
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet
- bőrkiütés vagy allergiás bőrreakció vagy csalánkiütés vagy csalánfolt (urtikária). A tünetei a vörös, kiemelkedő, viszkető dudorok lehetnek
- a szívverés (szívritmus) változásai és eltérések az EKG-n (a szív elektromos működésének rögzítése)
- kóros önkéntelen mozgások, úgy mint reszketés, izommerevség és izom-összehúzódások,
- Szerotonin szindróma. Tünetei közé tartozik a hasmenés, hányinger, hányás, hőemelkedés és magas vérnyomás, túlzott verejtékezés és szapora szívverés, izgatottság, zavartság, hallucináció, reszketés, izomremegés, -rángás vagy -merevség, koordinációvesztés és nyugtalanság.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Granegis filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Granegis filmtabletta?
- A hatóanyag 1 mg, illetve 2 mg graniszetron (graniszetron-hidroklorid formában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
tablettamag: vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz, karboximetilkeményítő-nátrium (A-típusú), hipromellóz 2910, magnézium-sztearát.
filmbevonat: Opadry II 85F 18378 White (poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol 3350, talkum).
Milyen a Granegis filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem:
1 mg-os tabletta: fehér színű, háromszög alakú, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán mélynyomású "G1" jelzéssel ellátott filmtabletta.
2 mg-os tabletta: fehér színű, háromszög alakú, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán mélynyomású "G2" jelzéssel ellátott filmtabletta.
Csomagolás:
5 db vagy 10 db vagy 100 db (10×10 db) filmtabletta fehér PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2018. 02. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!