A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

GYNOFLOR hüvelytabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

lactobacillus acidophilus, estriol

  • G - UROGENITALIS RENDSZER ÉS NEMI HORMONOK
  • G03 - NEMI HORMONOK ÉS A GENITÁLIS RENDSZER MODULATORAI
  • G03C - ESTROGENEK
  • G03CC - Estrogenek kombinációi más gyógyszerrel
  • G03CC06 - Estriol
hirdetés

GYNOFLOR hüvelytabletta 6x

6x

VN

OGYI-T-5910/01

GYNOFLOR hüvelytabletta 12x

12x

VN

OGYI-T-5910/02

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Gynoflor hüvelytabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Gynoflor hüvelytabletta két hatóanyagot tartalmaz: az emberi hüvelyben természetesen előforduló, nem kórokozó baktériumot, az acidofil (azaz savas közeget kedvelő) laktobacillust (latinul Lactobacillus acidophilus) és egy ösztriol nevű női nemi hormont. Mindkét hatóanyag a hüvelyben fejti ki hatását.

Az egészséges, biológiai egyensúlyi állapotban lévő hüvely természetes védőmechanizmusokkal rendelkezik a fertőzések kivédésére. Ezt a védő hatást többek között a laktobacillusok fejtik ki azáltal, hogy tejsavat és egyéb, fertőzéseket kivédő anyagokat termelnek. A tejsavtermelés savas környezetet eredményez, ami elősegíti a laktobacillusok növekedését, ugyanakkor a kórokozók elszaporodását gátolja. Bizonyos gyógyszeres kezelések (pl. antibiotikumok), helyi fertőzések, súlyos betegségek, ill. nem megfelelő higiénés körülmények (pl. túlzott hüvelyöblítés, tusolás) a laktobacillusok számának csökkenését vagy teljes pusztulását eredményezhetik. A készítmény nagy mennyiségben tartalmaz laktobacillust, ami segít a hüvely természetes közegét helyreállítani.
A hüvely természetes védőmechanizmusai közé tartozik a hüvely felszínét borító hámréteg is, ami fizikai akadályt képez a kórokozók behatolása ellen. Ennek a védelemnek a károsodásához vezethet, ha a női nemi hormonok szintje ingadozó vagy elégtelen (különösen a menstruáció vége előtt). Ebben segít a Gynoflor hüvelytabletta másik hatóanyaga az ösztriol, ami a természetes női nemi hormonok egyike. Az ösztriol a készítményben nagyon alacsony adagban található, biztosítja a jó vérkeringést a hüvely hámszövetében, valamint, hogy a hámréteg megfelelően vastag, rugalmas és nedves legyen. Ez fontos a laktobacillusok szaporodásához is, mert a hámsejtek biztosítják a tejsavtermelés alapanyagát.

A hüvelytabletta tartalmaz még tejcukrot (laktózt), amit a laktobacillusok szintén gyorsan tejsavvá alakítanak. A laktobacillusok elszaporodása és újratelepedése tehát már az első kezelés után elkezdődik.

A Gynoflor hüvelytabletta az alábbi esetekben alkalmazható:
- a laktobacillus állomány és ezzel a hüvelyflóra helyreállítása bizonyos gyógyszeres kezelések után (pl. antibiotikumok);
- a menopauza alatt vagy után kialakuló helyi, hüvelyi panaszok (hüvelyi szárazság, viszketés, égő érzés, fájdalom nemi közösülés alatt) kezelése, vagy az egész testre ható hormonpótló kezelés esetén kiegészítő szerként;

További lehetséges alkalmazása a kiújuló hüvelyi fertőzések megelőző kezelése.


2. Tudnivalók a Gynoflor hüvelytabletta alkalmazása előtt


Ne alkalmazza a Gynoflor-t, ha az alábbiak bármelyike igaz Önre. Ha nem biztos ebben bármelyik alábbi pont vonatkozásában, forduljon kezelőorvosához a Gynoflor alkalmazása előtt.
- Ha emlőrákban szenved, vagy szenvedett korábban, vagy gyanú van arra, hogy Önnek ilyen betegsége van;
- Ha Önnek ösztrogénre érzékeny daganata van, ilyen a méhnyálkahártya (endometrium) daganata, vagy gyanú van arra, hogy Önnek ilyen betegsége van;
- Ha ismeretlen eredetű hüvelyi vérzése van;
- Ha Önnek túlzott mértékben megvastagodott a méhnyálkahártyája (endometrium hiperplázia) és azt nem kezelik;
- Ha Önnek aktuálisan vérrög (trombózis) van bizonyos vénájában, pl. a lábszárában (mélyvénás trombózis) vagy a tüdejében (tüdőembólia), vagy ilyen betegsége volt korábban;
- Ha Önnek véralvadási zavara van (pl. protein C, protein S vagy antitrombin hiány);
- Ha Önnek aktuálisan olyan betegsége van, amit az artériákban kialakuló véralvadék okoz, pl. szívroham, sztrók vagy angina, vagy ilyen betegsége volt korábban;
- Ha Önnek májbetegsége van vagy volt korábban, és a májfunkciós értékei még nem normalizálódtak;
- Ha Ön egy ritka, örökletes betegségben, porfíriában szenved;
- Ha allergiás a Gynoflor hatóanyagára vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- Ha Önnek súlyos, gennyes hüvelygyulladása van;
- Szexuális érés előtti fiatal lányoknál.

Ha a fenti állapotok bármelyike a Gynoflor alkalmazása során jelentkezik először, azonnal hagyja abba az alkalmazást, és azonnal forduljon kezelőorvosához.

Fenntartó kezelés (Hormonpótló kezelés)
Ha Önt ösztrogén hiány miatt kialakuló hüvely atrófia helyi tünetei miatt kezelik (hüvely szárazság, viszketés, égő érzés, fájdalom szexuális együttlét során) vagy egyidejűleg hormonpótló kezelést kap.

Kórtörténet és rendszeres ellenőrzés
A hormonpótló kezelés alkalmazása olyan kockázatokat hordoz, amiket figyelembe kell venni, amikor a kezelés elkezdéséről vagy annak folytatásáról döntenek.

A (petefészek elégtelenség vagy műtét miatt) korai menopauzában szenvedő nők kezelésével szerzett tapasztalat korlátozott. Korai menopauza esetén a hormonpótló kezelés alkalmazásának kockázata eltérhet. Kérjük, konzultáljon kezelőorvosával.

A hormonpótló kezelés elkezdése (vagy újrakezdése) előtt orvosa ki fogja Önt kérdezni az Ön és családja kórtörténetéről. A kezelőorvos fizikális vizsgálat szükségességéről is dönthet. Ez magában foglalja az emlők vizsgálatát és/vagy szükség esetén belső vizsgálatot is.

Ha elkezdte alkalmazni a Gynoflor fenntartó kezelése, rendszeresen kell orvosához ellenőrzése járnia (legalább évente egyszer). Ezeken az ellenőrzéseken meg fogják beszélni kezelőorvosával a Gynoflor kezelés folytatásának előnyeit és kockázatait.

Rendszeresen járjon emlőszűrésre, kezelőorvosa javaslata szerint.

Mikor kell különös gondossággal eljárni a Gynoflor alkalmazása során
Mondja el kezelőorvosának, ha a következő problémák fennállnak Önnél, vagy előfordultak korábban, mielőtt elkezdi a fenntartó kezelést, mivel ezek az állapotok kiújulhatnak vagy rosszabbodhatnak a Gynoflorral végzett fenntartó kezelés során. Ilyen esetben gyakrabban kell orvosához ellenőrzésre járnia.
- miómák (jóindulatú simaizom daganat) a méhen belül;
- méhnyálkahártya növekedése a méhen kívül (endometriózis) vagy túlzott méhnyálkahártya növekedés (endometrium hiperplázia) a kórtörténetben;
- fokozott véralvadási kockázat (lásd "Véralvadékok egy vénában (trombózis)");
- ösztrogén érzékeny daganatok kialakulásának fokozott kockázata (pl. anyánál, lánytestvérnél vagy nagymamánál előfordult emlőrák);
- magas vérnyomás;
- májbetegség, például jó indulatú májdaganat;
- cukorbetegség;
- epekövek;
- migrén vagy súlyos fejfájás;
- a test több szervét érintő immunrendszeri betegség (szisztémás lupusz eritematózusz; SLE);
- epilepszia;
- asztma;
- a dobhártyát vagy a hallást érintő betegség (otoszklerózis);
- nagyon magas zsírszint a vérben (trigliceridek);
- szív- vagy veseprobléma miatti folyadék-visszatartás;
- örökletes vagy nem örökletes (szerzett) angioödéma.

Hagyja abba a Gynoflor alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz
Ha az alábbiak bármelyikét észleli a Gynoflor fenntartó kezelés során:
- a "NE ALKALMAZZA a Gynoflor-t" fejezetben felsorolt bármely állapot jelentkezése esetén;
- a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése (sárgaság) esetén. Ez májbetegség jele lehet;
- jelentős vérnyomás emelkedés esetén (ennek tünetei a fejfájás, fáradtság, szédülés);
- első alkalommal jelentkező migrén-szerű fejfájás esetén;
- az arc, a nyelv és/vagy a torok duzzadását és/vagy nyelési nehézséget vagy csalánkiütést, amelyekhez nehézlégzés is társul - ezek angioödémára utalnak;
- ha a vérrög képződés tüneteit észleli, például:
-- a lábszárak fájdalmas duzzanata és pirossága;
-- hirtelen mellkasi fájdalom;
-- nehézlégzés;
További információért lásd "Véralvadékok egy vénában (trombózis)"

Figyelem: a Gynoflor nem fogamzásgátló. Ha az utolsó menstruációs ciklusa óta 12 hónapnál rövidebb idő telt el, vagy Ön 50 évesnél fiatalabb, a terhesség megelőzésére kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására van szükség. Kérjen tanácsot kezelőorvosától.

A méhnyálkahártya túlzott megvastagodás (endometrium hiperplázia) és a méhnyálkahártya daganata (endometrium karcinóma)
A csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelés hosszú távon fokozhatja a méhnyálkahártya (endometrium) daganat kialakulásának kockázatát.

Nem ismert, hogy a Gynoflor ismételt vagy hosszú távú (egy éven túli) alkalmazása esetén is fennáll-e hasonló kockázat. Kimutatták, hogy a Gynoflor felszívódása nagyon csekély a vérbe, ezért progeszteron hozzáadása nem szükséges.

Ha vérzés vagy pecsételés jelentkezik önnél, általában nincs ok aggodalomra, de mindenképpen keresse fel orvosát. Ez a méhnyálkahártya megvastagodásának jele lehet.

A következő kockázatok a vérben keringő hormonpótló gyógyszerekkel kapcsolatosak. A Gynoflor azonban a hüvelyben történő, helyi alkalmazásra készült, és a vérbe történő felszívódása nagyon csekély. Kevéssé valószínű, hogy az alább felsorolt állapotok rosszabbodnak vagy kiújulnak a Gynoflor kezelés alatt, de ha aggódik, keresse fel kezelőorvosát.

Emlőrák
A bizonyítékok arra utalnak, hogy a Gynoflor alkalmazása nem fokozza az emlőrák kockázatát azoknál a nőknél, akiknek korábban nem volt emlőrákjuk. Nem ismert, hogy a Gynoflor biztonságosan alkalmazható-e azoknál a nőknél, akiknek korábban volt emlőrákjuk.

Petefészekrák
A petefészekrák ritka betegség - sokkal ritkábban fordul elő, mint az emlőrák. A csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezeléssel kapcsolatban enyhén emelkedett petefészekrák kockázatot találtak.
A petefészekrák kockázata az életkorral változik. Például az 50-54 év közötti, hormonpótló kezelést nem alkalmazó nőknél 2000-ből körülbelül 2 nőnél mutatnak ki petefészekrákot egy 5 éves periódus alatt. Azoknál a nőknél, akik 5 éven át alkalmazzák a hormonpótló kezelést, 2000-ből körülbelül 3 eset igazolható (azaz 1 extra eset).

Vérrög kialakulása egy vénában (trombózis)
A hormonpótló kezeléssel körülbelül 1,3-3-szor nagyobb a vérrög kialakulásának kockázata egy vénában, mint kezelés nélküli esetben, különösen az alkalmazás első éve során.

A vérrög súlyos állapotot okozhat, és ha a tüdőbe vándorol, mellkasi fájdalmat, nehézlégzést, ájulásérzést és akár halált is okozhat.

Nagyobb a valószínűsége, hogy vérrög alakuljon ki Önnél az életkor előrehaladtával, és ha az alábbiak bármelyike igaz Önre. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha következők bármelyike vonatkozik Önre:
- nagyobb műtét, sérülés vagy betegség miatt hosszabb ideig nem tud sétálni (lásd még 3. pont, Ha műtét előtt áll);
- ha Ön súlyosan túlsúlyos (BMI>30 kg/m2);
- ha Önnek véralvadási problémája van, ami miatt tartósan a véralvadást gátló gyógyszert kell szednie;
- ha bármelyik rokonánál előfordult már vérrög kialakulása a lábszárban, tüdőben vagy más szervekben;
- ha Ön szisztémás lupusz eritematózuszban (SLE) szenved;
- ha daganatos betegsége van;

A kialakult vérrög tüneteit lásd "Hagyja abba a Gynoflor alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz".

Összehasonlítás
Ha azokat az 50 év körüli nőket nézzük, akik nem kapnak hormonpótló kezelést, egy 5 éves periódus alatt átlagosan 1000-ből 4-7-nél alakul ki várhatóan vérrög egy vénában.
A csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelés során 50 év körüli nőknél egy 5 éves periódus alatt 1000 használónál 5-8 eset várható (azaz 1 extra eset).

Szívbetegség (szívroham)
A csak ösztrogént tartalmazó kezelésben részesülő nőknél nem nő a szívbetegség kialakulásának kockázata.

Sztrók
A sztrók kialakulásának kockázata körülbelül 1-5-szer nagyobb a hormonpótló kezelés során, mint kezelés nélkül. A hormonpótló kezelés miatti extra sztrók esetek száma az életkorral nő.

Összehasonlítás
Ha azokat az 50 év körüli nőket nézzük, akik nem kaptak hormonpótló kezelést, egy 5 éves periódus alatt átlagosan 1000-ből 8-nál jelentkezik sztrók. A hormonpótló kezelés során az 50 év körüli nőknél egy 5 éves periódus alatt 1000 használónál 11 eset várható (azaz 3 extra eset).

Egyéb állapotok
A hormonpótló kezelés nem akadályozza meg a meg a memória romlását. Van arra vonatkozó bizonyíték, hogy nagyobb a memória vesztés kockázata azoknál a nőknél, akik 65 éves kor után kezdik el a hormonpótló kezelést. Tanácsért forduljon kezelőorvosához.

Egyéb gyógyszerek és a Gynoflor
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a recept nélkül kapható gyógyszereket, gyógynövény-készítményeket és egyéb természetes készítményeket.

A Gynoflor alkalmazása alatt ne használjon hüvelyzuhanyt vagy -öblítést.

A fertőzés-ellenes szerek (pl. helyi antibiotikumok) egyidejű alkalmazása csökkentheti a Gynoflor hatását.

A hepatitisz C-vírus (HCV) kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például az ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir kombinációs terápia - dazabuvirral együtt vagy a nélkül adva -, illetve a glekaprevir/pibrentaszvir-kezelés) a máj működésére vonatkozó laboreredményekben emelkedést okozhat a glutamát-piruvát-transzamináz (GPT) májenzim szintjében az etinilösztradiol-tartalmú kombinált hormonális fogamzásgátlókat alkalmazó nőknél.
A Gynoflor etinilösztradiol helyett ösztriolt tartalmaz. Nem ismert, hogy vajon akkor is előfordulhat-e GPT- májenzimszint-emelkedés, amikor Gynoflort HCV elleni kombinációs terápiával együtt alkalmaznak. Kezelőorvosa ellátja Önt a kellő információkkal.

Terhesség és szoptatás
Terhességre vonatkozó adatok szerint az ösztriol és a laktobacillus nincs káros hatással a terhességre vagy a magzat illetve az újszülött egészségére. Mind a két hatóanyag (a laktobacillus és az ösztriol) természetesen megtalálható az emberi szervezetben, és ezen hatóanyagok szintje a vérben a Gynoflor hüvelytabletta alkalmazása után sem magasabb, mint az egészséges nőké.

Ezért a Gynoflor hüvelytabletta terhesség és szoptatás alatt mint minden gyógyszer, az előnyök és kockázatok gondos orvosi mérlegelése után alkalmazható.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatása a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Gynoflor hüvelytabletta nem befolyásolja ezeket a képességeket.


3. Hogyan kell alkalmazni a Gynoflor hüvelytablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Kezelőorvosa a tünetek kezeléséhez a legrövidebb ideig szükséges legkisebb adagot fogja előírni. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
Hüvelyi fertőzések, valamint a normál hüvelyi környezet helyreállító kezelése:
Napi 1-2 hüvelytabletta 6-12 napig.
A hüvelytablettát esténként lefekvés előtt kell felhelyezni mélyen a hüvelybe. Ehhez legjobb hátra dőlni, miközben a lábakat enyhén hajlított helyzetben tartja.
A kezelést a menstruáció ideje alatt abba kell hagyni, majd újra kell kezdeni.

Menopauza alatt vagy után fellépő rendellenességek (hüvelyszárazság, viszketés, égő érzés, közösülés alatti fájdalom), hormonpótló kezelés során kiegészítőként:
Az ajánlott adag napi 1 hüvelytabletta a kezelés első hetében, majd heti 1-2 hüvelytabletta fenntartó adagként. Ha hüvelye nagyon száraz, a hüvelytablettát felhelyezés előtt meg lehet nedvesíteni egy kis csapvízzel.

Gyakorlati tanácsok:
A Gynoflor tartalmaz olyan segédanyagokat, amelyek nem oldódnak fel teljesen, ezért esetenként tablettamaradványok találhatók a fehérneműn. Ennek semmi jelentősége nincs a gyógyszer hatásossága szempontjából. Ajánlatos egészségügyi betétet hordani a kezelés ideje alatt.
Ritka esetben a hüvely nagyfokú szárazsága miatt a hüvelytabletta egyáltalán nem oldódik fel, és a tabletta egészben kilökődik. Ekkor természetesen nem tudja kifejteni a hatását, a hüvelyfalat azonban nem károsítja. Ilyen esetekben a feloldási gondok megelőzése érdekében célszerű a tablettát egy kis csapvízzel megnedvesíteni a felhelyezés előtt.

Ha az előírtnál több Gynoflor hüvelytablettát alkalmazott
Ha az előírtnál több hüvelytabletta került alkalmazásra, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha elfelejtette alkalmazni a Gynoflor hüvelytablettát
Ha elfelejtette alkalmazni a Gynoflor hüvelytablettát, pótolja amint eszébe jut, kivéve, ha már közel van a következő alkalmazás időpontja. Ez esetben hagyja ki az elfelejtett adagot, várja meg ezt az időpontot és innentől folytassa az alkalmazást a szokásos módon.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Gynoflor hüvelytabletta alkalmazását
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha műtét előtt áll
Ha Ön műtét előtt áll, mondja el a sebésznek, hogy Gynoflor-t alkalmaz. Előfordulhat, hogy a műtét előtt 4-6 héttel abba kell hagynia a Gynoflor alkalmazását a vérrögképződés kockázatának csökkentése érdekében (lásd., Vérrög a vénában). Kérdezze meg kezelőorvosát, mikor kezdheti újra alkalmazni a Gynoflor-t.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Előfordul, hogy a tünetek (pl. viszketés, égő érzés és folyás) rosszabbodnak a kezelés elején, mielőtt javulni kezdenének. Folytassa a kezelést, de ha a panaszai tartósan fennállnak, minél előbb kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Nem gyakori (100 emberből legfeljebb 1-et érint)
− Hüvelyviszketés, hüvelyfolyás vagy égő érzés a hüvelyben
− Hüvelygyulladás (vaginitisz)

Ritka (1000 emberből legfeljebb 1-et érint)
- Helyi allergiás reakció pirossággal és viszketéssel

A következő mellékhatásokat más hormonpótló kezelés esetén jelentették:
- epehólyag betegségek
- különböző elszíneződések a bőrön:
− a bőr elszíneződése, különösen az arcon és nyakon, úgynevezett "terhességi foltok" (kloazma);
− fájdalmas pirosas csomók a bőrben (eritéma nodózum);
− bőrkiütés céltábla alakul bőrpírral és fájdalommal (eritéma multiforme).

A következő betegségeket gyakrabban jelentették a vérben keringő hormonpótló gyógyszereket kapó nőknél, mint a hormonpótló kezelésben nem részesülő nőknél. Ezek a kockázatok kevésbé vonatkoznak a hüvelyben alkalmazott Gynoflor-ra:
− petefészekrák;
− vérrögök a lábszár vagy a tüdő vénáiban (vénás tromboembólia);
− sztrók;
− esetleges memóriavesztés, ha a hormonpótló kezelést 65 éves kor felett kezdik el;
A mellékhatásokra vonatkozó további információt lásd a 2. pontban. Ha a Gynoflor hüvelytablettát tévedésből szájon át alkalmazzák, nem várható mellékhatás.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Gynoflor hüvelytablettát tárolni?

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
A Gynoflor 1-2 héten át szobahőmérsékleten történő tárolása nem befolyásolja a hatékonyságát.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Gynoflor hüvelytabletta?
- A készítmény hatóanyagai: minimum 10 millió csíra Lactobacillus acidophilus (50,0 mg Lactobacillus acidophilus liofilizátum formájában), és 0,03 mg ösztriol hüvelytablettánként.
- Egyéb összetevők: vízmentes dinátrium-hidrogén-foszfát, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz.

Milyen a Gynoflor hüvelytabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
6 db, ill. 12 db hüvelytabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 05. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!