A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

HYDROGELUM ANAESTHETICUM FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

HYDROGELUM ANAESTHETICUM FONO VIII. 20 g

20 g

VN

233 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Nyálkahártya, bőr helyi érzéstelenítése.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g gélben
0,02 g Lidokain-hidroklorid: helyi érzéstelenítő. Hatása gyorsan beáll, hatástartama rövid. Gátolja mind az ingerület kifejlődését, mind tovaterjedését.
Egyéb összetevők: metil-parahidroxibenzoát, hidroxietilcellulóz, 96%-os etanol, tisztított víz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Hűtőszekrényben tartandó.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók
Külsőleges. Érzéstelenítő gél ecsetelésre. Felbontástól számítva 1 hónapig használható fel. 1 ml készítmény 20 mg lidokain-hidrokloridot tartalmaz. Tájékoztatásul 1 mokkáskanálnyi mennyiség kb. 2 ml-nek, borsónyi mennyiség pedig mintegy 0,3 ml-nek felel meg. A szisztémás mellékhatások megelőzése érdekében bőrfelületen 12 éves kor felett egyszerre legfeljebb 100 mg lidokain- hidrokloridnak megfelelő mennyiségű, azaz kb. 5 ml-nyi készítmény alkalmazható, és ez naponta legfeljebb kétszer ismételhető. 6-12 éves kor között egyszerre legfeljebb 1,5 mg/testtömegkilogramm, naponta legfeljebb 3 mg/testtömegkilogramm lidokain-hidrokloridnak megfelelő mennyiségű készítmény alkalmazható. Nyálkahártyán borsónyi mennyiség alkalmazható, naponta legfeljebb kétszer. Legyengült, idős betegek kezelésekor szükség lehet a dózis csökkentésére.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A készítmény összetevőivel szembeni ismert túlérzékenység. Parabén túlérzékenység. Pangásos szívelégtelenség. 6 év alatti életkor.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A lidokain az anyatejbe kiválasztódik, ezért szoptatás esetén fokozott óvatosság szükséges. Emlőbimbó- berepedés esetén történő alkalmazásakor a szoptatást kerülni kell. Óvatosan alkalmazandó fertőzött felületeken, epilepsziás betegnél, továbbá lassú szívverés esetén és amennyiben májfunkciós zavar áll fenn, különösen akkor, ha az alkalmazott dózis vagy a kezelt felület valószínűsíti, hogy a felszívódó lidokain mennyisége jelentős lehet. Nyálkahártyán történő alkalmazása nem javasolt. A készítménnyel kezelt bőrfelületen BCG oltást és más élő vakcinát nem szabad beadni. Ügyelni kell rá, hogy a készítmény ne kerüljön a szembe, mert irritációt okozhat. A védőreflexek elvesztése is elősegítheti a szaruhártya sérülését. Ha a készítmény a szembe került, a szemet azonnal ki kell öblíteni vízzel és védeni kell, míg az érzékelés visszatér.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
A lidokain óvatosan alkalmazandó olyan betegeknél, akik 1B vagy 3 csoportba tartozó szívritmus zavar elleni készítményeket szednek, mint például tokainid, mexiletin ill. amiodaron, mert a toxikus hatásaik összeadódhatnak.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az alkalmazás helyén átmeneti bőrvörösödés, vizenyő, érzékelési zavar alakulhat ki. Nagyon ritkán előfordulhatnak túlérzékenységi allergiás reakciók: csalánkiütés, allergiás eredetű vizenyő, a légutak görcse, legsúlyosabb esetben allergiás eredetű sokkos állapot. A készítmény használata esetén teljes testet érintő mellékhatások előfordulása ritka, mivel kis mennyiség jut be a keringésbe. Ezek elsősorban nagy dózisok használata, a hatóanyag gyors felszívódása, túlérzékenység, veleszületett allergia vagy a beteg csökkent tűrőképessége esetén fordulhatnak elő. Rendkívül ritkák a központi idegrendszeri (szédülés, álmosság, görcsök, izgatottság és/vagy depresszió, légzésbénulás), illetve a szív és érrendszert érintő (vérnyomáscsökkenés, szívizom gyengeség, lassú szívverés, szívmegállás) mellékhatások.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.