A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

HYDROGELUM METRONIDAZOLI AD APHTHAM FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

HYDROGELUM METRONIDAZOLI AD APHTHAM FONO VIII. 20 g

20 g

V

99 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
A szájnyálkahártyán kialakuló aphta (fekély) kezelése.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g gélben
0,05 g Metronidazol: anaerob baktériumokra és protozoákra (állati egysejtűekre) ható antibiotikum.
0,02 g Lidokain: helyileg alkalmazható fájdalomcsillapító. Hatása gyorsan jelentkezik, hatástartama rövid. Gátolja mind az ingerület kifejlődését, mind a tovaterjedését.
Egyéb összetevők: szacharin-nátrium, metilcellulóz, 85%-os glicerin, metil-parahidroxibenzoát, 96%-os etanol, tisztított víz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Hűtőszekrényben tartandó.
Felhasználhatósági időtartam 1 hónap.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók

Csak vényre kapható. Erős hatású hatóanyagot tartalmaz. Az orvos által megadott használati utasítást minden esetben be kell tartani. Külsőleg alkalmazható. A készítmény a szájnyálkahártya helyi kezelésére szolgál. Ha az orvos másképp nem rendeli szokásos adagja: naponta háromszor, étkezést követően kell a készítménnyel a szájüreg aphtás elváltozással érintett területét bekenni. A készítményt nem szabad lenyelni. 1 g készítmény 20 mg lidokaint tartalmaz. Tájékoztatásul 1 mokkáskanálnyi készítmény kb. 2 g-nak felel meg. A lidokain szisztémás mellékhatásainak megelőzése érdekében a szájnyálkahártyán legfeljebb borsónyi mennyiségű (kb. 0,3 g) készítmény alkalmazása javasolt, ami naponta legfeljebb kétszer ismételhető. A készítmény folyamatosan legfeljebb 10 napig alkalmazható.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A készítmény összetevőivel szembeni ismert túlérzékenység. Terhesség első 3 hónapja. 12 év alatti életkor.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A metronidazol nitro-imidazol származék. Fennálló, vagy a kórtörténetben szereplő a vér összetevőinek kóros elváltozása esetén kellő körültekintéssel kell alkalmazni. Alkalmazása a terhesség 2. és 3. trimeszterében, illetve a szoptatás időszaka alatt kerülendő. Óvatosan alkalmazandó lassú szívverés esetén különösen akkor, ha a kezelt felület valószínűsíti, hogy a felszívódó lidokain mennyisége jelentős lehet.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
A szájon át alkalmazott metronidazollal kapcsolatban a warfarin és más kumarin tartalmú véralvadásgátlók hatásának fokozódásáról számoltak be, amely a protrombin-idő megnyúlását eredményezte. A lidokain óvatosan alkalmazandó olyan betegeknél, akik 1B vagy 3 csoportba tartozó szívritmuszavar kezelésére szolgáló készítményeket szednek, mint például tokainid, mexiletin ill. amiodaron, mert a toxikus hatások összeadódhatnak.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelő orvosát vagy gyógyszerészét.
Ritkán csökkent vagy álérzékelés, fémes íz érzés, hányinger. Nagyon ritkán előfordulhatnak túlérzékenységi allergiás reakciók: csalánkiütés, szöveti vizenyő, a légutak görcse, sokkos állapot.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.