A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

IBANDRONSAV SANDOZ 50 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ibandronic acid

ibandronic acid 50 mg filmtabletta

  • M - VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M05 - CSONTBETEGSÉGEK KEZELÉSÉNEK GYÓGYSZEREI
  • M05B - MINERALISATIÓRA ÉS A CSONTSTRUKTÚRÁRA HATÓ SZEREK
  • M05BA - Bisphosphonatok
  • M05BA06 - Ibandronic acid

IBANDRONSAV SANDOZ 50 mg filmtabletta 28x

28x

V

18 250 Ft (szabadáras)

EU/1/11/685/004

IBANDRONSAV SANDOZ 50 mg filmtabletta 84x

84x

V

47 628 Ft (szabadáras)

EU/1/11/685/005

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Ibandronsav Sandoz és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Ibandronsav Sandoz hatóanyaga az ibandronsav. A biszfoszfonát elnevezésű gyógyszerek csoportjába tartozik.
Az Ibandronsav Sandoz tablettát felnőttek esetében alkalmazzák, és akkor írják fel, ha Ön mellrákban szenved, ami átterjedt a csontjaira (ún. csontáttétek).
- Segít megelőzni a csontok törését (csonttörések).
- Emellett segít megelőzni az egyéb csontbetegségeket, amelyek műtéteket vagy sugárkezelést igényelnek.
Az Ibandronsav Sandoz hatására csökken a csontok kalciumvesztése. Ez segít megállítani a csontok gyengülését.
2. Tudnivalók az Ibandronsav Sandoz szedése előtt
Fontos, hogy az Ibandronsav Sandoz-t a megfelelő időben és megfelelőképpen szedje. Ez azért fontos, mert a gyógyszer a nyelőcső/garat (özofágusz) irritációját, gyulladását vagy fekélyesedését okozhatja. A nyelőcső a szájat a gyomorral összekötő cső.
Hagyja abba az Ibandronsav Sandoz szedését és azonnal közölje orvosával, ha erős mellkasi fájdalmat, vagy étel vagy ital lenyelését követő erős fájdalmat észlel, illetve ha erős hányingere van vagy hány.
Ne szedje az Ibandronsav Sandoz-t
- ha allergiás az ibandronsavra vagy a gyógyszer bármely egyéb, a 6. pontban felsorolt összetevőjére;
- ha nyelőcső/garat (özofágusz) rendellenességei vannak, például szűkület vagy nyelési nehézség;
- ha nem tud egyfolytában egyenesen állni vagy ülni legalább egy órán át (60 percig)
- ha vérében alacsony, vagy korábban alacsony volt a kalciumszint.
Ne szedje ezt a gyógyszer, ha a fentiek bármelyike fennáll Önnél. Ha nem biztos benne, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené szedni az Ibandronsav Sandoz-t.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A következő esetekben beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével az Ibandronsav Sandoz szedése előtt:
- ha allergiás (túlérzékeny) más biszfoszfonátokra;
- ha bármilyen nyelési vagy emésztési problémái vannak;
- ha magas vagy alacsony a vérében a D-vitamin-szint vagy bármilyen egyéb ásványszint;
- ha veseproblémái vannak;
Ha a fentiek bármelyike fennáll Önnél (vagy ha nem biztos benne), beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené szedni az ibandronsavat.
Ha fogászati kezelés vagy szájsebészeti beavatkozás előtt áll, vagy tudja, hogy ez a jövőben szükségessé válik, közölje fogorvosával, hogy Ibandronsav Sandoz-kezelést kap.
Gyermekek és serdülők
Az Ibandronsav Sandoz 18 éven aluli gyermekeknek és serdülőknek nem adható.
Egyéb gyógyszerek és az Ibandronsav Sandoz
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről. Erre azért van szükség, mert az Ibandronsav Sandoz befolyásolhatja egyéb gyógyszerek hatásmódját. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy egyéb gyógyszerek befolyásolják az Ibandronsav Sandoz hatásmódját.
Különösen fontos, hogy közölje orvosával vagy gyógyszerészével, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- kalcium-, magnézium-, vas- vagy alumínium-tartalmú szerek;
- nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (angolul "non-steroidal anti-inflammatory drugs", NSAID), például acetilszalcilsav, ibuprofen vagy naproxen, mert úgy az NSAID gyógyszerek, mint az Ibandronsav Sandoz a gyomor és a bélrendszer irritációját okozhatják;
- az "aminoglikozidok" csoportjához tartozó antibiotikum injekció, például a gentamicin, mert úgy az aminoglikozidok, mint az Ibandronsav Sandoz csökkenthetik vérében a kalciumszintet.
A gyomor savasságát csökkentő gyógyszerek, mint például cimetidin és ranitidin szedése kis mértékben növelheti az Ibandronsav Sandoz hatásait.
Mikor kell bevennie egyéb gyógyszereit
Az Ibandronsav Sandoz tablettát ne étellel vagy a vízen kívül egyéb folyadékkal együtt vegye be, mert a gyógyszerr kevésbé hatékony, ha étellel vagy itallal együtt veszik be (lásd 3. pont).
Az Ibandronsav Sandoz étellel és itallal
Fontos, hogy az Ibandronsav Sandoz-t a megfelelő időben és megfelelőképpen szedje (lásd 3. pont).
Az Ibandronsav Sandoz-t legalább 6 órával a legutóbbi étkezés vagy italfogyasztás, vagy bármely más gyógyszer vagy étrendkiegészítő (pl. kalcium-tartalmú termékek (tej), alumínium, magnézium és vas) bevétele után vegye be. A tabletta bevétele után várjon legalább 30 percet. Azután elfogyaszthatja első ételét vagy italát, vagy bevehet más gyógyszereket vagy étrendkiegészítőket (lásd 3. pont)..
Terhesség és szoptatás
Ne szedje az Ibandronsav Sandoz-t ha terhes, terhességet tervez, vagy szoptat.
Mielőtt ezt a gyógyszert elkezdené szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gépjárművezetés és a gépek kezelése lehetséges, mivel az Ibandronsav Sandoz várhatóan nincs hatással vagy elhanyagolható hatással van a a gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességekre. Beszéljen orvosával, ha vezetni akar, vagy ha gépeket vagy szerszámokat akar használni.
Az Ibandronsav Sandoz laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, vagy nem tudja megemészteni őket (pl. Önnek galaktóz intoleranciája, Lapp laktáz hiánya vagy glükóz- galaktóz felszívódási zavara van), keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Ibandronsav Sandoz-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A tablettát legalább 6 órával a legutóbbi étkezés, italfogyasztás (kivéve a vizet), vagy bármely más gyógyszer vagy étrendkiegészítő bevétele után vegye be. Ne vegye be magas kalcium tartalmú vízzel. Amennyiben felmerül, hogy a csapvízben nagy mennyiségű kalcium van (kemény víz), akkor javasolt alacsony ásványianyag tartalmú palackozott vizet használni.
Az Ibandronsav Sandoz szedése alatt orvosa rendszeres vérvizsgálatokat rendelhet. Erre azért van szükség, hogy ellenőrizzék, hogy a megfelelő gyógyszeradagot kapja.
A gyógyszer szedése
Fontos, hogy az Ibandronsav Sandoz-t a megfelelő időben és megfelelőképpen szedje. Ez azért fontos, mert a gyógyszer a nyelőcső/garat (özofágusz) irritációját, gyulladását vagy fekélyesedését okozhatja.
Ezt a következő módon előzheti meg:
- Vegye be a filmtablettát közvetlenül felkelés után, mielőtt elfogyasztja napi első ételét és italát, vagy egyéb gyógyszerét vagy táplálékkiegészítőjét.
- Vegye be a filmtablettát egy teli pohár vízzel (kb. 200 ml).Ne vegye be a gyógyszert más folyadékkal, mint víz.
- A filmtablettát nyelje le egészben. Ne rágja el, ne szopogassa és ne törje szét a filmtablettát. Ne várja meg, míg az magától feloldódik a szájában.
- Miután bevette a filmtablettát várjon még legalább 30 percet. Ezt követően sor kerülhet a napi első étkezésre és italfogyasztásra, illetve beveheti egyéb gyógyszereit vagy táplálékkiegészítőit.
- A filmtabletta bevételekor és ezt követően egy órán át (60 percig) egyenesen kell tartania magát (ülve vagy állva). Ellenkező esetben a gyógyszer egy része visszaszivároghat nyelőcsövébe (az özofáguszba).
Mennyit kell bevennie
Az Ibandronsav Sandoz szokásos adagja naponta egy filmtabletta. Ha közepesen súlyos vesebetegsége van, orvosa lecsökkentheti az adagját másnaponta egy tablettára. Ha súlyos vesebetegsége van, orvosa lecsökkentheti az adagját heti egy tablettára.
Ha az előírtnál több Ibandronsav Sandoz-t vett be
Ha véletlenül több filmtablettát vett be, beszéljen egy orvossal vagy azonnal menjen kórházba. Indulás előtt igyon meg egy egész pohár tejet. Ne hánytassa magát. Ne feküdjön le.
Ha elfelejtette bevenni az Ibandronsav Sandoz-t
Ne vegyen be dupla adagot a kihagyott adag pótlására. Ha napi egy filmtablettát szed, teljesen hagyja ki a kimaradt adagot. A következő napon kezdje újra szedni, a szokásos módon. Ha másnaponta vagy hetente egy filmtablettát szed, kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
Ha idő előtt abbahagyja az Ibandronsav Sandoz szedését
Addig szedje az Ibandronsav Sandoz-t, amíg orvosa előírja. Erre azért van szükség, mert a gyógyszer csak rendszeres szedés mellett fejti ki hatását.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal beszéljen a szakszemélyzettel vagy egy orvossal, ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, mivel Önnek sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb egyet érint)
- elhúzódó szemfájdalom és szemgyulladás
- újkeletű fájdalom, gyengeségérzet vagy kellemetlen érzés a combban, csípőben vagy a lágyéknál. Ezek a combcsont esetleges, nem szokványos törésének korai jelei lehetnek
Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb egyet érint)
- fájdalom vagy seb a szájban vagy az állkapocsban. Ezek súlyos állkapocsbetegség (elhalt csontszövet) korai jelei lehetnek
- az arc, az ajkak, a nyelv és a torok viszketése és duzzanata, amely nehézlégzéssel jár. Önnek lehet, hogy súlyos, esetenként végzetes kimenetelű allergiás reakciója van
Egyéb lehetséges mellékhatások
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb egyet érint)
- hasi fájdalom, emésztési zavar
- émelygés, gyomorégés, kellemetlen érzés nyelés közben (nyelőcsőgyulladás),
- alacsony kalciumszint a vérében
- gyengeség
Nem gyakori (100 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érint)
- mellkasi fájdalom,
- bőrviszketés vagy zsibbadás (paresztézia),
- influenzaszerű tünetek, általános rossz közérzet vagy fájdalom
- súlyos gyomorfájdalom. Ez a vékonybél első szakaszának (patkóbél) fekély miatti vérzése vagy a gyomor gyulladásának jele lehet (gasztritisz)
- szájszárazság, furcsa szájíz vagy nyelési nehézség
- vérszegénység (anémia)
- magas karbamidszint vagy magas mellékpajzsmirigy-hormonszint a vérben
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatások bejelentését közvetlenül az V. mellékletben említett nemzeti bejelentőrendszeren keresztül is megteheti*. A mellékhatások bejelentésével segítséget nyújthat a gyógyszer biztonságosságával kapcsolatos további információk biztosításában.
(*A nyomtatott anyagokra vonatkozóan:
A nyomtatott anyagokban nem jelenhetnek meg az V. mellékletre hivatkozó utalások. A fenti, szürkével árnylat kifejezések kizárólag a jováhagyott betegtájékoztató-mellékletekben fognak megjelenni az EMA webhelyén. Az érintett Tagállamok nemzeti bejelentőrendszereinek részletei (az V. mellékletben felsorolaknak megfelelően) fognak megjelenni a nyomtatott változatban.
Az alább emgadott példák nem teljes körűek, és a betegtájékoztato kinézete és elrendezése jelenti a részletek alapjátEmellett nyelvi módosításokra is szükség lehet az alkalmazott nyelv nyelvtani szabályainak függvényében.
- Amennyiben a nemzeti bejelentőrendszer részletei rövidek, azaz kizárólag webhelyet tartalmaznak, akkor a részletek szövegbe foglalása mellett dönthet az alábbi pldának megfelelően:
"Ha bármilyen mellékhatást észlel, forduljon <orvosához> <vagy> <,> <gyógyszerészéhez> <vagy ápolójához>. Ezek között lehetnek a jelen betegtájékoztatóban nem szereplő mellékhatások is. A mellékhatások bejelentését közvetlenül is megteheti a weboldalon. A mellékhatások bejelentésével segítséget nyújthat a gyógyszer biztonságosságával kapcsolatos további információk biztosításában."
- Amennyiben a nemzeti bejelentőrendszer részletei hosszúak, pl. webhely + alternatív bejelentési részletek, és/vagy a betegtájékoztató több Tagállam számára szól, az alábbi példa követése lehet a emgfelelő:
"Ha bármilyen mellékhatást észlel, forduljon <orvosához> <vagy> <,> <gyógyszerészéhez> <vagy ápolójához>. Ezek között lehetnek a jelen betegtájékoztatóban nem szereplő mellékhatások is. A mellékhatások bejelentését közvetlenül is megteheti (a részleteket lásd alább). A mellékhatások bejelentésével segítséget nyújthat a gyógyszer biztonságosságával kapcsolatos további információk biztosításában.
5. Hogyan kell az Ibandronsav Sandoz-t tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva és számukra nem látható helyen tartandó!
- A gyógyszert a buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:")
után ne szedje a Ibandronsav Sandoz-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
- A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Ibandronsav Sandoz
- A készítmény hatóanyaga az ibandronsav. Egy filmtabletta 50 mg ibandronsavat tartalmaz (nátrium-ibandronát-monohidrát formájában). Egyéb összetevők:
- Tablettamag: povidon, mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, hidegenduzzadó
kukoricakeményítő, glicerin-dibehenát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid.
- Tabletta bevonat: titán-dioxid (E171), laktóz-monohidrát, hipromellóz (E464), makrogol 4000.
Milyen az Ibandronsav Sandoz külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Ibandronsav Sandoz filmtabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta.
Az Ibandronsav Sandoz 3, 6, 9, 28 vagy 84 filmtablettát tartalmazó Poliamid/Al/PVC-Aluminium buborékcsomagolásban, faltkartonban kapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!