A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

IBUPROFEN B. BRAUN 400 mg oldatos infúzió

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ibuprofen

  • M - VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M01 - GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01A - NEM STEROID GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M01AE - Propionsav-származékok
  • M01AE01 - Ibuprofen

IBUPROFEN B. BRAUN 400 mg oldatos infúzió 10x100ml tartályban

10x100ml tartályban

V

10 657 Ft (szabadáras)

OGYI-T-23186/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Ibuprofen B. Braun és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az ibuprofén az úgynevezett "nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek" (NSAID-ok) csoportjába tartozik.
Ez a gyógyszer közepes erősségű akut fájdalom rövid távú kezelésére, valamint láz rövid távú tüneti kezelésére javallott felnőtteknél, amennyiben a vénába történő (intravénás) beadás klinikailag indokolt az egyéb alkalmazási módok kivitelezhetetlensége miatt.
2. Tudnivalók, mielőtt az Ibuprofen B. Braun-t alkalmazzák Önnél
Tilos alkalmazni az Ibuprofen B. Braun-t:
- ha allergiás az ibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha ibuprofén, acetilszalicilsav vagy egyéb hasonló fájdalomcsillapító (NSAID) bevételét követően korábban bármikor előfordultak már Önnél allergiás reakciók, például nehézlégzés, asztma, bőrkiütés, orrviszketéssel járó orrfolyás vagy az arc duzzanata;
- ha olyan állapot áll fenn Önnél, ami fokozza a vérzéshajlamot vagy egyéb aktív vérzés esetén;
- ha jelenleg fennáll vagy korábban előfordult már Önnél (két vagy több alkalommal) gyomorfekély vagy gyomorvérzés;
- ha korábban előfordult már Önnél NSAID szedése kapcsán kialakult gyomor-, és bélvérzés vagy a gyomorfal, bélfal átlyukadása;
- ha agyvérzés (cerebrovaszkuláris vérzés) vagy más aktív vérzés áll fenn Önnél;
- ha súlyos máj-, vese- vagy szívbetegségben szenved;
- ha súlyos kiszáradásban szenved (ami hányás, hasmenés vagy nem kielégítő folyadékbevitel eredményeként alakult ki);
- a terhesség utolsó 3 hónapja alatt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Az ibuprofénhez hasonló gyulladáscsökkentő/fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása a szívroham vagy szélütés (sztrók) kockázatának kismértékű fokozódásával járhat, különösen nagy adagok alkalmazása esetén. Az ajánlott adagot és kezelési időtartamot nem szabad túllépni.
Mielőtt Ibuprofen B. Braun-t kapna, beszéljen a kezelésről kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha szívbetegség, például szívelégtelenség, szív eredetű mellkasi fájdalom (angina) áll fenn Önnél, vagy korábban volt már szívrohama, bypass-műtétje, perifériás artériás betegsége (gyenge vérkeringés a lábakban vagy a lábfejekben az artériák szűkülete vagy elzáródása miatt), vagy bármilyen típusú sztrókja (beleértve a "mini sztrókot" vagy más néven az átmeneti isémiás rohamot (angol rövidítéssel: TIA)).
- ha magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje van, illetve családjában előfordult már szívbetegség vagy sztrók, továbbá ha Ön dohányzik.
- ha rövid időn belül nagyobb műtéten esett át.
- ha jelenleg fennáll vagy korábban előfordult már Önnél fekély vagy vérzés a gyomorban vagy a nyombélben, illetve a gyomor- vagy nyombél falának átlyukadása. Ilyen esetekben kezelőorvosa megfontolja gyomorvédő gyógyszer rendelését.
- ha asztmás vagy más légzőszervi betegség áll fenn Önnél.
- ha fertőzés miatt kezelésben részesül, mert ez a gyógyszer elfedheti a lázat, ami a fertőzés fontos jele.
- ha vese- vagy májbetegsége van, 60 évesnél idősebb vagy tartósan alkalmazza az ibuprofént, szükség lehet rá, hogy kezelőorvosa rendszeres ellenőrző vizsgálatokat végezzen. Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy ezekre milyen gyakorisággal lesz szükség.
- ha ki van száradva például hasmenés miatt, bőséges mennyiségű folyadékot kell fogyasztania, és azonnal fel kell vennie a kapcsolatot kezelőorvosával, mivel az ibuprofén ilyen esetben a kiszáradás eredményeként veseelégtelenséget idézhet elő.
- ha súlyos bőrbetegségben, például exfoliatív dermatitiszben (a bőr kivörösödése és hámlása), Stevens-Johnson-szindrómában vagy toxikus epidermális nekrolízisben (súlyos, életveszélyes bőrbetegség) szenved. A gyógyszer alkalmazását bőrkiütés, nyálkahártya-elváltozások vagy az allergiás reakciók bármilyen egyéb tünetének megjelenésekor azonnal abba kell hagyni.
- ha Crohn-betegségben vagy fekélyes vastagbélgyulladásban szenved, mivel az ibuprofén állapotrosszabbodást idézhet elő.
- ha bőrén bármilyen sérülést, duzzanatot vagy pirosságot észlel, vagy nehézlégzése (fulladás) jelentkezik, azonnal hagyja abba a gyógyszerrel végzett kezelést, és forduljon kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
- ha bárányhimlős, mivel szövődmények léphetnek fel.
- ha a porfirin-anyagcsere örökletes zavarában (például akut intermittáló porfíriában) szenved.
- ha nagyjából a gyógyszer beadásával egy időben iszik alkoholt, fokozottabbak lehetnek a gyomrot, a beleket és az idegrendszert érintő mellékhatások.
- ha szénanátha, orrpolip vagy krónikus elzáródásos légúti betegség áll fenn Önnél, mert fokozott az allergiás reakciók előfordulásának kockázata. Az allergiás reakciók asztmás rohamok (úgynevezett analgetikum asztma), hirtelen kialakuló duzzanat (Quincke-ödéma) vagy bőrkiütés formájában jelentkezhetnek.
- fontos, hogy a fájdalomcsillapítást biztosító legalacsonyabb adagot kapja, és a gyógyszert ne adják Önnek hosszabb ideig, mint ameddig a tünetek kezelése érdekében szükséges.
- a gyógyszer alkalmazásakor - főleg a kezelés kezdetén - előfordulhatnak allergiás reakciók. Ebben az esetben a kezelést abba kell hagyni.
- a gyógyszer alkalmazása kapcsán néhány esetben előfordult nem fertőzéses eredetű agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz). A kockázat magasabb, ha Ön szisztémás lupusz eritematózuszban vagy hasonló jellegű kötőszöveti betegségekben szenved.
- együttes alkalmazása egyéb NSAID-okkal, köztük szelektív ciklooxigenáz-2 gátlókkal kerülendő.
A mellékhatások minimálisra csökkenthetők oly módon, hogy a legalacsonyabb hatásos adagot alkalmazzák a tünetek kezeléséhez szükséges legrövidebb ideig.
Fájdalomcsillapítók (többféle típusának) szokásszerű használata általában tartósan fennálló, súlyos veseproblémákhoz vezethet.
Fájdalomcsillapítók hosszas alkalmazása mellett fejfájás jelentkezhet, amit tilos a gyógyszer emelt adagjaival kezelni.
Az ibuprofén befolyásolhatja az alábbi laboratóriumi vizsgálatok eredményeit:
- vérzési idő (a kezelés abbahagyása után még egy napig megnyúlt lehet);
- vércukorértékek (csökkent lehet);
- úgynevezett kreatinin-klirensz (csökkent lehet);
- hematokrit vagy hemoglobin (csökkent lehet);
- vér karbamid nitrogén, szérum kreatinin és szérum kálium (emelkedett lehet);
- a májműködést jelző laborvizsgálatok értékei: emelkedett transzaminázszintek.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha klinikai teszteket fognak végezni Önnél, és jelenleg vagy nemrégiben ibuprofént alkalmazott.
Gyermekek és serdülők
Az Ibuprofen B. Braun hatásosságát és biztonságosságát gyermekeknél és serdülőknél nem igazolták. Ez a gyógyszer gyermekeknél és serdülőknél (18 év alatt) nem alkalmazható.
Egyéb gyógyszerek és az Ibuprofen B. Braun
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az Ibuprofen B. Braun befolyásolhatja bizonyos egyéb gyógyszerek hatását, és egyéb gyógyszerek is befolyásolhatják az Ibuprofen B. Braun hatását. Például:
- Az egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok), köztük a COX-2-gátlók (pl. celekoxib) a hatások összeadódása révén fokozhatják a gyomor-bélrendszeri fekély és vérzés kialakulásának kockázatát.
- Véralvadásgátló hatású gyógyszerek (más néven vérhígítók/vérrögképződés elleni gyógyszerek, pl. acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin).
- Szívglikozidok, például digoxin (szívelégtelenség kezelésére szolgál), fenitoin (epilepszia kezelésére szolgál) vagy lítium (depresszió kezelésére szolgál), mivel ibuprofénnel együtt történő alkalmazásuk esetén megemelkedhet ezek vérszintje.
- Metotrexát (bizonyos típusú daganatos betegségek, illetve reuma kezelésére szolgál), mivel ibuprofénnel egyidejűleg (24 órán belül) bevéve megemelkedhet a metotrexát szintje a vérben, így fokozódhat a metotrexát okozta mellékhatások kockázata.
- Mifepriszton (terhesség megszakítására használt gyógyszer).
- SSRI típusú antidepresszánsok, például fluoxetin, mivel ezek is fokozhatják a gyomor- és bélvérzés kockázatát.
- Vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók, pl. kaptopril, béta-blokkolók, pl. atenolol, angiotenzin-II-receptor antagonisták, pl. lozartán).
- Kortikoszteroidok (például hidrokortizon) (gyulladás kezelésére szolgálnak), mivel fokozzák a gyomorban és a bélben a fekélyek és vérzés kialakulásának kockázatát.
- Vizelethajtók (más néven diuretikumok, például bendroflumetazin), mivel az NSAID-ok csökkenthetik ezen gyógyszerek hatásait, és fokozódhat a veseproblémák kockázata (káliumspóroló vizelethajtók és ibuprofén együttes alkalmazása magas káliumszintet idézhet elő a vérben).
- A probenecid és szulfinpirazon tartalmú gyógyszerek késleltethetik az ibuprofén kiválasztását.
- A ciklosporin és a takrolimusz (szervátültetés után a szerv kilökődésének megakadályozására szolgálnak) fokozhatja a vesekárosodás kockázatát.
- Szulfanilureák, például glibenklamid (cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek). Ezen gyógyszerek együttes alkalmazása esetén a vércukorszint ellenőrzése ajánlott.
- A kinolonok csoportjába tartozó antibiotikumok, például a ciprofloxacin, mivel fokozott a görcsrohamok kialakulásának kockázata.
- A vorikonazol és a flukonazol (CYP2C9-gátlók) (gombafertőzések kezelésére szolgálnak) növelheti az ibuprofén szintjét a vérben.
- Zidovudin (HIV-fertőzés kezelésére szolgál) az ízületi vérömlenyek, illetve véraláfutások kialakulásának fokozott kockázata miatt.
- Aminoglikozidok (az antibiotikumok egyik fajtája). Az NSAID-ok csökkenthetik az aminoglikozidok kiválasztódását.
- A Ginkgo biloba (a szellemi hanyatlás (demencia) kezelésében gyakran alkalmazott gyógynövénykészítmény) fokozhatja a vérzés kockázatát.
Néhány egyéb gyógyszer is befolyásolhatja az ibuprofén-kezelést, és viszont. Ezért mindig kérje kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember tanácsát, mielőtt más gyógyszerekkel együtt ibuprofént kapna.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, mielőtt beadnák Önnek ezt a gyógyszert.
A terhesség harmadik trimeszterében (utolsó 3 hónapjában) tilos kapnia ezt a gyógyszert.
Ez a gyógyszer bejut az anyatejbe, ám a szoptatás alatt is alkalmazható, ha ez az ajánlott adagban és a lehető legrövidebb ideig történik. Ha azonban napi 1200 mg-nál nagyobb adagokban vagy hosszabb ideig kell alkalmazni, kezelőorvosa a szoptatás megszakítását tanácsolhatja Önnek.
Az ibuprofén csökkentheti a teherbeesés esélyeit. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha terhességet tervez, vagy nem sikerül teherbe esnie.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer rövid ideig tartó vagy egyszeri alkalmazása nem igényel speciális biztonsági óvintézkedéseket. Ugyanakkor a hosszas kezelés és olyan mellékhatások előfordulása, mint például fáradékonyság és szédülés, károsan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és/vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Egyidejű alkoholfogyasztás esetén ezt különösen fontos figyelembe venni.
Az Ibuprofen B. Braun nátriumot tartalmaz. A készítmény 15,56 mmol (vagy 358 mg) nátriumot tartalmaz tartályonként. Ezt kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
3. Hogyan kell beadni az Ibuprofen B. Braun-t?
Ez a gyógyszer kizárólag fekvőbeteg-gyógyintézetben alkalmazható. A gyógyszert egy orvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja beadni Önnek.
A készítmény ajánlott adagja felnőttek számára 400 mg intravénásan, szükség szerint 6-8 óránként beadva. Az 1200 mg-os ajánlott maximális napi adagot nem szabad túllépni.
Kezelőorvosa a mellékhatások elkerülése érdekében a legalacsonyabb hatásos adagban, és a lehető legrövidebb ideig fogja adni Önnek a készítményt. Kezelőorvosa a vesét érintő mellékhatások kockázatának minimálisra csökkentése érdekében azt is ellenőrizni fogja, hogy Ön elegendő folyadékot fogyasztott-e.
A gyógyszer alkalmazását olyan esetekre kell korlátozni, amikor a szájon át történő beadása nem célszerű. A beteget át kell állítani szájon át alkalmazott kezelésre, amint ez lehetségessé válik.
Ez a gyógyszer kizárólag rövid távú, akut kezelésre javallott, és 3 napnál hosszabb ideig nem alkalmazható.
Az alkalmazás módja
Intravénás alkalmazásra. Az oldatot gyűjtőérbe adott (intravénás) infúzió formájában, 30 perc alatt kell beadni. Felhasználás előtt az oldatot ellenőrizni kell. Ki kell dobni, ha bármilyen szemcsés anyag anyag vagy elszíneződés figyelhető meg benne.
Ha az előírtnál több Ibuprofen B. Braun-t kapott
Ha úgy véli, hogy az előírtnál több ibuprofént kapott, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
Tünetként jelentkezhet hányinger, gyomorfájdalom, hányás (ami lehet véres), fejfájás, fülzúgás, zavartság és szemremegés. Nagy adagok esetén álmosságot, mellkasi fájdalmakat, szívdobogást, eszméletvesztést, görcsrohamot (főleg gyermekeknél), gyengeséget és szédülést, véres vizeletet, fázást és légzési problémákat jelentettek.
Felléphet továbbá alacsony vérnyomás, a bőr, illetve a nyálkahártyák kékes elszíneződése (cianózis) valamint hasi fájdalom, hányinger és hányás, gyomor- vagy bélvérzés, továbbá a máj- és a veseműködés zavara.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák. Az NSAID-ok egy vagy több ismert mellékhatása is előfordulhat Önnél (lásd alább). Ha ezen mellékhatások bármelyikét tapasztalja, abba kell hagynia a gyógyszer szedését, és a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulnia. A gyógyszert alkalmazó időskorú betegeknél a mellékhatásokkal kapcsolatos problémák kialakulásának kockázata fokozott.
A leggyakrabban megfigyelt mellékhatások a gyomrot és a bélrendszert érintő (úgynevezett gasztrointesztinális) mellékhatások voltak. Gyomor- vagy bélfekélyek (peptikus fekély), a gyomor- vagy bélfal átlyukadása (perforáció) vagy a gyomorból, illetve a bélből eredő, esetenként halálos kimenetelű vérzés főleg időseknél fordulhat elő. Hányinger, hányás, hasmenés, fokozott bélgázképződés, székrekedés, emésztési zavar, hasi fájdalom, szurokszéklet, vérhányás, fekélyes szájnyálkahártya-gyulladás (sztomatitisz ulceróza), vastagbélgyulladás (kolitisz súlyosbodása) és Crohn-betegség. Ritkábban gyomornyálkahártya-gyulladást (gasztritisz) figyeltek meg. Különösen a gyomor- és bélvérzés kockázata függ az adag nagyságától és az alkalmazás időtartamától.
NSAID-kezelés kapcsán beszámoltak a szövetekben kialakult folyadékgyülem (ödéma), magas vérnyomás és szívelégtelenség előfordulásáról. Az ibuprofénhez hasonló gyógyszerek alkalmazása a szívroham (miokardiális infarktus) és a szélütés (sztrók) kockázatát kis mértékben fokozhatja.
Nagyon ritkán súlyos allergiás reakciókat (köztük az infúzió beadásának helyén kialakuló reakciókat, anafilaxiás sokkot), valamint a bőrt érintő súlyos mellékhatásokat, például hólyagos (bullózus) bőrreakciókat, köztük Stevens-Johnson-szindrómát és toxikus epidermális nekrolízist (Lyell-szindrómát), eritéma multiformét, hajhullást (alopécia), fényérzékenységi reakciókat és a vérerek allergiás gyulladását (allergiás vaszkulitisz) jelentették.
Nagyon ritkán fertőzésekhez társuló gyulladások súlyosbodásáról (például úgynevezett nekrotizáló faszciitisz kialakulása) számoltak be, amely egybeesett az NSAID-ok alkalmazásával.
Bárányhimlő esetén kivételes esetekben súlyos bőrfertőzések és a lágyrészeket érintő szövődmények léphetnek fel.
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- Fáradékonyság vagy álmatlanság, fejfájás és szédülés.
- Gyomorégés, hasi fájdalom, hányinger, hányás, fokozott bélgázképződés, hasmenés, székrekedés és kismértékű vérvesztés a tápcsatornán keresztül, ami kivételes esetekben vérszegénységet okozhat.
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Forgó jellegű szédülés (vertigo).
- Bőrkiütés.
- A beadás helyén jelentkező fájdalom és égő érzés.
- Gyomor-bélrendszeri fekély, amelyet esetlegesen vérzés és perforáció kísérhet. Fekélyes szájnyálkahártya-gyulladás, vastagbélgyulladás és Crohn-betegség fellángolása.
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Álmatlanság (inszomnia), izgatottság, ingerlékenység vagy fáradékonyság, szorongás és nyugtalanság.
- Látászavarok.
- Fülcsengés vagy fülzúgás (tinnitusz).
- Csökkent mennyiségű vizeletképződés, amit - különösen magas vérnyomás, illetve vesebetegségek, vese eredetű fehérjevesztéssel járó tünetegyüttes (nefrózis szindróma) vagy vesegyulladás (intersticiális nefritisz) fennállása esetén - akut veseelégtelenség kísérhet.
- Csalánkiütés, viszketés, bevérzés (purpura) (az allergiás purpurát is beleértve), bőrkiütés.
- Bőrkiütéssel és viszketéssel járó allergiás reakciók, valamint asztmás rohamok (esetlegesen vérnyomáseséssel).
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Múló jellegű kettőslátás (reverzibilis toxikus ambliopia).
- Nagyothallás.
- Nyelőcsőszűkület (vérerek a nyelőcsőben), a vastagbél falán elhelyezkedő tasakszerű kiboltosulásokkal (divertikulumokkal) kapcsolatos szövődmények, nem meghatározott vérzéses vastagbélgyulladás. A gyomorban vagy a belekben fellépő vérzés vérszegénységet okozhat.
- A veseszövet károsodása (papilláris nekrózis) - különösen hosszú távú terápia esetén - és emelkedett húgysavszint a vérben.
- A bőr és a szem fehér részének sárgás elszíneződése, májműködési zavar, májkárosodás - különösen hosszú távú terápia esetén, - heveny májgyulladás (akut hepatitisz).
- Pszichotikus reakciók, idegesség, ingerlékenység, zavartság vagy tájékozódási zavar és depresszió.
- Tarkómerevség.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- A vérsejtképződés zavarai (vérszegénység (anémia), a fehérvérsejtek csökkent száma (leukopénia), a vérlemezkék csökkent száma (trombocitopénia), valamennyi vérsejttípus csökkent száma (páncitopénia), a granulocita típusú fehérvérsejtek csökkent száma (agranulocitózis)). Első tünetei lehetnek: láz, torokfájás, a szájnyálkahártya felületes fekélye, influenzaszerű tünetek, nagyfokú kimerültség, orrvérzés és bevérzések a bőrön.
- Gyors szívverés (palpitáció), szívelégtelenség, szívroham (miokardiális infarktus).
- Artériás magas vérnyomás.
- Nem fertőzéses eredetű agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz) (tünetei a tarkómerevség, fejfájás, hányinger, hányás, láz, illetve zavartság). Autoimmun betegségekben (SLE, kevert kötőszöveti betegség) szenvedő betegeknél fokozottnak tűnik a hajlam ennek kialakulására.
- A nyelőcső vagy a hasnyálmirigy gyulladása, a bél szűkülete.
- Asztma, nehézlégzés (hörgőgörcs), légszomj és sípoló légzés.
- Egy autoimmun betegség (szisztémás lupusz eritematózusz), súlyos allergiás reakció (az arc vizenyős duzzanata, nyelvduzzanat, a légutak szűkületével járó torokduzzanat), nehézlégzés, gyors szívverés, csökkent vérnyomás és életveszélyes sokk).
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Májelégtelenség.
- Az injekció beadásának helyén fellépő reakciók, például duzzanat, vérömleny vagy vérzés.
- DRESS szindrómának nevezett súlyos bőrreakció fordulhat elő. A DRESS tünetei közé tartoznak: bőrkiütés, láz, nyirokcsomók duzzanata és az eozinofil sejtek (egyfajta fehérvérsejt) számának növekedése.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Ibuprofen B. Braun-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A terméket felbontást követően azonnal fel kell használni.
A címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha bármilyen szemcsés anyagot vagy elszíneződést észlel.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Ibuprofen B. Braun?
- A készítmény hatóanyaga az ibuprofén. 400 mg ibuprofént tartalmaz 100 ml-es tartályonként.
- Egyéb összetevők az L-arginin, nátrium-klorid, sósav, nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz.
Milyen az Ibuprofen B. Braun külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Ibuprofen B. Braun 400 mg oldatos infúzió tiszta, színtelen vagy halványsárga, részecskementes oldatos infúzió.
Az oldat 100 ml-es külső kupakkal ellátott, lezárt LDPE tartályban kerül forgalomba, 10 db vagy 20 db tartályt tartalmazó dobozokban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!