A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

INFANRIX IPV szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

összetett: diphtheria toxoid, pertactin, pertussis toxoid, poliomyelitis vaccine, inactivated, tetanus toxoid

  • J - SYSTEMÁS FERTŐZÉSELLENES SZEREK
  • J07 - VACCINÁK
  • J07C - BACTERIALIS ÉS VIRALIS VACCINÁK KOMBINÁCIÓI
  • J07CA - Bacterialis és viralis vaccinák kombinációi
  • J07CA02 - Diphtheria-pertussis-poliomyelitis-tetanus
hirdetés

INFANRIX IPV szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben 1x0,5 ml tűvel

1x0,5 ml tűvel

V

OGYI-T-20352/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Infanrix IPV és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Infanrix IPV emlékeztető oltás, mely gyermekének 4 betegség ellen nyújt védelmet.

- Diftéria (torokgyík): A diftéria súlyos bakteriális fertőzés, mely főleg a légutakat és néha a bőrt támadja meg. A légutak megduzzadnak, ami súlyos légzési nehézséget és esetenként fulladást okoz. A baktérium mérgező anyagot is termel, ami idegrendszeri károsodást, szívbetegséget, sőt akár halált is okozhat.
- Tetanusz (merevgörcs): A tetanusz baktérium a bőr sérülésein (vágás, karcolás, sebzés) keresztül jut a szervezetbe. A fertőzésre különösen hajlamosító sebek az égés, a csonttörés, a mély sebek és/vagy olyan sérülések, amelyek földdel, porral, lótrágyával szennyezettek vagy fa szálka okozta. A baktérium mérgező anyagot termel, ami izommerevséget, fájdalmas izomösszehúzódásokat, görcsöt, sőt akár halált is okozhat. Az izomgörcs olyan erős lehet, hogy gerinctörést okozhat.
- Pertusszisz (szamárköhögés): A légutakat érintő erősen fertőző betegség. Súlyos köhögési rohamot okoz, ami légzési problémához vezethet. A köhögést gyakran "húzó" hang kíséri. A köhögés egy-két hónapig, vagy még hosszabb ideig is eltart. A pertusszisz fülfertőzéseket, hosszú ideig tartó hörghurutot, tüdőgyulladást, görcsöket, agykárosodást, sőt halált is okozhat.
- Poliomielitisz (polio) (járványos gyermekbénulás): A poliomielitisz vírusfertőzés. A betegség gyakran enyhe lefolyású, de néha végleges károsodást vagy halált okozhat. A betegség súlyos mozgásképtelenséget (paralízist) eredményezhet. Ez érintheti a légzéshez és a járáshoz szükséges izmokat. Fájdalmas deformitást okozhat a megtámadott végtagokban.

Az Infanrix IPV 16 hónapos kortól 13 éves korig adható. Adása 14 éves életkor felett nem javasolt.

Hogyan hat az Infanrix IPV
- Az Infanrix IPV a gyermek szervezetében ellenanyag képződést indít el, ami védettséget biztosít ezekkel a betegségekkel szemben.
- A védőoltás egyetlen összetevője sem fertőző, így nem okozhatja azokat a betegségeket, amelyek ellen véd.


2. Tudnivalók az Infanrix IPV alkalmazása előtt

Az Infanrix IPV nem adható be:
- ha gyermeke allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, illetve neomicinre vagy polimixinre (mindkettő antibiotikum) vagy formaldehidre. Az allergiás reakció jele lehet a viszkető bőrkiütés, a szapora lélegzetvétel és az arc vagy a nyelv duzzanata;
- ha gyermekének korábban valamilyen diftéria, tetanusz, szamárköhögés vagy gyermekbénulás elleni oltás allergiás reakciót okozott;
- ha gyermekénél korábban szamárköhögés elleni oltás beadása után 7 napon belül idegrendszeri probléma (enkefalopátia) alakult ki;
- ha gyermekének magas lázzal (38 °C felett) járó súlyos fertőzése van. Egy enyhe fertőzés, mint pl. a meghűlés nem jelenthet problémát, de jelezze kezelőorvosának.

Ha a fent említett esetek bármelyike is előfordult, az Infanrix IPV oltás nem adható be gyermekének. Ha nem biztos benne, az oltás beadása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Infanrix IPV gyermekénél történő alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha
- gyermeke a korábbiakban Infanrix IPV vagy más pertusszisz (szamárköhögés elleni) oltást kapott és az valamilyen problémát okozott, különös tekintettel az alábbiakra:
-- magas láz (40 °C felett) a beadást követő 48 órán belül;
-- ájulás vagy sokk-szerű állapot a beadást követő 48 órán belül;
-- folyamatos sírás 3 órán keresztül vagy tovább, a beadást követő 48 órán belül;
-- görcs/görcsroham magas lázzal vagy anélkül, a beadást követő 3 napon belül;
- amennyiben gyermeke még nem diagnosztizált vagy súlyosbodó idegrendszeri betegségben vagy nem megfelelően kezelt epilepsziában szenved. A vakcinát a betegség kezelésének beállítását követően kell beadni;
- gyermekének véralvadási zavara van, vagy könnyen kap horzsolódást, zúzódást;
- gyermeke hajlamos lázas állapotban görcs/görcsroham kialakulására, vagy a családban már tapasztaltak ehhez hasonlót;
- gyermekének bármilyen eredetű, tartós immunrendszeri betegsége van (beleértve a HIV fertőzést). Gyermeke megkaphatja az Infanrix IPV oltást, de lehetséges, hogy szervezetében az oltás után nem alakul ki annyira erős védelem a fertőzésekkel szemben.

Ájulás előfordulhat (különösen serdülőknél) bármilyen injekció után, de akár előtte is. Ezért említse meg kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek, ha gyermeke korábban egy injekció beadásakor már elájult.

Ha a fenti esetek bármelyike vonatkozik gyermekére (vagy ha bizonytalan), az Infanrix IPV oltás beadása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Egyéb gyógyszerek és az Infanrix IPV
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét gyermeke jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösképpen tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha gyermeke az alábbiak valamelyikét kapja:
- Immunrendszerre ható gyógyszerek vagy kezelések (pl. sugárkezelés). Gyermeke megkaphatja az Infanrix IPV oltást, azonban az oltás hatása gyengébb lehet. Az oltást lehetőség szerint a kezelés befejezése után kell beadni.
- Más oltások. Az Infanrix IPV oltás más oltásokkal együtt is adható. Mindegyik oltást más helyre kell beadni.

Terhesség és szoptatás
Nem valószínű, hogy az Infanrix IPV oltást terhes vagy szoptató anyák kapnák, mivel az oltás 16 hónapos kortól 13 éves korig adható.

Az oltás terhesség és szoptatás esetén nem ajánlott.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy az Infanrix IPV oltást olyan emberek kapnák, akik gépjárművet vezetnek vagy gépeket kezelnek, mivel az oltás 16 hónapos kortól 13 éves korig adható.

Gyermeke álmos lehet az oltás után. Ha ez bekövetkezik, gyermeke nem vezethet gépjárművet, nem kerékpározhat és használhat szerszámokat, valamint nem kezelhet gépeket.

Az Infanrix IPV neomicint, polimixint (mindkettő antibiotikum) para-aminiobenzoesavat, fenilanalint, nátriumot, káliumot és formaldehidet tartalmaz
Ha gyermeke allergiás ezen összetevők valamelyikére, nem kaphat Infanrix IPV oltást. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha gyermeke allergiás ezen összetevők bármelyikére.

Az Infanrix IPV para-amonibenzoesavat tartalmaz, ami allergiás reakciókat (amelyek esetleg csak később jelentkeznek) és kivételes esetekben hörgőgörcsöt okozhat.
Ez a gyógyszer 0,036 mikrogramm fenilalanint tartalmaz adagonként. Ártalmas lehet, ha Ön a fenilketonuriának nevezett ritka genetikai rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.

Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (39 mg) káliumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag "káliummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni az Infanrix IPV-t?

Mikor kell beadni az oltást?
- Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja tájékoztatni a beadás idejéről. Ez a hivatalos ajánlásoktól függ.

Hogyan adják be az Infanrix IPV oltást?
- Gyermeke egyetlen injekcióban kapja meg az Infanrix IPV oltást.
- Az Infanrix IPV oltást mindig izomba kell beadni.
- Az oltást rendszerint a vállizomba adják. Azonban fiatal gyermekeknek combba is adható.
- Az oltást tilos vénába adni!

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az oltás mellékhatásai az alábbiak lehetnek:

Allergiás reakciók
Azonnal forduljon orvoshoz, ha gyermekénél allergiás reakciók jelentkeznek. Ezek tünetei:
- viszkető vagy hólyagos bőrkiütések;
- az arc vagy a szem duzzanata;
- légzési vagy nyelési nehézség;
- hirtelen vérnyomásesés;
- eszméletvesztés.
Ezek a tünetek rendszerint röviddel az oltás beadása után jelentkeznek. Azonnal vigye a gyereket orvoshoz, ha a tünetek a rendelő elhagyása után jelentkeznek. Az allergiás reakció nagyon ritka (10 000 oltásból kevesebb mint 1 esetben).

Azonnal forduljon orvoshoz, ha gyermekénél az alábbi súlyos allergiás reakciók jelentkeznek:
- ájulás;
- eszméletvesztés;
- öntudat elvesztése;
- görcsroham.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha gyermekénél a fenti tüneteket tapasztalja! Ezek a mellékhatások más szamárköhögés elleni oltásoknál előfordultak. Rendszerint az oltás után 2-3 nappal jelentkeznek.

Egyéb mellékhatások:

Nagyon gyakori (10 adag oltásból több mint 1 esetében fordulhat elő): álmosság érzése, fejfájás, étvágytalanság, 38 °C-os vagy afölötti magas testhőmérséklet, fájdalom, bőrpír és duzzanat az oltás helyén, szokatlan sírás, ingerlékenység vagy nyugtalanság.

Gyakori (10 adag oltásból legfeljebb 1 esetében fordulhat elő): hasmenés, hányinger, hányás, 39,5 °C-os vagy afölötti magas testhőmérséklet, rossz közérzet, kemény duzzanat az oltás helyén, gyengeség érzése.

Nem gyakori (100 adag oltásból legfeljebb 1 esetében fordulhat elő): bőr allergia vagy -kiütés.

Ritka (1000 adag oltásból legfeljebb 1 esetében fordulhat elő): nyirokcsomó-duzzanat a nyakon, a hónaljban és a lágyékon (limfadenopátia), köhögés vagy hörghurut (bronhitisz), viszkető, duzzadt kiütés (csalánkiütés).

Nagyon ritka (10 000 adag oltásból legfeljebb 1 esetében fordulhat elő): a szokásosnál könnyebben megjelenő vérzés vagy véraláfutás (trombocitopénia), ideiglenes légzéskimaradás (apnoe), az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata, ami nyelési vagy légzési nehézséget okozhat (angioneurotikus ödéma), hólyagok az oltás helyén.

Az emlékeztető Infanrix IPV oltás növeli a reakciók kockázatát a beadás helyén. Ezek közül némelyik az egész oltott kezet vagy lábat érinthetik. Ezek a reakciók rendszerint a beadást követő 48 órán belül kezdődnek és 4 nap után múlnak el.

Mellékhatások bejelentése
Ha gyermekénél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Infanrix IPV-t tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
- A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
- Nem fagyasztható! Fagyasztással tönkremegy a vakcina.
- A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Infanrix IPV?
- Hatóanyagok:
Diphtheria toxoid1 legalább 30 NE
Tetanus toxoid1 legalább 40 NE
Bordetella pertussis antigének
Pertussis toxoid1 25 mikrogramm
Filamentózus haemagglutinin1 25 mikrogramm
Pertaktin1 8 mikrogramm
Poliovírus (inaktivált)2
1-es típus (Mahoney törzs) 40 D antigén egység
2-es típus (MEF-1 törzs) 8 D antigén egység
3-as típus (Saukett törzs) 32 D antigén egység

1 víztartalmú alumínium-hidroxidhoz kötött 0,5 milligramm Al3+
2 VERO sejtkultúrán előállított

A vakcina adjuvánsként alumínium-hidroxidot tartalmaz. Az adjuvánsok olyan segédanyagok, amelyeket egyes vakcinák abból a célból tartalmaznak, hogy javítsák és/vagy megnyújtsák a vakcina védőhatását.

- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, Medium 199 (stabilizátor, mely aminosavakat (köztük fenilanalint), ásványi sókat (köztük nátriumot és káliumot), vitaminokat (köztük para-amino-benzoesavat) és egyéb összetevőket tartalmaz), injekcióhoz való víz.

Milyen az Infanrix IPV külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
- Az Infanrix IPV szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben (0,5 ml).
- A szuszpenzió fehér és enyhén tejszerű.
- Infanrix IPV 1 adagos előretöltött fecskendőben, 1×-es és 10×-es kiszerelésben, külön tűvel vagy tű nélkül.
- Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 06. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!