A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

JULUCA 50 mg/25 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

dolutegravir, rilpivirine

  • J - SYSTEMÁS FERTŐZÉSELLENES SZEREK
  • J05 - SYSTEMÁS VÍRUSELLENES SZEREK
  • J05A - KÖZVETLENÜL HATÓ VÍRUSELLENES SZEREK
  • J05AR - Vírusellenes szerek HIV fertőzés kezelésére, kombinációk
  • J05AR21 - Dolutegravir és rilpivirine

Kiegészítő információ

hirdetés

JULUCA 50 mg/25 mg filmtabletta 30x (hdpe) tartályban

30x (hdpe) tartályban

V

261 017 Ft

EU/1/18/1282/001

TB támogatás

EÜ kiemelt

100%50SzI

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Juluca és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Juluca egy olyan gyógyszer, amely a humán immunhiány vírus (HIV) fertőzés kezelésére szolgáló két hatóanyagot tartalmaz: dolutegravirt és rilpivirint. A dolutegravir az antiretrovirális (retrovírus-ellenes) gyógyszerek egyik csoportjába tartozik, amelyet integrázgátlóknak (INI-knek) neveznek, míg a rilpivirin a nem-nukleozid reverz transzkriptáz gátlóknak (NNRTI-knek) nevezett antiretrovirális gyógyszerek csoportjába tartozik.

A Juluca-t 18 éves és ennél idősebb felnőttek HIV fertőzésének kezelésére használják, akik más antiretrovirális gyógyszert szednek, és a HIV-1 fertőzésük legalább 6 hónapja jól kontrollált. A Juluca kiválthatja a jelenleg szedett antiretrovirális gyógyszereit.

A Juluca alacsony szinten tartja a vírusok mennyiségét az Ön szervezetében. Ez segít fenntartani a vérben a CD4 sejtek számát. A CD4 sejtek a fehérvérsejtek egyik típusát jelentik, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy az Ön szervezete felvegye a harcot a fertőzésekkel szemben.


2. Tudnivalók a Juluca szedése előtt

Ne szedje a Juluca-t

- ha allergiás a dolutegravirra vagy rilpivirinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Ne szedje a Juluca-t, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi, mert ezek befolyással lehetnek a Juluca hatására:
- fampridin (dalfampridin néven is ismert, a szklerózis multiplex kezelésére alkalmazzák);
- karbamazepin, oxkarbazepin, fenobarbitál, fenitoin (az epilepszia kezelésére és a görcsrohamok megelőzésére alkalmazott gyógyszerek);
- rifampicin, rifapentin (bizonyos bakteriális fertőzések, pl. tuberkulózis (tbc) kezelésére alkalmazott gyógyszerek);
- omeprazol, ezomeprazol, lanzoprazol, pantoprazol, rabeprazol (protonpumpa-gátló gyógyszerek, amelyeket a gyomorfekély, gyomorégés vagy a reflux betegség megelőzésére és kezelésére alkalmaznak);
- dexametazon (egyfajta kortikoszteroid, melyet többféle betegségekben használnak, mint pl. gyulladásos és allergiás reakciók) szájon át bevéve, vagy injekciós formában adva, kivétel az egyszeri adagban alkalmazott kezelés;
- orbáncfű-tartalmú készítmények (Hypericum perforatum) (depressszió kezelésére használt gyógynövénykészítmény).

Ha a fentiek közül bármelyiket szedi, érdeklődjön kezelőorvosától más lehetőség iránt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Juluca szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Túlérzékenységi reakciók
A Juluca dolutegravirt tartalmaz. A dolutegravir súlyos allergiás reakciót, úgynevezett túlérzékenységi reakciót okozhat. Önnek ismernie kell azon fontos jeleket és tüneteket, amelyekre oda kell figyelnie, mialatt a Juluca-t szedi.
-> Olvassa el az információkat a betegtájékoztató 4. pontjában lévő "Túlérzékenységi reakciók" című fejezetben.

Májbetegségek, beleértve a hepatitisz B-t és/vagy a hepatitisz C-t
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha korábban volt vagy jelenleg is van májbetegsége, beleértve a hepatitisz B-t és/vagy C-t. Kezelőorvosa lehet, hogy megvizsgálja, mennyire súlyos az Ön májbetegsége, mielőtt eldöntené, hogy szedheti-e a Juluca-t.

Figyeljen a fontos tünetekre
A HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedése alatt egyes betegeknél egyéb - akár súlyos - állapotok is kialakulhatnak. Ezek közé tartoznak az alábbiak:
- fertőzések és gyulladások tünetei;
- ízületi fájdalom, ízületi merevség és csontrendszeri problémák.
Önnek ismernie kell azon fontos jeleket és tüneteket, amelyekre oda kell figyelnie, mialatt a Juluca-t szedi.
-> Olvassa el az "Egyéb lehetséges mellékhatások" részt a betegtájékoztató 4. pontjában.

Mások védelme
A HIV-fertőzés fertőzött személlyel létesített szexuális kapcsolat, illetve fertőzött vér átvitele útján terjed (például közösen használt injekciós tű által). Ezen gyógyszer szedése ellenére Ön továbbra is terjesztheti a HIV-fertőzést, habár a hatásos retrovírus-ellenes kezelés ennek kockázatát csökkenti. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesek mások megfertőzésének elkerülése érdekében.

Gyermekek és serdülők

Ez a gyógyszer nem alkalmas 18 év alatti gyermekek és serdülők kezelésére, mert ezeknél a betegeknél még nem vizsgálták.

Egyéb gyógyszerek és a Juluca
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Juluca-t tilos együtt szedni bizonyos gyógyszerekkel (lásd a "Ne szedje a Juluca-t" korábbi részt a 2. pontban).

Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Juluca hatását vagy fokozhatják annak valószínűségét, hogy Önnél mellékhatások alakulnak ki. A Juluca úgyszintén befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.

Tájékoztassa kezelőorvosát
, ha Ön az alábbi felsorolásban szereplő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- metformin, amelyet cukorbetegség kezelésére alkalmaznak;
- gyógyszerek, amelyek életveszélyes szívritmuszavart (torsade de pointes) okozhatnak. Mivel több különböző gyógyszer is okozhat ilyen állapotot, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha nem biztos ebben;
- savlekötő (antacid) gyógyszerek, amelyeket emésztési zavar és gyomorégés kezelésére alkalmaznak. Ne szedjen savlekötőt a Juluca bevétele előtti 6 órában, vagy legalább 4 órán át a bevételét követően (lásd a 3. pontot is, "Hogyan kell szedni a Juluca-t?");
- a kalciumpótlókat, vaspótlókat és multivitaminokat étkezés közben a Juluca-val egyidőben kell bevenni. Amennyiben nem tudja a Juluca-val egyidőben bevenni ezeket az étrendkiegészítőket, ne vegyen be kalciumpótlót, vaspótlót vagy multivitamint a Juluca bevétele előtti 6 órában, vagy legalább 4 órán át azután (lásd a 3. pontot is, "Hogyan kell szedni a Juluca-t?");
- H2-receptor gátlóknak nevezett gyógyszerek (mint például a cimetidin, famotidin, nizatidin, ranitidin), amelyeket a gyomor- vagy a nyombélfekély kezelésére, vagy a reflux betegség által okozott gyomorégés enyhítésére alkalmaznak. Ne vegyen be ilyen típusú gyógyszert a Juluca bevétele előtti 12 órában, vagy legalább 4 órán át azután (lásd a 3. pontot is, "Hogyan kell szedni a Juluca-t?");
- HIV-fertőzés kezelésére szolgáló bármilyen gyógyszer;
- rifabutin, amelyet a tuberkulózis (tbc) és egyéb bakteriális fertőzések ellen alkalmaznak. Amennyiben Ön rifabutint szed, a kezelőorvosa a HIV-fertőzése kezelésére lehet, hogy kiegészítő rilpivirin adagot fog előírni (lásd a 3. pontot is, "Hogyan kell szedni a Juluca-t?");
- artemeter/lumefantrin, amelyet a malária megelőzésére használnak;
- klaritromicin és eritromicin, amelyeket bakteriális fertőzések kezelésére alkalmaznak;
- metadon, amelyet ópiát-függőség kezelésére alkalmaznak);
- dabigatrán-etexilát, amelyet a véralvadás szabályzására alkalmaznak.

-> Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha ezek bármelyikét szedi. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy Önnek gyakoribb ellenőrző vizsgálatokra van szüksége.

Terhesség
Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne:
-> A Juluca alkalmazása nem javasolt. Kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

A Juluca teherbe esés idején vagy a várandósság első hat hetében történő szedése növelheti egy bizonyos típusú veleszületett rendellenesség, a velőcsőzáródási rendellenesség, mint például a nyitott gerinc (a gerincvelő fejlődési rendellenessége) kockázatát is.

Ha fennáll Önnél a teherbe esés lehetősége a Juluca szedése alatt:
-> Forduljon kezelőorvosához és beszélje meg vele, hogy szükség van-e fogamzásgátlásra, mint például óvszer vagy tabletta alkalmazására.

Azonnal közölje kezelőorvosával, ha teherbe esett vagy gyermeket szeretne. Ebben az esetben kezelőorvosa felülvizsgálja a kezelését. Ne hagyja abba a Juluca szedését a kezelőorvossal folytatott konzultáció nélkül, mivel ez árthat Önnek és születendő gyermekének.

Szoptatás
A HIV-pozitív nőknek tilos szoptatniuk, mert a HIV-fertőzés az anyatejen keresztül átterjedhet a csecsemőre.

A Juluca egyik összetevője, a dolutegravir, kis mennyiségben átjuthat az Ön anyatejébe. Nem ismert, hogy a másik összetevő, a rilpivirin, átjuthat-e az Ön anyatejébe.

Amennyiben Ön szoptat vagy tervezi, hogy szoptasson:
-> Haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Juluca szédülést, fáradtságot vagy álmosságot okozhat, és lehetnek egyéb mellékhatásai is, amelyek csökkentik az Ön éberségét.
-> Ne vezessen, és ne kezeljen gépeket mindaddig, amíg nem biztos abban, hogy Önre nincs ilyen hatással a készítmény.

A Juluca laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Juluca-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

- A Juluca ajánlott adagja naponta egyszer egy tabletta. A Juluca-t étkezés közben kell bevenni. Az ételnek fontos szerepe van abban, hogy a gyógyszer megfelelő szintet érjen el az Ön szervezetében. Önmagában egy fehérjében dús folyékony táplálékkiegészítő nem helyettesíti az étkezést.
- Biztosítandó, hogy a teljes adag bevételre kerüljön, nem szabad szétrágni, összetörni vagy eltörni a tablettát.

Rifabutin
A rifabutin, amely bizonyos bakteriális fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszer, csökkentheti a Juluca mennyiségét az Ön szervezetében, és ezáltal csökkentheti a hatásosságát.
Ha Ön rifabutint szed, kezelőorvosa lehet, hogy kiegészítő rilpivirin adagot fog előírni. A rilpivirint a Juluca-val egyidőben vegye be.
-> Forduljon kezelőorvosához további tanácsért a rifabutin Juluca-val történő szedésével kapcsolatban.

Savlekötő (antacid) gyógyszerek
Az emésztési zavarok és gyomorégés kezelésére alkalmazott savlekötők megakadályozhatják azt, hogy a
Juluca felszívódjon az Ön szervezetébe, és így csökkenthetik a hatásosságát.
Ne vegyen be savlekötőt a Juluca bevétele előtti 6 órában, vagy legalább 4 órán át a bevételét követően.
-> Forduljon kezelőorvosához további tanácsért a savlekötők Juluca-val történő szedésével kapcsolatban.

Kalciumpótlók, vaspótlók és multivitaminok
A kalciumpótlók, vaspótlók és multivitaminok megakadályozhatják azt, hogy a Juluca felszívódjon az Ön szervezetébe, és így csökkenthetik a hatásosságát.
A kalciumpótlókat, vaspótlókat és multivitaminokat a Juluca-val egyidőben kell bevenni. A Juluca-t étkezés közben kell bevenni.
Amennyiben nem tudja a Juluca-val egyidőben bevenni ezeket az étrendkiegészítőket, ne vegyen be kalciumpótlót, vaspótlót vagy multivitamint a Juluca bevétele előtti 6 órában, vagy legalább 4 órán át a bevételt követően.
-> Forduljon kezelőorvosához további tanácsért a kalciumpótlók, vaspótlók, multivitaminok Juluca-val történő szedésével kapcsolatban.

H2-receptor gátlók (mint például a cimetidin, famotidin, nizatidin, ranitidin)
A H2-receptor gátló gyógyszerek megakadályozhatják azt, hogy a Juluca felszívódjon az Ön szervezetébe, és így csökkenthetik a hatásosságát.
Ne vegyen be ilyen típusú gyógyszert a Juluca bevétele előtti 12 órában, vagy legalább 4 órán át a bevételét követően.
-> Forduljon kezelőorvosához további tanácsért ezen gyógyszerek Juluca-val történő szedésével kapcsolatban.

Ha az előírtnál több Juluca-t vett be
Ha túl sok Juluca tablettát vett be, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. Ha lehetséges, mutassa meg nekik a Juluca dobozát.

Ha elfelejtette bevenni a Juluca-t

Ha a Juluca szokásos bevételi időpontja után 12 órán belül eszébe jut, a lehető leghamarabb vegye be a tablettát. A Juluca tablettát étkezés közben kell bevenni. Ezután a szokásos időpontban vegye be a következő adagot. Ha több mint 12 óra elteltével veszi észre, hagyja ki ezt az adagot, és a következő adagot a szokásos időpontban vegye be.
-> Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha a Juluca bevételét követő 4 órán belül hány, vegyen be egy másik tablettát étkezés közben. Ha a Juluca bevétele után több mint 4 órával hány, akkor a soron következő adag előtt nem szükséges bevennie egy másik tablettát.

Ne hagyja abba a Juluca szedését kezelőorvosa erre vonatkozó javaslata nélkül
Szedje a Juluca-t mindaddig, amíg kezelőorvosa javasolja. Csak akkor hagyja abba a gyógyszer szedését, ha kezelőorvosa erre utasítja.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek, ezért nagyon fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát bármely, az egészségi állapotát érintő változásról.

Allergiás reakciók

A Juluca dolutegravirt tartalmaz. A dolutegravir súlyos allergiás reakciót, úgynevezett túlérzékenységi reakciót okozhat. Ez nem gyakori reakció (100 beteg közül legfeljebb 1-nél fordulhat elő) a dolutegravirt szedő betegeknél. Ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:
- bőrkiütés,
- magas testhőmérséklet (láz),
- energiahiány (fáradtság),
- duzzanat, néha az arcon vagy a szájüregben (angioödéma), amely légzési nehézséget okoz,
- izom- vagy ízületi fájdalom.
-> Azonnal forduljon orvoshoz! Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy máj-, vese, illetve vérvizsgálatokat végez, és arra utasíthatja Önt, hogy hagyja abba a Juluca szedését.

Nagyon gyakori mellékhatások
Ezek 10 betegből több mint 1-et érinthet:
- fejfájás,
- szédülés,
- hasmenés,
- rosszullét (hányinger),
- alvászavar (álmatlanság).

Nagyon gyakori mellékhatások, amelyek vérvizsgálattal kimutathatóak:
- a májenzimek (aminotranszferázok) szintjének emelkedése,
- a koleszterinszint emelkedése,
- a hasnyálmirigy eredetű amiláz (egy emésztőenzim) szintjének emelkedése.

Gyakori mellékhatások
Ezek 10 betegből legfeljebb 1-et érinthet:
- étvágytalanság,
- bőrkiütés,
- viszketés (pruritusz),
- hányás,
- gyomorfájás vagy gyomorpanaszok,
- bélgázképződés (puffadás),
- álmosságérzés,
- alvászavar,
- szokatlan álmok,
- energiahiány (fáradtság),
- depresszió (mély levertségérzés, alacsony önértékelés érzése),
- nyomott hangulat,
- szorongás,
- szájszárazság.

Gyakori mellékhatások, amelyek vérvizsgálattal kimutathatóak:
- az izom által termelt enzimek (kreatin-foszfokináz) emelkedett szintje,
- a vérlemezkék (a véralvadásban játszanak szerepet) számának csökkenése,
- alacsony fehérvérsejtszám,
- hemoglobinszint csökkenés,
- trigliceridszint (egyfajta vérzsír) emelkedés,
- lipázszint (egyfajta emésztőenzim, amely a zsírokat bontja le) emelkedés,
- bilirubinszint (egy májfunkciós érték) emelkedése a vérében.

Nem gyakori mellékhatások
Ezek 100 betegből legfeljebb 1-et érinthet:
- allergiás (túlérzékenységi) reakciók (lásd az "Allergiás reakciók" részt fentebb ebben a pontban),
- májgyulladás (hepatitisz),
- öngyilkossági gondolatok és öngyilkos viselkedés (különösen olyan betegeknél, akiknél korábban előfordult depresszió vagy mentális probléma),
- ízületi fájdalom,
- izomfájdalom.

Ritka mellékhatások
Ezek 1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet:
- májelégtelenség (ennek jelei közé tartozik a bőr és szemfehérje besárgulása vagy a szokatlanul sötét színű vizelet).

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások
A rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg a gyakorisága:
- gyulladás vagy fertőzés okozta panaszok vagy tünetek, például láz, hidegrázás, verejtékezés (immunrekonstitúciós szindróma).

Egyéb lehetséges mellékhatások
A kombinációs HIV-elleni kezelésben részesülő betegeknél egyéb mellékhatások is előfordulhatnak.

A fertőzés és a gyulladás tünetei
Az előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegek immunrendszere gyenge, és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki náluk súlyos fertőzések (opportunista fertőzések). Fertőzések tünetei jelenhetnek meg régi, rejtett fertőzések újbóli fellángolása miatt, amikor a szervezet felveszi a harcot velük szemben. A tünetek között rendszerint előfordul a láz, valamint az alábbiak némelyike:
- fejfájás,
- gyomorfájás,
- nehézlégzés.

Ritkán, ahogyan az immunrendszer megerősödik, megtámadhatja a test saját egészséges szöveteit is (autoimmun betegségek). Az autoimmun betegségek tünetei akár több hónappal a HIV-fertőzés elleni gyógyszer szedésének megkezdését követően is kialakulhatnak. Ennek tünetei az alábbiak lehetnek:
- szívdobogásérzés (gyors vagy szabálytalan szívverés) vagy remegés,
- hiperaktivitás (fokozott nyugtalanság és mozgáskényszer),
- a kezekben és a lábakban kezdődő gyengeség, amely a törzs felé terjed.

Ha Önnél fertőzés tünetei jelennek meg, vagy a fentiek közül bármelyik tünetet észleli:
-> Azonnal forduljon kezelőorvosához. Ne szedjen a fertőzés kezelésére más gyógyszert kezelőorvosa tanácsa nélkül.

Ízületi fájdalom, merevség és csontrendszeri problémák
Egyes betegeknél, akik a HIV-re kombinált kezelést kapnak, egy oszteonekrózis nevű betegség alakulhat ki. Ez a csontszövet részleges elhalását jelenti, a csontok vérellátásának romlása miatt. A betegeknél akkor alakul ki nagyobb valószínűséggel ez az állapot:
- ha hosszú ideig részesülnek a kombinált kezelésben,
- ha gyulladásgátló gyógyszereket, úgynevezett kortikoszteroidokat is szednek,
- ha alkoholt fogyasztanak,
- ha az immunrendszerük nagyon legyengült,
- ha túlsúlyosak.

Az oszteonekrózis jelei közé tartoznak:
- ízületi merevség,
- ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén),
- nehezített mozgás.
Ha ezen tünetek közül bármelyiket tapasztalja:
-> Mondja el kezelőorvosának.

A testtömegre, vérzsírokra és vércukorra gyakorolt hatások
A HIV-ellenes kezelés során növekedhet a testtömeg, illetve emelkedhet a vérzsírok és a vércukor szintje. Ez részben az egészségi állapot és az életmód rendeződésével, illetve a vérzsírok esetében olykor magukkal a HIV-ellenes gyógyszerekkel függ össze. Kezelőorvosa vizsgálni fogja ezeket a változásokat.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Juluca-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A tartályt tartsa jól lezárva. Ne távolítsa el a nedvszívó anyagot.

Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Juluca?

- A készítmény hatóanyaga a dolutegravir és a rilpivirin. 50 mg dolutegravirnak megfelelő dolutegravir- nátriumot és 25 mg rilpivirinnek megfelelő rilpivirin-hidrokloridot tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: mannit (E421), magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, povidon (K29/32), nátrium-keményítő-glikolát, nátrium-sztearil-fumarát, laktóz-monohidrát, kroszkarmellóz-nátrium, povidon (K30), poliszorbát 20, szilikátos mikrokristályos cellulóz, polivinil-alkohol - részlegesen hidrolizált, titán-dioxid (E171), makrogol (polietilénglikol), talkum, sárga vas-oxid (E172), vörös vas- oxid (E172).
- A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagolási egységenként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".

Milyen a Juluca külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Juluca rózsaszínű, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán "SV J3T" mélynyomású jelzéssel ellátva.

A filmtabletták gyermekbiztos kupakkal lezárt tartályban kerülnek forgalomba.

A tartály 30 db filmtablettát tartalmaz, valamint nedvszívó anyagot a nedvességtartalom csökkentése céljából. A tartály felbontása után tartsa a nedvszívó anyagot a tartályban, ne távolítsa azt el.
90 db filmtablettát (3 db csomag × 30 db filmtabletta) tartalmazó gyűjtőcsomagolás is létezik. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2022. 02. 22.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!