Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

KALETRA (80 mg + 20 mg)/ml belsőleges oldat

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Hatóanyag:

lopinavir, ritonavir

hirdetés

KALETRA (80 mg + 20 mg)/ml belsőleges oldat 5x60 ml

Kiszerelés:

5x60 ml

Rendelhetőség:

V

Fogyasztói ár:

130 529 Ft

Törzskönyvi szám:

EU/1/01/172/003

Státusz
TB támogatás

Alkalmazási előírás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. Milyen típusú gyógyszer a Kaletra és milyen betegségek esetén alkalmazható?
- Orvosa Kaletra-t rendelt Önnek, hogy segítsen a humán immunhiány vírus (HIV)-fertőzést megfékezni. A Kaletra ezt úgy éri el, hogy lassítja a fertőzés terjedését a szervezetben.
- A Kaletra-t HIV által fertőzött 2 éves vagy annál idősebb gyermekek, serdülők, és felnőttek alkalmazzák. A HIV az AIDS betegség kórokozó vírusa. A Kaletra nem adható 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek, kivéve, ha orvosuk kifejezetten így nem rendelkezik.
- A Kaletra hatóanyagai a lopinavir és a ritonavir. A Kaletra retrovírus ellenes gyógyszer, amely a proteázgátlónak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
- A Kaletra-t más vírusellenes gyógyszerekkel kombinálva alkalmazzák. Orvosa megbeszéli Önnel és meghatározza, hogy mely gyógyszerek a legmegfelelőbbek az Ön számára.
2. Tudnivalók Kaletra szedése előtt
Ne szedje a Kaletra-t
- ha Ön allergiás (túlérzékeny) a lopinavirra, ritonavirra vagy a Kaletra egyéb összetevőjére.
- ha Önnek súlyos májműködési zavarai vannak.
Ne szedje a Kaletra-t egyik alább felsorolt hatóanyaggal sem:
- asztemizol vagy terfenadin (allergiás tünetek kezelésére alkalmazzák széles körben - ezek a gyógyszerek vény nélkül is kaphatók);
- szájon át (orálisan) szedett midazolám, triazolám (szorongásoldók és/vagy elősegítik a nyugodt alvást);
- pimozid (skizofrénia kezelésére);
- kvetiapin (szkizofrénia, bipoláris betegség, és súlyos depresszió kezelésére használatos);
- ciszaprid (bizonyos gyomorpanaszok enyhítésére);
- ergotamin, dihidroergotamin, ergonovin, metilergonovin (fejfájások kezelésére);
- amiodaron (szívritmuszavarok kezelésére);
- lovasztatin, szimvasztatin (a vér koleszterinszintjének csökkentésére alkalmazzák);
- alfuzozin (férfiaknál megnagyobbodott prosztata tüneteinek kezelésére alkalmazzák (benignus prosztata hiperplázia BPH));
- fuzidinsav (sztafilokokkusz baktérium által okozott bőrfertőzések, úgy mint ótvar vagy gyulladásos dermatitisz kezelésére alkalmazzák. A fuzidinsavat orvosi felügyelet mellett lehet szedni, ha a csontok és ízületek hosszantartó kezelésére használják (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Kaletra" pontban);
- kolhicin (köszvény elleni gyógyszer) - csökkent vese- vagy májműködésű betegeknél;
- avanafil, vagy vardenafil (merevedési zavar kezelésére);
- szildenafil (a tüdő verőerekben lévő magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák). A merevedési zavar kezelésére alkalmazott szildenafilt orvosi felügyelet mellett lehet szedni (lásd A Kaletra fok ozott elővigyázatossággal alkalmazható részt);
- lyukaslevelű orbáncfüvet (Hypericum perf oratum) tartalmazó szerek.
Olvassa el "Egyéb gyógyszerek és a Kaletra" pontban megadott felsorolást, amelyben bizonyos egyéb, fokozott óvatosságot igénylő gyógyszerekről szóló információk találhatók.
Ha Ön jelenleg bármelyik fenti gyógyszert szedi, kérje meg kezelőorvosát, hogy más betegségének gyógyszerelését, vagy az antiretrovirális kezelést megfelelően módosítsa.
A Kaletra fok ozott elővigyázatossággal alkalmazható
Fontos informác ió
- A Kaletra nem gyógyítja meg a HIV-fertőzést vagy az AIDS-betegséget.
- Kaletra-t szedőknél kialakulhatnak a HIV-fertőzéshez és az AIDS-hez társuló fertőzések vagy egyéb betegségek. Ezért fontos, hogy a Kaletra alkalmazása során Ön kezelőorvosa felügyelete alatt maradjon.
- E gyógyszer szedése ellenére Ön továbbra is terjesztheti a HIV-fertőzést, habár hatásos retrovírus-ellenes kezelés ennek kockázatát csökkenti. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesek mások megfertőzésének elkerülése érdekében.
Tájékoztassa orvosát, ha Ön az alábbi betegségekben szenved/szenvedett:
- A vagy B típusú vérzék enység (hemofília), mert a Kaletra fokozhatja a vérzések kockázatát.
- Cuk orbetegség (diabétesz), mert a Kaletra-t szedő betegek köréből emelkedett vércukorszintet jelentettek.
- Májbetegségek a kórtörténetben, mert a májbetegségben szenvedők, beleértve a krónikus B- vagy C-típusú vírusos májgyulladást (hepatitisz), ki vannak téve a májat érintő súlyos és esetlegesen halálos mellékhatások fokozott kockázatának.
Tájékoztassa orvosát, ha az alábbiakat tapas ztalja:
- Émelygés, hányás, hasi fájdalmak, légzési nehézségek, súlyos izomgyengeség a lábakban és a karokban, mivel ezek a tünetek a vérplazma emelkedett tejsavszintjét jelezhetik.
- Szomjúság, gyakori vizeletürítés, homályos látás, illetve testtömeg-csökkenés, mert ez emelkedett vércukorszintet jelezhet.
- Émelygés, hányás, hasi fájdalmak, mivel a trigliceridek (vérzsírok) szintjének jelentős emelkedése a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) kockázati tényezője, és e tünetek erre a kórállapotra utalhatnak.
- A test alak jának megváltozása a zsíreloszlás átrendeződése révén. Ez magában foglalhatja a lábszárak, a karok és az arc zsírszövetének csökkenését, a zsírmennyiség megnövekedését a hasüregben (hason), egyéb belső szervekben, az emlő megnagyobbodását, zsírpárna kialakulását a nyak hátsó részén (bölénypúp). Ezen elváltozások oka és hosszútávú következményei jelenleg nem ismertek.
- Egyes, előrehaladott HIV-fertőzésben szenvedő betegnél, akinek korábban opportunista fertőzése volt, röviddel a HIV-ellenes kezelés megkezdése után a korábbi fertőzések jelei és gyulladásos tünetei jelenhetnek meg. Feltételezések szerint ezek a tünetek az immunválasz erősödésének a következményei, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy felvegye a küzdelmet olyan fertőzések ellen, amelyek nyilvánvaló tünetek nélkül zajlottak le.
Az opportunista fertőzések mellett autoimmun betegségek (olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor az immunrendszer megtámadja a test egészséges szöveteit) is előfordulhatnak, miután elkezd gyógyszereket szedni a HIV-fertőzésének kezelésére. Az autoimmun betegségek a kezelés megkezdését követően több hónappal is jelentkezhetnek. Ha bármilyen fertőzésre utaló tünetet, vagy más tünetet észlel, például izomgyengeség, a kezekben és lábfejekben kezdődő, és a törzs irányába felfelé haladó gyengeség, szívdobogás-érzés, remegés vagy túlzott aktivitás, kérjük, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, hogy megkapja a szükséges kezelést.
- Ízületi merevség és fájdalmak (különösen a csípő, a térd és a váll esetén), valamint mozgási nehézségek, mivel az e gyógyszereket szedő egyes betegeknél a csont vérellátásának elvesztése által okozott csontszövet-pusztulásos csontbetegség (oszteonekrózis) alakulhat ki. Egyebek mellett a kombinált retrovírus-ellenes kezelés időtartama, a kortikoszteroidok használata, az alkoholfogyasztás, az immunrendszer működésének súlyos mértékű elnyomása (immunoszuppresszió), a nagyobb testtömegindex tartozhat a betegség kialakulásának kockázati tényezői közé.
- Izomfájdalom, érzékenység, illetve gyengeség, különösen e gyógyszerek kombinációja esetén.
Ritkán ezen izom-rendellenességek súlyosak voltak.
- Szédülés, ájulásérzet, ájulás, illetve rendellenes szívverés érzése. A Kaletra változásokat idézhet elő az Ön szívritmusában és szívének elektromos működésében. Ezek a változások észlelhetők az elektrokardiogrammon (EKG-n).
Egyéb gyógyszerek és a Kaletra
Tájék oztassa k ezelőorvosát vagy gyóygszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Antibiotikumok (pl. rifabutin, rifampicin, klaritromicin);
- Rosszindulatú daganatok elleni szerek (pl. a legtöbb tirozin-kináz gátló, pl. a dazatinib és a nilotinib, valamint a vinkrisztin és a vinblasztin);
- Vérhigítók (pl. w arfarin, rivaroxabán);
- Depresszió-ellenes gyógyszerek (pl. trazodon, buproprion);
- Epilepszia elleni gyógyszerek (pl. karbamazepin, fenitoin, fenobarbitál, lamotrigin és valproát);
- Gombaellenes gyógyszerek (pl. ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol);
- Köszvény elleni gyógyszerek (pl. kolhicin);
- Vírusellenes gyógyszer, amelyet felnőtteknél alkalmaznak krónikus hepatitisz C (idült C-típusú májgyulladás, HCV) kezelésére (pl. boceprevir, szimeprevir és telaprevir);
- Merevedési zavarok (erektilis diszfunkció) gyógyszerei (pl. szildenafil és tadalafil);
- Csont- és ízületi fertőzések (pl. csontvelőgyulladás) hosszú távú kezelésére használt fuzidinsav;
- Szívgyógyszerek, köztük:
- Digoxin;
- Kalciumcsatorna-gátlók (pl. felodipin, nifedipin, nikardipin);
- Szívritmuszavarok elleni gyógyszerek (pl. bepridil, szisztémás lidokain, kinidin);
- HIV CCR5-antagonista (pl. maravirok);
- HIV-1 integráz gátló (pl. raltegravir);
- Vérkoleszterinszint-csökkentő gyógyszerek (pl. atorvasztatin, lovasztatin, roszuvasztatin és szimvasztatin);
- Asztma és egyéb tüdőbetegségek, pl. idült obstruktív tüdőbetegség (COPD) kezelésére használt gyógyszerek (pl. szalmeterol);
- Tüdő verőerekben lévő magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek (pl. boszentán, szildenafil, tadalafil);
- Az immunrendszer működését befolyásoló szerek (pl. ciklosporin, szirolimusz (rapamicin), takrolimusz);
- Fájdalomcsillapító gyógyszerek (pl. fentanil);
- A dohányzásról való leszoktatáshoz használt gyógyszerek (pl. buproprion);
- Morfinszerű gyógyszerek (pl. metadon);
- Szájon át szedett vagy tapasz formájában alkalmazott fogamzásgátlók (lásd lent a Fogamzásgátlók című pontot);
- Proteázgátlók (pl. fozamprenavir, indinavir, ritonavir, szakvinavir, tipranavir);
- Nyugtatók (pl. injekció formájában alkalmazott midazolám);
- Szteroidok (pl. budezonid, dexametazon, flutikazon-propionát, etinil-ösztadiol);
- Warfarin.
- Az alkohollal kölcsönhatásba lépő gyógyszerek (pl. diszulfiram).
Olvassa el a "Ne szedje a Kaletra-t a k övetkező gyógyszerek egyikével sem" felsorolást, amely a Kaletra-val együtt nem szedhető gyógyszerekről ad tájékoztatást.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett, egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A merevedési zavarok gyógyszerei (avanafil, vardenafil, szildenafil, tadalafil)
- Ne szedjen Kaletra-t, ha jelenleg avanafilt, vagy vardenafilt használ.
- Tilos a tüdő verőerekben lévő magas vérnyomás kezelésére alkalmazott szildenafillal együtt Kaletra-t szedni (lásd még a "Ne szedje a Kaletra-t" részt).
- Ha szildenafilt vagy tadalafilt szed Kaletra-val együtt, olyan mellékhatások kockázata állhat fenn, mint az alacsony vérnyomás, az ájulás, látászavarok és több mint 4 órán át fennálló merevedés. Ha a merevedés 4 óránál tovább tart, azonnal orvosi segítséget kell kérnie, hogy elkerülje a hímvessző maradandó károsodását. Orvosa meg tudja magyarázni Önnek ezeket a tüneteket.
Fogamzásgátlók
- Ha Ön jelenleg szájon át szedett vagy tapasz formájában alkalmazott fogamzásgátlót használ, egy kiegészítő, illetve eltérő típusú fogamzásgátló módszert (pl. gumióvszert) is alkalmaznia kell, mert a Kaletra csökkentheti a szájon át szedett, illetve a tapasz formájában alkalmazott fogamzásgátlók hatásosságát.
- A Kaletra nem csökkenti a HIV-fertőzés terjedésének kockázatát. Megfelelő elővigyázatossági intézkedéseket kell tenni (pl. gumióvszer használatával) a betegség szexuális kapcsolat révén történő terjedésének megakadályozására.
Terhesség és szoptatás
- Azonnal tájékoztassa orvosát, ha gyermekvállalást tervez, terhes vagy úgy gondolja, hogy terhes, illetve, ha szoptat.
- Terhes nők vagy szoptató anyák nem szedhetnek Kaletra belsőleges oldatot, kivéve ha az orvos erre kifejezett utasítást ad.
- Nem javasolt, hogy a HIV-fertőzött anyák szoptassanak, mert fennáll annak a lehetősége, hogy a csecsemő az anyatej útján megfertőződhet.
A k észítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Kaletra-val nem végeztek specifikus vizsgálatot a gépjárművezetésre és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt lehetséges hatásairól. Ne vezessen és ne kezeljen gépeket, ha bármely olyan mellékhatást észlel (pl. émelygést), amely befolyásolja e tevékenységek biztonságos végzését. Ehelyett lépjen kapcsolatba orvosával.
A Kaletra 42 térfogat% alkoholt tartalmaz.
Fontos információk a Kaletra egyes összetevőiről
A Kaletra 42 térfogat% alkoholt és 15 vegyes% propilénglikolt tartalmaz. A Kaletra belsőleges oldat milliliterenként 356,3 mg alkoholt és 152,7 mg propilénglikolt tartalamaz. Az alkohol és a propilénglikol esetlegesen káros hatású a májbetegségben, alkoholizmusban, epilepsziában, agykárosodásban szenvedőknek, valamint a terhes nőknek és a gyermekekek. Módosíthatják vagy fokozhatják más gyógyszerek hatását.
Ez a gyógyszer az adagolási ajánlások szerint szedve adagonként legfeljebb 0,8 g fruktózt tartalmaz. Nem alkalmazható örökletes fruktóz érzékenység esetén. A fel nem ismert fruktóz érzékenység lehetősége miatt ez a gyógyszer csecsemőknek vagy kisgyermekeknek csak az orvossal való megbeszélést követően adható.
A Kaletra glicerint tartalmaz, amely nagy adagokban káros. Fejfájást, gyomortáji kellemetlen érzést és hasmenést okozhat.
A Kaletra polioxil 40 hidrogénezett ricinusolajat tartalmaz. Nagy adagokban émelygést, hányást, görcsös hasfájást, súlyos hasmenést okozhat. Bélelzáródás esetén nem adható.
A Kaletra káliumot tartalmaz aceszulfám-kálium formájában, amely káros lehet a káliumszegény étrendet tartó betegek számára. A magas kálium vérszint gyomorrontásszerű tüneteket és hasmenést okozhat.
A Kaletra nátriumot tartalmaz szaccharin-nátrium, nátrium-klorid és nátrium-citrát formájában, amely káros lehet a nátriumszegény étrendet tartó betegek számára.
3. Hogyan k ell szedni a Kaletra-t?
Hogyan k ell szedni a Kaletra-t?

A Kaletra HIV-fertőzött felnőttek és 2 éves, illetve idősebb gyermekek kezelésére ajánlott.
Legyen óvatos, amikor a gyógyszert gyermekeknek adagolja. Az adagnak naponta kétszer 5 ml-nél kisebbnek kell lennie 40 kg-nál alacsonyabb testtömegű gyermekeknél.
- A Kaletra-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.
- Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Mennyi Kaletra-t k ell szedni és mikor?
Felnőttk ori alk almazás
- A készítmény szokásos adagja felnőtteknek naponta kétszer 3 kapszula, azaz minden 12 órában, más HIV-ellenes gyógyszerekkel kombinálva. Orvosa tájékoztatja Önt a beveendő Kaletra mennyiségéről.
- Fontos, hogy a Kaletra lágy kapszula minden adagját étkezés közben vegyen be.
2 éves és idősebb gyermekeknél történő alkalmazás
- Orvosa határozza meg a megfelelő adagot a gyermek testmagassága és testtömege alapján.
- Fontos, hogy a Kaletra belsőleges oldat minden adagját étkezés közben vegyen be.
Ha le tudja nyelni a tablettákat, a Kaletra 200 mg lopinavirt és 50 mg ritonavirt, valamint 100 mg lopinavirt és 25 mg ritonavirt tartalmazó filmtabletta formájában is rendelkezésre áll.
Hogyan mérhető k i a belsőleges oldat megfelelő adagja?
A gyermekbiztos kupak tenyérrel történő lenyomását követően, azt az óramutató járásával ellenkező irányba vagy a nyíl irányába kell elfordítani. Forduljon gyógyszerészéhez, ha nehézségei lennének az palack felnyitásával.

A készítmény 5 adagoló fecskendőt tartalmaz dobozonként. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyan használja helyesen a fecskendőket.
Minden egyes Kaletra adag után húzza ki a dugattyút a fecskendőből. Mossa el a dugattyút és a fecskendőt szappannal és meleg vízzel, amilyen hamar csak lehetséges. Helyezze vissza a fecskendőt, és öblítés céljából néhányszor szívjon fel majd fecskendezzen ki belőle csapvizet. Hagyja a fecskendőt teljesen megszáradni mielőtt ismét mérésre használná.
Ha az előírtnál több Kaletra-t vett be
- Ha Ön észreveszi, hogy több gyógyszert vett be, mint amennyi az előírás, lépjen kapcsolatba azonnal a kezelőorvosával.
- Ha nem tudja elérni orvosát, menjen kórházba.
Ha elfelejtette bevenni a Kaletra-t
- Ha Ön 6 órán belül észreveszi, hogy a szokásos beszedési időben kihagyott egy adagot, pótolja a kimaradt adagot amint lehet, azután folytassa tovább a kezelést a kezelőorvos által meghatározott szokásos adaggal, a szokásos időpontban.
- Ha Ön több mint 6 órával a szokásos beszedési idő után veszi észre, hogy kihagyott egy adagot, ne vegye be a kihagyott adagot. A következő adagot a szokásos időpontban vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Kaletra szedését
- Ne hagyja abba a Kaletra szedését, illetve ne változtassa meg napi adagját anélkül, hogy előbb beszélne kezelőorvosával.
- A Kaletra-t mindig naponta kétszer kell szedni a HIV-fertőzés kontroll alatt tartásának elősegítése céljából, függetlenül attól, hogy Ön mennyire érzi jobban magát.
- A Kaletra rendeltetésszerű használata biztosítja a legjobb esélyt a vírus készítménnyel szembeni ellenállóképessége (rezisztenciája) kialakulásának késleltetésére.
- Ha olyan mellékhatás lép fel, amely megakadályozza Önt a Kaletra utasítás szerinti alkalmazásában, azonnal tájékoztassa erről a kezelőorvosát.
- Mindig legyen kéznél elegendő Kaletra, hogy ne fogyjon el a gyógyszer. Ha Ön utazik vagy kórházba kell mennie, bizonyosodjék meg, hogy van-e Önnél elég tartalék a Kaletrából, amíg újabbat tud beszerezni.
- Folytassa a gyógyszer szedését, amíg az orvos másként nem rendelkezik.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, a Kaletra is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Nehézséget jelenthet megkülönböztetni a Kaletra által okozott mellékhatásokat a más, Ön által egyidejűleg szedett gyógyszerek mellékhatásaitól vagy a HIV fertőzés szövődményei miatt jelentkező tünetektől.
Azonnal tájékoztatnia kell orvosát ezekről és bármely más tünetről. Ha a probléma hosszabb ideig fennáll vagy romlik, forduljon orvosi segítségért.
NAGYON GYAKORI mellékhatások (amelyek 10 közül egynél több betegen jelentkeznek):
- hasmenés;
- émelygés;
- felső légúti fertőzés.
GYAKORI mellékhatások (amelyek 100 közül 1 - 10 betegen jelentkeznek):
- hasnyálmirigy-gyulladás;
- hányás, hasi puffadás, fájdalom a gyomor környékének alsó és felső részén, szelesség, gyomorrontás, étvágycsökkenés, a gyomorsav gyomorból nyelőcsőbe való visszaáramlása (reflux), amely fájdalmat okozhat;
- a gyomor, a belek, illetve a vastagbél duzzanata vagy gyulladása;
- emelkedett koleszterin vérszint, emelkedett triglicerid (zsírféleség) vérszint, magas vérnyomás;
- a szervezett csökkent képessége a cukorháztartás egyensúlyban tartására, pl. cukorbetegség, testtömeg-csökkenés;
- alacsony vörösvértestszám, az általában a fertőzések leküzdését végző fehérvérsejtek számának csökkenése;
- bőrkiütés, ekcéma, zsíros bőrhámladék felhalmozódása;
- szédülés, szorongás, alvási problémák;
- fáradtságérzet, erőtlenség és energiahiány, fejfájás, a migrént is beleértve;
- aranyeres csomók;
- májgyulladás, beleértve a májenzimszintek emelkedését;
- allergiás reakciók, köztük csalánkiütés és a száj gyulladása;
- az alak vagy az arcforma változása a testzsír átrendeződése következtében;
- alsó légúti fertőzés;
- a nyirokcsomók megnagyobbodása;
- impotencia, kórosan bő vagy elhúzódó havivérzés vagy a menstruáció hiánya;
- izomrendellenességek, pl. gyengeség és görcsök, ízületi, izom-, illetve hátfájdalmak;
- a perifériás (központi idegrendszeren kívüli) idegrendszer idegeinek károsodása;
- éjszakai izzadás, viszketés, bőrkiütések, köztük kiemelkedő bőrduzzanatok, bőrfertőzés, a bőr-, illetve a hajhagymák gyulladása, folzadékfelhalmozódás a sejtekben, illetve a szövetekben.
További információk az émelygésről, a hányásról és a hasi fájdalmakról Tájékoztassa orvosát, ha émelygést, hányást vagy hasi fájdalmakat tapasztal, mert ezek hasnyálmirigy-gyulladásra utalhatnak.
További információk a vér emelkedett koleszterin- és trigliceridszintjéről
- A triglicerid- és a koleszterinszintek emelkedéséből eredő szövődmények (pl. szívroham vagy szélütés) hosszútávú kockázatai jelenleg nem ismeretesek.
- Kezelőorvosa rendszeres ellenőrzés alatt tartja Önt és szükség esetén más gyógyszereket is fog rendelni.
- A trigliceridek (vérzsírok) szintjének jelentős emelkedése a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának kockázati tényezője.
Alak változások a testzsír eloszlásának változásai miatt
A kombinált retrovírus-ellenes kezelés (amelynek része lehet a Kaletra) a testzsíreloszlás változásának következtében alakváltozáshoz vezethet. Ez magában foglalhatja a lábszárak, a karok és az arc zsírszövetének csökkenését, a zsírmennyiség megnövekedését a hasüregben (hason), egyéb belső szervekben, az emlő megnagyobbodását, zsírpárna kialakulását a nyak hátsó részén (bölénypúp). Ezen elváltozások oka és hosszútávú következményei jelenleg nem ismertek.
Tájékoztassa orvosát, ha a zsíreloszlás megváltozása miatt bármilyen változást észlel testformájában.
NEM GYAKORI mellékhatások (amelyek 1000 közül 1 - 10 betegen jelentkeznek):
- szokatlan álmok;
- az ízérzet elvesztése vagy megváltozása;
- hajhullás;
- rendellenesség az elektrokardiogrammban (EKG-ban), amelyet pitvar-kamrai blokknak neveznek;
- lerakódások (plakkok) képződése az artériákban , amelyek szívrohamhoz és szélütéshez vezethetnek;
- a vérerek és a hajszálerek gyulladása;
- az epevezeték gyulladása;
- a test akaratlan remegése;
- székrekedés;
- vérröggel összefüggő mélyvénás gyulladás;
- szájszárazság;
- a székletürítés szabályozására való képtelenség;
- a közvetlenül a gyomor után következő első vékonybélszakasz gyulladása, emésztőrendszeri seb vagy fekély, emésztőrendszeri, illetve végbélvérzés;
- vörösvértestek a vizeletben;
- zsírlerakódás a májban, májmegnagyobbodás;
- a here működésének hiánya;
- valamely inaktív fertőzés tüneteinek fellángolása (immun reaktiváció);
- étvágyfokozódás;
- a bilirubin (a vörösvértestek lebomlása során termelődő festékanyag) kórosan nagy vérszintje;
- csökkent nemi vágy;
- vesegyulladás;
- csontpusztulás, amelyet az adott terület rossz vérellátása okoz;
- szájüregi kelések vagy fekélyesedés, a gyomor és a belek gyulladása;
- veseelégtelenség;
- az izomrostok leépülése, amely az izomrost-tartalom (mioglobin) vérkeringésbe történő bekerülésével jár;
- hangok (pl. zúgó, csengő vagy sípoló) hallása az egyik vagy mindkét fülben;
- remegés;
- az egyik (háromhegyű, szaknyelven trikuszpidális) szívbillentyű rendellenes záródása;
- forgó jellegű szédülés (vertigo);
- szemrendellenesség, látászavar;
- testtömeg-gyarapodás.
A Kaletra-val kapcsolatban jelentett egyéb mellékhatások: a bőr vagy a szemfehérjék sárgulása (sárgaság), súlyos vagy életveszélyes bőrkiütések és hólyagok (Stevens-Johnson szindróma és eritéma multiforme). E mellékhatások előfordulási gyakorisága nem ismert.
Ha bármilyen mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
Mellék hatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan k ell a Kaletra-t tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A palackon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Kaletra-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hogyan k ell tárolni a Kaletra-t és mennyi ideig
- Hűtőszekrényben (2 °C és 8 °C) tárolandó.
- Tárolás használat közben: ha hűtőszekrényen kívül tartják, legfeljebb 25 °C-on tárolandó és bármely fel nem használt mennyiséget 42 nap (6 hét) után meg kell semmisíteni. Javasolt a hűtőszekrényből történő kivétel napját a csomagolásra felírni.
- Túlzott hőtől védve tartandó.
- Az eredeti palackban tárolandó. Ne tegye át másik palackba.
Hogyan k ell megsemmisíteni a fel nem használt Kaletra-t?
- A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.
- Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.
Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Kaletra
A készítmény hatóanyaga a lopinavir és ritonavir.
A Kaletra belsőleges oldat milliliterenként 80 mg lopinavirt és 20 mg ritonavirt tartalmaz.
Egyéb összetevők: alkohol, magas fruktóz-tartalmú elfolyósított kukorica-keményítő, propilénglikol, tisztított víz, glicerin, povidon, magnasw eet 110 aroma (monoammónium-glicirrizinát és glicerin keveréke), vanília aroma (p-hidroxibenzoesav, p-hidroxibenzaldehid, vanillinsav, vanillin, heliotrop, etil-vanillin tartalmú), polioxil 40 hidrogénezett ricinusolaj, vattacukor aroma (etil-maltol, etil- vanillin, acetoin, dihidrokumarin, propilénglikol tartalmú), aceszulfám-kálium, szacharin-nátrium, nátrium-klorid, borsmentaolaj, nátrium-citrát, citromsav, mentol.
Milyen a Kaletra k ülleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Kaletra belsőleges oldat 60 ml-es, barna színű, több adagos palackba van töltve. A Kaletra milliliterenként 80 mg lopinavirt és 20 mg ritonavirt tartalmaz.
5 db egyenként 60 ml belsőleges oldatot tartalmazó palack (300 ml) dobozonként.

Helyettesíthetőség

Az helyettesítőség és a hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés