A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

KIVIZIDIALE 0,04 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

timolol, travoprost

travoprostum + timololum 0,04 mg/ml / 5 mg/ml oldatos szemcsepp

  • S - ÉRZÉKSZERVEK
  • S01 - SZEMÉSZETI KÉSZÍTMÉNYEK
  • S01E - GLAUCOMA ELLENI KÉSZÍTMÉNYEK ÉS PUPILLASZŰKÍTŐK
  • S01ED - Beta-receptor blockoló szerek
  • S01ED51 - Timolol, kombinációk

KIVIZIDIALE 0,04 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp 1x2,5 ml PP tartály pumpával

1x2,5 ml PP tartály pumpával

V

3 374 Ft (szabadáras)

OGYI-T-23328/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. Milyen típusú gyógyszer a Kivizidiale és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Kivizidiale két hatóanyag (travoproszt és timolol) kombinációja. A travoproszt egy úgynevezett prosztaglandin-analóg, mely fokozza a szemben lévő folyadék elfolyását, így csökkentve a szembelnyomást. A timolol egy béta-blokkoló, amely csökkenti a szemen belüli folyadék termelődését. A két összetevő együttesen csökkenti a szembelnyomást.
A Kivizidiale a megemelkedett szembelnyomás kezelésére szolgál felnőtteknél, beleértve az időseket is. A megemelkedett szembelnyomás zöldhályog (glaukóma) kialakulásához vezethet.
A Travosprost/Timolol PharmaSwiss egy steril szemészeti oldat, amely nem tartalmaz tartósítószert.
2. Tudnivalók a Kivizidiale alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Kivizidiale-t,
- ha allergiás a travoprosztra, timololra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha allergiás bármelyik prosztaglandinra vagy béta-blokkolóra;
- ha légzőszervi problémái vannak vagy voltak, mint például asztma, súlyos krónikus légúti elzáródással járó hörghurut (súlyos tüdőbetegség, amely sípoló légzéssel, légzési nehézséggel és/vagy hosszantartó köhögéssel jár) vagy egyéb típusú légzési zavar;
- ha súlyos szénanáthában szenved;
- ha lassú a szívverése, szívelégtelenségben szenved, vagy szívritmus zavarai (szabálytalan szívveréses panaszai) vannak;
- ha a szem felszíne homályos.
Forduljon kezelőorvosához, amennyiben a fentiek bármelyike is vonatkozik Önre.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Kivizidiale alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alábbi betegségek közül bármelyik Önnél jelenleg fennál vagy a múltban jellemző volt:
- koszorúér-betegség (amely a következő tünetekkel járhat: mellkasi fájdalom vagy szorítás,
légszomj vagy fulladásérzés), szívelégtelenség, alacsony vérnyomás;
- szívritmuszavarok, például lassú szívverés;
- légzési problémák, asztma vagy krónikus obstruktív légúti betegség;
- vérkeringési zavar (mint például Raynaud-kór vagy Raynaud-szindróma);
- cukorbetegség, mivel a timolol elfedheti az alacsony vércukorszintre jellemző tüneteket;
- pajzsmirigy-túlműködés, mivel a timolol elfedheti a pajzsmirigybetegség tüneteit;
- miaszténia grávisz (krónikus ideg- és izomrendszeri gyengeség);
- bármilyen súlyos allergiás reakció (bőrkiütés, szemvörösség vagy szemviszketés) esetén, az allergiát kiváltó tényezőtől függetlenül, a Kivizidiale alkalmazása során előfordulhat, hogy az adrenalinkezelés hatástalannak bizonyul. Ezért ha bármilyen egyéb terápiát folytat, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, hogy Ön Kivizidiale-t használ.
- szürkehályogműtét;
- szemgyulladás (korábban vagy jelenleg fennálló).
Műtétet megelőzően tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Kivizidiale-t használ, mivel a timolol megváltoztathatja az érzéstelenítés során alkalmazott egyes gyógyszerek hatását.
A Kivizidiale megváltoztathatja a szivárványhártya színét (a szem színes része). Ez a változás végleges is lehet.
A Kivizidiale megnövelheti a szempillák hosszát, vastagságát, színét és/vagy a szempillák számát, és a szemhéjon szokatlan szőrnövekedést okozhat.
A travoproszt a bőrön keresztül felszívódhat, ezért terhes vagy várandósságot tervező nők nem használhatják. Ha a gyógyszer bármilyen mennyiségben a bőrre kerül, azonnal le kell mosni.
Gyermekek és serdülők
A Kivizidiale 18 év alatti gyermekeknél és serdülőknél nem alkalmazható.
Egyéb gyógyszerek és a Kivizidiale
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Kivizidiale hatással lehet más, Ön által alkalmazott gyógyszerre, illetve a készítmény hatását befolyásolhatja más, Ön által szedett gyógyszer, beleértve a glaukóma kezelésére használt egyéb szemcseppeket is. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következők bármelyikét szedi, vagy szedni kívánja:
- vérnyomáscsökkentő gyógyszerek;
- szívgyógyszerek, mint például a kinidin (bizonyos típusú szívproblémák vagy malária kezelésére szolgál);
- cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, valamint antidepresszánsok, mint például a fluoxetin és a paroxetin.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Ne használja a Kivizidiale-t, ha terhes, kivéve, ha arra a kezelőorvosa szerint valóban szükség van. Amennyiben van rá esély, hogy Ön teherbe eshet, az oldatos szemcsepp alkalmazása során megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia.
Ne alkalmazza a Kivizidiale-t, ha Ön szoptat. A Kivizidiale átjuthat az anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Közvetlenül a Kivizidiale alkalmazása után látása egy kis ideig elhomályosodhat. Addig ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket, amíg látása ki nem tisztul.
A Kivizidiale makrogol-glicerin-éter-hidroxisztearát 40-et és propilén-glikolt tartalmaz
A készítmény makrogol-glicerin-éter-hidroxisztearát 40-et tartalmaz, ami bőrreakciókat okozhat.
Ez a gyógyszer 7,5 mg propilén-glikolt tartalmaz milliliterenként.
3. Hogyan kell alkalmazni a Kivizidiale-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja
Egy csepp az érintett szembe vagy szemekbe, naponta egyszer, reggel vagy este. Minden nap ugyanabban az időben cseppentsen.
Csak akkor alkalmazza a Kivizidiale-t mindkét szemében, ha kezelőorvosa erre utasította. Annyi ideig használja az oldatos szemcseppet, ameddig azt kezelőorvosa előírja.
Csak szemcseppként használja a Kivizidiale-t.
Használati útmutató

Ha az előírtnál több Kivizidiale-t alkalmazott
Ha az előírtnál több Kivizidiale-t cseppentett a szemébe, öblítse ki szemét langyos vízzel. Ne csepegtessen többet a szemébe, csak amikor elérkezik a következő szokásos adag ideje.
Ha elfelejtette alkalmazni a Kivizidiale-t
Ha elfelejtette alkalmazni a Kivizidiale-t, a tervezett következő adaggal folytassa a kezelést. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Az érintett szem(ek)be ne cseppentsen napi egy cseppnél többet.
Ha idő előtt abbahagyja a Kivizidiale alkalmazását
Ha abbahagyja a Kivizidiale alkalmazását anélkül, hogy erről kezelőorvosát tájékoztatta volna, a szembelnyomása nem lesz megfelelően kezelve, ami akár látása elvesztését okozhatja.
Ha más szemcseppet is használ, várjon legalább 5 percet a Kivizidiale és egyéb szemcseppek alkalmazása között.
Ha lágy kontaklencsét visel, ne használja a szemcseppet, ha hordja lencséit. A szemcsepp alkalmazása után várjon 15 percet, mielőtt visszahelyezi kontaktlencséit.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatás jelentkezésekor általában tovább folytathatja az oldatos szemcsepp alkalmazását, kivéve, ha a mellékhatás súlyos. Ha aggódik, forduljon kezelőorvoshoz vagy gyógyszerészhez. A Kivizidiale alkalmazását ne hagyja abba anélkül, hogy ezt kezelőorvosával megbeszélné.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
Szemészeti hatások: szemvörösség.
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Szemészeti hatások: a szemfelszín gyulladása felületi károsodással, szemfájdalom, homályos látás, látászavar, szemszárazság, szemviszketés, kellemetlen érzés a szemben, szemirritációs tünetek (pl. égő, szúró érzés)
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Szemészeti hatások: a szemfelszín gyulladása, szemhéjgyulladás, kötőhártya-duzzanat, fokozott szempilla-növekedés, a szivárványhártya gyulladása, szemgyulladás, fényérzékenység, csökkent látásélesség, szemfáradság, allergiás szemek, duzzadt szemek, fokozott könnytermelés, szemhéjvörösség, a szemhéj színének megváltozása.
Általános mellékhatások: gyógyszerallergia, szédülés, fejfájás, emelkedett vagy csökkent vérnyomás, légszomj, túlzott szőrnövekedés, váladékcsorgás a hátsó garatfalon, bőrgyulladás és -viszketés, csökkent pulzusszám.
Ritka mellékhatások (1 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Szemészeti hatások: a szemfelszín elvékonyodása, a szemhéjmirigyek gyulladása, megrepedt vérerek a szemben, a szemhéj hegesedése, rendellenesen elhelyezkedő szempillák, a szempillák szokatlan növekedése.
Általános mellékhatások: idegesség, szabálytalan szívverés, hajhullás, hangképzési rendellenességek, légzési nehézség, köhögés, torokirritáció, csalánkiütés, kóros májfunkciós értékek, a bőr elszíneződése és színének sötétedése, szomjúság érzés, fáradtság, kellemetlen érzés az orrban, a vizelet elszíneződése, végtagfájdalom.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg)
Szemészeti hatások: lógó szemhéj (félig lecsukott szemhéj)
Általános mellékhatások: bőrkiütés, szívelégtelenség, mellkasi fájdalom, sztrók, ájulás, depresszió, asztma, megemelkedett pulzusszám, zsibbadás vagy bizsergő érzés, szívdobogásérzés, az alsó végtagok duzzanata, rossz szájíz.
Kiegészítés:
A Kivizidiale két hatóanyag kombinációja. Más szemészeti készítményhez hasonlóan a travoproszt és a timolol (egy béta-blokkoló) is bekerül a keringésbe. Ez hasonló, az intravénásan és/vagy a szájon át alkalmazott béta-blokkoló gyógyszereknél tapasztalt mellékhatásokat okozhat. Szemészeti alkalmazást követően ezen mellékhatások előfordulási gyakorisága kisebb, mint például a szájon át szedett vagy injekcióban beadott gyógyszereknél tapasztaltak mellékhatások gyakorisága. A szemproblémák kezelésére alkalmazott béta-blokkolók alkalmazása esetén a mellékhatások a következők:
Szemészeti hatások: a szemhéj gyulladása, gyulladás a szaruhártyában, az ideghártya alatti, ereket tartalmazó réteg leválása filtrációs műtét után, amely látászavarokat okozhat, csökkent szaruhártya-érzékenység, szaruhártya erózió (a szemgolyó elülső rétegének sérülése), kettőslátás, a szivárványhártya színének megváltozása.
Általános mellékhatások:
- A szív- és érrendszert érintő mellékhatások: lassú szívverés, szívdobogásérzés, vizenyő (folyadékgyülem), a szívverés ritmusának és sebességének megváltozása, pangásos szívelégtelenség (olyan szívbetegség, amely légszomjjal és a lábfejek, illetve lábszárak folyadékfelhalmozódás miatt bekövetkező duzzanatával jár), bizonyos típusú szívritmuszavar, szívroham, alacsony vérnyomás, Raynaud-jelenség, hideg végtagok, csökkent agyi véráramlás.
- Légzőszervi mellékhatások: a tüdőben lévő légutak szűkülete (főleg korábban már fennálló betegség esetén), légzési nehézség, orrdugulás.
- Idegrendszeri mellékhatások és általános rendellenességek: álmatlanság, rémálmok, emlékezetkiesés, gyengeségérzés.
- Emésztőrendszeri mellékhatások: ízérzékelési zavarok, hányinger, emésztési zavar, hasmenés, szájszárazság, hasi fájdalom, hányás.
- Allergia: a szervezet egészére kiterjedő allergiás reakciók, többek között olyan bőr alatti duzzanat, amely az arcon és a végtagokon fordulhat elő, és a légutakat is elzárhatják, ezáltal nyelési és légzési nehézséget okozhatnak; valamint helyi és testszerte megjelenő bőrkiütés; viszketés; illetve hirtelen, súlyos, életet veszélyeztető allergiás reakció.
- Bőrt érintő mellékhatások: ezüstfehér színű kiütések (pikkelysömör-szerű), vagy a pikkelysömör súlyosbodása, bőrhámlás.
- Izomrendszert érintő mellékhatások: a miaszténia grávisz (izmokat érintő betegség) tüneteinek fokozódása, szokatlan bizsergő érzés, izomgyengeség, izomfáradás, a testmozgással össze nem függő izomfájdalom.
- Nemi szervekkel kapcsolatos mellékhatások: szexuális működési zavar, csökkent nemi vágy.
- Anyagcserével kapcsolatos mellékhatások: alacsony vércukorszint.
Ha bármelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tüneteket észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található
elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell tárolni a Kivizidiale-t?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne használja a készítményt, ha az első felbontás előtt a tartály törött vagy sérült.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A fertőzések elkerülése érdekében 28 nappal az első felbontást követően dobja ki a tartályt, és új tartályt használjon. Írja fel a felnyitás dátumát a tartályon és annak dobozán található helyre.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Kivizidiale?
- A készítmény hatóanyaga a travoproszt és a timolol.
Az oldat milliliterenként 0,04 mg (40 mikrogramm) travoprosztot és 5 mg timololt (6,83 mg timolol-maleát formájában) tartalmaz.
- Egyéb összetevők: mannit, bórsav, nátrium-hidroxid (a pH beállításához), makrogol-glicerin-éter-hidroxisztearát (nominális érték 40), propilén-glikol, nátrium-klorid, tisztított víz.
Milyen a Kivizidiale külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Kivizidiale 2,5 ml, tiszta, színtelen, gyakorlatilag részecskementes vizes oldat.
Csomagolás: HDPE kupakkal lezárt, fehér, 5 ml-es többadagos PP tartály pumpával (PP, HDPE, LDPE) és speciális adagolófeltéttel ellátva. Minden tartály 2,5 ml oldatos szemcseppet tartalmaz.
A készítmény az alábbi kiszerelésekben kerül forgalomba:
1 vagy 3 tartály dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!